Téma: 

tuky

Tuky v krvi

Co znamená zvýšený tuk v krvi

Při zvýšené hladině cholesterolu je třeba upravit životosprávu a dodržováním zásad zdravého životního stylu se snažit o její snížení. Častým mýtem je přesvědčení, že je třeba hlídat pouze příjem cholesterolu. Denně bychom měli ve stravě přijmout maximálně 300 mg cholesterolu, v případě, že máme zvýšenou hladinu cholesterolu, pak maximálně 200 mg denně. Ještě důležitější je ale zaměřit se na složení tuků, protože nevhodné tuky ovlivňují hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Zdroj: Tuky v krvi
Zveřejněno dne: 5.2.2015

Diskuze: dieta na vysoké tuky v krvi

Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???

děkuji

Zdroj: diskuze Dieta na vysoké tuky v krvi
Odesláno dne: 21.7.2016 uživatelem Paula

Tuky v krvi

Cholesterol v potravinách

Obsah cholesterolu ve 100 g potravin:

Maso: jehněčí 71 mg, hovězí zadní 67 mg, telecí kýta 65 mg, vepřový bok 75 mg, vepřová pečeně 9 mg, vepřová kýta 60 mg, kuře s kůží 75 mg, srnčí hřbet 85 mg

Ryby: kapr 70 mg, kaviár 490 mg, sardinky v oleji 140 mg, treska (filé) 50 mg

Uzeniny: párky 85 mg, salám lovecký 85 mg, šunka bez kosti 68 mg

Vnitřnosti: jitrnice 105 mg, játrová paštika 108 mg, játra 300 mg, ledvinky 380 mg, mozeček 2 500 mg

Tuky, vejce: máslo 240 mg, máslo pomazánkové 93 mg, sádlo vepřové 94 mg, vejce slepičí (1 ks) 250 mg

Sladkosti: čokoláda mléč. 74 mg, keksy máslové 37 mg, piškoty 223 mg

Příkrmy: těstoviny vaječné 30 mg

Mléčné výrobky: jogurt 2,5 % tuku 9 mg, jogurt 1 % tuku 5 mg, kefír 4 mg, mléko egalizované 14 mg, nanuk 31 mg, smetana 12% 37 mg, šlehačka 33% 105 mg, Hermelín 45% 77 mg, Eidam 80 mg, sýr Niva 50% 105 mg, sýr tavený 65% 90 mg, tvaroh měkký, netučný 5 mg, tvaroh tvrdý 11 mg

Uzeniny: šunka bez kosti 7 g, tlačenka 38 g, tlačenka drůbeží 11 g, salám Vysočina 40 g, salám drůbeží 10 g, salám šunkový 13 g, salám Poličan 35 g, párky 22 g, paštika játrová 41 g

Pečivo: chléb 1 g, bábovka 23 g, listový závin 16 g, slané crackery 30 g

Tuky, vejce, ořechy, máslo: 75 g, máslo pomazánkové 32 g, slanina 78 g, Flora 70 g, Rama 75 g, olej 74 g, Diana 40 g, vejce 1 ks 5 g, mandle 50 g, lískové ořechy 63 g

Mléčné výrobky: mléko egalizované 2 g, mléko nízkotučné 1 g, žervé 15 g, sýr tavený 30% 11 g, sýr tavený 70% 34 g, Lučina 27 g, Eidam 30% 14 g, jogurt bílý 4 g, jogurt Vitalinea 1 g, tvaroh Danissimo 6 g

Zdroj: Tuky v krvi
Zveřejněno dne: 5.2.2015

Zvápenatělé tepny

Potraviny způsobující zanesení tepen vápníkem

Živočišné tuky

Maso, které obsahuje vysoké množství tuku, je nevhodné, protože obsahuje nezdravé nasycené tuky a velké množství cholesterolu, což způsobuje ucpání tepen. Takovéto vysoké množství tuku obsahuje například slanina a klobásy.

Mléčné výrobky

Sýry, smetana, máslo, plnotučné mléko a zmrzlina – to jsou potraviny, které obsahují nezdravé dávky nasycených tuků a cholesterolu, což způsobuje ucpání tepen.

Pečivo

Pečivo je často vyrobeno z částečně hydrogenovaných rostlinných olejů, které mají vysoké riziko vzniku ucpání tepen. Nasycené tuky se používají v pečivu, aby bylo vlhké, ale bohužel mají za následek ucpání tepen, což vede k srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici.

Smažené potraviny

Mnohé potraviny jsou smažené pomocí nasycených tuků, které jsou velmi škodlivé pro zdraví tepen.

Kouření

Ačkoliv se nejedná o potraviny, tak je důležité jej zmínit, protože cigaretový kouř má obrovský vliv na ucpávání tepen.

Zdroj: Zvápenatělé tepny
Zveřejněno dne: 8.1.2014

Hovězí maso, je zdravé?

Jsou transmastné kyseliny obsaženy ve všech tucích?

Transmastné kyseliny v přírodních tucích vznikají buď při výrobě hydrogenací anebo při trávení přežvýkavců. Z toho vyplívá, že kupříkladu živočišné tuky z nepřežvýkavých zvířat tyto transmastné kyseliny vůbec neobsahují. Třeba sádlo, je velmi kalorické, dobré vepřové sádlo má i přes 3 600 kJ na 100 g, ale přesto je po zdravotní stránce v přiměřené míře neškodné. Sádlo je složeno převážně z tuků, až 99 % sádla je tuk, který je bohatý zejména na nasycené mastné kyseliny, kterých v něm je okolo 40 %. Nové poznatky nepotvrdily, že sádlo v organismu zvyšuje cholesterol a vyvrátila se tím tak zažitá domněnka, že sádlo negativně působí na srdeční a cévní systém. Sádlo společně s přírodními rostlinnými tuky můžeme zařadit do skupiny zdravých tuků. Některé ze zdravých tuků dokonce dokážou účinně snižovat hladinu cholesterolu a tím mohou léčit vysoký krevní tlak. Celková váha tuků přijatých během dne by neměla překročit 60 gramů denně, což je doporučená denní dávka pro tuky.
 

Zdroj: Hovězí maso, je zdravé?
Zveřejněno dne: 6.7.2012

Triglyceridy v krvi

Dieta

Při dietě ke snižování triglyceridů v krvi se doporučuje vyhnout se jakémukoliv tučnému jídlu, vařit více „na vodě“, konzumovat libové a ideálně drůbeží nebo rybí maso, hojně zeleniny namísto omáček, vyhnout se smaženým jídlům a vaření na oleji. Omezit tuky, zejména živočišné, vyloučit kalorické potraviny (sladké, tučné), výrazně omezit alkohol (je velmi kalorický). Nekonzumovat smažené, fritované pokrmy a potraviny, které jsou bohatým zdrojem cholesterolu (žloutky jako samostatný pokrm, vnitřnosti).

Zdroj: Triglyceridy v krvi
Zveřejněno dne: 16.11.2015

Hovězí maso, je zdravé?

Nezdravé jsou tuky z těl přežvýkavců

Maso těchto zvířat obsahuje jen malou část transmastných kyselin, takže je nebezpečné pouze z dlouhodobého výživového hlediska. Většina transmastných kyselin se vyloučí v mléce přežvýkavých savců. Kupříkladu takové kravské máslo je učiněná koncentrovaná nálož transmastných kyselin a učiněná pohroma pro srdce. Všechen tuk v mléce obsahuje vysoké procento (až 26%) transmastných kyselin. Tuk se nedá z mléka nikdy zcela odstranit a každé snědení jakéhokoliv mléčného výrobku znamená navýšení příjmu těchto transmastných kyselin – jedovatých tuků.
 

Zdroj: Hovězí maso, je zdravé?
Zveřejněno dne: 6.7.2012

Rakovina jater

Co jíst při rakovině jater

Při rakovině jater je dobré přejít na makrobiotickou stravu. Dokonce se doporučuje nesledovat televizi a vyhýbat se podobným stresorům minimálně po dobu jednoho roku. V jídle velmi omezit živočišné bílkoviny a tuky. Spousta výzkumů ukazuje, že druh stravy ovlivňuje rozvoj rakoviny. Riziko zhoubného bujení snižuje ovoce, zelenina, luštěniny a obiloviny. Hrozny obsahují látku resveratrol, což je antioxidant, který působí protizánětlivě, ničí nádorové buňky a napomáhá správné funkci jater. Nejvíce této látky obsahují slupky z hroznů. Více resveratrolu obsahují červené hrozny.

Zdroj: Rakovina jater
Zveřejněno dne: 16.8.2014

Jak na špatné spalování tuků

Rady na odbourání tuku

Konzumace tuku

Velké množství špatného tuku není ideální pro vaše zdraví a váš pas. Velmi užitečná je strava bohatá na nenasycené tuky. Nasycené tuky se objevují například ve zpracovaném mase a sušenkách. Dobré tuky neboli mononenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v olivovém oleji, ořechách, avokádu a jsou účinné na redukci břišního tuku. Dalšími vhodnými tuky jsou polynenasycené mastné kyseliny, které se nalézají v rybách a oříškách a semenech. Spotřeba polynenasycených mastných kyselin vede k vyšší klidové rychlosti metabolismu. Jedná se o něco podobného, jako je dietou indukované spalování kalorií. Polynenasycené mastné kyseliny jsou pak v těle spáleny rychleji než nasycené tuky.

Čokoláda k zeštíhlení pasu

Chcete-li se zbavit tuku, je zde jeden ideální trik, jak na to. Pijte kakao, protože obsahuje více antioxidantů než většina potravin. Zároveň je dobré pro hubnutí. Kakao snižuje degeneraci aorty a oslabuje ukládání tuků. Pokud chcete přidat kakao do svého jídelníčku, postačí vám pouze to neslazené, které můžete přidat do koktejlů nebo jiných receptů.

Mléko

Lidé s nedostatkem vápníku mají větší množství tuku. Mléčné výrobky, jak již každý ví, jsou zdrojem vápníku, proto je vhodné konzumovat právě potraviny s obsahem mléka. Zejména se jedná o jogurty, nízkotučné sýry a mléko. Tyto potraviny účinně urychlují spalování tuků. Podle jedné studie je velmi účinné konzumovat mléko a mléčné výrobky alespoň třikrát denně, protože tak dochází ke snížení tělesného tuku, a to zejména u obézních jedinců. Pokud dojde k omezení kalorií a zůstane zachován stejný příjem mléka a mléčných výrobků, dochází ke zrychlenému spalování tuků.

Rychlé hubnutí

Rychlé hubnutí má svůj přínos zejména po psychologické stránce. Podle některých je pozitivní i v tom, že nedochází k rychlému nabývání na váze. Naopak dochází k minimálnímu přibývání a dlouhodobému udržování stabilní váhy, ke které jste se dopracovali.

Cvičení a vhodná dieta

Cvičení vede pouze k mírnému snížení celkové tělesné hmotnosti, proto je velmi důležitá i zdravá výživa. Cvičení způsobuje rychlé spalování tuků, ale nevýhodou je pak zvýšené množství přijímané stravy, která navrátí tuky zpět. Proto je velmi důležitá zdravá strava, která dodává tělu potřebné látky a zdravé tuky, aby si člověk mohl udržet krásnou a ideální tělesnou hmotnost.

Zdroj: Jak na špatné spalování tuků
Zveřejněno dne: 4.10.2013

Jak snížit kyselinu močovou

Kyselina močová dieta

Dieta při zvýšené kyselině močové je velice důležitá, přestavuje základní péči o vlastní zdraví. Ve většině případů je první a důležité zhubnout, zbavit se přebytečných kil, čímž se už může upravit hladina kyseliny močové a zmírnit tak příznaky onemocnění. Snažte se omezit maso a jídla obsahující velké množství purinu – vnitřnosti, luštěniny, špenát, květák, houby. Při tomto onemocnění je velice důležité dodržovat pravidelný pitný režim. Měli byste vypít každou hodinu sklenici vody, tím zvýšíte průtok krve ledvinami a vylučování kyseliny močové. Optimální je vypít alespoň 3 litry denně. Měli byste se vyhnout jakémukoli alkoholu.

Doporučené potraviny

  • mléčné výrobky – mléko, podmáslí, jogurty, tvaroh, sýry, kysané výrobky
  • zelenina – brambory, čerstvá zelenina, hlávkový salát, kukuřice
  • ovoce – čerstvé ovoce, kompoty
  • nápoje – minimálně 3 litry tekutin denně, minerální voda, voda se šťávou, ovocné čaje
  • tuky – rostlinný olej, tuk, olivový olej
  • moučné výrobky – pečivo, těstoviny, kukuřičná mouka, moučné výrobky
  • koření – petržel, kmín, majoránka, pažitka
  • sladkosti – pudink, sušenky, koktejly, želatina, ovocná zmrzlina

Méně vhodné potraviny

  • mléčné výrobky – smažený sýr
  • zelenina – květák, houby, fazole, rýže
  • nápoje – káva, černý čaj, přírodní vína, minerální voda s větším obsahem minerálních látek
  • tuky – máslo
  • koření – sůl, glutamát sodný
  • sladkosti – tvarohové knedlíky, tučné zmrzliny, máslové krémy
  • vejce – vařená, smažená
  • maso – vařené drůbeží maso a šunka, sladkovodní ryby, libové hovězí maso

Nevhodné potraviny

  • mléčné výrobky – uzené sýry, plísňové sýry
  • zelenina – špenát, kapusta, česnek, rebarbora, křen
  • luštěniny – čočka, hrách
  • nápoje – silný čaj, kakao, tvrdý alkohol, pivo, víno
  • tuky – majonéza, smažená jídla, živočišné tuky
  • koření – pepř, hořčice, sojová omáčka, chilli
  • sladkosti – čokoláda, koblížky, marcipán
  • maso – veškeré uzeniny, maso, vnitřnosti

Doporučenou úpravou potravin je při zvýšené kyselině močové hlavně vaření a dušení (vývary a šťávy z pokrmů však nelze používat).

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou
Zveřejněno dne: 29.3.2015

Hovězí maso, je zdravé?

Transmastná kyselina – zabiják poválečné doby

Ano, přesně tak, účinky transmastných kyselin byly a jsou stále vidět na generacích z poválečné doby. Transmastné kyseliny, neboli TFA (trans-fatty acids), se u těchto lidí významným způsobem podílí na dlouhodobém zvýšení hladiny jejich cholesterolu v krvi a tím zapříčiňují kornatění jejich cév. Tyto stavy pak u těchto lidí končí velmi často infarktem anebo náhlou mozkovou příhodou, kde hlavní příčinou bývá neustálé a pravidelné celoživotní doplňování transmastných kyselin z mléka, masa a tuků přežvýkavců. Obecně transmastné kyseliny mají negativní vliv na srdečně-cévní systém o to víc, čím déle se do těla dostávají, proto škodí i malé dávky v často jedeném hovězím mase. A proč jsou tak postižené právě generace z poválečné doby? V této době byl totiž nedostatek potravin a národ bylo třeba nějak zasytit. Proto se masívně vyráběl levný rostlinný tuk, ale bohužel s chybnou technologií. Právě při těchto starších technologických postupech výroby tuků, tak zvaným ztužováním (hydrogenací), vznikaly ve velké míře transmastné kyseliny. Tato technologie se používala k přípravě tukové násady. Tuková násada je směs tuků, v té době převážně transmastných, ze které byl následně vyroben finální výrobek – levný rostlinný ztužený tuk, který byl plný transmastných kyselin. V této době byli díky těmto tukům lidé vystaveni vysokým a pravidelným dávkám transmastných kyselin, což se projevilo a stále ještě projevuje výrazným zkrácením jejich zdravého života. Charakteristickým znakem těchto lidí je ve zvýšené míře kornatění cév, vysoký krevní tlak, infarkt myokardu anebo také mozková mrtvice a to vše s fatálními důsledky na kvalitu jejich současného života. A to vše za cenu levných rostlinných tuků.

V současné době je k výrobě moderních kvalitních rostlinných tuků, které jsou běžně dostupné v obchodech, používán nový výrobní postup, který vzniku transmastných kyselin zabraňuje. Nové a kvalitní rostlinné tuky se dnes vyrábějí pomocí tak zvané interesterifikace. Interesterifikace je moderní způsob výroby zdravých rostlinných tuků, ale je bohužel dražší, než původní hydrogenace. Výroba jedovatých rostlinných tuků starou metodou hydrogenací stále pokračuje a produkují se s ní ztužené tuky, u kterých je kladen důraz na nízkou cenu. Proto kvalita rostlinného tuku vždy bude hrát velkou v jeho ceně. Levné rostlinné tuky znamenají více jedovatých transmastných kyselin. jak A jak poznat zdravé ztužené rostlinné tuky?  Zdravé ztužené rostlinné tuky budou dražší, budou pocházet od certifikovaných výrobců a hlavně budou mít na svém obalu uvedeno složení, kde bude jasně napsáno, kolik obsahují nebezpečných jedovatých tuků - transmastných kyselin. Jedině tyto výrobky pak budou zárukou dodržení nové technologie výroby zdravých ztužených tuků pomocí intersterifikace.
 

Zdroj: Hovězí maso, je zdravé?
Zveřejněno dne: 6.7.2012

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223328

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu Zdraví.ČeskýPřehled.cz.


Sitemap | RSS