Téma: 

recepty

Nemoc dna od A do Z

Recepty

Nemoc dna vyžaduje jiný pohled na složení jídla a proto i recept na jeho přípravu bude trochu nezvyklý. V jídelníčku při onemocnění dnou je třeba vyloučit masové šťávy, extrakty z masa, mladé druhy masa, vnitřnosti (podle aktuálního zdravotního stavu se může zařadit maso 1–2x týdně v polovičním množství, ale jen hovězí a vepřové zadní). Absolutně nevhodné jsou mořské ryby, sardinky, slanečci, rybí konzervy, zavináče, kaviár. Z rostlinných zdrojů jsou nevhodné luštěniny (čočka, fazole, hrách, fazole mungo), dále špenát, chřest, hrášek, fíky. Nedoporučuje se čokoláda, silné kakao, silný černý čaj, káva, alkohol. Z koření je nevhodná sladká paprika nebo pepř. Lze jíst mléčné výrobky, mléko, vejce, těstoviny, rýži, pečivo, brambory, obiloviny.

Příklady receptů, pro pacienty, které trápí dna:

Tzatziky

Ingredience: 250 g salátové okurky, kopr (svazek), 50 g česneku, 200 ml olivového (slunečnicového) oleje, 250 g tvarohu, 250 g bílého jogurtu, pepř, sůl, šťáva z citrónu (cca 40 ml)

Postup: Okurku omyjeme, nastrouháme, kopr omyjeme a jemně nasekáme. Česnek oloupeme, jemně nastrouháme a smícháme s koprem a olejem. Tvaroh s jogurtem vymícháme do hladka. Do umíchaného tvarohu s jogurtem přidáme nastrouhanou okurku a česnek smíchaný s koprem a olejem, opepříme, osolíme a zakapeme šťávou z citrónu.

Rybí salát

Ingredience: 100 g mrkve, 200 g jablek, 160 g upečeného filé, sůl, 20 g oleje, citrónová šťáva, 1 nízkotučný bílý jogurt, hlávkový salát

Postup: Očištěnou mrkev jemně nastrouháme, jablka omyjeme, odstraníme jadřince a dužinu hrubě nastrouháme. Filé rozmačkáme vidličkou, odstraníme kosti a osolíme. Všechny suroviny pak zakapeme citrónovou šťávou, zalijeme jogurtem naředěným olejem a salát promícháme. Necháme uležet v chladu a podáváme vychlazené. Podle chuti lze okořenit i špetkou mletého pepře.

Zeleninová polévka

Ingredience: 20 g řapíkatého celeru, 60 g polotučného mléka, 20 g pšeničné hladké mouky, 20 g mrkve, 1 špetka muškátového oříšku, 10 g čerstvého másla, 20 g petrželky, 1 kávová lžička soli, 0,5 l vody

Postup: Omyjeme, očistíme a nakrájíme zeleninu. Vložíme ji do studené vody, osolíme a vaříme doměkka. Na teflonové pánvi nasucho opražíme mouku rozmíchanou ve studeném mléce. Opraženou moukou zahustíme hotový zeleninový vývar a dobře provaříme. Opatrně dochutíme muškátovým oříškem a dle chuti dosolíme. Hotovou polévku zjemníme máslem a ozdobíme sekanou petrželkou. Vývar solíme dle chuti tak, abychom nepřesolili, opatrně zacházíme i s muškátovým oříškem.

Hovězí s mrkví a šunkou

Ingredience: 40 g cibule, 160 g zadního hovězího, 20 g pšeničné hladké mouky, 40 g mrkve, 20 g rostlinného oleje, 1 polévková lžíce soli, 40 g dušené šunky, 500 ml vody

Postup: Maso omyjeme a protkneme mrkví nakrájenou na klínky a šunkou. Na oleji zpěníme cibuli, vložíme maso a orestujeme. Osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Nasucho opražíme mouku rozmíchanou ve studené vodě. Maso vyjmeme a šťávu zahustíme opraženou moukou, řádně provaříme a dochutíme solí. Maso vrátíme zpět a znovu prohřejeme. Podáváme s karlovarskými nebo houskovými knedlíky, ale vhodná je i rýže nebo těstoviny.

Zapečené brambory

Ingredience: 500 g brambor, 120 g brokolice, 20 g cibule, 100 ml polotučného mléka, 120 g mrkve, 5 g petrželové natě, 30 g eidamu (30%), 100 g vařeného uzeného masa, 1 vejce, 10 g řepkového oleje

Postup: Brambory omyjeme a uvaříme je ve slupce. Současně dáme vařit mrkev, brokolici a uzené maso. Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Uvařenou mrkev a uzené maso nakrájíme na kostičky, pokrájíme brokolici, na plátky nakrájíme cibuli a nasekáme zelenou petrželku. Všechny připravené suroviny smícháme a dáme zapéct v zapékací formě vymazané olejem. Po zapečení zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce, zasypeme strouhaným sýrem a znovu zapečeme.

Rizoto

Ingredience: 20 g hrášku, 40 g mrkve, 10 g másla, 1 špetka petrželové natě, 200 g dušené rýže, 40 g eidamu (30%), 1 kávová lžička soli, 160 g libového vepřového masa, 20 g řepkového oleje, 500 ml vody

Postup: Maso omyjeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a vložíme na olej na zpěněnou cibulku. Podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Propláchneme rýži, na kostičky nakrájíme mrkev. Rýži, mrkev a hrášek nasypeme k masu, přidáme máslo, zalijeme vodou, promícháme a dusíme. Přimícháme nasekanou petrželku. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Bramborové noky

Ingredience: 200 g kupovaných bramborových noků, 10 g olivového oleje, 1 kávová lžička petrželové natě, 1 kávová lžička soli

Postup: Bramborové noky vaříme dle návodu v osolené vodě přibližně 5–8 minut. Po uvaření scedíme a omastíme olejem. Na talíři podáváme ozdobené zelenou petrželkou.

Zdroj: Nemoc dna od A do Z
Zveřejněno dne: 2.11.2016

Recepty na kaštanovou mast

Proti revmatu a celulitidě

Kaštanové tinktury, krémy a gely pomáhají ale také při revmatu a dně, kdy zlepšují prokrvení postiženého místa a působí protizánětlivě. Oblíbené jsou i k úlevě „těžkých nohou“, protože působí stimulačně na náš lymfatický systém. Při takových otocích kaštanový gel poslouží i jako prevence, nejvyššího účinku dosáhneme spolu s citlivou masáží nohou. Ze stejného důvodu se tyto produkty doporučují i k masážím a zábalům k odstraňování celulitidy, neboť zároveň stimulují odplavování podkožních usazenin zlepšením toku lymfy a pokožku vypínají.

Zdroj: Recepty na kaštanovou mast
Zveřejněno dne: 3.2.2014

Diskuze: Re: dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Po operaci žlučníku můžete použít dietu, jako na podrážděný žlučník. Recepty, které požadujete, najdete v článku nad touto diskusí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku
Odesláno dne: 20.4.2015 uživatelem Cempírek

Recepty na kaštanovou mast

Recept na kaštanovou mast z listů

K výrobě masti postačí pouze dvě ingredience, a to jsou listy kaštanu koňského a kokosový olej.

Olej by se měl ohřát, nedoporučuje se ho dostat k varu. Jakmile je olej teplý, přidají se listy kaštanu koňského. Listy při zahřívání začnou vadnout a hnědnout. Pokud jsou listy úplně hnědé, znamená to, že je již vše připraveno. Poté se listy vyndají pomocí kleští a olej s extraktem se nechá vychladnout. Vychladnutí je důležité, aby došlo k usazení nečistot na dno hrnce. Poté se vše přelije do sklenice – a je hotovo. Tato mast je zvlášť účinná na křečové žíly na nohou.

Zdroj: Recepty na kaštanovou mast
Zveřejněno dne: 3.2.2014

Diskuze: recepty purinové diety

Poptavám recept purinove diety.

Zdroj: diskuze Recepty purinové diety
Odesláno dne: 18.2.2016 uživatelem petr Bartoň

Recepty na kaštanovou mast

Recept na kaštanovou mast z plodů

Než plody oloupete, ponořte je do limetkové šťávy, teprve potom rozbijte skořápku, která je bohatá na aescin. Aescin je přísada posilňující žíly a kapiláry a zároveň podporuje krevní oběh. Koňský kaštan by neměl být konzumován v syrové podobě, zejména ne jeho semena, která mohou být jedovatá. Zpracování plodů zahrnuje i odstranění látky zvané eskulin, která zvyšuje krvácení. Jakmile se tato látka odstraní, je výsledkem nejčistší forma z jírovcových jadérek, naprosto bezpečná pro lidskou spotřebu. Lze ji pak využít pro masti, tinktury nebo do kapslí.

Zdroj: Recepty na kaštanovou mast
Zveřejněno dne: 3.2.2014

Diskuze: Re: Re: Tibetská kefírová houba -zdravý nápoj nabízím 40 ,- Kč

Pěkný den pane Sedláři,
napište mi prosím adresu na e-mail radomira.r@seznam.cz
pošlu na dobírku s návodem a recepty.

S pozdravem
Radomíra

Zdroj: diskuze Tibetská kefírová houba -zdravý nápoj nabízím 40 ,- Kč
Odesláno dne: 29.3.2017 uživatelem Radomira

Recepty na kaštanovou mast

Lék pro cévní systém

Lidé trpící potížemi, jako jsou křečové žíly, záněty žil, hemoroidy, arterioskleróza, by měli užívat přípravky s výtažky kaštanů, popřípadě kůry či květů jírovce. V našich lékárnách a specializovaných prodejnách najdeme jak alkoholové tinktury, tak krémy a masážní gely určené k vnější aplikaci. Obsažené látky mají protizánětlivý účinek a zároveň zlepšují průchodnost cév a žil, posilují jejich stěny a zvyšují jejich elasticitu. Při chronických nebo opakovaných potížích je nutné dbát na pravidelnost používání přípravků a v rámci léčby a prevence také upravit jídelníček. Předně omezit tučnou stravu a potraviny bohaté na cholesterol a zvýšit přísun ovoce a zeleniny. Důležitý je také pravidelný pohyb. V lidovém léčitelství se kaštany doporučují nosit po jednom v kapsách kalhot při dlouhých pochodech nebo v práci, která je náročná na nohy. Za první světové války je v kapsách nosil každý druhý pěšák.

Zdroj: Recepty na kaštanovou mast
Zveřejněno dne: 3.2.2014

Diskuze: Re: Re: Zdravá Tibetská kefírová houba

Dobrý den, zašlu Vám ji zítra /6.4./ ČT bude u Vás, děkuji za rychlé vyzvednutí na poště, aby houba zůstala čerstvá, chcete poslat také návod na přípravu a recepty z ní?

Zdroj: diskuze Zdravá Tibetská kefírová houba
Odesláno dne: 5.4.2016 uživatelem Alena

Recepty na kaštanovou mast

Popis kaštanu

Latinský název pro koňský kaštan je Aesculus hippocastanum. Tento strom je původem z jihovýchodní Evropy, konkrétně z Balkánu. Strom neplodí kaštany běžně používané jako potravina. Jeho listy, kůra a květy se tradičně používají k výrobě léčivých procedur, sirupů a čajů. Hlavní účinnou látkou jírovce je jeho extrakt aescin. Aescin je považován za protizánětlivé tonikum pro žíly. Může být v perorální podobně nebo v podobě krémů. Standardní aplikační dávka koňské masti je třikrát až čtyřikrát denně. Při prvních známkách zlepšení se dávky snižují. Nedoporučuje se použití koňské masti dohromady s aspirinem kvůli interakci. A to z prostého důvodu, protože oba tyto produkty jsou léky na ředění krve, což by mohlo vést k tvorbě otlaků nebo nadměrnému krvácení.

Nežádoucím účinkem této masti je závažná kožní alergická reakce. Proto se nedoporučuje těhotným ženám nebo lidem, kteří podstupují léčbu ledvin nebo jater.

Zdroj: Recepty na kaštanovou mast
Zveřejněno dne: 3.2.2014

Diskuze: Re: pater pleskac leceni recepty

Na otce Pleskače se můžete obrátit prostřednictvím této stránky: exarchat.reckokat.cz…

Podle standardní medicíny bývá bolavá pata spojena s utiskovaným nervem. Proto doporučuji tento problém řešit nejen s ortopedem, ale i s neurologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pater pleskac leceni recepty
Odesláno dne: 26.3.2017 uživatelem Cempírek

Recepty na kaštanovou mast

Zde je recept na výrobu kaštanové masti

K výrobě použijte kaštany ze stromu jírovec maďal, nikoliv jedlé kaštany patřící do jiné čeledi a neobsahující léčivou látku aescin.

  • Kaštanovou tinkturu vyrobíte asi z 20 ks kaštanů. Nasekejte kaštany na malé kousky, zalijte je 150 ml čisté 40% vodky a vložte do uzavíratelné sklenice, ve které tinkturu budete luhovat 1 měsíc. Každý den sklenici protřepte. Po měsíci tinkturu přeceďte.
  • Vezměte 3 sáčky želatiny a uvařte ji podle návodu. Až želatina zhoustne a vychladne, přidejte k ní 150 ml připravené tinktury, 2 čajové lžíce levandulového oleje, lžičku kafrového a mrkvového oleje a vše rozmixujte šlehačem, až vznikne celistvý krém.
  • Mast skladujte v ledničce v uzavřené nádobě a spotřebujte do 3 měsíců.

Mast používejte 4x denně na postižené místo. Po zlepšení stavu snižte dávku na polovinu, tedy 2x denně. Mast roztírejte krouživými pohyby od periferií směrem k srdci, to znamená od nohou směrem nahoru.

Zdroj: Recepty na kaštanovou mast
Zveřejněno dne: 3.2.2014

Diskuze: Tibetská houba na léčebný domácí kefír

Nabízím kvalitní Tibetskou houbu/velké hrudky ,krásně bílé/ zašlu na dobírku i s návodem na jednoduchou přípravu a další recepty z ní. Dojde v pořádku, kvalitně zabalím, v Č. Budějovicích možný osobní odběr, cena 1 dávky 100kč+ poštovné. Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Tibetská houba na léčebný domácí kefír
Odesláno dne: 2.11.2015 uživatelem Alena Novotná

Recepty na kaštanovou mast

Co léčí kaštanová mast

Anální fisury

Anální trhliny jsou trhliny, které se vyvíjejí v anální sliznici. Často reagují na žilní stagnaci nebo na nadměrnou konzumaci dráždivé či suché potravy. Špatná hygiena a používání dráždivého toaletního papíru mohou také způsobit tyto trhliny. Používání kaštanové masti by mělo být ve formě tinktury nebo tablet.

Kapilární křehkost

Kapilární křehkost vede k tvorbě modřin a prosakování krevních cév, což může být způsobeno nedostatkem živin. Zásadní je strava bohatá na vitamín C, bioflavonoidy, bílkoviny a další živiny. Používání kaštanové masti by mělo být ve formě tinktury.

Tvorba modřin

Tvorba modřin je zapříčiněna oslabenými cévami. To lze často napravit zvýšením některých důležitých živin, jako je vitamín E a vitamín C. Nebo pomocí bylin, které jsou bohaté na bioflavonoidy. Používání kaštanové masti by mělo být ve formě tinktury.

Edém

Edém je abnormální akumulace tekutiny v tkáních spojená často s otoky. Porucha cirkulace v žilním systému může vést k úniku tekutiny do mezibuněčného prostoru, což způsobuje právě otoky. Používání kaštanové masti by mělo být ve formě tinktur či tablet.

Hemoroidy

Hemoroidy představují distenzi žil kolem řitního otvoru. V mírných případech jsou zřídka bolestivé, ale mohou vytvořit trhliny a způsobit tak krvácení, které vede k bolesti. V závažných případech je nutný chirurgický zákrok. Použití kaštanové masti by mělo být ve formě perorální aplikace tinktury nebo tablet, externě pouze krém.

Flebitida

Flebitida je zánět sliznice žil. Zánět žil je nejčastěji vidět v nohou, může být způsoben i v důsledku podráždění žil. Příčiny podráždění zahrnují infekce nebo krevní sraženiny. Použití kaštanové masti by mělo být ve formě krému nebo tinktury (perorálně).

Podvrtnutí

Podvrtnutí je zranění svalů, šlach nebo vazů kolem kloubů, obvykle v důsledku traumatu. Podvrtnutí má za následek otok a bolest v postiženém kloubu. Použití kaštanové masti by mělo být ve formě krému.

Křečové žíly

Křečové žíly jsou žíly, které jsou viditelné na povrchu kůže, zejména na nohou. Vznik je spojen se zablokováním průtoku krve. Pohyb svalů dolních končetin pomáhá vytlačit krev z nohou zpět k srdci. Použití kaštanové masti by mělo být ve formě krému nebo tinktury (vnitřně).

Zdroj: Recepty na kaštanovou mast
Zveřejněno dne: 3.2.2014

Diskuze: Re: Re: recepty na všechny zdravotní problémy

Na straně 8,zmíněné Cingrošovy knihy máte tabulku sestávající ze tří sloupců, je tam vysvětleno, co je slučitelné jíst spolu a co ne -vysvětlení jednoduché,dodržování složitější - je to jako se vším. Nejdůležitější je se toho ortodoxně držet. Hodně zápalu pro věc, a je to!

Zdroj: diskuze Recepty na všechny zdravotní problémy
Odesláno dne: 11.1.2016 uživatelem jiří šebesta

Detoxikace citronem

Recepty na detoxikaci pomocí citronové limonády

Očistěte tělo od nežádoucích toxinů a restartujte svůj metabolismus. Ve Spojených státech v poslední době získává na oblibě Lemon Detox Diet, neboli citronová detoxikační dieta. A vy si ji můžete vyzkoušet také. Připravte si nápoj na detoxikaci organismu, který osvěžuje a zároveň dodává tělu důležité látky. A pomáhá při hubnutí. V hlavní roli – citron.

Potřebné věci:

  • sklenice ledové vody
  • šťávu ze středního až velkého čerstvě vymačkaného citronu
  • 2 lžíce 100% čistého javorového sirupu¨
  • špetka kajenského pepře nebo mletého zázvoru
  • lžíce

Příprava:

  • Vezměte si čistou sklenici a z poloviny ji naplňte studenou vodou z kohoutku. Můžete použít také čistou balenou vodu, neperlivou.
  • Připravíme si čerstvý citron. Řádně jej omyjeme v teplé vodě. Rozkrojíme na dvě půlky a obě vymačkáme do sklenice s vodou. Dáme pozor, aby nám do sklenice nespadla semínka.
  • Přidáme dvě lžíce čistého javorového sirupu. Ten se produkuje v Severní Americe a má blahodárné účinky na náš organismus.
  • Přidáme špetku kajenského pepře nebo mletého zázvoru. Kajenský pepř se označuje jako Cayenne (podle oblasti ve Francii), koření Guinea, nebo volně přeloženo – pepř kravského rohu. Je to druh chilli papričky, která se používá k dochucování jídel a pro lékařské účely. Obsahuje vysoké množství vitamínů a své uplatnění našla i jako přísada do jídel a nápojů.
  • Vezměte lžíci a zamíchejte. Dolijte sklenici vodou a opět promíchejte.
  • Pijte 6 až 8 sklenic denně po dobu sedmi až čtrnácti dnů pro maximální výsledky hubnutí.

Varování

V prvních dnech můžete mít pocit pomalosti a slabosti. V tuto chvíli vaše tělo uvolňuje toxiny a zbavuje se tuků. Před zahájením tohoto nebo jiného programu hubnutí se vždy poraďte se svým lékařem. Pokud začnete mít závratě, sedněte si a požádejte o lékařskou pomoc. Nepoužívejte imitace citronu v podobě citronové šťávy, pro detoxikaci těla je výhodnější čistá citronová šťáva. Během této diety se obvykle nejí pevná strava. Nepoužívejte nic jiného než čistý javorový sirup. Přidané cukry a konzervační látky u jiných výrobků by mohly zastavit vaše hubnutí. Poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: Detoxikace citronem
Zveřejněno dne: 30.10.2013

Diskuze: Kefírová tibetská houba-výborný zdravý kefír nabízím 40,- Kč

Nabízím kefírovou houbu, Brno osobně 40,- Kč,nebo poštou 40,- + poštovné.
posílám zdravé houbičky na 1 hrnek kefíru,po 14 ti dnech se rozmnoží.Zdarma návod a recepty.
V případě zájmu pište na e-mail radomira.r@seznam.cz

Zdroj: diskuze Kefírová tibetská houba-výborný zdravý kefír nabízím 40,- Kč
Odesláno dne: 9.9.2016 uživatelem Radomira

Špaldová mouka

Recepty

Plněná špaldová placka

Ingredience placka: sůl, špaldová mouka, trochu sádla, voda (musí vzniknout těsto jako na nudle)

Ingredience náplň: ½ kg krůtích prsou, 1 červená cibule, sušené chilli (dle chuti), 1 čerstvá paprika (nejlépe červená kapie), 1 lžíce rostlinného oleje, čerstvé nebo sušené oregano (dobromysl)

Ingredience omáčka: 1 zakysaná smetana, 3 stroužky česneku, sůl, čerstvá pažitka

Postup: Z uhněteného těsta vyválíme velmi tenké placky, které krátce opečeme dozlatova. Omyté maso, papriku i cibuli nakrájíme na tenké proužky. Vše vložíme do misky, osolíme, přidáme oregano, chilli a promícháme. Restujeme na trošce oleje. Pokud máme oregano čerstvé, přidáme ho až nakonec. Podáváme zabalené v placce se smetanovou omáčkou a s pažitkou.

Špaldové palačinky

Ingredience: 300 g špaldové mouky jemně mleté, 500 ml mléka, 1 vejce, mořská sůl, nasekané bylinky (oregano, máta, meduňka)

Ingredience náplň: 1 žervé rozmíchané s pažitkou

Postup: Z uvedených surovin vymícháme hladké těstíčko a usmažíme palačinky. Naplníme připraveným žervé. Můžete vytvořit i pikantní variantu, a to tak, že položíte na palačinku plátek uzeného lososa a potřete Lučinou s jemně sekaným koprem.

Koláč ze špaldové mouky

Ingredience: 3 vejce, 150 g hnědého cukru, 50 g másla, 200 g špaldové mouky, 50 g ořechů, 50 g rozinek, 1 jablko, 100 g jogurtu, prášek do pečiva

Postup: Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme máslo, mouku s práškem do pečiva, jogurt, nastrouhané jablko, nasekané ořechy a rozinky. Vše dobře promícháme, pečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě. Pečeme cca 45 minut na 180 °C. Vychladlý koláč můžeme potřít zakysanou smetanou nebo uvařeným pudinkem.

Špaldový chleba

Ingredience: 300 g žitného kvásku, 250 ml podmáslí nebo mléka, 200 g špaldové mouky, 200 g hladké mouky, 4 až 8 g kvasnic (podle kvality kvásku), 2 lžíce oleje, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce otrub, 2 lžičky soli, 3 lžíce ovesných vloček, slunečnicová semínka

Postup: Vytvoříme těsto, necháme vykynout a pečeme 40 minut na 180 °C. Nebo zaděláme v pekárně. Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí. Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne těsto dobře i bez cukru. Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak raději 12 až 14 g (žitná mouka kyne hůř než pšeničná). Po zvukovém signálu můžeme přidat ovesné vločky a podle chuti semínka. Pečeme na celozrnný program.

Zdroj: Špaldová mouka
Zveřejněno dne: 2.4.2016

Diskuze: pater pleskac leceni recepty

Dobry vecer pane Pleskac prosim o radu,boli me prava pata byla jsem na rengene mam patni ostruhu.Jeste me asi 2 mesice sumi v pravem uchu.Predem Vam dekuji za radu. Zabloudilova

Zdroj: diskuze Pater pleskac leceni recepty
Odesláno dne: 25.3.2017 uživatelem jirina zabloudilova

Makrobiotická strava

Recepty na makrobiotickou stravu

Brokolicovo-kokosový tofu krém

Ingredience: brokolice, tofu, kokos

Postup: Do hrnce dáme růžičky brokolice, tofu natural a trochu vody se solí/shoyou a chvíli vaříme. Pak přidáme kokosové mléko, umeocet a ještě povaříme. Nakonec rozmixujeme na hladký krém.

Ovesno-jáhlová kaše pro kojence

Ingredience: vločky ovesné, jáhly, mrkev

Postup: Jemné ovesné vločky + jáhlové vločky (nebo předem uvařené jáhly) chvíli povaříme s vodou na hustou kaši. Odstavíme z plotny a přidáme trochu čerstvě lisované mrkvové šťávy a promícháme – kaše je řidší a zároveň akorát teplá pro podávání.

Žampióny na smetaně

Ingredience: houby, celer, petržel kořenová nebo pastinák, tofu, sójová smetana, rýže natural

Postup: Na oleji orestujeme cibuli se solí a kmínem, přidáme plátky žampiónů, „bílou“ kořenovou zeleninu (zde petržel a celer), zastříkneme shoyou, podlijeme trochou vody a vaříme doměkka. Nakonec přidáme kostičky tofu (zde bylinkové), zalijeme (sójovou) smetanou, zahustíme pomocí kuzu a ještě chvíli povaříme. Přílohou je vařená rýže natural.

Zdravé sušenky

Ingredience: 2,5 hrnku celozrnné špaldové mouky, 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek směsi ořechů (dle chuti), 2 hrsti sezamového semínka, 3 hrsti lněného semínka, 1 hrst slunečnicového semínka, 1 lžička kypřicího prášku, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce kvalitní melasy nebo obilného sirupu/sladu, 0,5–3/4 hrnku oleje, sladěnka

Postup: Všechny suroviny zpracujeme v tuhé těsto, které potom vykrajujeme lžicí a tvarujeme. Pečeme cca 10 minut na 200 °C. Pro sladší chuť možno přidat i pokrájené sušené ovoce nebo nahrubo nasekat carobovou čokoládu.

Dortíky s marcipánem

Ingredience: špaldová mouka, obilné mléko nebo sójové mléko, javorový sirup, jablečný ocet, mandle

Postup: Potřebujeme 1 a 1/3 hrnku celozrnné mouky, půl lžičky prášku do pečiva a třetinu lžičky sody. „Mokrou“ směs tvoří půl hrnku mandlového mléka a lžička jablečného octa. Smícháme a necháme odstát. Přidáme 1/3–1/2 hrnku javorového sirupu, 1/3 hrnku oleje. Vmícháme suchou směs. Nalejeme do formy a pečeme na 160 stupňů. Po vychladnutí pomažeme rozvařeným ovocem a nazdobíme tvary z marcipánu. Marcipán připravíme následovně. Smícháme 200 g najemno mletých mandlí s asi pěti lžícemi javorového sirupu a vypracujeme do vlhkého těsta. Pokud se marcipán drobí, přidáme po trochách sirup. Pokud chcete různé barvy, rozdělte těsto a dobarvěte přírodním barvivem nebo zeleninou (řepný džus je jen jedna z možností). Vytvoříme placky a dáme chladit.

Fazolový guláš

Ingredience: fazole, cibule, zeleninový vývar, dýně hokaido, česnek, kukuřičný škrob, polenta

Postup: Na oleji orestujeme cibulku se solí, přidáme červenou papriku, kmín a podlijeme vývarem. Přidáme dýni pokrájenou na kostky a vaříme doměkka. Poté vložíme předem uvařené fazole, majoránku, shoyu a utřený česnek a necháme prolnout chutě. Poté zahustíme kukuřičným škrobem a podáváme s polentovým knedlíkem sypaným praženými slunečnicovými semínky, napařenou brokolicí a picles z mrkve, zelí, okurky a daikonu.

Pomazánka

Ingredience: červená čočka, tofu, oregano, olej, řasa

Postup: Uvaříme červenou čočku s oreganem a řasou, ke konci přidáme marinované tofu, sůl, trochu oleje a rozmixujeme.

Zdroj: Makrobiotická strava
Zveřejněno dne: 6.10.2014

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223328

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu Zdraví.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP