Téma: 

tuky

Tuky v krvi

Co znamená zvýšený tuk v krvi

Při zvýšené hladině cholesterolu je třeba upravit životosprávu a dodržováním zásad zdravého životního stylu se snažit o její snížení. Častým mýtem je přesvědčení, že je třeba hlídat pouze příjem cholesterolu. Denně bychom měli ve stravě přijmout maximálně 300 mg cholesterolu, v případě, že máme zvýšenou hladinu cholesterolu, pak maximálně 200 mg denně. Ještě důležitější je ale zaměřit se na složení tuků, protože nevhodné tuky ovlivňují hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Zdroj: Tuky v krvi
Zveřejněno dne: 5.2.2015

Diskuze: dieta na vysoké tuky v krvi

Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???

děkuji

Zdroj: diskuze Dieta na vysoké tuky v krvi
Odesláno dne: 21.7.2016 uživatelem Paula

Tuky v krvi

Tuky v krvi – hodnoty

Doporučená hladina celkového cholesterolu (takzvaná cholesterolemie) v krvi je do 5,00 mmol/l (milimolů na litr). Hladina od 5,01 do 6,5 mmol/l je označována za zvýšenou. Lidé s touto hladinou cholesterolu by si měli více všímat svého jídelníčku a upravit svůj životní styl. Nad 6,5 mmol/l je hladina označována jako riziková. Lidem s takto vysokým cholesterolem hrozí větší riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, proto by měli být v péči lékaře.

V případě zvýšené hodnoty je důležité znát nejen svůj celkový cholesterol, ale také takzvanou hladinu hodného HDL a zlého LDL cholesterolu v krvi. Zvýšená hladina LDL cholesterolu (nad 3 mmol/l) totiž způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, kde tvoří sklerotické pláty. Tím cévy ztrácejí pružnost a zužuje se prostor pro průtok krve. HDL cholesterol má naopak ochrannou funkci, neboť krev zbavuje nadbytečného cholesterolu (odvádí ho zpět do jater, kde je metabolizován).

Zdroj: Tuky v krvi
Zveřejněno dne: 5.2.2015

Jak snížit cholesterol

Co vyřadit

Nevhodné tuky jako živočišné tuky mléčné (máslo, šlehačka, smetana, tučné mléčné výrobky) a sádlo (slanina, tučná masa, uzeniny, zabíjačkové pochoutky, tlačenka), vnitřnosti (mozeček, játra, slezina, jazyk), které obsahují velký podíl nasycených a transmastných kyselin. Dále moučníky, cukrovinky, kandované ovoce, bílé pečivo a slazené nápoje, které zvyšují hladinu krevního cukru, a tím nároky na tvorbu a přísun inzulínu, a tak i pravděpodobnost vzniku cukrovky. Proto je dobré je omezit.

Zdroj: Jak snížit cholesterol
Zveřejněno dne: 9.4.2017

Hovězí maso, je zdravé?

Jsou transmastné kyseliny obsaženy ve všech tucích?

Transmastné kyseliny v přírodních tucích vznikají buď při výrobě hydrogenací anebo při trávení přežvýkavců. Z toho vyplívá, že kupříkladu živočišné tuky z nepřežvýkavých zvířat tyto transmastné kyseliny vůbec neobsahují. Třeba sádlo, je velmi kalorické, dobré vepřové sádlo má i přes 3 600 kJ na 100 g, ale přesto je po zdravotní stránce v přiměřené míře neškodné. Sádlo je složeno převážně z tuků, až 99 % sádla je tuk, který je bohatý zejména na nasycené mastné kyseliny, kterých v něm je okolo 40 %. Nové poznatky nepotvrdily, že sádlo v organismu zvyšuje cholesterol a vyvrátila se tím tak zažitá domněnka, že sádlo negativně působí na srdeční a cévní systém. Sádlo společně s přírodními rostlinnými tuky můžeme zařadit do skupiny zdravých tuků. Některé ze zdravých tuků dokonce dokážou účinně snižovat hladinu cholesterolu a tím mohou léčit vysoký krevní tlak. Celková váha tuků přijatých během dne by neměla překročit 60 gramů denně, což je doporučená denní dávka pro tuky.
 

Zdroj: Hovězí maso, je zdravé?
Zveřejněno dne: 6.7.2012

Tuky v krvi

Snížení vysokého cholesterolu

Prvním krokem je zdravý životní styl, při nadváze nebo obezitě je důležité snížení hmotnosti a stabilizace váhy. Lékař může nejprve navrhnout nefarmakologickou léčbu (dieta na snížení cholesterolu a dostatek pohybu), posléze farmakologickou léčbu. Nejvíce používanými léčivými přípravky na snížení cholesterolu jsou statiny, dále se využívají pryskyřice, ezetimib, fibráty a kyselina nikotinová. Pacient musí počítat s tím, že léčba je dlouhodobá, většinou trvá po celý život.

Zdroj: Tuky v krvi
Zveřejněno dne: 5.2.2015

Triglyceridy v krvi

Dieta

Při dietě ke snižování triglyceridů v krvi se doporučuje vyhnout se jakémukoliv tučnému jídlu, vařit více „na vodě“, konzumovat libové a ideálně drůbeží nebo rybí maso, hojně zeleniny namísto omáček, vyhnout se smaženým jídlům a vaření na oleji. Omezit tuky, zejména živočišné, vyloučit kalorické potraviny (sladké, tučné), výrazně omezit alkohol (je velmi kalorický). Nekonzumovat smažené, fritované pokrmy a potraviny, které jsou bohatým zdrojem cholesterolu (žloutky jako samostatný pokrm, vnitřnosti).

Zdroj: Triglyceridy v krvi
Zveřejněno dne: 16.11.2015

Hovězí maso, je zdravé?

Nezdravé jsou tuky z těl přežvýkavců

Maso těchto zvířat obsahuje jen malou část transmastných kyselin, takže je nebezpečné pouze z dlouhodobého výživového hlediska. Většina transmastných kyselin se vyloučí v mléce přežvýkavých savců. Kupříkladu takové kravské máslo je učiněná koncentrovaná nálož transmastných kyselin a učiněná pohroma pro srdce. Všechen tuk v mléce obsahuje vysoké procento (až 26%) transmastných kyselin. Tuk se nedá z mléka nikdy zcela odstranit a každé snědení jakéhokoliv mléčného výrobku znamená navýšení příjmu těchto transmastných kyselin – jedovatých tuků.
 

Zdroj: Hovězí maso, je zdravé?
Zveřejněno dne: 6.7.2012

Tuky v krvi

Co znamená vysoký tuk v krvi

Zvýšený cholesterol je jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění (tato onemocnění způsobují více než 50 % všech úmrtí v ČR). Problém zvýšené hladiny cholesterolu se přitom týká téměř 70 % dospělé české populace. Onemocnění charakteristické zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi se nazývá hyperlipidemie neboli hyperlipoprotenie (HLP). Jednou z dalších život ohrožujících onemocnění je familiární hypercholesterolémie, která je charakteristická částečnou nebo úplnou absencí receptorů pro LDL částice.

Hypercholesterolémie může být: primární (familiární, čili geneticky podmíněná) nebo sekundární (získaná, lze ji tedy odstranit).

Zdroj: Tuky v krvi
Zveřejněno dne: 5.2.2015

Rakovina jater

Co jíst při rakovině jater

Při rakovině jater je dobré přejít na makrobiotickou stravu. Dokonce se doporučuje nesledovat televizi a vyhýbat se podobným stresorům minimálně po dobu jednoho roku. V jídle velmi omezit živočišné bílkoviny a tuky. Spousta výzkumů ukazuje, že druh stravy ovlivňuje rozvoj rakoviny. Riziko zhoubného bujení snižuje ovoce, zelenina, luštěniny a obiloviny. Hrozny obsahují látku resveratrol, což je antioxidant, který působí protizánětlivě, ničí nádorové buňky a napomáhá správné funkci jater. Nejvíce této látky obsahují slupky z hroznů. Více resveratrolu obsahují červené hrozny.

Zdroj: Rakovina jater
Zveřejněno dne: 16.8.2014

Jak na špatné spalování tuků

Rady na odbourání tuku

Konzumace tuku

Velké množství špatného tuku není ideální pro vaše zdraví a váš pas. Velmi užitečná je strava bohatá na nenasycené tuky. Nasycené tuky se objevují například ve zpracovaném mase a sušenkách. Dobré tuky neboli mononenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v olivovém oleji, ořechách, avokádu a jsou účinné na redukci břišního tuku. Dalšími vhodnými tuky jsou polynenasycené mastné kyseliny, které se nalézají v rybách a oříškách a semenech. Spotřeba polynenasycených mastných kyselin vede k vyšší klidové rychlosti metabolismu. Jedná se o něco podobného, jako je dietou indukované spalování kalorií. Polynenasycené mastné kyseliny jsou pak v těle spáleny rychleji než nasycené tuky.

Čokoláda k zeštíhlení pasu

Chcete-li se zbavit tuku, je zde jeden ideální trik, jak na to. Pijte kakao, protože obsahuje více antioxidantů než většina potravin. Zároveň je dobré pro hubnutí. Kakao snižuje degeneraci aorty a oslabuje ukládání tuků. Pokud chcete přidat kakao do svého jídelníčku, postačí vám pouze to neslazené, které můžete přidat do koktejlů nebo jiných receptů.

Mléko

Lidé s nedostatkem vápníku mají větší množství tuku. Mléčné výrobky, jak již každý ví, jsou zdrojem vápníku, proto je vhodné konzumovat právě potraviny s obsahem mléka. Zejména se jedná o jogurty, nízkotučné sýry a mléko. Tyto potraviny účinně urychlují spalování tuků. Podle jedné studie je velmi účinné konzumovat mléko a mléčné výrobky alespoň třikrát denně, protože tak dochází ke snížení tělesného tuku, a to zejména u obézních jedinců. Pokud dojde k omezení kalorií a zůstane zachován stejný příjem mléka a mléčných výrobků, dochází ke zrychlenému spalování tuků.

Rychlé hubnutí

Rychlé hubnutí má svůj přínos zejména po psychologické stránce. Podle některých je pozitivní i v tom, že nedochází k rychlému nabývání na váze. Naopak dochází k minimálnímu přibývání a dlouhodobému udržování stabilní váhy, ke které jste se dopracovali.

Cvičení a vhodná dieta

Cvičení vede pouze k mírnému snížení celkové tělesné hmotnosti, proto je velmi důležitá i zdravá výživa. Cvičení způsobuje rychlé spalování tuků, ale nevýhodou je pak zvýšené množství přijímané stravy, která navrátí tuky zpět. Proto je velmi důležitá zdravá strava, která dodává tělu potřebné látky a zdravé tuky, aby si člověk mohl udržet krásnou a ideální tělesnou hmotnost.

Zdroj: Jak na špatné spalování tuků
Zveřejněno dne: 4.10.2013


SiteMAP