Téma: 

zkušenost

Salmonela

Dieta

Během salmonelózy musí pacient absolvovat přísnou dietu.

Mezi zakázané potraviny užívané během salmonelózy patří:

  • tučné potraviny a pokrmy (například krémy, šlehačky);
  • pikantní sýry;
  • tučné maso a uzeniny;
  • tučné a uzené ryby včetně sardinek, kaviáru nebo oček;
  • zelenina a ovoce;
  • luštěniny;
  • koření včetně masoxu nebo maggi a sójové omáčky;
  • pití alkoholu a kávy;
  • jídla z těsta kynutého, listového nebo lineckého.

Později může pacient přistoupit ke konzumaci těchto jídel a nápojů:

  • tuky – trochu oleje nebo margarínu;
  • mléko a mléčné výrobky – vynechat tučné;
  • maso – vhodné je libové nebo z mladých zvířat;
  • ryby – musí mít nízký obsah tuku;
  • uzeniny – malé množství drůbeží nebo vepřové šunky;
  • zelenina – ne čerstvá (vhodná je mražená, sterilizovaná nebo sušená);
  • ovoce – zralé třešně nebo višně, banány, jablka, broskve nebo meruňky;
  • koření – bobkový list, kopr, majoránka, sladká paprika.

Během diety by se měl pít sladký černý čaj a jíst suché pečivo, nemastnou kaši, rýži a zeleninové vývary. Pacientům jsou doporučována probiotika ve formě nápojů nebo jogurtů.

Doba léčby je obvykle 1 až 2 týdny, poté příznaky samy odezní. Pokud je onemocnění salmonelou dlouhodobé, může dojít k poškození jater nebo ledvin.

Právě nyní trápí podobný problém i jiné lidi. Sdílejte tento článek a pomozte jim. Nebo předejte svou osobní zkušenost se salmonelou.

Zdroj: Salmonela
Zveřejněno dne: 3.11.2016

Diskuze: Re: meniskus

Dobrý den, po odebrání menisku jsem si nechala aplikovat 2 cykly hyalonu, ale moje zkušenost je taková, že to pomůže pouze po dobu, co Vám injekce aplikují. A ještě musíte najít dobrého lékaře, aby Vám napíchl koleno správně. Je to jen můj názor a zkušenost.

Zdroj: diskuze Meniskus
Odesláno dne: 8.11.2015 uživatelem Dana

Pupínky na hýždích

Uhry na zadku

Pokud se vám objeví uhry na zadku, tak se nemusí jednat o akné. Tyto pupínky na hýždích však mohou být stále obtížnější a někdy i bolestivé. Uhry na zadku často zmizí samy od sebe, ale pokud tomu tak není, je zde léčba, která může pomoci. Obecně platí, že akné je definováno jako zanícené póry, pupínky, cysty, které jdou hlouběji pod kůži než obyčejné pupínky. Pokud máte zkušenost s výskytem uhrů na zadku, vždy dbejte na dostatečnou hygienu a pravidelnou výměnu spodního prádla. Také se vyvarujte nošení syntetických materiálů, které nedovolí pokožce dýchat.

Zdroj: Pupínky na hýždích
Zveřejněno dne: 12.8.2014

Diskuze: Prosím o radu

Dobrý den, má někdo zkušenost s růžovkou? Můžete poradit s dobrou a rychlou léčbou? Děkuji Marie

Zdroj: diskuze Prosím o radu
Odesláno dne: 13.5.2016 uživatelem Marie

Dieta po operaci žlučníku

Jídelníček

Dieta má být po operaci dodržována 4 až 8 týdnů. Po laparoskopickém výkonu bývá zpravidla kratší, a to 2 až 3 týdny. Postupem času můžete dietu opouštět. Jestliže vám však některá jídla způsobí byť jen malé obtíže, odložte je a zkuste později. Vlastní zkušenost je samozřejmě důležitější než jakákoliv doporučení odborníků.

Strava přijímaná při obtížích se žlučníkem nebo po jeho operaci má šetřící charakter, který spočívá jak ve výběru potravin, tak v jejich úpravě. Výběrem netučných potravin a omezením množství tuků by se měl snížit denní příjem celkového množství tuků na 60 gramů. Jídelníček musí být zároveň co nejpestřejší, aby byl zajištěn dostatek vitamínů a minerálních látek. Pokrmy z masa by měly být připravovány dušením či vařením (doporučuje se maso pro lepší chuť a barvu nejprve opéct nasucho, pak podlít vodou a dále upravovat). Jíška se nahrazuje nasucho opraženou mouku nebo zálivkou z mouky a vody. Pokrmy se samozřejmě nesmaží, příliš vhodné však není ani grilování či vysmažování masových šťáv, protože při těchto úpravách dochází k přepalování tuků a vzniku dráždivých látek. Povolené množství tuku, to je máslo nebo kvalitní olej nejlépe do 10 g na porci, přidávejte až do hotových pokrmů.

