Téma: 

tekutiny

Salmonela

Inkubační doba

Inkubační doba je 8 hodin, maximálně 48 hodin, to znamená, že onemocnění se projeví přibližně po 8 hodinách od konzumace infikované potraviny nebo tekutiny. Některé druhy enterobakterií mohou způsobit salmonelu, jejíž projevy trvají několik dní až týdnů a jsou nespecifické, nejsou tedy typické pro salmonelu. Mezi tyto projevy patří horečky, návaly potu, bolest svalů, nechutenství.

Zdroj: Salmonela
Zveřejněno dne: 3.11.2016

Diskuze: Re: voda místo stolice

Více než sedmidenní průjem je již opravdu nebezpečný a hrozí odvodnění organizmu a s tím spojené komplikace. Určitě je třeba rychle vyšetřit složení tekutiny, která z Vás vychází, aby bylo možné zjistit příčinu průjmu a hned nasadit léčbu. Běžte v nejbližší pracovní den buď ke svému praktickému lékaři a nebo rovnou na oddělení gastroenterologie, které najdete v nemocnici nebo na poliklinice.
Pokud se chcete léčit sám, tak vyzkoušejte Endiaron a přípravek Smecta.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Voda místo stolice
Odesláno dne: 3.5.2015 uživatelem Cempírek

Salmonela

Je salmonela přenosná?

Salmonela je infekční onemocnění, které je způsobeno bakterií, která patří do skupiny enterobakterií. Existuje více než 2 000 druhů těchto enterobakterií. Pod mikroskopem jsou viditelné jako pohyblivé tyčinky. K přenosu onemocnění dochází během konzumace infikovaných potravin nebo pitím vody, ve které se tyto bakterie nacházejí. Nakažlivost je velmi vysoká a inkubační doba je 8 hodin, to znamená, že onemocnění se projeví přibližně po 8 hodinách od konzumace infikované potraviny či tekutiny.

Salmonely ničí teplota nad 75 stupňů Celsia, která musí trvat alespoň 15 minut. Proto se doporučuje zachovat alespoň 20 minut var, aby teplo proniklo dovnitř pokrmu. Bakterie nesnášejí kyselé prostředí, a tak když se do majonézy k vajíčkům přidá ocet, je riziko nulové. Vysoce riziková jsou naopak kuřata a hamburgery připravené na rotujícím grilu, kde na ně kape šťáva ze syrových kusů. Zničení salmonel nezaručí ani ohřev v mikrovlnné troubě. Riziková může být i zelenina. Při nákupu se vyplatí vybírat potraviny čerstvé a hlídat si data trvanlivosti. U masa je varující zašedlá barva, nebo když se po zatlačení lžičkou důlek ihned nevyrovná. Chyba je kupovat uzeniny našedlé a nazelenalé a ovoce s hnilobnými skvrnami. Při vaření je nutné si neustále mýt ruce, zejména při přechodu od práce se syrovým masem k práci s masem uvařeným, od čištění syrové zeleniny k porcování knedlíků a podobně.

Zdroj: Salmonela
Zveřejněno dne: 3.11.2016

Diskuze: krvácení z úst, ztráta hlasivek příznaky jakého onemocnění

Má mentálně postižená dcera -35 let po propuštění z PN Opava trpí krvácením z úst, nesnesitelný zápach a v současné době ještě přichází o hlasivky o jaký druh onemocnění se může jednat? Problém je v tom, že jí nemohu dostat k lékaři, nechce jíst, jen s obtížemi do ní dostávám tekutiny, je podrážděná, napadá mě a už si s ní prostě nevím rady. Prosím, můžete mi poradit jak mám postupovat?

Zdroj: diskuze Krvácení z úst, ztráta hlasivek příznaky jakého onemocnění
Odesláno dne: 27.12.2016 uživatelem Vaculová

Voda v koleni

Léčba

Při výskytu vody v koleni byste měli navštívit ortopeda, který provede odsátí tekutiny pomocí jehly (zákrok trvá cca 3 minuty, není nijak výrazně bolestivý). Tento výkon se odborně nazývá punkce. Tekutiny je většinou kolem 25 až 100 ml. Po odsátí výpotku ve většině případů dojde k úlevě od bolesti a splasknutí nateklého kolene. V případě podezření na infekci se nasazují antibiotika a další léky potlačující bolest (Ibalgin, Paralen, Ibuprofen). Doporučuje se nechat poškozené koleno v klidu a chladit. Pokud dojde k opětovnému vytvoření tekutiny v kloubním pouzdru, doporučuje se provést artroskopii pro zjištění příčiny. Nalezení příčiny není totiž tak snadné.

Zdroj: Voda v koleni
Zveřejněno dne: 29.4.2015

Kyselina hyaluronová v tabletách

Účinky

Kyselina hyaluronová je v podstatě zodpovědná za pružnost vaší kůže. Plní funkci zásobníku vody, která se ukládá v tělesných buňkách. S přibývajícím věkem se začínají tvořit vrásky, kůže je méně pružná, a to je právě následek klesající hladiny kyseliny hyaluronové. Tu je naštěstí možné doplňovat pomocí tablet a tím zamezovat ochablosti kůže.

Kyselina hyaluronová nemá vliv pouze na krásnou pleť, ale je také důležitou součástí kloubní tekutiny. Pomůže vám tedy i při osteoporóze kolen, umožní bezbolestný pohyb kloubů.

Zdroj: Kyselina hyaluronová v tabletách
Zveřejněno dne: 15.12.2015

Lék Itakem

Itakem dávkování

Itakem 5 mg potahované tablety: Užívejte potahované tablety 1x denně, polkněte je celé a zapijte je dostatečným množstvím tekutiny (nejlépe sklenicí vody). Itakem můžete užívat s jídlem nebo též nalačno.

Itakem 10 a 20 mg potahované tablety: Užívejte potahované tablety 1x denně, polkněte je celé a zapijte je dostatečným množstvím tekutiny (nejlépe sklenicí vody). Itakem můžete užívat s jídlem nebo též nalačno.

Pokud je to nezbytné, tablety je možno dělit. Tabletu nejprve položte na rovnou plochu půlicí rýhou nahoru. Poté tabletu rozpulte tlakem prstů k podložce na obou koncích tablety.

Délka léčby může trvat několik týdnů, než se začnete cítit lépe. Pokračujte v užívání přípravku Itakem, přestože potrvá nějakou dobu, než se váš zdravotní stav zlepší. Nikdy neměňte dávku bez vědomí svého lékaře. Pokračujte v užívání přípravku Itakem přesně dle pokynů svého lékaře. Pokud byste léčbu ukončili příliš brzy, může dojít k návratu příznaků vašeho onemocnění. Léčba by měla trvat nejméně 6 měsíců poté, kdy se již cítíte dobře.

Zdroj: Lék Itakem
Zveřejněno dne: 6.10.2014

Lugolův roztok

Dávkování

Lugolův roztok se užívá pomocí odpočítávání kapek, které se kapou do přiměřeného množství (200–250 ml) vody, čaje, džusu a podobně. Jedna kapka obsahuje cca 1,67 mg jódu, pokud je výroba podle Čs. lékopisu. Denní dávka se zvyšuje postupně. Jód nelze užívat, pokud v těle chybí, nebo je nefunkční štítná žláza. I při jen mírné změně funkce štítné žlázy je potřeba postupovat s užíváním jódu opatrně. Pokud organismus několik desetiletí neměl jód v dostatečném množství, mohou jej nečekané dávky jódu vyvést z rovnováhy. Tomu lze předejít vhodným dávkováním, tedy postupným zvyšováním malých dávek tohoto prvku.

Způsob rychlého dávkování:

  • první den = 1 kapka do tekutiny a vypít
  • druhý den = 2 kapky do tekutiny a vypít
  • třetí den = 3 kapky do tekutiny a vypít

Takto se každý den zvyšuje denní dávka o jednu kapku, až se dojde na požadované denní množství, které se užívá delší čas.

Způsob pomalého dávkování:

  • první týden = denně 1 kapka do tekutiny
  • druhý týden = denně 2 kapky do tekutiny a vypít
  • třetí týden = denně 3 kapky do tekutiny a vypít

Každý týden se zvedne denní užívání o jednu kapku, dokud se nedojde na požadované denní množství mg jódu.

Pokud se v průběhu užívání vyskytnou jakékoli problémy, dávkování se sníží na polovinu nebo úplně zastaví a poté se začíná od nuly a ještě v pomalejším režimu. Například zvyšování o jednu kapku po dvou týdnech.

Cílová léčebná denní dávka je od 12 do 20 mg, tj. cca od 7 do 12 kapek Lugolova roztoku. Podle odborníků je optimální dávka do 6 mg/den a vyšší dávkování nemá zvýšený účinek a prospěch. Nutná denní dávka pro dospělé je podle specialistů 2 až 4 mg jódu. U dětí 1 až 2 mg jódu.

Test na jód v těle: Udělejte si na vnitřní straně zápěstí vatovou tyčinkou namočenou do Lugolova roztoku skvrnu o velikosti kovové padesátikoruny. Když během 8 hodin (někomu i v řádu desítek minut) skvrna zmizí, máte jódu nedostatek. Pokud skvrna zmizí do uvedených 8 hodin, signalizuje to nedostatek jódu a dysfunkci vaší štítné žlázy. V tomto případě se doporučuje jód co nejdříve doplnit. Zdravý člověk s dostatkem jódu má skvrnu viditelnou někdy až 24 hodin. Testovací sada se dá objednat zde.

Myslete na to, že velké dávky jódu moc bezpečné nejsou, navíc se jód rychle vstřebává, což je také dost nebezpečné.

Zdroj: Lugolův roztok
Zveřejněno dne: 4.8.2016

Nemoc dna a zakázané potraviny

Seznam nevhodných potravin

Velké množství purinů se nachází v kofeinu, omezte proto konzumaci černé kávy, kakaa, čaje a Coca-Coly, tyto tekutiny obsahují vysoké množství purinů. Například krůtí maso bez kůže a tuků má obsah purinů kolem 40 mg na 100 gramů, takže v malém množství je vhodné. Pivo obsahuje sice 30 mg purinů na 100 ml, ale vzhledem k množství, které se obvykle u piva spotřebuje, je dietně absolutně nevhodné. Červené víno neobsahuje žádné puriny, ale díky obsahu alkoholu je ve větší míře nevhodné, protože odvodňuje a zvyšuje koncentrace kyseliny močové. Měli byste se vyvarovat rovněž konzumaci hrášku, špenátu a růžičkové kapusty, jelikož tyto potraviny obsahují velké množství purinu.

Zakázané potraviny: vnitřnosti, játrové výrobky (například paštiky), sardinky, masové vývary, masové extrakty a ančovičky, veškerý alkohol, tučné a plísňové sýry, koření, větší množství kakaového prášku, tedy i čokoláda, celozrnné produkty.

Omezované potraviny: veškeré maso, zejména červené, mořské a sladkovodní ryby, luštěniny.

Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny
Zveřejněno dne: 25.4.2016

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223328

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu Zdraví.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP