Téma: 

tepny

Zvápenatělé tepny

Česnek a citron na zvápenatělé tepny

Česnek a citron se používají proti zvápenatění věnčitých tepen srdce. K těmto účelům je vhodná tinktura z česneku a citronu.

Zde je článek, kde se dozvíte více informací o receptu na tinkturu z česneku a citronu.

Zdroj: Zvápenatělé tepny
Zveřejněno dne: 8.1.2014

Zvápenatělé tepny

Rizika při zvápenatělých cévách

Usazeniny vápníku v koronárních tepnách vedou k infarktu nebo srdečním nemocem. Detekce vápníku v koronárních tepnách je častým prekurzorem srdečního infarktu. Vápník v tepnách může být rozpoznán pomocí CT vyšetření, přičemž se jedná o neinvazivní postup. CT vyšetření se zaměřuje na věnčité tepny, které zásobují srdce krví a jsou zvláště citlivé na hromadění vápníku. Z vápníku pak dochází v krvi k tvorbě lipidů, které způsobují zanesení tepny.

Zdroj: Zvápenatělé tepny
Zveřejněno dne: 8.1.2014

Ginkgo biloba na otoky nohou

Účinky jinanu na otoky

Přípravky obsahující výtažek z jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba) dle výrobců úspěšně pomáhají díky obsahu účinných látek (flavonoidy, terpeny, ginkgolidy) – rozšiřují zúžené tepny, tepénky, ale i vlásečnice v celém těle, zabraňují „křečím“ jejich stěny. Jedním z těchto přípravků je například Ginkgosan.

Zdroj: Ginkgo biloba na otoky nohou
Zveřejněno dne: 25.4.2016

Aterom

Co je to aterom

Jedná se o tukové usazeniny kašovité konzistence ve stěně tepen, které jsou charakteristické pro aterosklerózu. Tyto usazeniny vytvářejí spolu s pěnovými buňkami takzvaný ateromový plát, přičemž dochází k fibrotizaci a nekrotizaci tkáně. Průsvit cévy se zužuje, její stěna zbytňuje a céva se stává méně pružnou. Následně dochází k mikroskopickým poraněním stěny tepny, k aktivaci mechanismů srážení krve a může dojít ke zvředovatění poraněné tkáně. Toto je pak základní příčinou vzniku trombů. Ateromový plát se nejčastěji vytváří v místech, kde se tepny rozvětvují. Tok krve není v těchto místech laminární, ale dochází k jejímu víření a proudění se stává turbulentní. Tepenná stěna je vystavena mnohem většímu zatížení, častěji dochází k mikroskopickým poraněním a následná zvýšená produkce vaziva vytváří podmínky pro vznik ateromu.

Jako aterom se také označuje tuková kožní cysta vznikající ucpáním kožní mazové žlázy se současnou nadprodukcí mazu. Takový aterom může dosáhnout průměru až několika centimetrů a velkou komplikací se může stát jeho hnisání.

Zdroj: Aterom
Zveřejněno dne: 16.5.2015

Zvápenatělé tepny

Potraviny s vitamínem K

Vitamín K představuje nezbytný vitamín. Je potřebný pro modifikaci proteinů a srážení krve. Nedávné studie naznačují, že vitamín K může hrát roli při léčbě osteoporózy a Alzheimerovy choroby. Dostatečné zvýšení hladin vitamínu K přispívá k ochraně proti rakovině a srdečnímu onemocnění.

Zde jsou potraviny bohaté na vitamín K:

  • byliny – tymián, čerstvá petrželka, sušený koriandr, majoránka, oregano a čerstvá bazalka;
  • tmavá listová zelenina – pampeliška zelená, kapusta, řeřicha, špenát, listy tuřínu, hořčice, řepné listy, mangold, brokolice, čekanka, hlávkový salát, chlorela, špirulina a mladý ječmen;
  • jarní cibulka;
  • růžičková kapusta;
  • chilli, kari, paprika;
  • zelí;
  • okurka;
  • sušené švestky.

Zdroj: Zvápenatělé tepny
Zveřejněno dne: 8.1.2014

Ateromatóza aorty

Výduť na aortě

Ateromatóza aorty se laicky nazývá výduť. Výduť může vzniknout kdekoli v celém průběhu této velké tepny, která odvádí krev ze srdce do všech dalších částí těla. U poloviny všech nemocných probíhá onemocnění skrytě, objeví se až v akutní fázi, kdy je jen minimální šance na záchranu jedince. Z tohoto hlediska lze považovat toto onemocnění za velmi nebezpečné.

Výduť na aortě je lokalizované rozšíření aorty o více než 50 % ve srovnání s průměrem aorty u zdravé, věkem a pohlavím odpovídající populace – průměrná hodnota je závislá na věku a pohlaví. Při dilataci menší než 50 % hovoříme o ektazii. V praxi je za aneurysma aorty považováno její rozšíření nad 3 cm. V 95 % je výduť lokalizována pod odstupem ledvinných tepen, asi u 1/3 pacientů jsou současně postiženy pánevní tepny. Pouze 20 % aneurysmat nevykazuje progresi velikosti. Jednoznačná příčina není známa. Při vzniku onemocnění hrají svou úlohu zánětlivá reakce, metabolické procesy a interakce mezi buňkami, které vedou ke změnám kvality i poměrného zastoupení jednotlivých složek cévní stěny. Ve stěně aortální výdutě byly ve většině případů prokázány změny v poměru typů kolagenů, zvýšení obsahu fibronektinu a pokles elastinu a ztráta buněk hladkého svalstva.

Zdroj: Ateromatóza aorty
Zveřejněno dne: 10.1.2016

Krevní sedimentace

Sedimentace a její hodnoty

U zdravého člověka je sedimentace poměrně pomalá a stálá, červené krvinky se spojují jen v malé shluky. Za chorobných stavů bývá většinou zvýšena – červené krvinky vytvářejí větší a početnější agregáty, které rychleji klesají ke dnu. Její rychlost může být ovlivněna i změnou složení krevní plazmy. Sedimentace erytrocytů se využívá hlavně pro diagnostiku a monitorování zánětlivého nebo nádorového onemocnění.

Vyšetření FW neurčí přesnou příčinu zánětu, ale je vodítkem při mapování probíhajícího procesu v těle. Metoda je kombinována s dalšími testy. Diagnostický význam však má vysoká FW u nemocných s temporální arteriitidou (zánětlivé onemocnění spánkové tepny, jež je bolestivě zduřelá) a u nemocných s polymyalgií rheumatica (zánětlivé revmatické onemocnění charakterizované bolestivostí a slabostí svalů znemožňující nemocnému i běžnou denní činnost).

Zdroj: Krevní sedimentace
Zveřejněno dne: 8.5.2014

Zvápenatělé tepny

Potraviny způsobující zanesení tepen vápníkem

Živočišné tuky

Maso, které obsahuje vysoké množství tuku, je nevhodné, protože obsahuje nezdravé nasycené tuky a velké množství cholesterolu, což způsobuje ucpání tepen. Takovéto vysoké množství tuku obsahuje například slanina a klobásy.

Mléčné výrobky

Sýry, smetana, máslo, plnotučné mléko a zmrzlina – to jsou potraviny, které obsahují nezdravé dávky nasycených tuků a cholesterolu, což způsobuje ucpání tepen.

Pečivo

Pečivo je často vyrobeno z částečně hydrogenovaných rostlinných olejů, které mají vysoké riziko vzniku ucpání tepen. Nasycené tuky se používají v pečivu, aby bylo vlhké, ale bohužel mají za následek ucpání tepen, což vede k srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici.

Smažené potraviny

Mnohé potraviny jsou smažené pomocí nasycených tuků, které jsou velmi škodlivé pro zdraví tepen.

Kouření

Ačkoliv se nejedná o potraviny, tak je důležité jej zmínit, protože cigaretový kouř má obrovský vliv na ucpávání tepen.

Zdroj: Zvápenatělé tepny
Zveřejněno dne: 8.1.2014

Zvápenatělé tepny

Ateroskleróza

Ateroskleróze se také někdy říká nemoc 20. století nebo se řadí mezi civilizační choroby. I když tato označení nejsou zcela přesná, neboť ateroskleróza byla popsána již v 18. století a naši předci se s ní potýkali ještě dříve. Bohužel v moderní době je její masivní nárůst opravdu nepopiratelný. Mohlo by se zdát paradoxní, že je toto onemocnění zvláště ve vyspělých zemích jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Česká republika bohužel není výjimkou. Tato choroba představuje dlouhodobě probíhající degenerativní proces, jehož podstatou je ukládání takzvaných aterogenních látek, zejména lipidů (tuků), ve stěně tepny. Postižená tepna je za normálních okolností hladká, ale při počínající ateroskleróze je poškozena a povrch její vnitřní stěny je zdrsněn. Na této tepně se pak snadno mohou zachytávat aterogenní látky přinášené krví. Látky, které se zachytí, se postupně hromadí a začínají způsobovat zúžení průsvitu tepny, nebo dokonce její uzavření. Krev tedy nemůže dostatečně proudit do další části těla, kterou má postižená tepna za úkol zásobovat.

Příčiny vzniku

Na vzniku a dalším rozvoji tohoto onemocnění se podílí více faktorů, které lze rozdělit do tří hlavních skupin, ve velké většině úzce souvisí se špatným životním stylem a zlozvyky mnohých lidí v dnešní době. V prvé řadě to je nadbytek aterogenních (aterosklerózu tvořících) látek v krvi. Za tyto látky považujeme především lipidy (cholesterol, fosfolipidy, triglyceridy). Nadbytek těchto látek je způsoben poruchou jejich metabolismu v organismu, nebo je ve vysoké míře přijímáme potravou. Druhým činitelem způsobujícím tuto chorobu je porucha endotelu (výstelky) uvnitř tepny. Tato porucha může způsobit místní tvorbu krevních sraženin, které zúží, či úplně ucpou tepnu. Pod poslední příčinou nalezneme řadu činitelů, které vzniku aterosklerózy napomáhají, jsou to například vysoký krevní tlak, obezita, kouření, genetické faktory, stres, hyperlipoproteinémie, cukrovka a podobné poruchy metabolismu cukrů. Aterosklerotická choroba má několik stupňů vývoje. První stupeň se nazývá lipoidní (tukové) skvrny. Jsou to žlutavě zbarvená ložiska ve stěně tepny, složená především z cholesterolu. Další fází jsou fibrózní a ateromové pláty, což jsou opět žlutavá ložiska, která již ale nejsou hladká, vystupují nad povrch stěny a obsahují řídký mastný obsah. Jestliže se krycí vrstva ateromového plátu rozpadne, jeho obsah se vyplaví krví a v tepenné stěně vznikne „ateromový“ vřed, který tuto cévu poškozuje. V místě poškozeném tímto aterosklerotickým procesem se druhotně začne tvořit trombus neboli krevní sraženina, která výrazně zužuje průsvit tepny. Poslední fází je zvápenatění, kdy se v postiženém úseku cévy ukládají vápenaté soli a ložisko tvrdne.

Zdroj: Zvápenatělé tepny
Zveřejněno dne: 8.1.2014

Oteklé kotníky

Jak léčit oteklé kotníky

V případě otoků kotníků lze užívat či používat řadu přírodních přípravků jako doplněk celkové léčby. Přípravky obsahující výtažek z jinanu dvoulaločnatého (ginkgo biloba) úspěšně pomáhají díky obsahu účinných látek (flavonoidy, terpeny, ginkolidy), rozšiřují zúžené tepny, tepénky, ale i vlásečnice v celém těle, zabraňují „křečím“ jejich stěny. Jedním z těchto přípravků je např. Ginkgosan. Některé produkty jsou kombinací více účinných látek, jako například Varixinal. Varixinal je unikátní kombinací čtyř hojivých rostlin: koňského kaštanu, gotu koly, borůvky a listnatce bodlinatého. Extrakty z těchto hojivých rostlin posilují žilní stěny, snižují tvorbu otoků a modřin, zlepšují prokysličení a prokrvení tkání. Přípravek existuje i ve formě gelu. Další kombinaci účinných látek nabízí Anthogenol, který obsahuje antioxidanty získané ze zrnek hroznového vína Vitis Vinifera a z kůry francouzské pobřežní borovice Pinus Maritima. Pomáhá při oběhových potížích především v dolních končetinách, redukuje otoky nohou. Ze zevně působících přípravků lze uvést například bioinformační přípravek Ruticelit, který obsahuje zmíněné flavonoidy, příznivě působící na otoky.

Zdroj: Oteklé kotníky
Zveřejněno dne: 8.10.2015


SiteMAP