Zdroj: Dieta po operaci žlučníku
Zveřejněno dne: 5.5.2015

Diskuze: Svrab

Dobrý den. Prosím o radu. Dá se léčit svrab hypermanganem? Má s tím někdo zkušenost? Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Svrab
Odesláno dne: 5.11.2016 uživatelem Martin

Chemoterapie a její následky

Čím zmírnit projevy

Při nádorovém onemocnění a chemoterapii hraje velmi důležitou roli psychika nemocného. Je proto opravdu vhodné praktikovat různé relaxační techniky. Nejbližší okolí postiženého by se k němu mělo chovat normálně a nepřipomínat mu nezvyklým jednáním jeho nemoc. Někdy může pomoci návštěva psychologa. Pokud důvěřujete bylinné léčbě, tak během chemoterapie a po ní vám mohou pomáhat různé bylinné čaje.

Doporučení při chemoterapii: nekouřit a nepít alkohol, hodně spát a odpočívat, nerozčilovat se a vyhýbat se stresu, jíst a pít v menších dávkách, ale častěji, vyhýbat se tučným, mastným, smaženým, ostrým a přesoleným jídlům, nenosit upnuté oblečení (aby netlačilo jak na břicho – zažívání, tak na hrudník – dýchání), nejezte několik hodin před chemoterapií (předejdete nevolnosti).

Co jíst: mléčné tekuté přípravky (acidofilní mléko či podmáslí), čerstvé jogurty, netučný tvaroh, sýr Cottage, ovesné a obilné kaše, kuskus, luštěniny, libové maso, drůbeží, telecí či jehněčí, ryby (losos, tuňák), rýži, vařená vejce, oříšky (loupané mandle, lískové oříšky, vlašské, kešu). Z ovoce jahody, borůvky, maliny, hroznové víno, černý rybíz, červený rybíz, ostružiny, brusinky, jablka, broskve, meruňky. Ze zeleniny brokolici, zelí, artyčok, červené a žluté papriky, avokádo, chřest a lilek. Důležité jsou především kvalitní bílkoviny a dostatek všech vitamínů a minerálů. Je lepší jíst víckrát denně po malých porcích. Stravu mějte pestrou a vyváženou.

Jak jíst: vyhněte se jídlům s extrémní teplotou, suchým a silně kořeněným pokrmům, jezte raději studená jídla. Není nutné dodržovat pravidelné časy pro stravování, jezte podle své chuti. Intenzivní vůně ve stravě mohou vyvolávat nevolnost. Tekutiny pijte až 30 minut po jídle. Stravu dobře rozkousejte. Po jídle odpočívejte nejlépe vsedě. Při nevolnosti dýchejte zhluboka a pomalu.

Pokud už má pacient se snášením chemoterapie negativní zkušenost, může se u něj vyvinout takzvané reflexní zvracení, kterým pak trpí už při přípravě na další cyklus chemoterapie. Pak může přicházet na další léčbu s určitým odporem, špatně ji snáší, čímž se dopředu snižuje její celková účinnost.

Zdroj: Chemoterapie a její následky
Zveřejněno dne: 18.7.2016

Diskuze: dotaz

dnes se mně asi na půl hodiny stalo,že jsem viděla jakoby přes vodu a měla mírný tlak v oku.........nemá s tím někdo zkušenost? díky

Zdroj: diskuze Dotaz
Odesláno dne: 16.4.2016 uživatelem bališa

Dna – léky bez předpisu

Kapsaicin

Kapsaicin je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, jde o hlavní alkaloid paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Kapsaicin a několik příbuzných sloučenin se společně nazývají kapsaicinoidy a jsou produkovány jako sekundární metabolity chilli papričkami, pravděpodobně pro odpuzování některých býložravců a hub. Kapsaicin je rozpustný v alkoholu a tucích.

Pozitivní účinky způsobené přítomností dusíkaté látky ze skupiny fenylalkylaminových alkaloidů přispívá k podpoře krevní cirkulace, zvýšení rychlosti metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání. Léčebný efekt kapsaicinu se může projevit při dávkách 400 miligramů třikrát týdně. To je množství odpovídající asi třem až osmi paprikám Habanera. Tento druh papriky pochází z poloostrova Yucatan a patří k nejpálivějším na světě. Konzumaci takových paprik byste měli zvážit a nejprve probrat s lékařem. Je třeba dát přednost ověřeným doplňkům stravy, které kapsaicin obsahují. Kapsaicin inhibuje růst nepříjemné žaludeční bakterie Helicobacter pylori a posiluje tvorbu ochranného hlenu v žaludku. Přispívá k regeneraci žaludečních stěn při poškození vlastními enzymy, které je známé jako žaludeční vředy. Chilli papričky mohou pomoci i při hubnutí, pálivá jídla obecně snižují chuť k jídlu. Dále se ještě v trávicím systému, svalech a srdci zvyšuje rychlost metabolismu, což se využívá rovněž při hubnutí. Běžné dávky mají celkově povzbuzující účinky na tělesné funkce a výkonnost, včetně vlivu na oběhovou soustavu, který je podobný krátkodobému aerobnímu cvičení. Kapsaicinem či chilli papričkami se lze předávkovat. Dojde k poničení mitochondrií a místně dokonce k likvidaci některých bolestivých nervových zakončení. U některých osob může mít kapsaicin (kromě zarudnutí pokožky nebo přechodných puchýřků) vliv na krevní tlak a srdeční rytmus.

Pomoc při léčení:

  • trombózy
  • křečových žil
  • omrzlin
  • podlitin, hematomů
  • hadího uštknutí
  • Raynaudovy choroby
  • otravy potravinami – ostré chilli papričky ničí bakterie (Vibrio vulnificus – původce otravy ústřicemi či špatným sushi, Escherichia coli, Shigella, Salmonella)
  • srdeční arytmie – kapsaicin funguje jako přírodní blokátor kalcia
  • diabetu mellitu – kapsaicin snižuje hladinu krevního cukru
  • aterosklerózy
  • usazování hlenů v plicích
  • alkoholismu
  • podchlazení
  • řezných ran– kajenský pepř pomáhá zastavit krvácení

Chemická struktura kapsaicinu vyvolává dráždění zakončení nervů citlivých na bolest, takže po jeho požití nebo aplikaci na kůži se ozývá bolest nebo pálení. A přestože ve skutečnosti nenastalo žádné popálení, podrážděné neurony uvolňují neurotransmitery nazývané substance P, které zajišťují přenos pocitu bolesti do mozku. Tento princip působení kapsaicinu se zdá být cenným v případech použití jako přírodní prostředek proti bolesti. Spotřebovává se přitom mnoho substance P, a tak může docházet ke snížení signálů bolesti vysílaných do mozku. Krémy s kapsaicinem jsou díky tomu velmi účinné pro úlevu od artritidy, při dnových záchvatech bolesti svalů nebo nervových zakončení.

Vnitřní používání kapsaicinu vyvolává přechodné zvyšování tělesné teploty a tělo může dokonce přepnout ze spalování sacharidů na spalování tuků. Je to také s největší pravděpodobností způsob, jak kajenský pepř napomáhá regulaci krevního cukru po jídle. Kapsaicin navíc způsobuje, že se cítíte dříve nasycení, což vede ke snižování objemu snědeného jídla. Dietní změny pak nemusí být obtížné realizovat. Studie prováděná u myší prokázala, že jakmile se kapsaicin dostal do tenkého střeva, zvýšil se metabolismus takzvaného hnědého tuku, který bývá spojován i se zvýšením energetického výdeje a s všeobecným ubýváním tuku v těle. Těm, kteří se chtějí zbavit tuku, může užívání kapsaicinu napomáhat jak ke kalorickým úbytkům, tak i ke zvyšování energetických výdajů.

Kupte si balíček čerstvého koření chilli (kajenského pepře), abyste u většiny jídel vyvolali příjemnou pálivou příchuť, postačí přidávat jen pár špetek. Čím více budete dávku zvyšovat, tím větší teplo to ve vás bude vyvolávat, aniž by se chuť vašeho jídla nějak dál měnila. Pokud s příchodem chladného počasí budete pravidelně do jídel přidávat kajenský pepř, zabráníte tím i obvyklým zimním přírůstkům na váze. Trpíte-li dnou, poraďte se o užívání kapsaicinu se svým lékařem.

Pokud máte osobní zkušenost s toto problematikou, podělte se s ostatními, budou vám určitě vděční.

Zdroj: Dna – léky bez předpisu
Zveřejněno dne: 1.11.2016

Diskuze: Dotaz Provakcin

U článku se mi zobrazuje reklama na Provakcin, máte s ním prosím někdo zkušenost? Prý zmírňuje negatovní vedlejší účinky očkování, ráda bych si nechala poradit. Děkuji.

Zdroj: diskuze Dotaz Provakcin
Odesláno dne: 22.5.2015 uživatelem Bartoschka


Sitemap | RSS