Téma: 

sodík

Pangamin a jeho nežádoucí účinky

Obsah vitamínů v Pangaminu

Pangamin je bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť je po něm je pojmenován i jeden z vitamínů této skupiny – vitamín B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahuje celou řadu minerálních látek (vápník, fosfor, draslík, hořčík či sodík) a stopových prvků (železo, mangan, měď, zinek či jód). Minerály jsou pro nás i významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.

Zdroj: Pangamin a jeho nežádoucí účinky
Zveřejněno dne: 25.4.2016

Cukr

Hnědý cukr

Hnědý cukr je surový cukr. Tento cukr má vyšší obsah biologicky hodnotných látek, má svou charakteristickou chuť a vůni. Jeho zabarvení se pohybuje na stupnici od světle béžové přes zlatavou až po tmavě hnědou. Zabarvení tohoto cukru je způsobeno melasou, nedostatečně oddělenou od cukru v procesu výroby.

Výhody, nevýhody

U přírodního cukru se nepoužívá rafinace a chemické bělení, proto je zachován obsah významných látek. Přírodní cukr obsahuje draslík, sodík, vápník, hořčík a řadu aminokyselin. Jeho použití téměř odpovídá použití rafinovaného cukru, je vhodný například ke slazení kávy, čaje, k pečení perníků a jiných moučníků.

Cena

Zde může vidět cenu hnědého cukru.

Zdroj: Cukr
Zveřejněno dne: 18.4.2015

Vitamín C

Vitamín C v ovoci

Při správném skladování a šetrné úpravě lze přijmout dostatečné množství vitamínu C z ovoce, to znamená stravou bez suplementace. Vynikajícími zásobárnami vitamínu C jsou například následující druhy ovoce: angrešt – vitamín C, B1, pektin, vápník, železo, sodík, draslík a fosfor; borůvka – vitamín C, B, draslík, vápník, fosfor a hořčík – borůvka zlepšuje krevní oběh, pomáhá na potíže se zrakem, podporuje imunitu, působí proti infekcím močových cest, proti průjmům; broskev a nektarinka – vitamín C; jablko –vitamín C, B – povzbudivě působí na nervovou soustavu, posiluje a pročišťuje organismus; meruňka – vitamín C, B, provitamín A, draslík, fosfor, bór, vápník a železo; malina – vitamín C, E, fosfor, vláknina; meloun – vitamín C, železo a mangan – čerstvý je nejlepší zásobárnou vitamínu A; ostružina – vitamín C, B, K a další; rybíz černý – vitamín C, E, vláknina – je nejlepším zdrojem vitamínu C z ovoce a zeleniny vůbec; třešeň – vitamín C, draslík, který pomáhá správné činnosti srdce.

Zdroj: Vitamín C
Zveřejněno dne: 24.3.2014

Jak na překyselený organismus

Kdy je organismus překyselený

Pokud je hospodaření s kyselinami a zásadami v rovnováze, mohou procesy látkové přeměny probíhat optimálně a člověk se cítí výtečně. Pokud zde dojde byť jen k nepatrnému zakolísání, může to vyvolat vážné zdravotní problémy, jako je osteoporóza, zvýšená náchylnost k infekcím, snížená výkonnost, bolesti v kloubech, poškození vaziva, a dokonce i předčasné stárnutí včetně zvýšené tvorby vrásek. Latentní acidóza nutí tělo, aby si z životně důležitých orgánů a kostí vypůjčovalo minerály jako vápník, sodík, draslík a magnesium, které potřebuje k neutralizaci kyseliny a jejímu bezpečnému odstranění z těla. Zdravé tělo si totiž uchovává dostatek zásaditých rezerv, které pak využívá v případě nouze. Pokud ale tyto rezervy pravidelně používá k neutralizaci kyselin, vyčerpávají se a zanechávají tělo v oslabeném stavu.

Zdroj: Jak na překyselený organismus
Zveřejněno dne: 12.3.2014

Jak na překyselený organismus

Citrón na odkyselení organismu

Kyselý citrón se díky vysokému obsahu zásadotvorných minerálních látek chová při trávení zásadotvorně. Zásadotvornými minerálními látkami jsou vápník, hořčík, sodík, draslík a železo. Citróny obsahují 5,2 g vlákniny ve 100 g. Jeden citrón obsahuje cca 50 mg vitamínu C, který není v našem organismu skladovatelný, musíme ho tedy denně v dostatečném množství přijímat. Znovu tedy opakujeme, že citrón je sice kyselý, ale v organismu se chová zásadotvorně, to znamená, že neutralizuje nadměrnou kyselost. Je tedy nesmírně důležitý při začínajících onemocněních, kdy pomáhá vyburcovat naši imunitu tím, že odkyselí organismus. Odkyselením organismu se zlepší činnost našich buněk, které jsou zodpovědné za obranyschopnost organismu. Kyseliny je ničí, zásaditá směs minerálních látek zesílí jejich účinky.

K odkyselení organismu můžete použít čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho zralého citrónu. Promíchejte 1 litr vody s 1 lžící medu, případně přidejte špetku cayennského pepře (dodá další vitamín C a B a zároveň prohřívá) a podle chuti přes den popíjejte. Během dne je možné držet hladovku nebo mírnou dietu a tekutiny doplňovat čistou vodou bez bublinek.

Zdroj: Jak na překyselený organismus
Zveřejněno dne: 12.3.2014

Domácí léčba seboroické dermatitidy

Domácí léčba seboroické dermatitidy

Seboroickou dermatitidu je možné udržet pod kontrolou pouze dobrou léčbou a hygienou. V opačném případě jí nelze zabránit a může se opakovaně vracet. Chcete-li snížit její příznaky, zejména lupy, doporučuje se užívání šamponu s obsahem selenu nebo tea tree oleje. Seboroická dermatitida vyskytující se na obličeji a těle se léčí pomocí omývání vody a mýdlem. Toto by se mělo provádět každý den. Prostředky určené k léčbě, tedy medikované šampony, antimykotika, lokální kortikosteroidy, jsou především na lékařský předpis.

Velmi účinná je dobrá péče o pleť, zdravá strava, dostatek odpočinku a pravidelné cvičení. Nejúčinnější léčbou je sluneční záření, které nejen prospívá kůži, ale také hojí seboroickou dermatitidu.

Přírodní prostředky

V dnešní době je spousta lidí, kteří raději používají přírodní prostředky k léčbě onemocnění kůže. Nejčastěji se používají bylinné nebo tkáňové soli. Tyto prostředky optimalizují pokožku a mají blahodárné výsledky. Používání bylin je bezpečné a účinné, zároveň byliny neobsahují agresivní a chemické látky, jak tomu je u některých kosmetických přípravků.

Například jetel má širokou škálu léčebných výhod a účinků, které působí jako čisticí tonikum. Tkáňové soli, jako je sodík a draslík, pomáhají s udržováním zdravé kůže a podporují hydrataci pleti.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy
Zveřejněno dne: 20.10.2013

Zdravotní účinky brambory na pleť

Sladké brambory na pleť

Lilek brambor je jednoletá plodina z čeledi lilkovitých, jeho vzdáleným příbuzným je brambor sladký, který patří mezi nejvýživnější potraviny. Sladký brambor má také mnoho zdravotních a kosmetických výhod. Sladké brambory obsahují omega-3 mastné kyseliny, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek a vitamíny A, B, C, K a E. Sladké brambory jsou považovány za vynikající zdroj přírodních zdraví prospěšných látek, zejména beta-karotenu a anthocyaninu. Beta-karoten snižuje rizika vzniku některých chronických onemocnění, včetně rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, věkem podmíněné makulární degenerace a šedého zákalu. Anthocyanin je účinný proti boji s pigmentací. Vitamíny A, B a C mají antioxidační vlastnosti, které pomáhají v boji proti poškození organismu volnými radikály.

Sladké brambory jsou škrobové a sladce chutnají, poskytují tělu dostatečné množství důležitých minerálních látek, jako je železo, vápník, hořčík, mangan a draslík. Tyto minerální látky jsou nezbytné pro enzymy, proteiny a přeměnu sacharidů. Tato škrobová kořenová zelenina je rovněž bohatým zdrojem flavonoidů, antioxidantů a vlákniny. Sladké brambory mají vyšší nutriční hodnotu než bílé či žluté brambory. Výhodou sladkých brambor je, že neobsahují žádné nasycené tuky nebo cholesterol.

Příznivé účinky sladkých brambor na kůži

  • Udržují pružnost pokožky. Sladké brambory jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C, který produkuje kolagen. Kolagen pomáhá udržovat pružnost pokožky a dělá ji mladší.
  • Sladké brambory obsahují beta-karoten a vitamín A, což je velmi dobré v prevenci proti rakovině. Tyto látky také poskytují vnitřní ochrannou vrstvu před škodlivými UV paprsky slunce.
  • Sladké brambory obsahují dostatečné množství minerálů. Hořčík například pomáhá při relaxaci a působí jako likvidátor stresu, který se projevuje i na naší pokožce.
  • Sladké brambory také obsahují vitamín E, který je prospěšný pro zdraví pokožky, zlepšuje pleť, projasňuje ji, dělá ji celkově krásnější.

Zdroj: Zdravotní účinky brambory na pleť
Zveřejněno dne: 6.2.2014

Stravování podle Mačingové

Jídelníček podle Mačingové na tři dny

Během jednoho dne můžete jíst jídla neutrální. Ovšem není nutné jíst jen sacharidová nebo bílkovinová jídla celý den, naopak je důležité, aby přijímaná strava byla pestrá a obsahovala veškeré zdraví prospěšné látky počínaje vitamíny, minerály, antioxidanty, sacharidy, bílkoviny, a to vše ve vyváženém poměru.

Nedílnou součástí stravování je i dodržování pitného režimu. V průběhu detoxikačního 28denního plánu může dojít k intenzivnějšímu pocení a silnějšímu zápachu těla. Jedná se o průvodní jev čistění organismu, jde tedy o fyziologický proces. Po ukončení detoxikace se doporučuje vypít denně dva až tři litry vody v závislosti na váze a fyzické výkonnosti.

Příklad jídelníčku

1. den

Snídaně: Banány, mandle, med

Oběd: Těstoviny se špenátem

Večeře: Celerové hranolky s mořskou treskou: 200 g celeru očistíme a nakrájíme na hranolky. Osolíme a orestujeme na rostlinném oleji. Mořská treska – na teflonové pánvi rozpustíme máslo, které osolíme, ne tresku, a vložíme filety ryby, po obou stranách je orestujeme.

Celer je bohatý na vitamíny a minerály, je to i silný antioxidant. Mořská treska obsahuje nenasycené mastné kyseliny, jód.

2. den

Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice

Oběd: Těstoviny s ořechy – těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme je, a když jsou mírně okapané, vložíme je do připravené mísy, přidáme mleté nebo rozdrcené ořechy a podle chuti med. Vlašské ořechy obsahují nenasycené kyseliny, čímž pomáhají srdci.

Večeře: Salát z červené řepy se strouhaným sýrem

3. den

Snídaně: Mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky – mrkev se nastrouhá na jemném struhadle, jablka na hrubém struhadle, přidají se mleté vlašské ořechy a smícháme v poměru 1 : 1 : 1. To je stejně velké objemové množství mrkve, jablek a ořechů. Není to o vážení potravin! Přidá se hrst hrozinek, med podle chuti, po medu ani ořeších nepřiberete, a špetka skořice. Tato snídaně je zdrojem okamžité energie a organismus tyto potraviny vstřebá bez zbytečného zatěžování trávicího ústrojí. Takto připravená snídaně obsahuje fosfor, vápník, sodík, draslík, síru a hořčík. Skořice čistí krev, pomáhá ochablým střevům.

Oběd: Závin se špenátem a tofu

Večeře: Špenátové rolky s mořskou treskou

Zdroj: Stravování podle Mačingové
Zveřejněno dne: 8.1.2014

Jak léčit vysoký krevní tlak

Léky na vysoký krevní tlak

Pokud máte prehypertenzi a jinak jste zdraví, s největší pravděpodobností nebudete muset brát léky na vysoký krevní tlak. Ale jestli máte prehypertenzi a diabetes, nebo onemocnění ledvin či srdce, lékař vám může předepsat léky na snížení krevního tlaku.

Léčba 1. etapy vysokého krevního tlaku (140/90 až 159/99)

1. fázi nebo etapu vysokého krevního talku máte tehdy, když máte systolický tlak v rozmezí 140-159, nebo diastolický tlak v rozmezí 90-99. Zda se obě čísla nacházejí v tomto rozsahu, tak je jisté, že máte 1. fázi vysokého krevního talku. Jako první změnu, kterou můžete udělat, je ta, že přijmete zdravý životní styl, který sníží riziko dalšího zhoršování. S největší pravděpodobností vám budou předepisovány tyto léky na vysoký krevní tlak:

Diuretika (močopudné léky)

Jako první a nejčastější možnost vám může lékař předepsat diuretika, což jsou tak zvané vodní pilulky. Diuretika odvádějí přebytečnou vodu a sodík z těla ven, což snižuje krevní tlak. Také vám lékař může stanovit dietu, popřípadě kompletní změnu životního stylu, čímž také může snížit zvýšený krevní tlak. K dispozici jsou 3 druhy diuretik, mezi první volbu patří thiazidová diuretika, která mají méně nežádoucích účinků, nežli zbylé typy diuretik. Thiazidová diuretika, nebo také nazývána jako saluretika mají silnou ochranu před vznikem mrtvice a srdečního selhání, které může způsobit vysoký krevní tlak.

Další léky na vysoký krevní tlak

Diuretika nejsou jediné léky, které mohou být použity na vysoký krevní tlak. Lékař vám může předepsat i další jinou léčbu nebo jiné léky, ale jen za určitých okolností.

  • Angiotensin-konvertující enzym (ACE) inhibitory, které umožňují rozšíření cév, což pak vede k zabránění vniku angiotensinového hormonu do krve. Mezi často předepisované ACE inhibitory patří kaptopril (Capoten), lisinoprel (Prinivil, Zestril) a ramipril (Altace).
  • Angiotensin II receptor blokátorů (ARB), umožňuje krevním cestám odpočinek, když pozastavuje účinky angiotensinu. Často jsou předepisovány tyto léky, losartanem (Cozaar), olmesartan (Benicar) a valsartan (Diovan).
  • Beta blokátory, pracují tak, že blokují určité nervy a hormonální signály do srdce a cév, a tím snižují krevní tlak. Předepsané beta blokátory jsou metoprolol (Lopressor, Toprol XL), nadrol (Corgard) a penbutolol (Levatol).
  • Blokátory kalciových kanálků zabraňují přístupu vápníku do srdce a svalových krvinek, což způsobuje odpočinek buněk a má za následek také snížení krevního tlaku. Mezi často předepsané blokátory kalciového kanálku patří amlodipin (Norvasc), diltiazem (Xardizem, Dilacor XR) a nifedipin (Adalat, Procardia).
  • Reninové inhibitory, kde renin je enzym produkovaný ledvinami, který má řetězovou reakci spojenou se zvyšováním krevního tlaku. Lék Aliskiren (Tekturna) zpomaluje produkci reninu, snižuje zahájení tohoto procesu. Vzhledem k rizikům závažných komplikací, jako je mrtvice, se nesmí užívat aliskirenu s ACE inhibitory nebo ARB. Jako nová neléková cesta v této léčbě se začíná používat i elektromagnetické vypálení části ledvin, které produkují renin, a tím lze trvale snížit krevní tlak.

Pomocí těchto léků můžete snížit krevní tlak rychleji, než kdybyste užívali pouze diuretika. Užívání těchto léků může také vést ke snížení rizika následných komplikací s vysokým krevním tlakem. Kombinací dvou léků z různých tříd se dá dosáhnout zmenšení každodenní dávky a snížení i případných vedlejších nežádoucích účinků. Kombinace léků závisí na individuálních okolnostech každého pacienta a skladbu léků vždy určí lékař.

Léčba 2. etapy vysokého krevního tlaku (vyšší než 160/100)

2. fázi vysokého krevního tlaku máte tehdy, když váš systolický tlak je 160 nebo vyšší, nebo diastolický tlak je 100 či vyšší anebo jsou vysoké oba. Pokud nastane tento případ, tak vaše léčba bude zahájena tak, že budete muset užívat dva léky na vysoký krevní tlak. Stejně jako u 1. stupně hypertenze vám lékař předepíše thiazidové diuretikum, které bude odvádět přebytečnou vodu a sodík z těla, a sníží tak krevní tlak. Dále vám lékař předepíše další léky, které jsou uvedené pro léčbu 1. fáze vysokého krevního tlaku. Pokud se stane, že žádný z těchto léků není účinný při snižování krevního tlaku, může lékař doporučit jinou léčbu. Touto léčbou se míní například alfa blokátory, či vazodilatační prostředky. Jedná se o silné léky, které mohou způsobit více nežádoucích účinků nežli ostatní léky na krevní tlak. Jestli je váš krevní tlak velmi vysoký, je důležité jej rychle snížit nebo předejít dalším komplikacím, jako je poškození tepen, srdečnímu selhání nebo poškození ledvin. Obecně pracují dva léky rychleji než jeden, čímž dostanou váš krevní tlak rychleji pod kontrolu. Někdy je zapotřebí i třetího léku, nebo více léků, aby bylo dosaženo rychlého snížení tlaku.

Zdroj: Jak léčit vysoký krevní tlak
Zveřejněno dne: 13.10.2012

Stravování podle Mačingové

Filozofie stravování podle Mačingové

První krok – Detoxikace

Detoxikace podle Mačingové spočívá v konzumaci předepsaného jídla dle 28denního jídelníčku. Nemusíte cvičit ani vynaložit jinou fyzickou aktivitu, stačí se pouze držet jídelníčku a receptů, které definovala Antónia Mačingová. Tento přístup ocení velké množství žen, které hledají cestu nejmenšího odporu a nechtějí se předvádět v posilovně nebo pobíhat po městě. Hubnout můžete v klidu doma a bez větší pozornosti. Množství jídla není vůbec omezené, takže můžete jíst zcela do sytosti. Zkonzumované jídlo samo o sobě „požírá“ tuk, který je nahromaděn v oblasti břicha a dalších problematických partií, které trápí podstatnou část populace. Také je nutné pít velké množství tekutin, nejlépe vody. Dostatek tekutin – 3 až 4 litry denně – udržuje metabolismus v chodu a to je to, co je pro hubnutí důležité. Prožijete kompletní očistu, oddálíte riziko cukrovky, zmenšíte riziko infarktu a jiných zdravotních problémů. Po 28denní detoxikaci vaše tělo omládne o řadu let a budete se cítit dobře.

Je důležité naučit se jíst pravidelně a nebýt hladový. Pro zahnání hladu mezi jídly sáhněte po mandlích nebo rozinkách. Stravování dosyta zamezí i stavu dát si něco na zub. Nejen proto má dieta podle Mačingové výsledky. Po ukončení detoxikace následuje druhý krok

Druhý krok – Semafor ve stravě

Určitě si již kladete otázku „Kolik zhubnu?“. Na tuto otázku však neexistuje jednoznačná odpověď. Každý má jiné tělo, jinou minulost, sportování, dřívější dietářství a podobně, a proto nelze stanovit přesný úbytek na váze. Existují však zřejmé důkazy, že tento způsob stravování pomohl ubrat i desítky cm v pase bez většího úbytku váhy. Jednoznačným cílem této diety tedy není úbytek váhy, ale zlepšení fyzického a psychického stavu. Otázka z knihy „Chcete raději zhubnout 12 kg, nebo 3 cm v pase?“ je tedy naprosto zásadní pro pochopení úspěšnosti diety. Ne vždy je lepší ubrat váhu.

Po ukončení 28denního programu

Po ukončení 28denního programu z knihy Zhubněte jednou provždy je doporučeno stravování podle takzvaného semaforu. Stravování podle semaforu je velmi jednoduchý systém stravování, jedná se o dělenou stravu, kdy jídla jsou rozdělena do základních skupin a barev na sacharidové, bílkovinové a neutrální. Sacharidové jídlo má v knize zelenou barvu a není je možné kombinovat s bílkovinovým jídlem, které má červenou barvu semaforu, ovšem neutrální jídlo, v knize označeno oranžovou barvou, se dá jíst dohromady se sacharidovým i bílkovinovým jídlem. V knize je uvedena ještě jedna barva, a to hnědá. Touto barvou jsou označeny pamlsky, které si můžete dát jednou za čas jako samostatný chod. Nikdy si nedávejte sladkost po kompletním obědě, jak je zažitým zvykem. Po této konzumaci následuje stav ospalosti, překyseleného žaludku a následné chuti na něco sladkého.

Červená barva znamená stop. Těmto potravinám se raději vyhýbejte. Potraviny červeně označené obsahují hodně volného cukru, nezdravých nasycených tuků anebo soli. Můžete si dát malou porci 1 nebo 2 potravin z červené barvy.

Oranžová barva znamená pozor. Tyto potraviny můžeme jíst, ale ne bez omezení. Potraviny v oranžové barvě se řadí mezi potraviny vhodnější. Většinou ale neobsahují tolik vitamínů a minerálních látek a často mají méně vlákniny. Mohou obsahovat nasycené tuky a cholesterol, stejně tak přidaný sodík, hlavně ve formě kuchyňské soli. Tyto potraviny se mohou jíst, ale pozor, aby nepřevládaly nad těmi z vnitřního zeleného kruhu.

Zelená barva znamená volno, to jsou potraviny, které se mohou jíst libovolně, téměř bez omezení. Potraviny zeleně označené jsou z hlediska snižování tělesné hmotnosti ty nejvhodnější. Mají nejvíce vitamínů a minerálů, většina z nich také obsahuje velké množství vlákniny. Obsahují málo nasycených tuků a cholesterolu, obvykle také málo soli. Nejvíce potravin, které denně jíte, by mělo být ze zeleného kruhu.

Zdroj: Stravování podle Mačingové
Zveřejněno dne: 8.1.2014

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223328

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu Zdraví.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP