Téma: 

strava

Makrobiotická strava

Makrobiotická strava jako dieta

Makrobiotická strava se dá použít jako dieta u lidí trpících potravinovou alergií. Strava typického Čecha je plná nasycených tuků, rafinovaných škrobů a cukrů. Makrobiotická strava nezakazuje úplně se nezdravých laskomin vzdát. Radí spíše, jakým druhům potravy se vyvarovat. Makrobiotika, to je především rovnováha, životní styl, ne dieta.

Zdroj: Makrobiotická strava
Zveřejněno dne: 6.10.2014

Tekutá strava

Tekutá strava z lékárny – cena

Zde je seznam produktů tekuté stravy, které se dají koupit v lékárně.

Zdroj: Tekutá strava
Zveřejněno dne: 14.1.2014

Diskuze: Re: caltrate vedlejší účinky

Caltrate pálení žáhy nezpůsobuje, protože obsahuje jen zásadotvorné látky. Příčinou pálení žáhy bude nejspíše strava, jako například moukou zahuštěné omáčky a polévky, kečup, fast food, knedlíky, atd. Na pálení žáhy je dobrý Anacid a nebo Gaviscon, oboje volně prodejné v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Caltrate vedlejší účinky
Odesláno dne: 10.5.2014 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

Tekutá strava

Tekutá strava

Kompletní tekutá strava se skládá pouze z tekutin a potravin, které jsou normálně tekuté, a z potravin, které se vážou na tekutinu, když jsou při pokojové teplotě. Tekutá strava obsahuje například krémové polévky, čaj, džus, želé, mléčné koktejly, pudink. Tekutá strava je stravitelnější než pevná, dodává tělu bílkoviny, tekutiny, soli a minerály, které jsou potřebné pro energii. Cílem tekuté stravy je zabezpečit organismu dostatečný příjem, což činí 1 350–1 500 kalorií a 45 gramů bílkovin denně.

Při používání kompletní tekuté stravy se dostává do organismu dostatek výživy, jedinec tak může na této stravě zůstat delší dobu. Lékař může doporučit k této stravě některé vitamíny a doplňky stravy navíc. Tekutá strava je bezpečná i pro lidi s cukrovkou, ale pouze v případě, že jsou pravidelně sledováni svým lékařem.

Tekutá strava foto

Zde najde fotografie tekuté stravy.

Zdroj: Tekutá strava
Zveřejněno dne: 14.1.2014

Diskuze: výskyt kyseliny močové v krvi

Dobrý den.
Bohužel také patřím mezi postižené výskytem kyseliny m. v krvi. Moje strava je normální až střídmá, proto mne toto zjištění zaskočilo. Nevím, jak bych měla jídelníček ještě přísněji upravit, jelikož si myslím, že až na pití množství tekutin, tak to by mohl být jediný důvod výskytu nemoci. Zřejmě to budou nervy, ty mám věčně na pochodu. Zdravím!

Zdroj: diskuze Výskyt kyseliny močové v krvi
Odesláno dne: 6.9.2016 uživatelem Marie Suchánková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Makrobiotická strava

Makrobiotická strava pro děti

Standardní makrobiotická strava je vhodná především pro zdravé děti a dospělé lidi. Pro miminka a malé děti je třeba mnoha úprav. S přihlédnutím na jejich různé potřeby a fyzické aktivity. Strava miminek, batolat a malých dětí by se měla postupně měnit a vyvíjet podle toho, jak se mění a vyvíjí jejich chrup. Ideální dokonalou stravou pro miminko je samozřejmě mateřské mléko! Nemá-li maminka dostatek mléka a miminku je již 8 měsíců, může být zařazeno jedno makrobiotické jídlo, a to speciální obilné mléko. Čím je dítě starší, zařazují se více makrobiotické potraviny, jako jsou řasy, kvašená zelenina, sójový sýr, listová zelenina, tofu, olejnatá semena, ryby.

Zdroj: Makrobiotická strava
Zveřejněno dne: 6.10.2014

Diskuze: Re: SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?

Zřejmě máte vaginální mykózu. To je normální v tomto parném období. Ve vaší vagíně přemnožila kvasinka Candida Albicans a tu teď musíte zase dostat pod kontrolu. K tomu by bylo nejlepší navštívit svého gynekologa, aby vám provedl lékařské vyšetření a zjistil co přesně způsobuje vaše problémy se svěděním. Pokud nemůže z nějakého důvodu k lékaři, tak můžete zkusit rady, které tento problém řeší a pomůcky k nim můžete volně koupit v lékárně. Zde je návod jak se zbavit svědění ve vagině: www.ceskaordinace.cz…
Vznik a rozvoj kvasinek rovněž podporuje příliš kalorická strava založená na cukrech a obilninách, takže koláček, se kterým jste vyfocena, je pro kvasinky vítaná posila.

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?
Odesláno dne: 25.6.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

Makrobiotická strava

Co jsou to makrobiotika a makrobiotická strava

Makrobiotika není jen obyčejná dieta nebo stravovací návyk, ale je v podstatě jakousi filosofií či životním stylem. Kolébkou této filosofie jsou Tibet a Čína. Makrobiotika rozděluje přijímané potraviny podle ročního období. Makrobiotika a jídelníček podle makrobiotických zásad může být vhodným doplňkem nebo i základem diet pro potravinové alergie. Principem makrobiotické stravy je strava bohatá na obilniny, luštěniny, čerstvou zeleninu a ovoce, důležité je podstatné omezení masa, sýrů, vajec, drůbeže a rafinovaných potravin s malým obsahem vlákniny, dále soli, cukru a tuku. Požadavky na správné stravování a výživu vycházejí z geografické polohy, podnebí, místa, náročnosti povolání a individuálních odlišností, jako je například zdravotní stav.

Zdroj: Makrobiotická strava
Zveřejněno dne: 6.10.2014

Diskuze: Re: výskyt kyseliny močové v krvi

Nemoc dna je vlastně nemoc ledvin. Někteří lidé si dnu přivodí sami během života, pitím piva, přejídáním se masa a čokolády. U jiných lidí i normální strava může zapříčinit zvýšenou kyselinu močovou v krvi, protože nefungují správně ledviny. Naštěstí existují léky, které napomáhají nemocným ledvinám odvádět tuto kyselinu z těla ven. S jejich pomocí a s omezením některých potravin lze dnu zvládnout. Nervy... Pochopitelně nervy hrají velkou roli pro zdraví celého organismu. Pokud vám váš vztek nenavozuje euforii, ale naopak jste po něm smradlavě spocená, znechucená a často i unavená, tak zkuste navštívit psychologa. Psycholog vám poradí, jak se lépe vyrovnat s nástrahami, které vás provokují. Klidnější mysl znamená prožít život více v pohodě, zdravěji a déle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Výskyt kyseliny močové v krvi
Odesláno dne: 6.9.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Dieta při mononukleóze

Dieta při mononukleóze u dětí

U dětí není třeba zavádět po prodělané mononukleóze žádnou dietu, protože dětská strava by měla být ve své podstatě racionální, bez tuků a smaženého jídla.

Zdroj: Dieta při mononukleóze
Zveřejněno dne: 27.12.2016

Diskuze: Re: omezení po operaci brániční kýly

Po operaci brániční kýly (hiátová hernie) jsou tato omezení:
- několik dní po operaci, má být strava pouze tekutá, později pak polotuhá;
- vyloučit se má namáhavá fyzická aktivita po dobu 6 týdnů;
- operační rány se musí udržovat čisté a suché;
- musí se dokončit předepsaný průběh pooperační léčby;
- pokud to lékař nedoporučí, tak je třeba se vyhnout lékům proti bolesti;
- vyhnout se jakékoliv možnosti zácpy a k tomu účelu užívat léky podle doporučení lékaře;
- je třeba změnit způsob stravování v dlouhodobém horizontu;
- důležité je žvýkat jídlo důkladně a jíst pomaleji, aby potrava měla dostatek času dojít jícnem až do žaludku;
- vyhnout se syceným nápojům, protože způsobují nadýmání a pacienti nemohou po operaci krkat;
- v době rekonvalescence se nesmí jíst vleže;

Fyzickou námahu je možno zařazovat až sedmý týden po úspěšně zhojené operaci. Návrat do plné síly potrvá dva měsíce, přičemž zátěž se přidává postupně - od malé vytrvalostní a později pak silovou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omezení po operaci brániční kýly
Odesláno dne: 19.10.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Druhy anémie

Strava proti anémii

Základem předcházení vzniku chudokrevnosti je správné složení jídelníčku. Nemělo by v něm chybět maso, které je základním zdrojem železa pro naše tělo. Alternativou masa mohou být vajíčka, ale s nimi se to nesmí přehánět, máte-li v krvi vysokou hladinu cholesterolu. Pro vstřebávání železa je důležitý dostatečný přísun vitaminů, hlavně vitaminu C, B12 a E.

Zdroj: Druhy anémie
Zveřejněno dne: 20.2.2014

Diskuze: Rakovina lymfatických uzlin -úprava jídelníčku a strava při tomto onemocnění

Dobrý den ,mám na Vás dotaz ,mám přítele kterému se vrátila po pěti letech rakovina lymfatických uzlin (IV.STUPEŇ A).Tento týden konečně byla zahájena jeho léčba .Čekají ho tři cykly chemoterapie a po té když bude vše v pořádku a najde se vhodný dárce tak přijde na řadu transplantace kostní dřeně (má tři bratry ,už byli na vyšetření minule ani jeden není vhodný dárce ).V listopadu mu byl odebrán i ten nejnižší stupeň invalidity ,že prý je v celkové remisi ,ale pracovat musel na plný úvazek --8 hodinový ,jelikož za tu almužnu co dostávají lidé v chráněných dílnách kterým stát dává nemalé peníze na zaměstnance ,ale oni pak dostanou za výkon hodný zdravého člověka minimální mzdu by jsme už bydleli pod mostem ,protože když zaplatíme bydlení -nájemné a energie tak nám zbyde stěží na obživu . Jídelníček jsme razantně změnili ,jíme více zeleniny -hlavně čerstvé ,domácí ,vyřadili jsme slaná jídla ,uzeniny , plísňové a zrající sýry . Nikde v literatuře jsem nic na toto téma nenašla .Prosím poraďte jak dál .Jinak je omezen pohybově , brzy se zadýchá ,takže není schopen nic dělat ,žádná fyzická námaha (hned je unavený ) a mnoho dalších činností musel omezit nebo úplně vynechat ze svého života (budu teď hodně upřímná -ani sexuální život už nemůže vykonávat ,po minulých chemoteraiích vše zničené a buňky nejspíš odumřelé -je to také jedna z příznaků tohoto onemocnění nebo její následek ?) .Děkuji za Vaši odpověď .Blažejová Jitka.

Zdroj: diskuze Rakovina lymfatických uzlin -úprava jídelníčku a strava při tomto onemocnění
Odesláno dne: 6.5.2017 uživatelem Jitka Blažejová
Počet odpovědí: 0

Tekutá strava

Dostatek tekutin

Obecně platí, že je zapotřebí nutriční podpory, pokud má osoba potíže s polykáním, například v důsledku rakoviny krku nebo jícnu nebo kvůli bolesti v ústech, kvůli radioterapii a podobně, dále tehdy, pokud má neúmyslný úbytek hmotnosti (obvykle 10 % nebo více své hmotnosti) a nebyla schopna jíst ani pít a potravinové doplňky nepomohly.

Zdroj: Tekutá strava
Zveřejněno dne: 14.1.2014

Diskuze: Mravenčení končetin.

Ráda bych se podělila o vlastní zkušenosti s mravenčením končetin a nadměrného bušení srdce. Léta jsem tímto trpěla. Protože intenzivně zatěžuji ruce jako kosmetička a dále se věnuji horolezectví, navštívila jsem neurologa pro případné vyloučení syndromu karpálního tunelu. Vyloučila se cukrovka, roztroušená skleróza i páteřní problémy. Jednalo se o tetánii. Civilizační chorobu z nedostatku hořčíku. Naordinovaný magnosolf nepomáhal, zabraly až kapačky s hořčíkem, ale ty se nedaly aplikovat dlouhodobě. Protože se zabývám alternativní medicínou, hledala jsem příčiny tetánie a došla k jednoduchému ale zásadnímu řešení. Poté, co jsem si dlouhodobě ověřovala překyselení v moči pomocí pH papírků a potvrdila si, že překyselení z počátku nebolí, ale z dlouhodobého hlediska je požíračem našich cenných minerálů v těle, upravila jsem si životosprávu.

1. Zjistila jsem příčiny překyselení u sebe (možná i u vás, ale nerada zevšeobecňuji): stres, mouka, cukr, maso, mléko, alkohol, sport.

2. Vyloučila jsem stresory ze svého života, nastolila si řád, pravidelný spánek 8 hodin, každodenní sport, pravidelná strava co 3 hodiny, pravidelné malé radosti.

3. Jídelníček promýšlím a plánuji. Nejím cokoliv, až když mám hlad. Jím 5x denně ovoce, semínka, ořechy, zeleninu, ryby, vločky, luštěniny i maso. Hlavně zásadité potraviny, bohaté na proteiny, úplně jsem vyloučila sladkosti a bílé pečivo.

4. Pořídila jsem si potravinové doplňky od certifikované firmy (ráda doporučím, mám je 2 roky ověřené na sobě) v podobě minerálů, které užívám hlavně při sportu na odkyselení (výborné po náročném tréninku nebo při horských tůrách).

5. Pravidelně 3x denně piju aloe vera gel na cévy. A to je ten nejdůležitější moment ve změně mého zdravotního stavu! Aloe vera je úžasná bylina s protizánětlivými účinky, silně zásaditá a udržuje naše cévy v perfektním stavu. Řeší následky překyselení, kdy dochází k tzv.řetízkování červených krvinek v periferiích našich vlásečnic, které se ucpou a nedokrvují se, to pociťujeme jako mravenčení. Narušené cévy díky cukrům a mouky dostávají zánět, který ošetřuje "špatný" cholesterol tak dlouho, až se zvýší tlak popřípadě pacient dostane infarkt nebo mrtvici. Laicky řečeno, působí na cévy jako náplast a hromadí se na poraněném místě, až ucpe cévu. Když se naše tělo správně neprokrvuje, znamená to, že se i špatně vyživuje a to je počátek všech nemocí kloubů, mozku, končetin a jednotlivých orgánů.

Naše zdraví je v podstatě jednoduchá záležitost. Péče o něj však vyžaduje základní znalosti, vůli a vytrvalost. Zdraví je postaveno na třech pilířích: zdravá strava, zdravá psychika a zdravý pohyb. Pokud si zapamatujeme, jaké potraviny jsou pro nás prospěšné a jíme je pravidelně bez hladovění, pokud se denně hýbeme ( chůze, běh, jóga, plavání, kolo...) a pravidelně spíme, relaxujeme, tzn., že poskytneme tělu vhodné podmínky pro rovnováhu, není důvod pro nemoc.

Přeji všem čtenářům, aby tento příspěvěk byl přínosem na cestě ke zdraví! S pozdravem Miluše Skulinová. Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Mravenčení končetin.
Odesláno dne: 13.2.2017 uživatelem Miluše Skulinová
Počet odpovědí: 0

Makrobiotická strava

Makrobiotická strava jídelníček

Principem makrobiotické stravy je strava bohatá na ovoce a zeleninu, luštěniny a obilniny. Maso, vejce a rafinované potraviny jsou výrazně omezeny. Nejedná se o vegetariánství, neboť makrobiotika striktně konzumaci masa nezakazuje. Jen doporučuje dopřávat si jej pokud možno v co nejmenším množství a střídat potraviny jin s potravinami jang. Dáte-li si třeba těžký biftek, měli byste přísun energie jang vyvážit přísunem energie jin, například čerstvou zeleninou. Potraviny mírného jinu jsou pro organismus osvěžující a měly by tvořit podstatnou součást lidské stravy. Patří sem ovoce, sója, ořechy, tvaroh, kefír, lehké sýry, rostlinné oleje, bílé víno, bylinné a ovocné čaje. Potraviny extrémního jinu ochlazují, proto jsou vhodnější v létě. Patří zde alkohol, čaj, cukr, káva, čokoláda, exotické ovoce, zmrzlina. Potraviny jang mohou mít mírnou jang energii nebo extrémní. Mezi první skupinu patří ryby, sýry, polévky, cibule, česnek, sušené ovoce a některé druhy zeleniny (tykev). Zahřívají organismus a v menší míře působí příznivě. Potravinou extrémního jangu je červené maso, ale také drůbež, zvěřina, uzeniny, vejce, pečená a smažená strava. Tyto potraviny silně zahřívají a je důležité jejich konzumaci co nejvíce omezit. Neutrální, vyvážené potraviny by měly být základem našeho jídelníčku. Mezi ně patří celozrnné obiloviny, zelenina, luštěniny, semena.

Zdroj: Makrobiotická strava
Zveřejněno dne: 6.10.2014

Tekutá strava

Kdy je potřebná tekutá strava

Tekutá strava je důležitá před určitými lékařskými zákroky, testy, vyšetřeními nebo před některými druhy operací, například po operaci žaludku nebo střev, nebo při problémech s polykáním nebo žvýkáním. Je důležité dodržovat dietu přesně, aby se zabránilo problémům při daném zákroku nebo ovlivnění výsledků testů.

Co se může jíst a pít: voda, ovocné šťávy, včetně nektaru a džusů s buničinou, máslo, margarín, olej, smetana, pudink, mražený jogurt, ovocné zmrzliny a nanuky, cukr, med a sirupy, polévkové vývary (krémové polévky, ale NE pevné látky), limonády, jako je zázvorové pivo a Sprite, želatina, čaj nebo káva se smetanou nebo mlékem a cukrem nebo medem.

Zeptejte se nejprve svého lékaře, zda můžete zahrnout níže uvedené potraviny do své tekuté stravy:

vařené, rafinované obiloviny, jako je pšeničná kaše, rýžová kaše, ovesné vločky, krupice, dětské výživy s masem, bramborové pyré

Nevhodná je konzumace syrové nebo vařené zeleniny, zmrzlin a nanuků s pevnými kousky, to je s ořechy, čokoládovými lupínky nebo kousky sušenek. Mezi tekutou stravu nepatří kašovité potraviny jako bramborová kaše nebo avokádo.

Přidání více kalorií do tekuté stravy

Pokud je potřeba být na kompletní tekuté stravě delší dobu, musí se doplnit více kalorií. V tomto případě je důležitá konzultace s ošetřujícím lékařem, který pravděpodobně doporučí tyto potraviny: odtučněné sušené mléko do nápojů, dětské výživy s masem do polévek, máslo nebo margarín do polévek a kaší, cukr nebo sirup do nápoje

Zdroj: Tekutá strava
Zveřejněno dne: 14.1.2014

Zdravá strava

Zdravá strava při hubnutí

Mezi zdravé hubnutí patří dietní program podle Antonie Mačingové. Dieta vznikla podle vlastních zkušeností autorky a jejích známých. Protože výsledky byly tak znamenité, rozhodla se podělit s návodem na očistu psychickou i fyzickou a zhubnutí přebytečných kilogramů, tuků. Mačingová slibuje ve své knize snížení hmotnosti a vnitřní očistu, při níž se zbavíte toxinů a dalších látek, které nemají příliš příznivý dopad na lidské zdraví. Stejně jako při jiných změnách příjmu potravy, tak i u této diety je zapotřebí začít u sebe v hlavě. Dietou můžete svůj problém vyřešit nebo taky ne. Záleží na vašem přístupu, jestli zůstanete v „tukové ulitě“, nebo budete pokračovat ve slupování tuku a zmenšování počtu tabletek na tlak. Dieta je sestavena tak, aby samo jídlo požíralo tuk a pomohlo nastartovat mnohdy zaseklý metabolismus. Po absolvování diety dle Mačingové budete v psychické i fyzické rovnováze, očištění od toxinů, bez hladu, bez chuti na sladké a také kromě zrychleného metabolismu nezažijete jojo efekt – avšak pouze v případě, že budete následovat další kroky.

Zdroj: Zdravá strava
Zveřejněno dne: 1.5.2014

Zaražené větry

Prevence

Za nafouklé břicho může většinou strava, proto se vyvarujte potravin a jídel, jež způsobují nadýmání. K tomu navíc jídlo pořádně rozžvýkejte, poněvadž pak je menší šance, že vás bude nadýmat a budete mít nafouklé břicho. Dále dbejte na správnou přípravu luštěnin (vždy slijte vodu a vařte například s majoránkou nebo mořskou řasou doměkka).

U nadýmání dospělých se doporučuje pití bylinných směsí s obsahem fenyklu a jiných účinných látek (Rosa Canina a podobně); nahřívání (například ve vaně); detoxikace střev; masáž a cviky na zlepšení peristaltiky střev; užití léků snižujících plynatost, napětí střev a podobně (například Colonic).

Ovšem nejdůležitější prevencí je pravidelný každodenní pohyb.

Zdroj: Zaražené větry
Zveřejněno dne: 10.5.2016

Zdravá strava

Zdravá strava

Plnohodnotná a pestrá strava může velmi ovlivnit kvalitu a délku života, samozřejmě v kombinaci s vhodným cvičením. Proto přináším pár rad k sestavení správného jídelníčku.

Základní pravidla zdravého jídelníčku

  • Upřednostňovat bíle maso (ryba, drůbeží bez kůže, králík) nad červeným, když už maso hovězí či vepřové, tak s nízkým obsahem tuku (například hovězí bok či kýta). Vejce maximálně 2 ks týdně.
  • Cukry převážně přírodního původu (ovoce), pozor na skryté cukry (například 1 kus sladkého pečiva obsahuje 25 g cukru, 180 ml Coca Coly 17,5 g cukru).
  • Vyvarovat se průmyslově vyráběným pokrmům (bujónové kostky, ochucené přísady, nakládaná zelenina, salátové zálivky, uzeniny, masové konzervy, solené oříšky).
  • Mléko a mléčné výrobky převážně s nízkým obsahem tuků, preferovat kysané mléčné výrobky.
  • Solit velmi opatrně, upřednostňovat zelené natě před kořením s obsahem soli.
  • Hojnost ovoce a zeleniny. Denně konzumovat převážně syrovou zeleninu a ovoce. Denní přísun by měl činit minimálně 500 g (5 porcí).
  • Omezit příjem bílého pečiva a zvýšit konzumaci celozrnných výrobků (neloupaná rýže, celozrnné těstoviny apod.).
  • Tekutiny převážně bez přidaného cukru, množství záleží na fyzické aktivitě, optimálně 2–3 litry.
  • Zařadit do jídelníčku luštěniny (fazole, čočka apod.). Preferovat rostlinné tuky nad živočišnými. Vynikající je olivový olej. Pozor na skryté tuky (oříšky, uzeniny, sýry, čokoláda apod.).
  • Jíst několikrát denně, tzn. jídlo rozdělit na 5–6 porcí (snídaně by měla činit přibližně 800 kJ, přesnídávka 400 kJ, oběd 1 400 kJ, svačina 400 kJ a večeře 1 000 kJ).
  • Jídlo nekonzumovat ve spěchu.

Zdroj: Zdravá strava
Zveřejněno dne: 1.5.2014

Tekutá strava

Umělá výživa

Umělá výživa se používá u pacientů s onemocněním, u kterého hrozí hubnutí a podvýživa. Je to tehdy, když tělo nedostává dostatek vitamínů, minerálů a dalších živin potřebných pro organismus z důvodu snížené chuti k jídlu nebo kvůli potížím s polykáním.

Tyto problémy mohou být krátkodobé nebo dlouhodobé. Pokud člověk není schopen na základě špatného příjmu potravin udržet si svou váhu. Může lékař nebo dietolog doporučit umělou výživu. Umělá výživa je určena na pomoc lidem, kteří nejsou schopni jíst nebo pít obvyklým způsobem. Může zabránit hubnutí, pomoct lidem, kteří potřebují přibrat na váze, překonat slabost nebo únavu.

Umělá výživa – fotografie

Zde najdete fotografie umělé výživy.

Zdroj: Tekutá strava
Zveřejněno dne: 14.1.2014

Zdravá strava

Zdravá strava pro zdraví a styl

Zdravá strava je taková, která nám v nemoci pomáhá k uzdravení a pokud jsme zdraví – zdravými zůstaneme. Čím více čerstvých plodů z přírody, ovoce a zeleniny můžeme začlenit do svého jídelníčku, tím více síly a energie může proudit v každé buňce našeho těla. Člověk se obvykle živí rostlinnou i živočišnou potravou. Někteří lidé se však domnívají, že pevného zdraví dosáhnou jen tehdy, když si budou odříkávat maso a takřka všechny potraviny živočišného původu. Takové názory zastávají stoupenci vegetariánství. Dietetikové však prohlašují, že naši stravu mají tvořit z 1/5 potraviny živočišného původu a ze 4/5 rostlinného. Jestliže však někdo odmítá maso a raději konzumuje vejce, sýry, mléko a podobně, je to už jeho věc. Ale ať už je člověk vegetarián, nebo dává přednost masu, měl by si uvědomit, jaké nesmírné poklady obsahuje říše rostlin. Když budete správně jíst, posunete si tím každý den váhu o kousek níže.

Jednoduchá změna životního stylu má úžasnou schopnost zvrátit a zabránit některé z nejhorších nemocí, když začneme v plné míře využívat to, co nám příroda nabízí, když se začneme více zajímat o zdravou výživu a budeme více přemýšlet o tom, co připravíme k jídlu, když rychlé stravování vyrovnáme větší spotřebou ovoce a zeleniny, dopřejeme si minimum moučníků, cukroví, tučných jídel, alkoholu a sladkých nápojů a nebudeme se pouštět do jednostranných zázračných diet. Neobyčejně zdravou a chutnou stravou je zelenina všech druhů u nás pěstovaných nebo k nám dovážených. Výborná je čerstvá i vařená, prospívá žaludku i střevům. Zelenina je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, kyseliny v ní obsažené dráždí k většímu vyměšování šťáv, což usnadňuje trávení. Kdo ke zdravé stravě přidá pořádnou dávku pohybu, může žít zdravě a cítit se výborně.

Zdroj: Zdravá strava
Zveřejněno dne: 1.5.2014


SiteMAP