Téma: 

sacharidy

Uhlohydráty v potravinách

Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.

Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:

  • fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
  • aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
  • med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
  • cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
  • hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
  • javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.

Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:

  • mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
  • čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
  • tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
  • nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
  • žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
  • žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.

Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:

  • rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
  • kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
  • Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
  • müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.

Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:

  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
  • preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
  • rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
  • ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.

Sušenky a dorty s vysokým obsahem sacharidů:

  • sušenky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,9 g,
  • perník obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,8 g,
  • čokoládové sušenky & Animal Crackers obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21 g,
  • jemné trvanlivé pečivo obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 20,8 g,
  • Vanilka Cream Sandwich obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 20,7 g
  • ovocný koláč obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,5 g,
  • piškotový dort obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,2 g.

Druhy mouky s vysokým obsahem sacharidů:

  • bramborová moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 133 g,
  • bílá rýžová mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 126,6 g,
  • rafinovaná mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 123,7 g,
  • bílá chlebová mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 99,4 g,
  • žitná mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 78,2 g.

Marmelády a džemy s vysokým obsahem sacharidů:

  • marmelády obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 13,3 g,
  • meruňkový džem obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 12,9 g
  • dietní džem obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 7,5 g.

Pečivo s vysokým obsahem sacharidů:

  • francouzský chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 72,1 g,
  • pizza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 39,5 g,
  • sladké pečivo obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,5 g,
  • pita chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,4 g,
  • křupavá pizza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27 g,
  • muffin obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,2 g,
  • tortilla obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 15,4 g,
  • bílý chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 14,3 g.

Výrobky z brambor s vysokým obsahem sacharidů:

  • bramborová kaše obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,3 g,
  • instantní bramborová kaše obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,9 g,
  • sladké brambory obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,7 g,
  • hranolky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,2 g,
  • bramborák obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 10,3 g.

Nápoje a ovoce šťávy s vysokým obsahem sacharidů:

  • jahodový koktejl obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 53,3 g,
  • Guava Nektar obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 40,8 g,
  • Fruit Smoothie obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 40 g,
  • ovocné ochucené nápoje obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 38,2 g,
  • hroznová šťáva obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 37,4 g,
  • Passion Fruit Juice obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,7 g,
  • Orange snídaňový nápoj obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,4 g,
  • Green Smoothie obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,8 g,
  • šťáva z granátových jablek obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,7 g,
  • ananasová šťáva obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,2 g.

Zdroj: Uhlohydráty v potravinách
Zveřejněno dne: 10.5.2016

Diskuze: Re: Re: Dieta pole Mačingové

Děkuji za rychlou odpověď. Zkusím ji, častým měřením glykemie zjistím v jakých hodnotách se pohybují, v případě potřeby si upravím dávky inzulínu (můžu kombinovat 2 jednotky přidat nebo snížit bez lékaře), nebo přidám sacharidy. Jako diabetik stále bojují s nadváhou, mám upravený jídelníček na 160 sacharidů denně, cvičení 3x v týdnu a každodenní chůze, stále se váha ne hýbe dolů. Martina

Zdroj: diskuze Dieta pole Mačingové
Odesláno dne: 28.12.2015 uživatelem Martina

Uhlohydráty v potravinách

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.

Špagetová dýně

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá moc práce, dýně se vloží do trouby a peče se.
  • Výživový bonus: přináší významné množství vitamínu C, pomáhá snížit bolesti svalů a oxidační poškození po intenzivním slunění.

Meruňky

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 g.
  • Meruňky jsou vhodné jako svačina, přidané do jogurtu, do ovesných vloček, a dokonce i do salátů.
  • Výživový bonus: obsahují vysoké množství beta-karotenu.

Avokádo

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 g.
  • Avokádo je prakticky bez cukru. Ve skutečnosti 75 procent jeho sacharidů pochází z nestravitelné vlákniny.
  • Výživový bonus: obsahuje nenasycené tuky.

Jahody

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 11 g.
  • Jahody svou chutí uspokojí chuť na sladké.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem vitamínu C.

Červený grapefruit

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
  • Tento druh obsahuje asi o 20 procent méně cukru než jeho oranžová varianta. Jen nezkoušejte zkrotit jeho kyselou sílu obalením v cukru.
  • Výživový bonus: je zdrojem vitamínu C.

Další prospěšné ovoce: rebarbora, vodní meloun, broskve, ananasový meloun, ostružiny.

Sumec

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Sumec obsahuje vysoce kvalitní bílkovinu. Filety z této ryby jsou skvělé dušené, grilované, pečené v troubě nebo na pánvi.
  • Výživový bonus: maso sumce je dobrým zdrojem vitamínu B12, který náš nervový systém potřebuje, aby správně fungoval.

Konzervy z lososa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Výživový bonus: tato forma pokrmu je zdrojem omega-3 mastných kyselin, které si tělo neumí samo vytvořit.

Kuřecí paličky

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Kuřecí paličky mají bohatší chuť než kuřecí prsa. Pokud se bojíte zbytečného tuku v kůži, tak tu můžete jednoduše odstranit a upéct paličky samostatně.
  • Výživový bonus: obsahují selen, což je výborný antioxidant.

Krůta

  • Jedna porce krůtího masa obsahuje 0 gramů sacharidů.
  • Mleté krůtí maso je dobrou alternativou hamburgerů.
  • Výživový bonus: obsahuje úplný arzenál esenciálních aminokyselin, které mohou „napumpovat“ svaly.

Vepřová panenka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Vepřová panenka, pokud je správně připravená, má dobrou šťavnatou chuť. Má vynikající poměr bílkovin a tuků.
  • Výživový bonus: je dobrým zdrojem thiaminu (vitamín řady B).

Svíčková

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Výživový bonus: červené maso je přirozeným zdrojem kreatinu.

Rostbíf

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Zkuste několik plátků rostbífu s restovanou červenou paprikou a dijonskou hořčicí. Jde o výborný pokrm.
  • Výživový bonus: obsahuje vysoce vstřebatelnou normu železa.

Další vhodné druhy masa a ryb: slepice, platýs, mleté hovězí maso, krůtí prsa, kuřecí stehna, konzervované sardinky.

Niva

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) rovná se 0 g.
  • Niva má ořechovou příchuť a je výborná s dušenou brokolicí.
  • Výživový bonus: je zdrojem prvotřídního vápníku.

Máslo

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Máslo si díky svému složení opět našlo své místo v naší kuchyni, zkuste smíchat dušený květák s máslem, čerstvým tymiánem a ochutit solí.
  • Výživový bonus: náhražky másla mohou cholesterol ovlivnit hůř než nasycené tuky obsažené v másle.

Vejce

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Protein ve vejcích je považován za kvalitu vyšší, než jakou lze nalézt v jiném pokrmu.
  • Výživový bonus: vědci zjistili, že vejce jsou překvapivě dobrým zdrojem antioxidantů.

Cottage cheese

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Výživový bonus: Cottage cheese je napěchovaný proteinem s nízkým obsahem sacharidů. Je tak dobrou volbou stravy ve večerních hodinách.

Řecký jogurt

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
  • Výživový bonus: obsahuje probiotika, která jsou důležitá pro náš organismus.

Kozí mléko

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 11 g.
  • Kozí mléko obsahuje méně sacharidů než kravské mléko a je snadněji stravitelné, a podle nedávného výzkumu je bohatší v řadě živin, jako jsou omega mastné kyseliny.
  • Výživový bonus: obsahuje konjugované kyseliny linolové (CLA) a mastné kyseliny.

Další prospěšné mléčné výrobky s nízkým obsahem uhlohydrátů: hermelín, kozí sýr, ricotta, kefír, zakysaná smetana, tavený sýr.

Tofu

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 3 g.
  • Tofu je nejen pro vegetariány, nabízí levnou variantu bílkovin i pro „masožravce“. Samotné je bez chuti, ale když přidáte tofu do omáčky, tak brilantně pohltí její chuť. Tofu lze marinovat a opékat jako maso na grilu.
  • Výživový bonus: obsahuje isoflavony, které jsou pro organismus prospěšné.

Tempeh

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
  • Tempeh je masitá placička, která je vyrobena z fermentovaných sójových bobů, což je slušný zdroj bílkovin. Jeho chuť lze popsat jako kouřovou, ořechovou a zemitou. Hodí se do polévek, omáček a k opékání.
  • Výživový bonus: obsahuje zdravá probiotika.

Fazole

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 18 g.
  • Fazole mají vyšší obsah sacharidů, ale mohou se pochlubit značným množstvím rostlinných bílkovin – 12 gramů ve 100 g. Můžete je použít do salátů a s míchanými vejci.
  • Výživový bonus: obsažená vláknina může pomoci snížit prudký vzestup hladiny krevního cukru způsobený sacharidy v potravě.

Dýňová semínka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Dýňová semínka jsou zdrojem bílkovin (asi 7 gramů v porci). Používají se do salátů, ovesných vloček, jogurtu nebo tvarohu.
  • Výživový bonus: obsahují velké množství zinku, který má pozitivní vliv na tvorbu testosteronu.

Další prospěšné potraviny z této řady: konopná semínka, neslazené sójové mléko.

Sýr

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Sýr je vhodný pro děti i dospělé.
  • Výživový bonus: nabízí dostatek vápníku pro kosti.

Vlašské ořechy

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 4 g.
  • Vlašské ořechy jsou vhodnou svačinou na cestách. Obsahují omega-3 mastné kyseliny a sodík.
  • Výživový bonus: dodávají organismu měď, která je potřebná pro správnou produkci energie v těle.

Kapusta

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 až 12 g.
  • Výživový bonus: obsahuje dostatečné množství vitamínu C, vitamínu K a vitamínu A.

Mandlová moučka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Mandlová moučka je vyrobena z jemně mletých mandlí. Používá se jako přísada do palačinkového těsta.
  • Výživový bonus: má vyšší množství bílkovin a vitamínu E než běžně používané mouky.

Skleněné nudle

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Tyto průsvitné želatinové nudle jsou vyrobeny z práškového kořene asijské rostliny a mají většinou nestravitelná vlákna s názvem glucomannan. Shirataki nudle mají poněkud nepopsatelnou chuť, ovšem jako příloha k omáčkám jsou velmi vhodné.
  • Výživový bonus: Obsahují glucomannan, který může pomoci zlepšit hladiny cholesterolu a glykémii u jedinců s cukrovkou.

Amaranth

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 23 g.
  • Výživový bonus: Toto bezlepkové obilí dodává významné množství manganu, což je minerál nezbytný pro správný metabolismus.

Další prospěšné mouky: z lískových oříšků, kokosová moučka, arašídová mouka.

Neslazený ledový čaj

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Nápoj vyrobený z čerstvého čaje a vody zažene žízeň a nezpůsobí ztrátu v boji s nadváhou.
  • Výživový bonus: správě připravený zelený čaj je výborný antioxidant a nastartuje váš metabolismus k lepšímu spalování tuků.

Kupované slazené lahvové čaje jsou však doslova cukrovou bombou!

Neslazené mandlové mléko

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Výživový bonus: obsahuje vitamín E.

Javorový nápoj

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 3 g.
  • Každý doušek této tekutiny má jemnou a stejnou chuť. Javorovým nápojem je možné zalít ranní lívance.
  • Výživový bonus: sirup je bohatý na mangan.

Rajčatová šťáva

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 10 g.
  • Rajčatová šťáva má mnohem méně cukru než obsahuje pomerančová šťáva.
  • Výživový bonus: je to výborný antioxidant.

Další prospěšné nápoje: sodovka, voda, neslazené konopné mléko, bylinné čaje.

Zdroj: Uhlohydráty v potravinách
Zveřejněno dne: 10.5.2016

Uhlohydráty

Uhlohydráty alias sacharidy

Uhlohydráty přestavují sloučeninu uhlíku, vodíku a kyslíku, tedy prvků, které mají za úkol zásobovat organismus energií. Také jsou důležité pro správné fungování imunitního systému. Nejlepším zdrojem uhlohydrátů je ovoce, zelenina a celozrnné potraviny.

Sacharidy (občas jim někdo také říká glycidy, uhlohydráty, uhlovodany) se skládají vždy z uhlíku, vodíku a kyslíku. Sacharidy jsou pro náš organismus největším dodavatelem energie. Z jednoho gramu sacharidů tělo přijme 17 kJ (nebo také 4 kcal), z celkového denního příjmu energie by měly sacharidy tvořit okolo 55 %.

Zdroj: Uhlohydráty
Zveřejněno dne: 24.3.2014

Uhlohydráty

Glykemický index

Glykemický index zjednodušeně vyjadřuje rychlost, za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění v trávicím traktu na glukózu a ta se dostane do krevního oběhu. Vyjádření glykemického indexu je relativní, protože index hodnoty 100 má právě glukóza. Nejedná se ale o hodnotu nejvyšší. Existuje spousta potravin s větším glykemickým indexem než 100. Čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím má potravina vyšší glykemický index. Nejvyšších hodnot dosahují jednoduché sacharidy, nejnižších komplexní sacharidy. Glykemický index v potravině je ovlivněn mnoha faktory, jako je třeba množství vlákniny, obsah tuků, kyselin, sacharózy nebo technické zpracování.

Zdroj: Uhlohydráty
Zveřejněno dne: 24.3.2014

Špaldová mouka

Nutriční hodnoty

Pšenice špalda má vysoký obsah vlákniny – až 8,8 % na 100 gramů mouky. V porovnání se šlechtěnou pšenicí obsahuje také více vitamínů a minerálů, bílkoviny a kvalitní nenasycené mastné kyseliny. Bílkovin je ve špaldové mouce obsaženo až 16 % a tuků 2,5 %. Z větší části ji samozřejmě tvoří sacharidy, a to z 68 %. Má vyšší obsah hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu, zinku i dalších minerálů. Vysoký obsah vlákniny podporuje správnou funkci trávení a vaši střevní mikroflóru tak udrží v té nejlepší kondici.

Špalda – nutriční hodnoty na 100 g: bílkoviny 17 g, sacharidy 63 g, tuky 2,5 g

Pšenice ozimá – nutriční hodnoty na 100 g: bílkoviny 12 g, sacharidy 67 g, tuky 3 g

Zdroj: Špaldová mouka
Zveřejněno dne: 2.4.2016

Uhlohydráty

Uhlohydráty podle slovníku cizích slov

Uhlohydráty značí podle slovníku cizích slov nesprávný výraz pro sacharidy.

Zdroj: Uhlohydráty
Zveřejněno dne: 24.3.2014

Uhlohydráty

Uhlohydráty ve stravě

Hladinu krevního cukru reguluje slinivka břišní pomocí hormonu inzulínu. Jednoduché sacharidy s vysokým GI (glykemický index) se po konzumaci velmi rychle vstřebají a zvýší tak hladinu krevního cukru. Na to slinivka reaguje vyloučením zvýšeného množství inzulínu, který má za úkol srazit krevní cukr na normální fyziologickou hladinu. A protože v daný okamžik je toho cukru opravdu hodně, tak jej inzulín přesunuje, kam se dá: část přetransformuje na zásobní glykogen, ale většinu dá do tukových buněk. Z tohoto hlediska můžeme považovat jednoduché cukry za jeden z hlavních příčin nadváhy. Zvlášť odpoledne a večer si na jednoduché sacharidy dávejte pozor. Určitě je dobré si zapamatovat, že z potravin s nižším GI dovede tělo lépe získat a využít glukózu, kterou tyto potraviny obsahují. Druhou skupinou sacharidů jsou složité/složené sacharidy (disacharidy, oligosacharidy, polysacharidy). Jedná se o pospojované řetězce jednoduchých cukrů, které se musí po přijetí v těle dále štěpit. Do organismu se tudíž dostává cukr postupně a rovnoměrně, a proto i glykemický index je nízký. Komplexní sacharidy by měly tvořit základ jídelníčku.

Zdroj: Uhlohydráty
Zveřejněno dne: 24.3.2014

Glukopur

Glukopur versus Gainer

Oba sacharidy mají vysoký glykemický index, tudíž na ně inzulin reaguje prakticky stejně rychle. Hlavním rozdílem mezi Gainerem a Gglukopurem je, že Gainer dokáže udržet vysokou hladinu krevního cukru déle než Glukopur, což někteří lidé citlivější na zvýšenou glykémii nemusí dobře snášet.

Dávkování Gaineru je závislé na příjmu bílkovin z běžné stravy, tělesné hmotnosti a intenzitě cvičení.

Zdroj: Glukopur
Zveřejněno dne: 6.9.2015

Co je to atkinsonova dieta

Rizika atkinsonovy diety

Jaká jsou negativa/rizika Atkinsonovy diety? Nedostatek sacharidů. Zejména pokud se věnujeme cvičení nebo sportu a chceme zpevnit svalstvo, budou nám sacharidy ve stravě chybět. Chuť na sladké. Díky minimálnímu obsahu sacharidů se brzy dostaví chuť na něco sladkého. Zdravotní rizika. Neomezená konzumace tučných jídel může mít negativní dopad na některé orgány, například žlučník nebo slinivku břišní. Dlouhodobé účinky diety nebyly ověřeny. Nedostatek zeleniny. Ve stravě chybí potřebná vláknina a vitamíny.

Zdroj: Co je to atkinsonova dieta
Zveřejněno dne: 8.4.2015

Co je to atkinsonova dieta

Jídelníček II.

Snídaně: 2–3 kuřecí pochoutkové párky (100 g), hořčice

Svačina: 150 g nízkotučného jogurtu, 10 g vloček

Oběd: 200 g hovězího steaku s křenovou nezahuštěnou omáčkou, zelenina

Svačina: 1 vejce na hniličku

Večeře: 100 g syrečků, zeleninová obloha

Součet:

Energie 3 646 kJ, bílkoviny 82,45 g, sacharidy 20,20 g, tuky 50,7 g, cholesterol 630 mg.

Atkinsonova dieta a její jídelníček může být někdy velice zajímavý, stačí si ho jen správně sestavit. Ovšem nezapomeňte, že tato dieta by se neměla držet příliš dlouho, aby neohrozila vaše zdraví.

Zdroj: Co je to atkinsonova dieta
Zveřejněno dne: 8.4.2015

Co je to atkinsonova dieta

Princip Atkinsonovy diety

Atkinsonova dieta je založena na výrazném snížení sacharidů ve stravě, neboť ty zvyšují hladinu krevního cukru (glukózy) a připravují tělo k aktivitě. V případě, že k žádné aktivitě nedojde, uloží se glukóza do tukových zásob. Předpokládá se tedy, že pokud žádné sacharidy nepřijmeme, organismus bude čerpat energii rovnou z tukového úložiště. Dochází k rychlému a trvalému úbytku mnoha kil. Snížení hmotnosti se dostavuje už po několika dnech a podle délky dodržování lze shodit i desítky kilogramů. Bez odříkání. Není zapotřebí se vzdávat oblíbených tučných jídel. Dieta zaručuje, že nikdy nebudeme mít hlad.

Zdroj: Co je to atkinsonova dieta
Zveřejněno dne: 8.4.2015

Co je to atkinsonova dieta

Jídelníček

Atkinsonova dieta je velice oblíbenou dietou, kdy můžete během prvních dvou týdnů zhubnout až 7 kilogramů. Během diety je nutné dodržovat přísná pravidla.

Jídelníček je velice jednoduchý, pro mnoho lidí právě kvůli absenci sacharidů neudržitelný, protože většina z nás je zvyklá na jejich určitý příjem.

První dva týdny je jídelníček téměř bez sacharidů, přesněji jejich maximální povolený denní příjem je 20 gramů.

Snídaně: míchaná vajíčka (2 ks), 40 g šunky, cibule, lžíce oleje

Svačina: 200 g jogurtu (například neochucená Hollandia)

Oběd: 150 g kuřecích prsou na žampionech (150 g kuřecího) se lžící oleje bez zahuštěné omáčky, zeleninový salát

Svačina: Balkánský salát (100 g sýru, paprika, okurka, rajče, cibule)

Večeře: 100 g filé, zeleninová obloha

Součet:

Energie 4 547 kJ, bílkoviny 99,14 g, sacharidy 19,20 g, tuky 69,14 g, cholesterol 630 mg.

Zdroj: Co je to atkinsonova dieta
Zveřejněno dne: 8.4.2015

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223328

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu Zdraví.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP