Téma: 

vitamíny

Pangamin a jeho nežádoucí účinky

Účinky Pangaminu

Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk výživy, zvláště při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce cenné a biologicky dobře dostupné bílkoviny), při hojení zánětu jater či během radioterapií při onkologických onemocněních. Rovněž velmi důležitá je jejich role při podpoře trávení, a to díky obsahu vitamínů skupiny B. Nedostatek těchto vitamínů v žaludečním traktu zhoršuje metabolické procesy. Pangamin má pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím i podporuje zvýšení imunity. V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobakterií v žaludečním traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat, neboť zde je právě potřeba užívání důležitá. Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, při demenci, alkoholismu, chronické artritidě či u kardiovaskulárních chorob. Užívání Pangaminu je užitečné také pro zlepšení spánku, nervozity či pocitu únavy. Samotný produkt (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro ženy v období těhotenství a pro děti. Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Zdroj: Pangamin a jeho nežádoucí účinky
Zveřejněno dne: 25.4.2016

Diskuze: Seboroická keratóza

Je možné zpomalit nějakým způsobem ( vitamíny,stravou) další růst seboroických veruk,které se mi nyní dále objevuji v hojné míře na trupu ,zádech a v neposlední řadě i v obličeji.

Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Seboroická keratóza
Odesláno dne: 5.8.2016 uživatelem Jana

Rady jak si zlepšit paměť

Výživa pro dobrou paměť

Pravidelný příjem některých živin může zlepšit paměťové dovednosti. Zvýší-li se příjem vitamínu B6, B12 a kyseliny listové, které chrání mozek od aminokyselin. Aminokyseliny by mohly být toxické pro nervové buňky v mozku. Vitamíny C, E a beta karoten neutralizují volné radikály a tím zlepšují tok kyslíku v těle, včetně mozku. Omega-3 mastné kyseliny jsou spojeny s kognitivní - rozpoznávací funkcí. Pokud budete chtít přidat do jídelníčku jeden z těchto doplňků, tak byste se měli poradit se svým lékařem. 

 

Zdroj: Rady jak si zlepšit paměť
Zveřejněno dne: 13.10.2012

Diskuze: olupování nehtů

Prosím o radu. Nehty na rukou se mi dvojí a posléze olupují. Nehty si nestříhám, ale piluji. Vitamíny moc nezabírají. A mé zaměstnání nedovoluje laky na nehty. Děkuji za cenné rady.

Zdroj: diskuze Olupování nehtů
Odesláno dne: 17.8.2013 uživatelem Hanka

Jde to jíst jen tvaroh?

Kalorie v tvarohu

Energetická hodnota tvarohu je relativně nízká. Záleží však na množství obsaženého tuku, a jestli bereme v úvahu i ochucené výrobky, tak i na množství přítomných sacharidů. Obecně se ale uvádí, že jedna porce tvarohu (přibližně 150 g) obsahuje jen kolem 160 kcal. Navíc neobsahuje transmastné kyseliny a výskyt nasycených tuků nepřekračuje 1 g. Cholesterolu se v porci nalezne jenom kolem 9 mg. Tvaroh určitě patří do skupiny potravin s vysokou koncentrací využitelných bílkovin. V dávce 150 g tvarohu je možné najít v závislosti na druhu tvarohu až 28 g bílkovin. Toto množství je možné považovat u některých jedinců přibližně za polovinu denní doporučené dávky. Tato doporučená dávka se samozřejmě liší v závislosti na hmotnosti člověka, objemu svalové hmoty a výkonu. Bílkoviny jsou všeobecně hůře stravitelné, ale tvaroh se vyznačuje lehkou stravitelností, což je jeho další plus.

Kromě bílkovin tvaroh obsahuje také vitamíny a minerály. Nejvíce zastoupeny jsou vitamíny B6 a B12, lykopen, vitamíny A, C, D, E a K, tiamin, riboflavin, kyselina listová, niacin a betakaroten. Z minerálů pak draslík, vápník, měď, zinek, hořčík, mangan, fosfor, fluorid a selen. Kromě toho obsahuje tvaroh i značné množství omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Na druhé straně je v tvarohu vyšší obsah sodíku, proto to ani s jeho konzumací není nutno přehánět.

Existuje nespočet způsobů, jak vhodně zařadit tvaroh do jídelního lístku. Z tvarohu je možné vyrábět slané pomazánky a krémy dle chuti, ovocné krémy a jiné pochutiny. Samozřejmě ho můžeme konzumovat přímo a také použít jako pochutinu místo sýru. Další výhodou je možná tepelná úprava, přičemž tvaroh neztratí téměř nic ze své nutriční hodnoty.

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g nízkotučného tvarohu:

  • energie: 290 kJ / 69 kcal
  • bílkoviny: 12,5 g
  • sacharidy: 3,5 g
  • tuky: 0,6 g

Zdroj: Jde to jíst jen tvaroh?
Zveřejněno dne: 15.3.2016

Diskuze: Re: odreny jazyk

Právě to, že nezabírá žádná zevní léčba, o které pišete, tak bude problém na jazyku souviset s vnitřním stavem těla. Patrně nefunguje správně látková výměna a projevy na jazyku jsou průvodním jevem. Bude to chtít vyšetření odborníkem na metabolismus se zájmem Vám pomoci. Sama si můžete zkusit pomoci s probiotiky a nastolením vyvážené plnohodnotné stravy alespoň 3 krát denně. Řešením je také aplikovat vitamíny b injekčně, ale o tom se již domluvíte se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odreny jazyk
Odesláno dne: 19.10.2015 uživatelem Cempírek

Goji/godži

Účinky

Goji (godži), plody kustovnice, patří bezpochyby mezi nejhodnotnější duhy ovoce a mají mnoho blahodárných účinků:

  • antioxidační účinky;
  • ochrana buněk před škodlivými vlivy prostředí;
  • zpomalení stárnutí pleti;
  • zpomalení stárnutí – 11 minerálů a silné antioxidanty udržují, léčí a podporují správné fungování a vývoj pokožky, chrání před UV zářením, kterému jsme denně vystaveni, udržují mladou pokožku, napínají vrásky, chrání před volnými radikály a jejich působením na buňky těla;
  • protirakovinné účinky – 22 stopových prvků, antioxidanty a 18 druhů aminokyselin představují dobrou prevenci vzniku rakovinných buněk;
  • podpora a stimulace imunitního systému – včetně imunity v centrální nervové soustavě;
  • neuroprotektivní účinky;
  • neuromodulační účinky – předcházení degeneraci nervové soustavy, zlepšení kognitivních funkcí, celkový pocit pohody;
  • podpora léčby diabetu;
  • ochrana cévního systému – snížení množství lipidů v krvi;
  • účinný prostředek v boji s bakteriemi a plísněmi;
  • protizánětlivé účinky;
  • snížení cholesterolu či léčba sexuální impotence;
  • pozitivní vliv na kardiovaskulární systém;
  • prodlužení života – je tomu tak proto, že tato vzácná rostlina obsahuje velké množství potřebných látek (vitamíny, minerály, antioxidanty, aminokyseliny), které zajistí vylepšení a udržení optimálního zdraví;
  • podpora trávení – vláknina podporuje správné trávení, pravidelné vyprazdňování a odbourávání tuků (metabolismus tuků);
  • zvýšení plodnosti a sexuální činnosti žen i mužů;
  • zlepšení kvality kostí, svalů a nehtů – vitamíny zlepšují pružnost svalstva, pevné nehty, dokonalý zrak a pevné kosti.

Kustovnice není jedovatá, jak se někdy mylně říká.

Zdroj: Goji/godži
Zveřejněno dne: 12.5.2016

Diskuze: pásový opar a jeho léčení

Zdravím :-) Před dvěmi měsíci jsem prodělala pásový opar asi 5 cm v průměru. Léčení probíhalo vitaminy skupiny B vnitřně a mazáním postiženého místa na zádech tekutým
pudrem. Vše proběhlo, ale na zádech mi zůstaly nehezké vystupující červenofialové pupínky.
Lékařka mi k tomu nic neřekne, i v začátku nemoci mi bylo sdělěno, že je to malé a abych znovu přišla pouze kdyby se to rozlézalo dále. Flek nebolí, ale občas hodně svědí. Může mi prosím někdo poradit, čím třeba mazat nebo jak postupovat k odstranění pupínků ? Četla jsem, že následky pásového oparu mohou ztrpčovat život ještě měsíce i roky po prodělání nemoci. Děkuji všem za sdílení zkušeností.

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení
Odesláno dne: 6.1.2017 uživatelem Jitka Dolénková

Goji/godži

Zkušenosti s goji

Plody kustovnice čínské obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (například tryptofan či izoleucin), až 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor), jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi (což už naznačuje jejich jasně červená barva). Co se týče beta-karotenu, jsou goji (godži) vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6, E a beta-sitosterol. Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek. Naprosto unikátní pro tyto plody je pak skupina lycium polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály a tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu.

Šťáva z kustovnice čínské, respektive z goji, je bohatá na polysacharidy a další látky, které jsou velmi prospěšné pro náš imunitní systém a celkovou vitalitu. Díky pití šťávy připravené z těchto plodů může naše tělo nejlépe využít všechny živiny, minerály a vitamíny v ovoci přítomné. Užívání kustovnice v této podobě je zvláště účinné díky vysoké vstřebatelnosti živin sliznicí střev, přičemž je potřeba pít šťávu na lačno. Tento velmi energetický nápoj není vhodné kombinovat s pitím alkoholických nápojů či jej do alkoholu přimíchávat. Goji jsou především doplňkem stravy určeným ke zlepšení zdraví a vitality organismu a alkohol tyto účinky naopak potlačuje.

Zdroj: Goji/godži
Zveřejněno dne: 12.5.2016

Diskuze: Re: pásový opar a jeho léčení

U pásového oparu je skutečně nutné počkat, než se pokožka vrátí do původního stavu a to může trvat i měsíce. Zevní péče pomocí mazání je dobrá pro celé tělo, takže ji určitě provádějte s použitím oblíbeného tělového mléka, ale váš problém to moc nevyřeší, protože oparem zdevastovaná pokožka je postižena již při svém vzniku. Problém s její strukturou bude třeba vyřešit výživou - vhodnými bílkovinami, především kolagenem. Dále vitamíny řady B, E a C a minerálem vápník s koenzymem Q10. Aby se všechny tyto živiny dostaly rychle na místo svého určení, tak je potřeba rozproudit krevní oběh, takže ještě zařaďte několikrát do týdne saunu s důkladným vyhřátím celého těla a následným schlazením studenou vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení
Odesláno dne: 6.1.2017 uživatelem Cempírek

Stravování podle Mačingové

Jídelníček podle Mačingové na tři dny

Během jednoho dne můžete jíst jídla neutrální. Ovšem není nutné jíst jen sacharidová nebo bílkovinová jídla celý den, naopak je důležité, aby přijímaná strava byla pestrá a obsahovala veškeré zdraví prospěšné látky počínaje vitamíny, minerály, antioxidanty, sacharidy, bílkoviny, a to vše ve vyváženém poměru.

Nedílnou součástí stravování je i dodržování pitného režimu. V průběhu detoxikačního 28denního plánu může dojít k intenzivnějšímu pocení a silnějšímu zápachu těla. Jedná se o průvodní jev čistění organismu, jde tedy o fyziologický proces. Po ukončení detoxikace se doporučuje vypít denně dva až tři litry vody v závislosti na váze a fyzické výkonnosti.

Příklad jídelníčku

1. den

Snídaně: Banány, mandle, med

Oběd: Těstoviny se špenátem

Večeře: Celerové hranolky s mořskou treskou: 200 g celeru očistíme a nakrájíme na hranolky. Osolíme a orestujeme na rostlinném oleji. Mořská treska – na teflonové pánvi rozpustíme máslo, které osolíme, ne tresku, a vložíme filety ryby, po obou stranách je orestujeme.

Celer je bohatý na vitamíny a minerály, je to i silný antioxidant. Mořská treska obsahuje nenasycené mastné kyseliny, jód.

2. den

Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice

Oběd: Těstoviny s ořechy – těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme je, a když jsou mírně okapané, vložíme je do připravené mísy, přidáme mleté nebo rozdrcené ořechy a podle chuti med. Vlašské ořechy obsahují nenasycené kyseliny, čímž pomáhají srdci.

Večeře: Salát z červené řepy se strouhaným sýrem

3. den

Snídaně: Mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky – mrkev se nastrouhá na jemném struhadle, jablka na hrubém struhadle, přidají se mleté vlašské ořechy a smícháme v poměru 1 : 1 : 1. To je stejně velké objemové množství mrkve, jablek a ořechů. Není to o vážení potravin! Přidá se hrst hrozinek, med podle chuti, po medu ani ořeších nepřiberete, a špetka skořice. Tato snídaně je zdrojem okamžité energie a organismus tyto potraviny vstřebá bez zbytečného zatěžování trávicího ústrojí. Takto připravená snídaně obsahuje fosfor, vápník, sodík, draslík, síru a hořčík. Skořice čistí krev, pomáhá ochablým střevům.

Oběd: Závin se špenátem a tofu

Večeře: Špenátové rolky s mořskou treskou

Zdroj: Stravování podle Mačingové
Zveřejněno dne: 8.1.2014

Diskuze: Černý kořen jazyka


Ahoj všichni co řešíte černý jazyk u svých dětí. Řešil jsem to taky u své dvouleté dcery. Zčernání kořene jazyka způsobuje nerovnováha vitamínů a minerálů v těle dítěte, které přejde z kojenecké stravy na běžnou stravu a špatně jí, nebo některou stravu odmítá. Na jazyku zčernají chuťové pohárky a je to projev tohoto problému u dítěte. Našel jsem řešení, kdy jsem to své dceři vyléčil během 3 týdnů, toto řešení vlastně leželo doma v lednici. Svou dvouletou dceru jsem naučil pít Pinky od Akuny, 15 ml. každé ráno, stejně tak jak jsem to kdysi naučil i svou starší dceru. Pinky obsahuje potřebné minerály a vitamíny které dětský organismus potřebuje a není placebem z lékáren, problém se už nevrací, tak jako v mnohých případech jak tady spousta maminek popisuje. Přidávám fotku, info poskytnu na: akunaforlive@gma­il.com nebo na: www.facebook.com/jan…

Zdroj: diskuze Černý kořen jazyka
Odesláno dne: 4.11.2014 uživatelem honza

Pěstování rajčat na balkóně

Obsah vitamínů v rajčeti

Rajčata jsou červená, žlutá, oranžová a černá (tmavě vínová). Podle velikosti plodu rozlišujeme rajčata velká nebo malá. Podle tvaru je dělení rozmanitější, rajče má tvar kulatý, oválný, podélný, kulatý do špičky, dále může mít tvar připomínající papriku, citron, jahodu, ředkvičku, vejce či srdce. Rajčata jsou velmi vhodná při různých redukčních a očistných dietách. Působí proti únavě a zlepšují náladu, zabraňují stárnutí buněk, ovlivňují kvalitu a zdraví pokožky, slouží před negativními účinky UV záření a posilují náš imunitní systém. Rajčata také snižují riziko výskytu rakoviny, nebezpečného cholesterolu, kardiovaskulárních a degenerativních onemocnění, jsou vhodným doplňkem při onemocnění srdce a krevního oběhu. Podle posledních studií konzumace rajčat pomáhá při problémech s prostatou. Rajče tvoří z více než 90 % voda, 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin, má vysoký podíl vláknin a obsah tuku je pouze nepatrný.

Rajče obsahuje tři tělu prospěšné antioxidanty:

  • beta-karoten – ten chrání buňky před slunečními paprsky (před ozářením);
  • vitamín C – je nezbytný pro tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, chrupavek a zubů;
  • lykopen – je ochráncem buněk těla před volnými radikály.

Rajče obsahuje spoustu minerálů:

  • vápník – podporuje růst a sílu kostí;
  • železo – jeho nedostatek způsobuje chudokrevnost;
  • draslík – je důležitý pro zdravý vývoj organismu;
  • fosfor – je prospěšný při zásobování tělesných buněk energií;
  • zinek – pomáhá v boji proti infekcím;
  • chrom – je odtučňovací prostředek a pomáhá při zachování dobrého zdravotního stavu.

Rajče obsahuje důležité vitamíny:

  • vitamín A – je důležitý pro zdravý vzhled pokožky a tkání;
  • vitamín B – je nezbytný pro správné fungování organismu;
  • vitamín E – chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály.

Zdroj: Pěstování rajčat na balkóně
Zveřejněno dne: 29.6.2016

Diskuze: Re: rehabilitace u totální ruptury svalu, délka léčby

Prognóza závisí na úspěšnosti provedené operace a na síle manželova organizmu. Vycházejme z toho, že lékaři věnovali veškeré úsilí, aby rekonstrukci šlach provedli co nejlépe. Nyní tedy závisí na manželově organizmu, jak bude schopen dodat stavební látky novým šlachovým spojům a úponům. Manžel si může výrazně pomoci tím, že bude poctivě absolvovat pravidelné rehabilitace, jenž ho postupně vrátí do rozsahů, které měl před úrazem. V tomto léčebném tělocviku je potřeba vytrvat i nadále, aby se stal součástí běžného denního rytmu. Vnitřně je potřeba posílit příjem bílkovin, obzvláště kolagenu. Pokud manžel nemá dnu, tak může použít zvýšené porce masa a nebo použít potravní doplňky s kolagenem a vitamíny B-komplex forte. V případě probíhající léčby jiné nemoci, je potřeba poradit se o vhodnosti změn ve stravě i o potravních doplňcích s praktickým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rehabilitace u totální ruptury svalu, délka léčby
Odesláno dne: 31.1.2017 uživatelem Cempírek

Alergie na zázvor

Účinky zázvoru na organismus

Zázvor zvyšuje imunitu, má regenerační účinek po vážných zraněních nebo nemocech, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, dokáže zmírnit bolesti a záněty při artritidě, pomáhá zlepšit trávení tím, že stimuluje vylučování žaludečních šťáv, vyvolává pocení, žvýkání zázvoru prospívá zubům a v neposlední řadě má pozitivní vliv na mužskou potenci a plodnost.

Kořen zázvoru obsahuje těkavé silice zahrnující cineol, zingiberen, kamfen, citral, bisabolen a pryskyřice. Je to tedy rostlina vhodná nejen do kuchyně, ale i k léčení těla. Zázvor je pálivý, horký, vysušující a velmi zdravý, protože napomáhá rozvoji energie. Strouhaný a zalitý vodou se popíjí jako čaj, rozemletý a vmíchaný do mastí se používá jako hojivá mast. Jako horký a vysušující je zázvor vhodný při nachlazení, při katarech dýchacích cest, podává se při nedokonalé periferní cirkulaci krve projevující se chladnými končetinami a jako stimulační prostředek oběhu při plicních infekcích, přikládá se na omrzliny, je vhodný při nízkém krevním tlaku a závratích. Všichni zimomřiví by ho měli užívat ve formě nálevu, koupelí nebo obkladů na ramena či kolena. Pomáhá při artritidě a revmatismu, při melancholii a depresích. Doporučuje se žvýkat oddenek při nevolnosti v letadle nebo v autě, osvědčil se i při nevolnostech v prvních měsících těhotenství. V masti se používá jako náplast na bolestivá kolena, svaly, ramena či jiné části těla, přikládá se ještě teplý a na noc. Není vhodný při vysokém krevním tlaku. Užívá se ve formě tinktury, nálevu v masti nebo v prášku.

Energetická hodnota ve 100 g zázvoru činí 20 kcal. Ve 100 g zázvoru jsou obsaženy tyto vitamíny a minerály:

  • hořčík – 12,19 mg
  • draslík – 117,65 mg
  • měď – 0,06 mg
  • mangan – 0,06 mg
  • vitamin B6 – 0,05 mg

Zdroj: Alergie na zázvor
Zveřejněno dne: 21.11.2016

Řapíkatý celer

Co o něm říká Wikipedie

Pochází z dávnověku (selinon, se-ri-no). Celerová nať může pocházet ze dvou variant celeru: v Česku ze známého celeru bulvového, nebo naťového, který se pěstuje v západní Evropě, Asii i Americe. Celer ve svých básních zmiňuje už Homér, ale znali jej už ve starém Egyptě. Řekové a Římané znali i odrůdy naťové a jemné odrůdy řapíkové, jejichž listové řapíky přihrnovali zeminou, aby k nim nemohlo světlo a zůstaly bílé. Tehdy byl celer symbolem smutku a smrti. Byl zasvěcen bohům podsvětí, pojídán na pohřebních hostinách a ve věncích pokládán na hroby. Ve středověku ho zahradníci pěstovali k použití do polévek, pod hovězí pečeni či do salátu. V Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce. V Čechách se celer definitivně ujal až ve druhé polovině 19. století. Řapíkatý celer se anglicky nazývá celery.

Klady konzumace:

  • má mnohem více vitamínu C než například citrusy;
  • je skvělým zdrojem B-komplexu;
  • z vitamínů v něm najdeme také vitamíny A, K a E;
  • z minerálů můžeme získat největší množství fosforu, ale také naše tělo obohatí o vápník, draslík a zinek;
  • pomáhá tělu zbavovat se škodlivých toxinů;
  • najdeme v něm apigenin, flavonoid, který brání růstu nádorů;
  • má vysoký obsah nerozpustné vlákniny a málo kalorií, takže je tím nejlepším jídlem pro ty, kdo chtějí zhubnout (hrnek celeru obsahuje 1,5 g nerozpustné vlákniny);
  • povzbuzuje metabolismus a zároveň například odstraňuje nadbytečnou kyselinu močovou;
  • pomáhá při trávení a je velmi prospěšný pro ty, kdo mají časté problémy se zácpou.
  • je močopudný, zlepšuje práci ledvin a pomáhá naší psychice v boji se stresem;
  • podporuje tvorbu žluči, ale zároveň chrání před vznikem žlučníkových kamenů;
  • podporuje činnost pohlavních žláz;
  • zřejmě snižuje i tlak a cholesterol, ale v současné době ještě probíhají klinické studie, které by tento fakt potvrdily.

Zdroj: Řapíkatý celer
Zveřejněno dne: 21.1.2017

Přírodní léčba cholesterolu

Vitamíny na snížení cholesterolu

Vitamín C má schopnost recyklovat oxidovaný vitamín E a pomáhá při neutralizaci hydroperoxidových radikálů, čímž jedinci poskytuje silnou ochranu před onemocněním srdce a cév. Hydroperoxidové radikály snižují hladinu vitamínu E a oxidují špatný cholesterol (LDL) a krevní tuky (tedy potenciální spouštěcí faktory pro tvorbu aterosklerotických plátů v cévách). Vitamín C též zabraňuje akumulaci lipoproteinu A v postižených tepnách (lipoprotein A nosí a shromažďuje cholesterol v tepnách a brání rozpouštění krevních sraženin). Vytváření plátů se urychluje, pakliže se setká LDL cholesterol s lipoproteinem A. Vitamín C dále zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL), který zrychluje odvod LDL cholesterolu z tepen. Dodáváním vitamínu C tělu můžeme snížit i celkový cholesterol a krevní tlak, vyšší dávky vitamínu C jsou spojovány s nízkou hladinou krevních cukrů. Cukrovka představuje rizikový faktor onemocnění srdce a cév vzhledem k vysokému počtu glykací (to jest poškození způsobené vazbou cukru na tělesné proteiny). Glykace může kromě jiného poškodit integritu cév a narušit mechanismus, jenž kontroluje produkci cholesterolu v játrech. Suplementace vitamínem C glykaci významně snižuje.

Extrakt z olivových listů bojuje proti endoteliální dysfunkci, a to na více úrovních. Zvyšuje produkci oxidu dusnatého, signální molekuly, která pomáhá relaxovat krevní cévy. Snižuje produkci a aktivitu molekul známých jako matrix metaloproteinázy (MMP). Nadměrná aktivita MMP totiž doslova rozpouští gelu podobnou substanci, jež drží buňky pohromadě, čímž se cévní stěna stává náchylnou k poškození plakem. Extrakt pomáhá také předcházet oxidaci cholesterolu LDL, který v prvních stadiích přispívá k rozvoji aterosklerózy. Oxidovaný LDL cholesterol spouští zánět a poškozuje tepny. Extrakt z olivových listů má cílené protizánětlivé účinky.

Ve vodě rozpustná vláknina je lepkavá a s vodou vytváří gel. Pomáhá udržovat hladinu krevního cukru tím, že zpomaluje jeho vstřebávání do krve. Zároveň chelatuje toxické těžké kovy ve střevech. Rozpustná vláknina rovněž pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu, neboť váže žlučové kyseliny a tím způsobuje větší odbourávání cholesterolu na žlučové kyseliny.

Vitamín B3 (neboli niacin) upravuje vysoký krevní tlak a snižuje škodlivý LDL cholesterol. Vitamín B4 (neboli kyselina listová) snižuje hladinu homocysteinu. Vitamín B12 (neboli kobalamin) snižuje hladinu homocysteinu a snižuje riziko srdečních onemocnění. Homocystein působí na buňky jako jed: napadá cévní stěny, vyvolává v nich zánět a zdrsňuje je. A právě v těchto místech má pak LDL cholesterol možnost se ukládat ve formě plaku a způsobovat tak arteriosklerózu. Z uvedeného vyplývá, že cholesterol a homocystein jsou nebezpeční „partneři“, poněvadž zapříčiňují různá onemocnění a dřívější stárnutí. Snižování množství homocysteinu má proto velký význam při zjištění zvýšené hladiny špatného cholesterolu.

Česnek má širokou škálu pozitivních vlivů na srdce a cévy, a to zejména díky obsahu sloučenin síry (allicin a jeho metabolity). Výzkum prokázal, že česneková suplementace snižuje hladinu celkového cholesterolu a zlepšuje poměr mezi HDL a LDL. Dále se objevily důkazy o schopnosti česneku snižovat krevní tlak. To je spojeno s vlastností rostlin redukovat shlukování krevních destiček.

Beta-glukan je polysacharid získávaný z buněčných stěn pekařských kvasinek, ovsa, ječmene a z mnoha medicinálních hub (například maitake). Beta-glukany snižují hladinu cholesterolu a podporují imunitu. Aby došlo k poklesu hladiny cholesterolu, používalo se v klinických testech 2 900 až 15 000 mg beta-glukanu denně. Pro zlepšení funkcí imunitního systému nebyla zatím vědecky stanovena doporučená denní dávka. Výrobci beta-glukanů obvykle doporučují 50 až 1 000 mg přípravku denně (na lačno).

Vitamín E neutralizuje hydroperoxidové radikály, jež oxidují LDL (špatný) cholesterol a krevní tuky a tím zvyšují riziko aterosklerózy a onemocnění srdce a cév. Tento vitamín současně zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, je-li nízká, dále zlepšuje odbourávání LDL a fibrinu (protein účastnící se tvorby krevních uzávěrů), zabraňuje srážení krevních destiček a vytváření trombů (cévních uzávěrů) a pomáhá obnovovat normální srdeční rytmus (reguluje odpověď srdečního svalu na vápník). Mnoho studií potvrdilo, že vitamín E představuje značnou prevenci onemocnění srdce a cév.

Černý čaj je skutečným zázrakem, shodli se američtí odborníci, kteří lahodnému nápoji přiřkli plus i v otázce regulace cholesterolu. Popíjení černého čaje totiž podle jejich zjištění dokáže vyrovnat zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Jeden šálek denně navíc také ochrání tělo před srdečními chorobami a možným infarktem. Lidem, kteří popíjeli černý čaj po dobu alespoň tří týdnů, poklesla v krvi hladina lipoproteinu (špatný cholesterol) o sedm až jedenáct procent, což je výborný výsledek.

Zelený čaj snižuje celkový cholesterol a zlepšuje cholesterolový profil (to jest snížení zlého LDL cholesterolu a zvýšení dobrého HDL cholesterolu). Zelený čaj chrání též srdečně-cévní systém tím, že snižuje shlukování krevních destiček. Ochraňuje rovněž LDL cholesterol před poškozením oxidací. Zelený čaj zvyšuje antioxidační aktivitu krve.

Rybí tuk, v němž se nacházejí omega-3 mastné kyseliny, taktéž snižuje hladinu cholesterolu. Brání usazování tuku v cévách. Ačkoli se obvykle upřednostňují čerstvé potraviny, v tomto případě jsou vhodnější potravinové doplňky. Kapsle s rybím tukem totiž na rozdíl od čerstvých ryb neobsahují olovo, rtuť, kadmium a jiné těžké kovy. Užíváme-li léky, jež snižují vysoký cholesterol, měli bychom se také poohlédnout po potravinových doplňcích s koenzymem Q10, jelikož léky na vysoký cholesterol často negativně ovlivňují hladinu tohoto důležitého koenzymu.

Lecitin má schopnost navázat na sebe cholesterol a následně jej rozpustit. Pomáhá tak při transportu tuků v těle a rozpouští již vytvořené cholesterolové usazeniny. Mimo jiné je také dobrým pomocníkem při snižování hmotnosti a při optimalizaci krevního tlaku. Lecitin najdeme v játrech, vaječných žloutcích či arašídech a sójových bobech. Na našem trhu je lecitin k dostání i v kapslích pro ty, kteří uvedené potraviny nekonzumují v dostatečném množství.

Alkaloidy vilkakory (mitrafylin, rhynchofylin a hirsutin) snižují krevní tlak a mají vasodilatační účinek (rozšiřují cévy). Rhynchofylin dále zabraňuje shlukování krevních destiček, pomáhá předcházet trombóze (ucpání cév), snižuje srdeční frekvenci a krevní cholesterol.

Kurkuma je lepší ve srovnání s lékem Atorvastatin, jenž snižuje hladinu cholesterolu.

Aloe vera může podpořit snižování hladin sérového cholesterolu, sérových triglyceridů a sérových fosfolipidů, když jsou zvýšené. Tyto látky totiž zřejmě akcelerují ukládání tukových substancí ve velkých a středních tepnách, včetně věnčitých tepen srdce.

Nejprospěšnější dávkování:

  • vitamín C – 2 gramy denně;
  • vitamín E (suchá forma) – 400 IU denně;
  • beta-karoten – 25 000 IU denně.

Lidé, kteří užívají oba vitamíny i beta-karoten ve zmíněných dávkách současně, nezaznamenávají žádné vedlejší účinky. Tyto tři látky jsou netoxické i při vyšším dávkování. To však neplatí pro ostatní vitamíny.

Zdroj: Přírodní léčba cholesterolu
Zveřejněno dne: 9.6.2016

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223328

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu Zdraví.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP