Téma: 

vejce

Jak snížit cholesterol

Recepty

Potřebujete snížit cholesterol v krvi? Zde máte rychlé a chutné recepty:

Treska

Ingredience: 300 g filetů z tresky, 400 g brambor, 100 g žampionů, 20 g oleje, mletý černý pepř, zelená petrželka, voda, sůl

Postup: Do ohnivzdorné zapékací misky položíme porce tresky, které obložíme plátky nakrájených žampionů a brambor. Pokrm osolíme, mírně okořeníme pepřem, pokapeme nejlépe kvalitním olivovým olejem a mírně podlijeme vodou. V troubě vyhřáté na 190–200 °C pokrm zapékáme asi 30 až 40 minut. Jednotlivé porce na talířích posypeme nasekanou petrželkou.

Houbová pomazánka

Ingredience: 250 g měkkého nízkotučného tvarohu, 120 g čerstvých hub (můžeme použít i 15 g sušených hub), 50 g taveného sýra (do 20 % tuku v sušině), 40 g rostlinného tuku, zelená petrželka, vývar (voda), kmín, sůl

Postup: Houby očistíme, pokrájíme na větší kousky a povaříme v masovém či zeleninovém vývaru s kmínem, vaříme cca 20 minut (sušené houby namočíme do vody a necháme 20 minut nabobtnat). Připravené houby slijeme a necháme důkladně okapat. Do osoleného tvarohu utřeného s rostlinným tukem a taveným sýrem vmícháme okapané houby. Pomazánku zdobíme čerstvě nasekanou petrželkou a podáváme na čerstvém tmavém pečivu.

Kapustové karbanátky

Ingredience: 600 g kapusty, 180 g libového masa (vepřové, hovězí, kuřecí), 40 g cibule, 20 g ovesných vloček, 20 g česneku, 2 vejce, mletý pepř, strouhanka, voda, sůl

Postup: Libové maso umeleme a smícháme s nadrobno nasekanou cibulí a ovesnými vločkami, směs zprudka orestujeme na dobře rozpáleném oleji. Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě doměkka, okapanou rozemeleme a přidáme k masu. Hmotu okořeníme pepřem, dochutíme prolisovaným česnekem a osolíme. Nakonec do směsi zamícháme jedno celé vejce (nebo dva bílky) a mokrýma rukama vytvarujeme menší karbanátky, které obalíme ve strouhance. Karbanátky zprudka opečeme v horkém oleji, pak je přendáme do pekáčku, mírně podlijeme vodou a zaklopené v troubě vyhřáté na 200 °C podusíme, než zhnědnou.

Čočková polévka

Ingredience: 200 g mléka, 120 g čočky, 60 g oleje, 40 g polohrubé mouky, 20 g cibule, 10 g česneku, bobkový list, nové koření, voda, pepř, ocet, sůl

Postup: Čočku přebereme, propláchneme studenou tekoucí vodou a ponecháme ve studené vodě do druhého dne (čočka musí být úplně potopena). Druhý den čočku nesléváme, ba naopak ještě trochu vody přilijeme a dáme vařit spolu s kořením a solí. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na oleji, zaprášíme moukou, zředíme mlékem, promícháme a krátce povaříme, vzniklý bešamel přidáme do polévky, ze které jsme předtím vytáhli koření. Polévku dochutíme octem, česnekem utřeným se solí, zamícháme a případně ji ještě dle chuti osolíme. Čočkovou polévku můžeme dochutit i špetkou rozemnuté majoránky.

Zdroj: Jak snížit cholesterol
Zveřejněno dne: 9.4.2017

Diskuze: Re: dna dieta výše purinů v potravinách

Hovězí, vepřové, skopové i kozí maso mají vysoké množství purinů. Proto ani jeden z těchto druhů mas není vhodný pro pacienty se dnou. Tato masa je třeba z jídelníčku úplně vyloučit. Použít se dá drůbeží maso (kuře, kachna, krůta), ale jen poloviční porce. Dále je možné místo masa použít tofu nebo slepičí vejce, ale ty také jen střídmě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách
Odesláno dne: 21.1.2017 uživatelem Cempírek

Jak snížit cholesterol

Potraviny snižující cholesterol

Zásady nízkocholesterolové diety jsou totožné s doporučovanou zdravou výživou. Pestrý jídelní lístek se spoustou zeleniny a ovoce (5x denně 100g porce), dostatek důležitých bílkovin, vhodných tuků, sacharidů s obsahem vlákniny, vitamíny rozpustné v tucích i ve vodě, minerální látky, dostatečný pitný režim. Je třeba změnit nejenom jídelní lístek, ale i životní styl. Zařadit tělesnou aktivitu (4x týdně půl hodiny), vyhýbat se stresu, nekouřit.

Místo živočišných tuků je třeba do jídelního lístku zařadit tuky rostlinné s obsahem nenasycených mastných kyselin a vícenenasycených mastných kyselin. Nekonzumovat všechna tučná masa, z drůbeže pak husu a kachnu. Dále vnitřnosti (mozeček, játra, slezina, jazyk). Smažením upravujeme masa jen výjimečně. Vhodná jsou masa libová jako kuřecí a krůtí maso (bez kůže), libové maso vepřové (kýta, „panenka“), hovězí, králičí, skopové, zvěřina, klokaní, pštrosí. Z uzenin se doporučuje pouze libová šunka (krůtí, kuřecí) a šunkový salám.

Nenasycené mastné kyseliny – ty cholesterol snižují – jsou obsaženy v kvalitních rostlinných olejích a v produktech z nich vyrobených – v margarínech. Přírodními zdroji těchto vhodných tuků jsou dále semínka a ořechy. Zdrojem vícenenasycených mastných kyselin n-6 a n-3 jsou ryby, především tučné mořské ryby z chladných moří. Je to hlavně losos, makrela, treska, sleď, sardinky, tuňák a ze sladkovodních tolstolobik. Na našem stole by se měly objevit nejméně dvakrát týdně (konzerva s drceným tuňákem takřka tyto vzácné mastné kyseliny neobsahuje, je naložen do rostlinného oleje!)

Mléko a mléčné výrobky jsou hlavními dodavateli vápníku. V případě dodržování nízkocholesterolové diety zařazujeme polotučné mléko (1,5% T), jogurty s 2% obsahem tuku a sýry do 30 % tuku.

Snižování krevního cholesterolu napomáhá dostatečný příjem vlákniny. Měli bychom konzumovat denně 500 g zeleniny + ovoce (včetně brambor) především v syrové formě, často zařazovat do jídelního lístku celozrnné pečivo, luštěniny, neloupanou rýži, pohanku, jáhly, kroupy, ořechy a semínka. Tyto potraviny obsahují i významné množství vitamínů (B, C, provitamín A, E, D) a minerálních látek (draslík, hořčík, vápník a další). Některé z těchto nutrientů působí jako antioxidanty a zlepšují naši obranyschopnost.

Jedno vejce obsahuje ve žloutku (30 g) až 290 mg cholesterolu (bílek je takřka čistá bílkovina). Podle některých odborníků a studií jsou ve žloutku obsaženy látky (lecitin a další), které účinek cholesterolu ve vejci snižují. Lidem se zvýšenou či vysokou hladinou cholesterolu se doporučuje raději snížit konzumaci vajec na dva kusy za týden, a to především v pokrmech, ne samostatně.

Zdroj: Jak snížit cholesterol
Zveřejněno dne: 9.4.2017

Astma bronchiale

Nevhodné potraviny při Astmatu

  1. mléčné výrobky,
  2. vejce,
  3. čokoláda,
  4. pšenice,
  5. citrusy,
  6. ryby.

Zdroj: Astma bronchiale
Zveřejněno dne: 27.4.2012

Co je to atkinsonova dieta

Jídelníček II.

Snídaně: 2–3 kuřecí pochoutkové párky (100 g), hořčice

Svačina: 150 g nízkotučného jogurtu, 10 g vloček

Oběd: 200 g hovězího steaku s křenovou nezahuštěnou omáčkou, zelenina

Svačina: 1 vejce na hniličku

Večeře: 100 g syrečků, zeleninová obloha

Součet:

Energie 3 646 kJ, bílkoviny 82,45 g, sacharidy 20,20 g, tuky 50,7 g, cholesterol 630 mg.

Atkinsonova dieta a její jídelníček může být někdy velice zajímavý, stačí si ho jen správně sestavit. Ovšem nezapomeňte, že tato dieta by se neměla držet příliš dlouho, aby neohrozila vaše zdraví.

Zdroj: Co je to atkinsonova dieta
Zveřejněno dne: 8.4.2015

Bílkovina v moči

Co znamená bílkovina v moči

Nadbytek bílkoviny (proteinů) značí zdravotní problém nebo chybu, kterou děláme. Někdy to může ukazovat na nemoci, v některých případech stačí upravit stravu – zejména snížit obsah bílkovin v našem jídelníčku. Mezi bílkoviny se řadí mléčné výrobky, tuňák, tvaroh, proteinové nápoje, různá masa, vejce ad. Bílkovina v moči sama o sobě nebolí ani se nijak neprojevuje. Bývá proto objevena buď při vyšetření k docela jiným účelům, nebo její přítomnost potvrdí diagnózu nemoci, která u nemocného člověka měla i jiné příznaky. Bílkovinou v moči se projevuje mnoho chorob.

Zdroj: Bílkovina v moči
Zveřejněno dne: 18.6.2014

Co je to atkinsonova dieta

Potravinová pyramida pro atkinsonovu dietu

Při Atkinsonově dietě je vše naopak, než u běžné racionální pyramidy. V atkinsonově dietě jsou povoleny veškeré uzeniny a maso, mléčné výrobky bez omezení obsahu tuku, vejce, pečivo v minimálním množství a jen celozrnné, zelenina (mimo zakázanou), ovoce (mimo zakázané), hořká čokoláda v minimálním množství, neslazené nápoje, víno v malém množství. Není dovoleno konzumovat jakékoli přílohy jako brambory, rýži, těstoviny, ze zeleniny a ovoce pak všechny, které jsou nasládlé (mrkev, kukuřice, hrášek, meloun, banány, ananas), sladkosti (kromě povolených), slazené nápoje, pivo, alkoholické nápoje (kromě vína).

Zdroj: Co je to atkinsonova dieta
Zveřejněno dne: 8.4.2015

Alergické reakce u dětí

Jak předejít alergii u dětí

  • V prvním roce života dítě potřebuje jíst rozmanitá jídla: banány, jablka, hrušky, brambory, hrášek, mrkev, kukuřici a rýži.
  • Pokud je někdo v rodině s alergií, tak je zde vyšší riziko vzniku i u dítěte.
  • Je důležité vzít v úvahu, že mnoho hotových výrobků pro děti obsahují alergizující potraviny, i když byly vyrobeny bez přísad a konzervačních látek. V prvním roce života, by se neměly podávat dítěti žádné alergizující potraviny, jako jsou ryby, kravské mléko, ořechy, citrusové plody, vejce ani sójové výrobky.
  • Plyšové hráčky dítěte, musí být pravidelně umyty.
  • Lapače prachu, jako je tapiserie, by měly být odstraněny z bytu.

Zdroj: Alergické reakce u dětí
Zveřejněno dne: 5.11.2012

Bílkovina v moči

Bílkovina v moči léčba

Léčba pochopitelně závisí na vyvolávající příčině. Ne vždy jsme ovšem účinné léčby schopní. Jestliže stoupá bílkovina v moči, klesá její množství v krvi. To se projevuje otoky nohou nebo jiných částí těla (kolem očí, ruce). Dalším projevem je zvýšená únavnost. Člověk s bílkovinou v moči snáze, respektive hned, podléhá kdejaké infekci. Než budou známy výsledky vyšetření, je vhodné, aby pacient držel dietu a upravil svůj jídelníček. Odborníci doporučují snížit příjem bílkovin (maso, masné výrobky, vejce, mléko a mléčné výrobky) a vynechat alkohol. Příhodné je zařadit dostatek tekutin, ovoce a zeleniny. Pacient by měl omezit extrémní fyzickou námahu. Úprava jídelníčku může mnohdy hodnotu bílkovin v moči upravit na přijatelnou hodnotu.

Zdroj: Bílkovina v moči
Zveřejněno dne: 18.6.2014

Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Nevhodné potraviny

Zakázané potraviny při problémech se žlučníkem:

  • okoláda, kakao, cukrářské výrobky, čerstvé pečivo
  • káva, alkohol
  • ovoce s malými zrníčky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • nadýmavá zelenina (kapusta, zelí, luštěniny a podobně)
  • pálivá zelenina – česnek, chilli papričky, papriky, cibule
  • pálivé a dráždivé koření
  • vejce, zejména ne vaječný žloutek
  • tučné a polotučné mléčné výrobky
  • tučná, smažená, uzená jídla, ryby a masa
  • pochutiny: masox, hořčice, worcester, maggi, majonézy, ostré koření, sójová omáčka, instantní polévky, instantní pokrmy, tatarská omáčka, dresinky
  • tučné vývary

Toto je pouze orientační výčet nevhodných a vhodných potravin při žlučníkové dietě. I přes určitá omezení může být jídelníček pro tuto dietu pestrý a lákavý a hlavně může poskytnout potřebné množství jednotlivých živin i ochranných látek.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě
Zveřejněno dne: 14.2.2017

Co je to atkinsonova dieta

Pyramida

Potravinová pyramida znázorňuje, jak by měl vypadat správný poměr potravin, které konzumujete, během dne. Potraviny jsou rozděleny do čtyř skupin, přičemž podle velikosti dané skupiny vidíte, jak by měla být významná. Je tedy zřejmé, co byste měli ve stravě omezit, nebo naopak čemu se nevyhýbat. Potravinová neboli výživová pyramida byla vytvořena v roce 1974 Švédkou Annou Britt Agnsäter a Fjalarem Clemem. Existuje však více typů výživových pyramid – oblíbená a zdravá je středomořská, kde nešetří olejem, rybami ani vínem. My se podíváme na potravinovou pyramidu obecně doporučovanou v České republice.

První patro

Do této skupiny patří sacharidy – obiloviny, rýže, brambory, těstoviny, pečivo, luštěniny. Měly by tvořit základ stravy, které můžeme jíst prakticky ke každému jídlu. Vybrat si můžeme nejen z celozrnných variant, ale i necelozrnných. Nebojte se ani méně známých obilovin, jako jsou jáhly, pohanka nebo quinoa. Každý den bychom měli sníst 3–6 porcí.

Druhé patro

Potraviny, které náleží do druhé skupiny, jsou velmi významné a neměli bychom na ně zapomínat. Patří sem ovoce a zelenina. Poskytují nám vitamíny a minerální látky. Každý den bychom měli sníst 3–5 porcí zeleniny a 2–4 porce ovoce. Převážně by se mělo jednat o čerstvý stav, klidně i ve formě čerstvého džusu, případně i vařenou nebo na páře připravovanou zeleninu. Zavařené či konzervované ovoce a zelenina moc vitamínů neobsahuje.

Třetí patro

Ve třetím patře nalezneme bílkoviny, mezi které patří maso, ryby, uzeniny, vejce a mléčné výrobky. Konzumace bílkovin by neměla být vysoká, ať se nezatěžují ledviny. Mléčných výrobků (včetně kysaných) bychom měli sníst každý den 2– 3 porce. Vejce by se mělo objevit na jídelníčku max. 4x týdně. Ryby včetně mořských plodů se doporučuje jíst 2–3x týdně. Maso i uzeniny by se měly objevit max. jednou denně. Ve výsledku maso, vejce a ryby představují 1–2 porce denně.

Čtvrté patro

Potraviny z posledního patra by měly být zastoupeny ve vašem jídelníčku co nejméně. Do této kategorie patří oleje, cukr, sůl, sladkosti, zákusky, chipsy, sladké nápoje, alkohol. Tyto potraviny jsou nevhodné nejen pro dospělé, ale i pro děti, proto je jezte max. 2x týdně v malém množství. Kromě výběru správných potravin nesmíme zapomínat ani na dostatečný pitný režim. Nejvhodnější je voda a neslazené čaje.

Zdroj: Co je to atkinsonova dieta
Zveřejněno dne: 8.4.2015

Zdravotní účinky brambory na pleť

Jak brambory léčí pleť

Šťáva z brambor aplikovaná na obličej zesvětluje kůži a zábaly nebo masky přinášejí hojnost živin, které jsou důležité pro pleť, aby tak rychle nestárla nebo nepůsobila unaveným dojmem. Začněte tím, že najemno rozkrájíte syrové brambory. Poté vymačkejte z brambor šťávu, třeba přes obyčejný kapesník. Vždy mějte na paměti, že brambory velmi rychle oxidují (hnědnou), proto je důležité, abyste před každým použitím používala čerstvé, nebo si je můžete připravit dopředu, ale musejí být uzavřeny ve vzduchotěsné misce. Nabízíme několik přírodních konzervantů, které zabraňují oxidaci:

  • kyselé potraviny, jako je citrónová šťáva nebo ocet, vitamín E, cukr, sůl, olej (olivový) a koření, jako je hřebíček, šalvěj, tymián, rozmarýn a oregano.

Šťáva vymačkaná z dužiny brambor je vynikající pro výrobu obličejových masek, protože snižuje výskyt hlubokých vrásek i jemných linek, stařeckých skvrn a hyperpigmentace. Postačí, když namočíte hadřík do této šťávy a přikládáte jej na obličej, pleť můžete i jemně masírovat.

Chcete-li si vytvořit vlastní přípravek pro ošetření pleti, zkuste kombinovat jemně nastrouhané brambory s řadou přírodních složek, které již máte v lednici nebo ve spíži. Například je lze kombinovat s medem. Med je užitečný pro citlivou pokožku, je antibakteriální a má schopnost zadržovat vodu. S bramborovou šťávou pomáhá při léčbě tmavých skvrn a při běžném používání zabraňuje jejich opětovnému výskytu.

Velmi účinná je i čerstvá okurková šťáva přidaná do té bramborové, protože má hydratační a vyživující vlastnosti.

Kombinaci můžete vylepšit doplněním citrónové šťávy a lžičky mléka. Mléko má uklidňující vlastnosti a je zdrojem enzymů a kyseliny mléčné, která efektivně redukuje odumřelé buňky kůže. Citrón má stahující účinky, přirozeně detoxikuje a zjasňuje již nevýraznou pleť.

Další možnou kombinací je přidání jedlé sody nebo celého vejce či bílku. To lze kombinovat s bílým jogurtem. Jedlá soda pomáhá k jemnému odlupování odumřelé kůže, vejce zlepšuje kvalitu buněčné stěny kůže.

Šťáva z brambor je také velmi účinná při léčbě popálenin, modřin, podvrtnutí a mnoha dalších kožních onemocnění.

Zdroj: Zdravotní účinky brambory na pleť
Zveřejněno dne: 6.2.2014


SiteMAP