Téma: 

postup

Fimóza u dospělých

Léčba

Jak se zbavit fimózy? Můžeme ji nejprve zkusit léčit sami, a to koupáním a krémováním. Pro krémování předkožky se hodí panthenolová mast, měsíčková mast, tělové mléko nebo dětský krém či krémy na suchou pokožku s vitamínem E, olivovým olejem či bambuckým máslem. Tyto masti jsou relativně levné a dají se koupit v každé drogerii. Panthenolová mast se dá koupit jen v lékárně, ale naštěstí není na lékařský předpis.

Postup: Mast nebo krém naneste na vnější stranu předkožky. Pokud jste mladí a máte malý penis, tak jej můžete namazat celý. Mast do kůže vmasírujte. Jestli vám jde předkožka alespoň trochu stáhnout, můžete částečně nakrémovat i její vnitřní část, ale po skončení procedury ji umyjte. Po namazání je třeba chvíli počkat, aby se mast (nebo krém) dobře vsákla a mohla působit. Tím se pokožka uvolní, bude hebčí a pružnější. Potom můžete začít jemně pohybovat předkožkou na žaludu, posunovat ji tak daleko, jak je to bez bolesti možné. Pokožka penisu by měla být mírně napnutá. Krémování se provádí dvakrát až třikrát denně. Dá se provádět ráno i večer v koupelně nebo ve sprše. Mějte na paměti, že nikdy přetahování předkožky nesmí bolet, předkožka je velmi zranitelná. Výsledek se nemusí dostavit okamžitě, jak byste čekali. Chce to trpělivost a vytrvalost.

Při léčbě parafimózy se používá adrenalinová mast, která způsobí odkrvení a tím i splasknutí žaludu a předkožky, která se pak snadněji vrátí na své místo. Pouze v těch nejzávažnějších případech je třeba udělat podélný řez na předkožce. Ani parafimóza ale není důvodem k provedení obřízky.

Zdroj: Fimóza u dospělých
Zveřejněno dne: 5.1.2017

Diskuze: Návod na zhotovení hřebíčkového oleje

Musím se ošetřit na celém těle proti svrabu.
Potřebuji znát ingredience a postup zhotovení hřebíčkového oleje.
Děkuji Vám ...

Zdroj: diskuze Návod na zhotovení hřebíčkového oleje
Odesláno dne: 6.10.2015 uživatelem František Pospíšil

Jarischův roztok

Jarischův roztok na akné

Kyselina boritá se používá k léčbě akné a jizev po akné. Tato kyselina má antibakteriální vlastnosti, takže pomáhá se snížením bakterií nacházejících se na kůži a uvnitř akné. Kyselina boritá snižuje množství jizevnaté tkáně. Ale i zde je upozornění, aby nedošlo ke zjizvení obličeje.

Postup použití:

  • Smíchejte Jarischův roztok s půlkou lžičky sody. Měla by se vytvořit pasta.
  • Pastu aplikujte na pokožku obličeje, hrudníku či zad.
  • Pastu nechte na pokožce, dokud nezaschne. Jakmile je maska suchá a začne se drolit, mělo by dojít k odstranění masky pomocí vlažné vody.
  • Vysušte pokožku ručníkem.

Zdroj: Jarischův roztok
Zveřejněno dne: 8.11.2013

Diskuze: Re: Kotvald :P

Chirurgické bělení bělma se zatím v ČR neprovádí, protože není schválen postup bělení. Normálně se tento postup používá ve Spojených státech, kde je mnoho soukromých ordinací s touto nabídkou. Tato metoda bělení není zcela bez rizika. Při chirurgickém bělení očního bělma se používají silné chemikálie a objevují se zprávy o komplikacích po operaci. Tyto komplikace s hojením již vedly k úplnému rozleptání bulvy a následné destrukci oka. Pro příklad výsledku když se to povede je zde odkaz na operační centrum v USA: www.eyesbyklein.com/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvald :P
Odesláno dne: 19.12.2014 uživatelem Cempírek

Chia semínka

Recepty s chia semínky

Chia puding

Ingredience: 250 ml mléka, 3 lžíce chia semínek, 1 lžíce medu nebo cukru, či agávového sirupu k oslazení, 1/2 lžičky skořice nebo vanilkového extraktu, nebo 2 lžíce strouhaného kokosu, nebo 1 lžíce kakaa k ochucení, ovoce – pokrájené nebo rozmixované: banán, ananas, mango, granátové jablko, kaki, kiwi, broskev, dále lze přidat: ovesné vločky nebo domácí müsli, slunečnicová semínka

Postup: V uzavíratelné sklenici smícháme mléko s chia semínky, můžeme osladit, případně ochutit. Promícháme, přikryjeme a dáme přes noc do lednice. Druhý den poklademe navrch ovoce a můžeme podávat.

Sušenky z chia semínek

Ingredience: 70 g špaldové mouky, 30 g hladké mouky, 70 g jemných ovesných vloček, 3 polévkové lžíce chia semínek, 30 g rozinek, 20 g kustovnice čínské, 120 ml vlažné vody, 20 g medu, 2 g vanilky v prášku

Postup: Chia semínka namočíme na 5 minut do vlažné vody. Stejně tak rozinky a kustovnici. Jakmile semínka vytvoří gel a rozinky s kustovnicí mírně změknou, přendáme vše do mísy, přidáme mouku, ovesné vločky, vanilku, med a vodu. Vypracujeme vláčné těsto, ze kterého po rozválení vykrajujeme různé tvary. Přendáme na pečicí papír a pečeme do zezlátnutí sušenek. Po vychladnutí můžeme slepit dobrou marmeládou, melasou nebo medem.

Zdroj: Chia semínka
Zveřejněno dne: 14.9.2015

Diskuze: Re: krev s konečníku

Zřejmě to budou hemoroidy, které se stávají nebezpečné postupně - časem. Určitě by bylo vhodné nechat si konečník vyšetřit na gastroenterologii a dohodnout s lékařem další postup. Doporučuji to proto, že tak snáze předejdete zánětlivému záchvatu, při kterém jsou velmi silné a vytrvalé bolesti, které opravdu znepříjemní život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krev s konečníku
Odesláno dne: 19.12.2016 uživatelem Cempírek

Cibulová mast

Domácí výroba cibulové masti

Ingredience: cibule, bílá křída, miska, leukoplast, nůžky

Postup: Domácí cibulová mast se připravuje tak, že nastrouháme cibuli a obyčejnou bílou křídu a smícháme, aby se vytvořila kašička, která nestéká. Poté si vezměte leukoplast a vystřihněte v ní otvor na bradavici. Leukoplast nalepte kolem bradavice, aby kůže byla chráněná, na bradavici navrstvěte vytvořenou kašičku a přelepte leukoplastí tak, aby bylo vše zakryto a nevytékal aplikovaný obsah. Nechte 3 dny působit, takto ošetřené místo se nesmí namočit. Po uplynutí doby sundejte náplast a postiženou oblast řádně umyjte. Bradavice by měla být již odumřelá. Zasažená kůže se bude postupně drolit, pomoci tomu může i vydrbání žínkou, pilníčkem nebo pemzou.

Zdroj: Cibulová mast
Zveřejněno dne: 31.10.2016

Diskuze: Re: odvodnění nateklých nohou

To bohužel nelze takto bez vyšetření určit a ani nedoporučuji experimentovat způsobem "ono to možná vyjde". Léky na odvodnění mohou přímo ovlivnit krevní tlak a tím ohrozit na životě. Nejlepší věc, kterou můžete pro svého dědu udělat, je doprovodit ho k praktickému lékaři, který nejlépe určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odvodnění nateklých nohou
Odesláno dne: 8.11.2016 uživatelem Cempírek

Hloh

Tinktura

Postup: 150 g sušených plodů hlohu zalijeme 1 litrem 50% alkoholu (vodky nebo slivovice) a necháme 3 týdny v uzavřené láhvi za každodenního protřepávání louhovat. Tinktura se podává 3x denně po 20 až 30 kapkách, při preventivním užívání postačuje 2x denně po 15 kapkách – v závislosti na typu srdečního onemocnění.

Nálev

Postup: 1 čajovou lžičku sušených nadrcených plodů přelijeme 1/4 l vroucí vody a louhujeme 15 minut. Čaj pijeme chladný ráno a večer po jednom šálku. Užívá se při srdečních neurózách, bušení srdce, srdeční slabosti, nespavosti, proti vysokému krevnímu tlaku, kornatění tepen a během rekonvalescence po mrtvici.

Odvar

Postup: 2 lžíce plodů vaříme v 1/2 l vody 10 minut. Odvar pijeme vlažný, 2 šálky denně. Užívá se i proti ledvinovým kamenům.

Recept na marmeládu

Ingredience: 1 kg čerstvých plodů hlohu, 1/2 kg cukru nebo medu (případně 1/2 kg želírovacího cukru, nebo cukr a želírovací prostředek), šťáva a kůra z 1 ½ citronu, sůl, pepř

Postup: Plody hlohu omyjeme, obereme stopky, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Vaříme cca 20 minut do změknutí plodů. Vařené plody i s vodou rozmixujeme v mixéru nebo ponorným mixérem přímo v hrnci a dužinu propasírujeme přes jemné sítko. Propasírovanou dužinu vrátíme zpět do hrnce, přidáme citronovou šťávu a kůru, cukr nebo med a podle chuti špetku soli a pepře. Svaříme na požadovanou konzistenci. (Proveďte test hustoty – dejte lžičku marmelády na talířek a nechte zchladnout, pokud marmeláda neteče, je hotová). Pokud nechcete marmeládu dlouho vařit, přidejte želírovací prostředek nebo místo cukru a želírovacího prostředku přidejte rovnou želírovací cukr. Pak stačí propasírovanou dužinu provařit jen pět minut a je hotovo. Hotovou marmeládu nalijte do sterilních nahřátých skleniček. Uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Marmeláda z hlohu je lehce nahořklá, proto se do ní přidává citron, špetka soli a pepře. Sůl vytáhne chuť a pepř zůstává jako jemný závěrečný tón na jazyku. Marmeláda má nádhernou rubínovou barvu.

Pálenka z hlohu

Postup: Plody hlohu se nasypou do vodky nebo žitné, přidá se cca 100 g cukru, nechá se 4 až 6 měsíců stát a potom se užívá jako lék.

Zdroj: Hloh
Zveřejněno dne: 21.10.2015

Diskuze: Re: longova metoda hrazení pojišťovnou

Normální cena za Longovu metodu je 15000 Kč + hotelové služby nemocnice. Jestli Vám na operaci hemoroidů přispěje pojišťovna záleží na dohodě mezi Vámi a pojišťovnou. Obraťte se proto na svou pojišťovnu a zeptejte se jich na konkrétní postup v této veci. Adresa je www.zpmvcr.cz.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Longova metoda hrazení pojišťovnou
Odesláno dne: 23.6.2014 uživatelem Cempírek

Sójové mléko

Recepty se sójovým mlékem

Palačinky

Ingredience: 0,5 l sójového mléka, 3 vejce, špetka soli, 200 g hladké mouky, kousek másla, marmeláda, 2–3 banány, bílý jogurt, kakao

Postup: Vyšleháme tuhý sníh ze tří bílků a špetky soli. Do jiné mísy vlijeme sójové mléko, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vyšleháme. Pomalu přisypeme mouku a poté opatrně vmícháme sníh z bílků. Smažíme na suché pánvi a podáváme pomazané marmeládou, bílým jogurtem, plátky banánu a sypané kakaem.

Perník

Ingredience: 400 g celozrnné mouky, 200 gramů třtinového cukru, 250 ml sójového mléka, 100 ml slunečnicového oleje, 11 lžic kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce medu, koření do perníku, 200 g sezonního ovoce, lístky máty.

Postup: Do mouky, cukru a kakaa v misce přiléváme pomalu za stálého míchání sójové mléko. Přidáme olej, kypřicí prášek, perníkové koření a 3 lžíce medu. Vše důkladně promícháme a hotovou směs vlijeme na předem vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečeme v troubě 35 minut na 180 °C. Při servírování zdobíme perník horkým ovocem a snítkou máty.

Zeleninová polévka

Ingredience: 2 mrkve, 2 kořeny petržele, malý kousek celeru, malý kousek pórku, kousek másla, 4 lžíce sušeného sójového nápoje, 4 lžíce instantní rýžové krupičky, zelená petrželka

Postup: Na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno nakrájený pórek. Zalijeme 1,5 litrem vody, přivedeme k varu a vsypeme sójový nápoj a rýžovou krupičku. Vše uvaříme doměkka a nakonec polévku dochutíme solí, pepřem a jemně sekanou petrželkou.

Zapečený květák

Ingredience: 60 g sójové hladké mouky, 500 ml sójového mléka, 30 ml oleje, 1 velký květák, muškátový oříšek, 2 lžíce sekané petrželové nati, rostlinný tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy, sůl

Postup: Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji sójovým mlékem a povaříme, dokud nezhoustne. Na růžičky rozebraný uvařený květák rozložíme na dno vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky. Bešamelovou omáčku osolíme, přidáme muškátový oříšek, sekanou petrželku a přelijeme jí květák v misce. V mírně vyhřáté troubě zapečeme do růžova. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Zdroj: Sójové mléko
Zveřejněno dne: 14.3.2016

Diskuze: Re: co značí bradavičky na jazyku

U kořene jazyka jsou takové výrůstky podobné bradavičkám a pomáhají při polykání. Někdy se stane, že je něco vyprovokuje a některé z nich se zduří. Pak máme pocit, jako by vzadu na jazyku ulpělo nějaké jídlo. Obvykle se to samo vrátí do normálu během jednoho týdne. Když ne, tak bude třeba provést vyšetření krku u lékaře ORL. Ten podle zjištění zvolí další postup léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co značí bradavičky na jazyku
Odesláno dne: 6.12.2016 uživatelem Cempírek

Na bodnutí hmyzem mast s kortikoidem

Co dělat po bodnutí včelou

Ano, určitě to byla alergická reakce po štípnutí včelou. Pokud se to týká otoků jen mezi dvěma sousedícími klouby prstů, tak je to ještě taková jakoby lehčí alergická reakce, při které nešlo o život. Nicméně už je vidět, že vaše tělo reaguje. Nejlepší postup je přesně to co jste udělal, že jste to všechno vymáčkl. K tomu je třeba ještě ránu opláchnout hodně studenou vodou a otřít s nějakou desinfekcí, kterou doma najdete. Jako léčbu je dobré zvolit kortikoidní mast a natřít s ní to místo vpichu a hodně to ledovat. Když vidíte, že ty příznaky mizí, že se to nezhoršuje, tak na místo vpichu pak stačí použít nějaké to antihistaminikum, například volně prodejný Fenistil gel, nebo Vám jej předepíše praktický lékař nebo alergolog. Příště se tomu snažte vyhýbat, protože čím častěji vás něco štípne, tím bude ta reakce silnější a trnutí by nemuselo být jedinou nepříjemností.
 

Zdroj: Na bodnutí hmyzem mast s kortikoidem
Zveřejněno dne: 26.7.2012

Diskuze: Re: ketilept 25mg

Já bych na to doporučil zařadit do ranních hodin, hned po prvním jídle, nějaký trénink. Například tanec, fitness, běh, něco, při čem se zpotíte a bude pro vás přijemně, ale zároveň dostatečně namáhavé, a bude to trvat nanejvýš 1 hodinu (optimum je poctivých 45 minut fyzické námahy). Díky tomu totiž dosáhnete vyplavení endorfinu, který v těle navozuje dobrou náladu a mohl by utišit ty vaše ranní epizody duševní nepohody. Důležité je si před takovým ranním tréninkem dát výživné jídlo, například 70 až 90 gramů müssli s kefírem nebo mlékem. Po skončení tréninku zařadit nějaké ovoce banán, jablko, broskev a podobně a do hodiny si dát další lehčí svačinku, třeba ochucený tvaroh nebo lučinu s pečivem. Dbejte, abyste dodržovala svůj jídelní režim - každé tři hodiny jídlo, z toho by měla být tři jídla velká (snídaně, oběd a večeře). Nepřeceňujte roli léků v léčbě depresivních stavů. Mnohdy práce s vlastním tělem přinese více užitku, než utlumovací léky na depresi. Vyzkoušejte tento postup a zvykněte si na něj, jako na svůj nový životní styl. Uvidíte, že se vám v životě pak mnoho věcí změní k lepšímu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ketilept 25mg
Odesláno dne: 3.8.2013 uživatelem Cempírek

Antónia Mačingová – Zhubněte jednou provždy 2

Recepty

Falešný bramborový salát

Ingredience:

  • 3 dl sterilizovaných okurek,
  • 3 dl sterilizované mrkve s hráškem,
  • 1 cibule,
  • ¼ většího celeru,
  • 4 natvrdo vařená vajíčka,
  • 1 jogurt,
  • 1 zakysaná smetana,
  • sůl, pepř, popřípadě citron a med

Postup:

Cibuli nakrájejte na proužky a spolu s kolečky nakrájených sterilovaných okurek krátce povařte ve vroucí vodě. Sceďte, dejte do misky a přidejte scezenou mrkev s hráškem, uvařený a nahrubo nastrouhaný celer, osolte, opepřete, vmíchejte na kostičky nakrájená vajíčka, jogurt a smetanu. Podle chuti můžete přidat i trochu citronové šťávy a med.

Tento salát je chuťově adekvátní náhradou klasického bramborového salátu a ještě ke všemu je zdravý.

Ryba

Ingredience:

  • Kousky kapra nebo tresky,
  • mleté vlašské ořechy nebo mleté mandle,
  • vajíčko,
  • sůl, pepř,
  • sladká mletá červená paprika
  • stroužek česneku

Postup:

Z ořechů, mletého pepře, soli a papriky si připravte směs. Vajíčko osolte, přidejte prolisovaný česnek a rozšlehejte. Kousky ryby namočte ve vaječné směsi a obalte ve směsi z ořechů. Na rozehřátém oleji osmažte. Porce vysušte na ubrousku.

Zelňačka

Ingredience:

  • 1 velký kedluben,
  • 1 petržel,
  • 1 středně velká cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 3 bobkové listy,
  • sušené mleté hříbky a sušené hříbky,
  • sůl, pepř,
  • olej,
  • 700 ml vody,
  • šťáva z poloviny citronu

Postup:

Na osolený olej, což je specialita Mačingové, přidejte cibuli nakrájenou na tenké proužky, česnek, směs hříbků a pepř (v mixéru nebo kávovém mlýnku najemno pomelte sušené hříbky s celým černým pepřem). Přidejte na hrubém struhadle nastrouhaný kedluben a petržel a chvíli restujte. Poté přilijte vodu, přidejte tři bobkové listy a povařte. Po uvaření vyjměte bobkové listy, zeleninu rozmixujte na hladkou hmotu a přidejte šťávu z citronu. Před podáváním polévku ozdobte nasekanou petrželovou natí a přidejte uvařené nasušené hříbky, které jste si uvařili ve vedlejším hrnci v osolené vodě.

Zeleninová příloha

Ingredience:

  • čerstvé mladé lístky z červené řepy,
  • česnek,
  • vlašské ořechy nebo mandle,
  • mrkev,
  • sůl,
  • olej

Postup:

Svazek nakrájených listů z červené řepy osmažte na osoleném oleji, přidejte na plátky nakrájený česnek. Podlijte vodou a duste cca 15 minut. Nechte vychladnout a přidejte mleté vlašské ořechy nebo mandle. Na závěr můžete pokrm ozdobit nakrájenou mrkví.

Maková buchta

Ingredience:

  • 1,5 hrnku žitné nebo špaldové mouky,
  • 0,5 hrnku mletého máku,
  • 1 hrnek sójového mléka,
  • 0,5 hrnku olivového oleje,
  • 0,5 prášku do pečiva,
  • 1 hrnek medu

Postup:

Všechny suroviny řádně smíchejte a hotové těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte na 170 °C cca 30 minut. Buchta je dle fotografie nadýchaná a vypadá úžasně.

Špenátové lívance

Ingredience:

  • 300 g špenátu,
  • 1 cibule,
  • 3 vejce,
  • petrželka,
  • bazalka,
  • sůl, pepř

Postup:

Cibuli osmahněte na pánvi dozlatova, dochuťte česnekem, solí, pepřem a přidejte opraný špenát. Po částečném změknutí špenátu jej odeberte a počkejte, až vychladne. Mezitím si rozklepněte 3 vejce, která osolte, opepřete a přidejte k nim nadrobno nasekanou petrželku a vychladlý špenát. Tuto směs dvě minuty opečte, jakmile máte omeletu hotovou, posypte ji brynzou. Poté smotejte a servírujte.

Pro jakou krevní skupinu jsou uvedené recepty vhodné, se dozvíte v knize „Zhubněte jednou provždy 2“.

Zdroj: Antónia Mačingová – Zhubněte jednou provždy 2
Zveřejněno dne: 22.4.2016

Jablečný ocet a dna

Recepty s jablečným octem vhodné při dně

Zálivka s jablečným octem a medem

Ingredience: 8 lžiček vody, 1 lžička jablečného octa, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička medu, sůl, pepř, bylinky dle chuti a možnosti

Postup: Zvolenou nakrájenou zeleninu posypeme bylinkami, podle chuti osolíme, opepříme. Ve skleničce smícháme vodu, ocet, olivový olej a med. Takto připravenou zálivkou přelijeme salát a vše dobře promícháme.

Bramborový salát

Ingredience: 50 g malých brambor ve slupce (nebo větších překrojených), 4 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce majonézy, 8 sušených rajčat, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl a pepř na dochucení

Postup: Brambory operte a uvařte do měkka. Ostrým nožem nakrájejte sušená rajčata na tenké plátky. V misce smíchejte jogurt, jablečný ocet, majonézu a podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte se sušenými rajčaty a petrželkou. Brambory nechte vychladnout a nakrájejte je na kousky velké cca 5 cm. Brambory přelijte zálivkou a promíchejte. Takto připravený salát nechte asi 20 minut odležet v lednici.

Brambory s bylinkovým dipem

Ingredience: 1 rajče, 12 středních brambor, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 kelímek zakysané smetany, 1 lžička jablečného octa, 1 salátová okurka, tymián, sůl, bazalka

Postup: Brambory omyjte, nakrájejte na půlky a povařte asi 3 minuty v osolené vodě. Mezitím si připravte marinádu. Na ni budete potřebovat olivový olej, sůl a tymián. Předvařené brambory slijte, vyskládejte na pekáč vyložený alobalem, promíchejte s marinádou a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 15 minut. Nyní si připravte dip. Do misky dejte kelímek zakysané smetany, jablečný ocet, prolisovaný česnek utřený se solí a čerstvou pokrájenou bazalku. Salátovou okurku oloupejte, podélně rozkrojte, vykrájejte středy se semínky, nastrouhejte na hrubém struhadle. Vzniklou tekutinu slijte a přidejte do dipu. Rajče omyjte, rozkrojte, vyjměte také střed se semínky a pokrájejte na drobné kostičky. Vše promíchejte a podle chuti dosolte. Slitou tekutinu z okurky nevylévejte, ale vypijte. Upečené bylinkové brambory podávejte společně s bylinkovým dipem ke grilovaným masům.

Salát z červené řepy

Ingredience: 1 velká červená řepa, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička jablečného octa, 5 sušených švestek, 1 stroužek česneku, hrst vlašských ořechů, sůl, pepř

Postup: Uvařenou červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme pokrájené sušené švestky, nasekané vlašské ořechy. Připravíme si zálivku z oleje, jablečného octa, drceného česneku, soli a pepře. Zálivkou přelijeme směs, zamícháme a podáváme. Jde o nezvyklou kombinaci. Tento recept však ocení především jedinci se zpomalenou peristaltikou střev. Červená řepa obsahuje vápník, fosfor, železo a podporuje krvetvorbu; má rovněž nízký obsah purinů – 8 g ve 100 g.

Perkelt z mrkve

Ingredience: 10 mrkví, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce jablečného octa, sůl, mletý pepř, rozmarýn, drcený kmín nebo koriandr, rozmarýn

Postup: Očištěnou a na tenké plátky nakrájenou mrkev přidáme k najemno nakrájené cibuli, kterou podusíme na OSOLENÉM oleji. Podusíme společně, přidáme pepř, půl čajové lžičky mletého rozmarýnu, kmínu nebo koriandru. Promícháme a přidáme 1 lžíci sójové omáčky. Za stálého míchání orestujeme a poté přidáme 2 dl vody. Pod pokličkou vaříme asi 15 minut, dokud se voda nevyvaří a na mrkvi zůstane jen jemný povlak. Mrkev čistí střeva, působí močopudně, podporuje peristaltiku, zvyšuje produkci krve, dodává energii mozku, snižuje cholesterol, chrání zrak a zubní sklovinu. Obsahuje vitaminy A, C a B, betakaroten, železo, měď, vápník, draslík a sodík.

Zeleninový boršč

Ingredience: ½ hlávky syrového bílého zelí, 2 mrkve, celer, 2 rajčata, 2 červené řepy, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce jablečného octa, celý pepř, 4 bobkové listy, sůl, 1/5 l vody, 1 lžíce zakysané smetany

Postup: Očištěnou červenou řepu, mrkev a celer nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky a vše vložíme do vroucí osolené vody. Přidáme bobkový list a pokrájená rajčata. Vaříme. Mezitím si na rozehřátém oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak a necháme krátce provařit. Tuto směs pak přidáme do polévky a necháme přejít varem. Dochutíme jablečným octem, solí a pepřem. Na zjemnění můžeme použít zakysanou smetanu.

Zdroj: Jablečný ocet a dna
Zveřejněno dne: 10.1.2016

Slunečnicová semínka

Recepty se slunečnicovými semínky

Loupaná slunečnicová semínka se hodí jak k přímé konzumaci, tak do různých sladkých (obilninové kaše, nákypy...) či slaných jídel (zeleninové pokrmy, zpestření rýže či kuskusu).

Slunečnicová majonéza

Ingredience: 100 g semínek slunečnice, citrón, 1/2 čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce oleje, 2 stroužky česneku, voda.

Postup: Všechny ingredience mixujeme 10 minut. Vzniklý hladký krém můžeme ochutit pažitkou, paprikou a podobně. Působením citrónu pak zůstane majonéza bílá, jinak ztmavne.

Slunečnicová paštika

Ingredience: 100 g slunečnicových semínek, 20 g sušených rajčat (ne v oleji), 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, špetka sušené červené řepy (nemusí být, dává se pro lepší barvu), šťáva z jednoho menšího citrónu (nebo z půlky většího), 100 + 300 ml vody, 5 g práškového agaru (polovina pytlíčku), 3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu, 1 čajová lžička soli, 2 čajové lžičky červené papriky, 2 čajové lžičky provensálského koření.

Postup: Slunečnicová semínka namočíme (nejlépe přes noc). Stejně tak zalijeme sušená rajčata 100 ml vody a necháme je nabobtnat. Druhý den v menším hrnci rozpálíme olej a zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Chvilku restujeme, pak přidáme červenou papriku a provensálské koření a promícháme. Přilijeme asi 100 ml vody a minutku dusíme. Mezitím si v 200 ml vody rozmícháme agar, který poté přilijeme do hrnce, přivedeme k varu a necháme minutku provařit. Odstavíme. Slunečnicová semínka slijeme, opláchneme a nasypeme do mixéru, přidáme lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, červenou řepu, rajčata (i s vodou) a mixujeme. Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijeme do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujeme 2 minuty na vysoké otáčky, dokud není směs dokonale hladká. Nádobu na srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchneme studenou vodou a směs do ní nalijeme. Necháme vychladnout (nejprve venku, pak dáme tuhnout do lednice). Ztuhlou a vychlazenou paštiku vyndáme z lednice a nožem opatrně po stranách odlepíme. Můžeme vyklopit na tácek nebo krájet přímo ve formě.

Pražená slunečnicová semínka

Ingredience: 2 lžičky soli, 1 balíček slunečnicových semínek, 1 hrnek vody.

Postup: V hrnku vody rozmícháme sůl a do této osolené vody namočíme semínka (alespoň na půl hodiny, ale můžeme i na delší dobu). Troubu předehřejeme na 200 °C a na plech rozprostřeme pečicí papír. Semínka slijeme a rozložíme důkladně po celém plechu. Dáme do trouby. Během pražení semínka mícháme a převracíme. Můžeme jemně posolit, pokud máme sůl rádi. Doba pražení závisí na výkonu trouby − pohybuje se mezi 10 až 20 minutami. Semínka nesmí být hořká a rovněž je potřeba je vyndat dříve, protože ještě docházejí.

Pomazánka se slunečnicovými semínky

Ingredience: 1 sýr Lučina, sůl, pepř, 1 salátová okurka, 1 smetana ke šlehání, 1/2 balíčku slunečnicových semínek, jarní cibulka, nasekané bylinky, 100 g šunky, 3 ředkvičky.

Postup: Okurku oloupeme, podélně nakrájíme na čtvrtky a měkké středy se semínky vyřízneme nebo vydlabeme. Poté okurku pokrájíme na malé kousky, které dáme do mísy, osolíme, opepříme a společně se sýrem Lučina, smetanou a česnekem dobře promícháme. Přidáme slunečnicová semínka, bylinky, jarní cibulku a najemno nakrájenou šunku. Dle potřeby (hustoty) můžeme pomazánku zředit smetanou (pokud si chceme udělat salát, můžeme přidat více okurky). Pomazánku necháme krátce v chladu proležet, pak podáváme na chlebíčkách či bagetkách nebo s jiným čerstvým pečivem. Dle chuti dozdobíme ředkvičkami.

Zdroj: Slunečnicová semínka
Zveřejněno dne: 12.9.2015

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223328

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu Zdraví.ČeskýPřehled.cz.


Sitemap | RSS