Téma: 

pepř

Kaviár

Kaviár z lilku

Suroviny: 3 lilky, 1 cibule, pažitka, olej, rajský protlak, česnek, pepř nebo pálivá paprika, sůl

Postup: Lilky omyjeme, odkrojíme konce a pečeme v troubě asi půl hodiny. Necháme vychladnout, rozřízneme je podél, dužinu vydlabeme lžící a nadrobno posekáme. Pokrájenou cibulku necháme na oleji zesklovatět, přidáme rajský protlak, lilek a dusíme 15 minut. Pak přidáme utřený česnek se solí, 1 až 2 lžíce vinného octa, pepř a papriku. Podáváme studené. Místo lilků můžeme použít patisony nebo tykev chřestovou, které dusíme nakrájené na kousky.

Zdroj: Kaviár
Zveřejněno dne: 19.3.2014

Diskuze: jak užívat kajenský pepř

Dobrý den,mám vysoký krevní tlak a nechci užívat léky,můžete mi prosím poradit jak dávkovat kajenský pepř a který je nejúčinnější a nezdravější? Spolknout jen tak 1 kl kajenského pepře i když v čaji atp.přece musí hrozně pálit v ústech.Dále bych se ještě chtěla zeptat na směsi bylinek které snižují krevní tlak.Děkuji předem za Vaše rady,s pozdravem a přáním hezkého dne Marie Dostálová.

Zdroj: diskuze Jak užívat kajenský pepř
Odesláno dne: 7.6.2017 uživatelem Marie Dostálová
Počet odpovědí: 0

Volně prodejné léky na vysoký krevní tlak

Kajenský pepř

Kajenský pepř (chilli papričky) je prakticky nejúčinnější lék, který stabilizuje krevní tlak. Je to ve skutečnosti to nejlepší, co lze užívat k posílení celého kardiovaskulárního systému. Chilli koření upravuje cévní systém takovým způsobem, že jednak zastavuje krvácení, ale současně také brání proti vzniku sraženin. Chilli pomáhá čištění ucpaných arterií a je o něm známo, že léčí nemocné srdce. Pokud při infarktu postižený vypije jednu lžičku chilli v horké vodě, zastaví to jeho potíže už v průběhu jediné minuty. Denní užívání jedné čajové lžičky chilli v horké vodě nebo rozmíchané v džusu (ovšem bez cukru a chemických přísad) přináší rychlé výsledky a stabilizuje krevní tlak. Pokud je pro nemocného celá lžička chilli příliš silná, je vhodné začít s menší dávkou a postupně ji zvyšovat.

Zde je cena kajenského pepře na našem trhu.

Zdroj: Volně prodejné léky na vysoký krevní tlak
Zveřejněno dne: 1.11.2015

Dietní plán podle Mačingové

Recepty podle Mačingové

Falešný bramborový salát z celeru především pro krevní skupinu A a 0: 3 dcl sterilizovaných okurek, 3 dcl sterilované mrkve s hráškem, středně velkou cibuli, ¼ většího celeru, 4 natvrdo vařená vejce, 1 jogurt, 1 smetana, sůl, pepř, citron, med.

Cibuli nakrájíme na proužky a spolu s kolečky okurek krátce povaříme ve vroucí vodě. Scedíme, dáme do misky a přimícháme scezenou mrkev s hráškem, uvařený a nahrubo nastrouhaný celer, osolíme, opepříme, vmícháme na kostičky nakrájená vajíčka, jogurt a smetanu. Podle chuti přidáme citron a med.

Hovězí guláš: 800 g hovězího masa na guláš, 400 g cibule, 5 stroužků česneku, 5 zrnek pepře, 0,5 dcl rostlinného oleje, půl lžičky mletého tymiánu, 3 bobkové listy, 3 polévkové lžíce rajského protlaku, 0,5 litru masového vývaru, sůl, pepř na ochucení.

Na oleji opražíme na kostky nakrájené maso, přidáme pokrájenou cibuli, opepříme a přidáme rajský protlak. Společně krátce opečeme a poté zalijeme masovým vývarem. Zakryjeme, snížíme teplotu a dvě hodiny dusíme. Dle chuti osolíme a opepříme.

Krůtí, kuřecí řízky na rozmarýnu: 4 řízky, 5 lžic rostlinného oleje, 1 brokolici, 2 celé pórky, 4 mrkve, chilli papričku, sůl, pepř, půl lžičky mletého rozmarýnu, petrželová nať, citronová šťáva.

Řízky naklepeme, potřeme olejem a na hodinu dáme odležet do lednice. Brokolici rozebereme na větší růžičky a nakrájíme je na plátky. Mrkev a pórek nakrájíme na kolečka, chilli papričku nadrobno nasekáme. Maso osolíme, okořeníme a na oleji opečeme. Maso vyjmeme a do výpeku dáme zeleninu, kterou 5 minut dusíme, podlijeme vodou, přidáme pórek a chilli papričku a dalších 5 minut dusíme. Nakonec maso přendáme na pekáč, vyklopíme na ně zeleninu, ochutíme citronem a mletým rozmarýnem a podle potřeby dosolíme. Vše společně prohřejeme v troubě a před podáváním posypeme petrželovou natí.

Zdroj: Dietní plán podle Mačingové
Zveřejněno dne: 29.12.2013

Houby proti rakovině

Agaricus (žampion brazilský/mandlový, Agaricus blazei)

Agaricus (Agaricus blazei Murill, Agaricus brasiliensis) byl pro „západní“ společnost nalezen v Piedele, což je malá vesnice v horách regionu Sao Paulo v Brazílii. Tamní obyvatelé byli překvapivě dlouhověcí a i ve vysokém věku zdraví. Tito lidé totiž velmi často jedli tuto houbu – sami ji nazývají houbu od Boha. Tato houba Obsahuje velké množství bioaktivních látek jako vitamíny, minerální látky, ale hlavně polysacharidy – beta-glukany, krestin, glukomanany, ergosteloly, pyroglutamát sodný aj. Důležitá je i koncentrace polysacharidů v extraktu. Dlouhodobým testováním bylo zjištěno, že 30 % této houbyje pro terapeutické účely optimální. Nižší koncentrace (10%) je méně účinná, vyšší koncentrace (40%) je vždy na úkor ostatních účinných látek a dochází k posunu účinku konkrétní houby. Agaricus obsahuje ze všech hub nejaktivnější polysacharidové molekuly, proto je jeho působení na buňky imunitního systému nejvýraznější. Houby Agaricus blazei Murill podporují činnost přirozených likvidátorů rakovinných buněk.

Zde můžete vidět, jak vypadá houba Agaricus (Agaricus blazei).

Recepty na použití

Bramboráčky s bylinkovým dipem

Ingredience na bramboráčky: 4 brambory, 1 vejce, 2 polévkové lžíce předem namočených ovesných vloček, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 polévková lžíce nasekaných čerstvých bylinek (bazalka, petrželka, řeřicha, mladá cibulka), kmín

Ingredience na dip: 125 g tvarohu, 3 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, 1 lžička moučkového cukru, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička citrónové šťávy, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce nasekaných čerstvých bylinek, olivový olej

Ingredience na houby: 50 g sušeného Agaricu, 1/8 másla, sůl, pepř, kmín, 1 středně velká šalotka

Postup: Potřebné množství Agaricu namočte přes noc do mléka. Brambory nastrouhejte najemno, přidejte vajíčko, vymačkané ovesné vločky, sůl, pepř, bylinky, mouku. Vytvořte kuličky, které zploštíte na placičky, a smažte na olivovém oleji cca 5 minut po obou stranách na mírném plamenu. Smíchejte tvaroh s jogurtem a přidejte ostatní ingredience a vymíchejte jemný dip. Vymačkané houby nakrájejte na menší kousky, přidejte pokrájenou šalotku, sůl, pepř a kmín a orestujte na másle cca 15 minut. Takto připravené houby podávejte společně s usmaženými bramboráčky a dipem.

Krémové rizoto

Ingredience: 50 g sušeného Agaricu, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce másla, 2 šalotky, 200 g kulatozrnné rýže na rizoto, 1 dl bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, 100 g parmazánu, sůl, pepř

Postup: Potřebné množství Agaricu namočíme přes noc do mléka. Na olivovém oleji a másle zpěníme najemno nakrájené šalotky, přisypeme rýži a lehce ji orestujeme do sklovata (cca 2 minuty). Zalijeme vínem a necháme ho vyvařit, poté přidáme vymačkané a na kousky nakrájené houby, na vedlejším hořáku necháme zvolna bublat vývar. Po jedné sběračce ho přiléváme, stále mícháme, a když se vývar vstřebá, přilijeme další. Po 15–20 minutách by měla být rýže hotová, ale na skus pevná. Osolíme ji a opepříme, nakonec přidáme strouhaný parmazán – část vmícháme do rizota, částí parmazánu posypeme rizoto na talíři.

Houbové placičky s bramborovou kaší

Ingredience na karbanátky: 25 g sušeného Agaricu, 25 g sušené shiitake, 4 polévkové lžíce ovesných vloček (lze nahradit jednou žemlí pokrájenou na kostičky a namočenou v mléce), 1 vejce, 1 malá cibule, 2–3 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, 2 lžíce strouhanky, olivový olej

Ingredience na jemnou bramborovou kaši: 5 středně velkých brambor, 80 g másla, 100 ml šlehačky, 1 středně velká cibule, sůl

Postup: Houby namočte přes noc do mléka, vymačkané houby posekejte nahrubo v mixéru. Přidejte vymačkané ovesné vločky (nebo žemli), vejce, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a strouhanku. Promíchejte, v dlani tvořte kuličky, zploštěte je na placičky a smažte na oleji cca 5 minut po každé straně. Oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky a uvařte je v osolené vodě (cca 20 minut). Uvařené brambory slijte a rozšťouchejte v hrnci. Po kouscích zapracujte máslo a přilévejte lehce ohřátou šlehačku, kaši poté metlou vyšlehejte dohladka. Jemně nasekanou cibulku osmažte na másle a použijte jako ozdobu na kaši.

Zdroj: Houby proti rakovině
Zveřejněno dne: 22.9.2016

Antónia Mačingová – Zhubněte jednou provždy 2

Recepty

Falešný bramborový salát

Ingredience:

  • 3 dl sterilizovaných okurek,
  • 3 dl sterilizované mrkve s hráškem,
  • 1 cibule,
  • ¼ většího celeru,
  • 4 natvrdo vařená vajíčka,
  • 1 jogurt,
  • 1 zakysaná smetana,
  • sůl, pepř, popřípadě citron a med

Postup:

Cibuli nakrájejte na proužky a spolu s kolečky nakrájených sterilovaných okurek krátce povařte ve vroucí vodě. Sceďte, dejte do misky a přidejte scezenou mrkev s hráškem, uvařený a nahrubo nastrouhaný celer, osolte, opepřete, vmíchejte na kostičky nakrájená vajíčka, jogurt a smetanu. Podle chuti můžete přidat i trochu citronové šťávy a med.

Tento salát je chuťově adekvátní náhradou klasického bramborového salátu a ještě ke všemu je zdravý.

Ryba

Ingredience:

  • Kousky kapra nebo tresky,
  • mleté vlašské ořechy nebo mleté mandle,
  • vajíčko,
  • sůl, pepř,
  • sladká mletá červená paprika
  • stroužek česneku

Postup:

Z ořechů, mletého pepře, soli a papriky si připravte směs. Vajíčko osolte, přidejte prolisovaný česnek a rozšlehejte. Kousky ryby namočte ve vaječné směsi a obalte ve směsi z ořechů. Na rozehřátém oleji osmažte. Porce vysušte na ubrousku.

Zelňačka

Ingredience:

  • 1 velký kedluben,
  • 1 petržel,
  • 1 středně velká cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 3 bobkové listy,
  • sušené mleté hříbky a sušené hříbky,
  • sůl, pepř,
  • olej,
  • 700 ml vody,
  • šťáva z poloviny citronu

Postup:

Na osolený olej, což je specialita Mačingové, přidejte cibuli nakrájenou na tenké proužky, česnek, směs hříbků a pepř (v mixéru nebo kávovém mlýnku najemno pomelte sušené hříbky s celým černým pepřem). Přidejte na hrubém struhadle nastrouhaný kedluben a petržel a chvíli restujte. Poté přilijte vodu, přidejte tři bobkové listy a povařte. Po uvaření vyjměte bobkové listy, zeleninu rozmixujte na hladkou hmotu a přidejte šťávu z citronu. Před podáváním polévku ozdobte nasekanou petrželovou natí a přidejte uvařené nasušené hříbky, které jste si uvařili ve vedlejším hrnci v osolené vodě.

Zeleninová příloha

Ingredience:

  • čerstvé mladé lístky z červené řepy,
  • česnek,
  • vlašské ořechy nebo mandle,
  • mrkev,
  • sůl,
  • olej

Postup:

Svazek nakrájených listů z červené řepy osmažte na osoleném oleji, přidejte na plátky nakrájený česnek. Podlijte vodou a duste cca 15 minut. Nechte vychladnout a přidejte mleté vlašské ořechy nebo mandle. Na závěr můžete pokrm ozdobit nakrájenou mrkví.

Maková buchta

Ingredience:

  • 1,5 hrnku žitné nebo špaldové mouky,
  • 0,5 hrnku mletého máku,
  • 1 hrnek sójového mléka,
  • 0,5 hrnku olivového oleje,
  • 0,5 prášku do pečiva,
  • 1 hrnek medu

Postup:

Všechny suroviny řádně smíchejte a hotové těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte na 170 °C cca 30 minut. Buchta je dle fotografie nadýchaná a vypadá úžasně.

Špenátové lívance

Ingredience:

  • 300 g špenátu,
  • 1 cibule,
  • 3 vejce,
  • petrželka,
  • bazalka,
  • sůl, pepř

Postup:

Cibuli osmahněte na pánvi dozlatova, dochuťte česnekem, solí, pepřem a přidejte opraný špenát. Po částečném změknutí špenátu jej odeberte a počkejte, až vychladne. Mezitím si rozklepněte 3 vejce, která osolte, opepřete a přidejte k nim nadrobno nasekanou petrželku a vychladlý špenát. Tuto směs dvě minuty opečte, jakmile máte omeletu hotovou, posypte ji brynzou. Poté smotejte a servírujte.

Pro jakou krevní skupinu jsou uvedené recepty vhodné, se dozvíte v knize „Zhubněte jednou provždy 2“.

Zdroj: Antónia Mačingová – Zhubněte jednou provždy 2
Zveřejněno dne: 22.4.2016

Jablečný ocet a dna

Recepty s jablečným octem vhodné při dně

Zálivka s jablečným octem a medem

Ingredience: 8 lžiček vody, 1 lžička jablečného octa, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička medu, sůl, pepř, bylinky dle chuti a možnosti

Postup: Zvolenou nakrájenou zeleninu posypeme bylinkami, podle chuti osolíme, opepříme. Ve skleničce smícháme vodu, ocet, olivový olej a med. Takto připravenou zálivkou přelijeme salát a vše dobře promícháme.

Bramborový salát

Ingredience: 50 g malých brambor ve slupce (nebo větších překrojených), 4 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce majonézy, 8 sušených rajčat, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl a pepř na dochucení

Postup: Brambory operte a uvařte do měkka. Ostrým nožem nakrájejte sušená rajčata na tenké plátky. V misce smíchejte jogurt, jablečný ocet, majonézu a podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte se sušenými rajčaty a petrželkou. Brambory nechte vychladnout a nakrájejte je na kousky velké cca 5 cm. Brambory přelijte zálivkou a promíchejte. Takto připravený salát nechte asi 20 minut odležet v lednici.

Brambory s bylinkovým dipem

Ingredience: 1 rajče, 12 středních brambor, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 kelímek zakysané smetany, 1 lžička jablečného octa, 1 salátová okurka, tymián, sůl, bazalka

Postup: Brambory omyjte, nakrájejte na půlky a povařte asi 3 minuty v osolené vodě. Mezitím si připravte marinádu. Na ni budete potřebovat olivový olej, sůl a tymián. Předvařené brambory slijte, vyskládejte na pekáč vyložený alobalem, promíchejte s marinádou a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 15 minut. Nyní si připravte dip. Do misky dejte kelímek zakysané smetany, jablečný ocet, prolisovaný česnek utřený se solí a čerstvou pokrájenou bazalku. Salátovou okurku oloupejte, podélně rozkrojte, vykrájejte středy se semínky, nastrouhejte na hrubém struhadle. Vzniklou tekutinu slijte a přidejte do dipu. Rajče omyjte, rozkrojte, vyjměte také střed se semínky a pokrájejte na drobné kostičky. Vše promíchejte a podle chuti dosolte. Slitou tekutinu z okurky nevylévejte, ale vypijte. Upečené bylinkové brambory podávejte společně s bylinkovým dipem ke grilovaným masům.

Salát z červené řepy

Ingredience: 1 velká červená řepa, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička jablečného octa, 5 sušených švestek, 1 stroužek česneku, hrst vlašských ořechů, sůl, pepř

Postup: Uvařenou červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme pokrájené sušené švestky, nasekané vlašské ořechy. Připravíme si zálivku z oleje, jablečného octa, drceného česneku, soli a pepře. Zálivkou přelijeme směs, zamícháme a podáváme. Jde o nezvyklou kombinaci. Tento recept však ocení především jedinci se zpomalenou peristaltikou střev. Červená řepa obsahuje vápník, fosfor, železo a podporuje krvetvorbu; má rovněž nízký obsah purinů – 8 g ve 100 g.

Perkelt z mrkve

Ingredience: 10 mrkví, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce jablečného octa, sůl, mletý pepř, rozmarýn, drcený kmín nebo koriandr, rozmarýn

Postup: Očištěnou a na tenké plátky nakrájenou mrkev přidáme k najemno nakrájené cibuli, kterou podusíme na OSOLENÉM oleji. Podusíme společně, přidáme pepř, půl čajové lžičky mletého rozmarýnu, kmínu nebo koriandru. Promícháme a přidáme 1 lžíci sójové omáčky. Za stálého míchání orestujeme a poté přidáme 2 dl vody. Pod pokličkou vaříme asi 15 minut, dokud se voda nevyvaří a na mrkvi zůstane jen jemný povlak. Mrkev čistí střeva, působí močopudně, podporuje peristaltiku, zvyšuje produkci krve, dodává energii mozku, snižuje cholesterol, chrání zrak a zubní sklovinu. Obsahuje vitaminy A, C a B, betakaroten, železo, měď, vápník, draslík a sodík.

Zeleninový boršč

Ingredience: ½ hlávky syrového bílého zelí, 2 mrkve, celer, 2 rajčata, 2 červené řepy, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce jablečného octa, celý pepř, 4 bobkové listy, sůl, 1/5 l vody, 1 lžíce zakysané smetany

Postup: Očištěnou červenou řepu, mrkev a celer nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky a vše vložíme do vroucí osolené vody. Přidáme bobkový list a pokrájená rajčata. Vaříme. Mezitím si na rozehřátém oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak a necháme krátce provařit. Tuto směs pak přidáme do polévky a necháme přejít varem. Dochutíme jablečným octem, solí a pepřem. Na zjemnění můžeme použít zakysanou smetanu.

Zdroj: Jablečný ocet a dna
Zveřejněno dne: 10.1.2016

Hloh

Tinktura

Postup: 150 g sušených plodů hlohu zalijeme 1 litrem 50% alkoholu (vodky nebo slivovice) a necháme 3 týdny v uzavřené láhvi za každodenního protřepávání louhovat. Tinktura se podává 3x denně po 20 až 30 kapkách, při preventivním užívání postačuje 2x denně po 15 kapkách – v závislosti na typu srdečního onemocnění.

Nálev

Postup: 1 čajovou lžičku sušených nadrcených plodů přelijeme 1/4 l vroucí vody a louhujeme 15 minut. Čaj pijeme chladný ráno a večer po jednom šálku. Užívá se při srdečních neurózách, bušení srdce, srdeční slabosti, nespavosti, proti vysokému krevnímu tlaku, kornatění tepen a během rekonvalescence po mrtvici.

Odvar

Postup: 2 lžíce plodů vaříme v 1/2 l vody 10 minut. Odvar pijeme vlažný, 2 šálky denně. Užívá se i proti ledvinovým kamenům.

Recept na marmeládu

Ingredience: 1 kg čerstvých plodů hlohu, 1/2 kg cukru nebo medu (případně 1/2 kg želírovacího cukru, nebo cukr a želírovací prostředek), šťáva a kůra z 1 ½ citronu, sůl, pepř

Postup: Plody hlohu omyjeme, obereme stopky, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Vaříme cca 20 minut do změknutí plodů. Vařené plody i s vodou rozmixujeme v mixéru nebo ponorným mixérem přímo v hrnci a dužinu propasírujeme přes jemné sítko. Propasírovanou dužinu vrátíme zpět do hrnce, přidáme citronovou šťávu a kůru, cukr nebo med a podle chuti špetku soli a pepře. Svaříme na požadovanou konzistenci. (Proveďte test hustoty – dejte lžičku marmelády na talířek a nechte zchladnout, pokud marmeláda neteče, je hotová). Pokud nechcete marmeládu dlouho vařit, přidejte želírovací prostředek nebo místo cukru a želírovacího prostředku přidejte rovnou želírovací cukr. Pak stačí propasírovanou dužinu provařit jen pět minut a je hotovo. Hotovou marmeládu nalijte do sterilních nahřátých skleniček. Uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Marmeláda z hlohu je lehce nahořklá, proto se do ní přidává citron, špetka soli a pepře. Sůl vytáhne chuť a pepř zůstává jako jemný závěrečný tón na jazyku. Marmeláda má nádhernou rubínovou barvu.

Pálenka z hlohu

Postup: Plody hlohu se nasypou do vodky nebo žitné, přidá se cca 100 g cukru, nechá se 4 až 6 měsíců stát a potom se užívá jako lék.

Zdroj: Hloh
Zveřejněno dne: 21.10.2015

Detoxikace citronem

Recepty na detoxikaci pomocí citronové limonády

Očistěte tělo od nežádoucích toxinů a restartujte svůj metabolismus. Ve Spojených státech v poslední době získává na oblibě Lemon Detox Diet, neboli citronová detoxikační dieta. A vy si ji můžete vyzkoušet také. Připravte si nápoj na detoxikaci organismu, který osvěžuje a zároveň dodává tělu důležité látky. A pomáhá při hubnutí. V hlavní roli – citron.

Potřebné věci:

  • sklenice ledové vody
  • šťávu ze středního až velkého čerstvě vymačkaného citronu
  • 2 lžíce 100% čistého javorového sirupu¨
  • špetka kajenského pepře nebo mletého zázvoru
  • lžíce

Příprava:

  • Vezměte si čistou sklenici a z poloviny ji naplňte studenou vodou z kohoutku. Můžete použít také čistou balenou vodu, neperlivou.
  • Připravíme si čerstvý citron. Řádně jej omyjeme v teplé vodě. Rozkrojíme na dvě půlky a obě vymačkáme do sklenice s vodou. Dáme pozor, aby nám do sklenice nespadla semínka.
  • Přidáme dvě lžíce čistého javorového sirupu. Ten se produkuje v Severní Americe a má blahodárné účinky na náš organismus.
  • Přidáme špetku kajenského pepře nebo mletého zázvoru. Kajenský pepř se označuje jako Cayenne (podle oblasti ve Francii), koření Guinea, nebo volně přeloženo – pepř kravského rohu. Je to druh chilli papričky, která se používá k dochucování jídel a pro lékařské účely. Obsahuje vysoké množství vitamínů a své uplatnění našla i jako přísada do jídel a nápojů.
  • Vezměte lžíci a zamíchejte. Dolijte sklenici vodou a opět promíchejte.
  • Pijte 6 až 8 sklenic denně po dobu sedmi až čtrnácti dnů pro maximální výsledky hubnutí.

Varování

V prvních dnech můžete mít pocit pomalosti a slabosti. V tuto chvíli vaše tělo uvolňuje toxiny a zbavuje se tuků. Před zahájením tohoto nebo jiného programu hubnutí se vždy poraďte se svým lékařem. Pokud začnete mít závratě, sedněte si a požádejte o lékařskou pomoc. Nepoužívejte imitace citronu v podobě citronové šťávy, pro detoxikaci těla je výhodnější čistá citronová šťáva. Během této diety se obvykle nejí pevná strava. Nepoužívejte nic jiného než čistý javorový sirup. Přidané cukry a konzervační látky u jiných výrobků by mohly zastavit vaše hubnutí. Poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: Detoxikace citronem
Zveřejněno dne: 30.10.2013

Piperin

Účinky

Černý pepř je mnohem více než koření. Jeho vrchní vrstva – piperin – je stále častěji popisována jako silný tukový reduktor, avšak množství používané v kuchyni je příliš malé na to, aby byl využitý její nesmírně cenný odtučňovací potenciál. Proto byl vytvořen extrakt. Tento extrakt posiluje vylučování trávicích šťáv (žaludečních, slinivkových, střevních) a blokuje geny zodpovědné za produkci tukových buněk. Piperin přirozeně zrychluje metabolismus a povzbuzuje organismus ke spalování maximálního množství kalorií. Piperin odtučňuje přirozeně, proto vysněnou postavu získáte bez námahy a drastických diet. Dodatečná fyzická aktivita může zlepšit tvarování postavy, ale není nutná pro zhubnutí.

Piperin odstraňuje základní problém obézních osob – nekontrolované přejídání. Mnoho uživatelů se chlubí, že například díky přípravku Piperine Forte již nepotřebují sladkosti. Jde tedy o obrovský průlom v boji s obezitou! Fenomén piperinu spočívá především v jeho postupném působení – tuková tkáň se spaluje poněkud pomaleji, ale zato přirozeně a trvale.

Zdroj: Piperin
Zveřejněno dne: 16.4.2016

Co je to atkinsonova dieta

Recepty

Římské feta chlebíčky

Potřebujete: 200 g balkánského sýru (strouhaný), 1 vejce, 30 g mletých slunečnicových semen, 30 g lněného semínka, 10 g pšeničných otrub

Příprava: Všechny ingredience prohněteme a vyformujeme váleček. Nakrájíme na plátky. Každý plátek položte na bobkový list, pečte 25 minut při 200 °C. Nenakynou, zůstanou ploché. Jsou vynikající jako základ s máslem pro různé oblohy jako např. šunka, uzená krůtí prsa apod. Před jídlem bobkový list odstraňte. Je možné zmrazit je do zásoby. Místo bobkového listu vyzkoušejte tymián a rozmarýn.

Plněná dýně Hokkaido

Potřebujete: 1 kg dýně Hokkaido, 1 pórek, 200 g mletého hovězího masa, 1–2 stroužky česneku, 1rajče, 3 lžíce rajčatové pasty, 1/2 šálku kysané smetany, sůl, pepř, kajenský pepř (chilli koření), hrst čerstvé petrželky, 1/2 balíčku feta sýru (balkánský), olej

Příprava: Odstraňte z dýně vršek – víko, lžící vydlabejte semínka a vlákna i s částí dužiny, až zbyde centimetrový okraj. Dužinu uchovejte pro další použití. Nasaďte kryt a pečte po dobu 20 minut v troubě při 180 °C. Mleté hovězí maso osmažte na oleji, přidejte česnek a trochu zeleninového vývaru, dužinu z dýně a očištěný a na proužky nakrájený pórek, rajče a rajčatový protlak a chvíli poduste. Pak vše dochuťte zakysanou smetanou a kořením. Fetu nakrájejte na kostičky a vmíchejte do náplně, tu poté vložte do dýně a pečte dalších 20 minut. Hotovou dýni krájejte jako meloun.

Jednoduchá polévka z mletého masa

Potřebujete: 350 g mletého masa, 1–2 lžíce oleje, 1 kostku vývaru, sůl, pepř, půl litru vody

Příprava: Mleté maso v hrnci zprudka osmažit, pak dle chuti ochutit, zalít vodou a přivést k varu. Přidejte kostku vývaru a povařte.

Lososové filety na zelených špekových fazolkách

Potřebujete: 200 g filetů z lososa, 100 g mražených zelených fazolových lusků, 50 g anglické slaniny nebo uzeného špeku, 1 malá cibule, 100 g čerstvého másla, 20g másla s mořskou solí, slunečnicový olej, bílý pepř, sůl

Příprava: Mražené fazolky krátce povaříme v osolené vodě, tak aby ještě byly „al dente“. Scedíme, přelijeme studenou vodou a necháme okapat. Na pánvi lehce osmažíme na rozpáleném oleji kostičky slaniny a cibulky, tak aby nebyla příliš hnědá, přidáme okapané fazolky. Směs promícháme, osolíme a opepříme. Na druhé pánvi na oleji opečeme filety z lososa, pro lepší vůni ke konci přidáme čerstvé máslo. Nesmažíme ho dlouho, nemá být vysušený jako treska, ale pěkně šťavnatý. Osolíme ho a opepříme. Pokud máme máslo s mořskou solí, solíme jen velmi lehce. Opečené fazolky upravíme na talíř, na ně položíme filety z lososa a navrch dáme hoblinky vychlazeného másla s mořskou solí.

Drůbeží roláda

Potřebujete: 1 kg kuřete, 100 g anglické slaniny, 100 g šunky, 100 g sýru, 1 ks cibule, 2 vejce, 5 ks čerstvých žampionů (mohou být i sterilované), 1 polévkovou lžíci francouzské hořčice – dijon, 2 stroužky česneku, ½ bílé nebo zelené papriky, ½ lžičky mletého bílého pepře, ½ lžičky solil, 2–3 polévkové lžíce másla

Příprava: Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobno. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Na lžíci másla osmahněte cibuli a česnek, přidejte žampiony. Vmíchejte vejce, osolte, opepřete. Papriku očistěte a nakrájejte na nudličky, vsypte k žampionům. Vše společně promíchejte, chvíli osmažte a poté stáhněte z ohně. Vykostěné kuře nebo krůtí prsa rozkrojená na plát naklepejte, lehce osolte. Maso potřete ostřejší hořčicí, rozložte na něj anglickou slaninu, šunku a sýr (sýr můžete také nakrájet na kostičky a vmíchat do náplně). Potřete připravenou náplní a maso sviňte do rolády a převažte. V pekáčku rozehřejte máslo a roládu opečte, podlijte trochou horké vody a pečte dozlatova. Během pečení přelejte vypečenou šťávou s máslem, podlijte vodou a obraťte. Po upečení odstraňte nit a roládu nakrájejte na plátky. Jako příloha se hodí naše luxusní „bramborová“ květáková kaše nebo pečená dýně Hokkaido a salát.

Masové ražniči s hlívou

Potřebujete: 400 g menších klobouků hlívy (třeně použijeme do polévky), 150 g anglické slaniny na plátky, 2 cibule nakrájené na kolečka, 300 g libového vepřového masa, sůl, mletou papriku, mletý pepř, drcený kmín

Příprava: Na jehly střídavě navlékáme osolenou kostku masa posypanou kořením, které jsme si smíchali na talíři, plátek slaniny, kolečko cibule, hlívu, znovu pokračujeme masem atd. Celý špíz posolíme, položíme na pekáč a dáme péci asi na 25 minut do trouby. Poléváme olejem a vypečenou odkapanou šťávou. V polovině pečení jehly otočíme. Podáváme se zeleninovým salátem.

Zdroj: Co je to atkinsonova dieta
Zveřejněno dne: 8.4.2015

Kurkumin

Kurkumin čaj

Emanace powder čaj s kurkumou a pepřem 100 g.

Čaj Emanace obsahuje vysoce účinný epigallocatechin gallate, zkracovaný v odborné literatuře jako EGCG, který má vysoký potenciál blokovat látky nutné pro přežití rakovinných buněk (znemožňuje jejich cévní zásobení), a tím působí jak v boji proti již rozvinutým nádorovým onemocněním, tak také v prevenci rakoviny samotné. Jak bylo zjištěno v průběhu studií se zvířaty, jsou účinky EGCG zásadní především u rakoviny kůže, plic, tlustého střeva, prsu, jícnu a žaludku. Čaj Emanace je obohacen ještě o další látky, které podporují EGCG v boji s rakovinnými buňkami a zesilují až 1000krát jeho účinek. Je to bylina kurkuma a pepř. Bylo zjištěno, že směs těchto látek se vzájemně ve svém účinku zesiluje, a umocňuje tak odumírání karcinogenních buněk. Kurkuma je jedním ze základních kamenů tradiční indické medicíny – ajurvédy. Základní složkou byliny je kurkumin, který je účinným antivirotikem, přírodním antibiotikem. Kurkuma má schopnost čistit organismus, používá se k léčbě zažívacích problémů, horečky, zánětů, artritidy, dyzenterie, ale také žloutenky či jaterních potíží. Má celou řadu farmakologických účinků. Snižuje hladinu cholesterolu, působí protisrážlivě, jako antioxidant, a má také protirakovinný potenciál (jak již bylo i výše zmíněno). Kurkumin se dostává do buněčných stěn, kde složitými biochemickými pochody chrání buňky proti zhoubným změnám.

Čaj Emanace obsahuje EGCG, kurkumu a pepř – tři významné látky, díky jejichž synergii sleduje tento čaj jediný cíl – být silným pomocníkem v boji proti rakovině a být také prevencí před rozvinutím onemocnění samotného. Emanace ale působí širokospektrálně i na ostatní závažná onemocnění, jako jsou např. cévní a mozkové choroby, infarkt myokardu, cukrovka, poruchy paměti, křečové žíly, upravuje krevní tlak, snižuje nadváhu, posiluje imunitní systém, je vhodný při impotenci, paradentóze, kožních onemocněních, popáleninách, má protiplísňový a antioxidační účinek a pomáhá snižovat cholesterol.

Výhody a nevýhody této varianty

Kofein obsažený v zeleném čaji přináší unavené mysli nový elán tím, že burcuje buňky šedé kůry mozkové. U nervových buněk prodlužuje jejích aktivní fázi, a proto nás dokáže nenásilně přenést přes chvilky ochablosti a poklesu výkonnosti. Zelený čaj nepodporuje jen duševní procesy, jako např. počítání, čtení, psaní či učení se něčemu nazpaměť, ale zvyšuje dokonce i jejich kvalitu. Potvrdil to test prováděný s konzumenty čaje a s osobami, které zelený čaj nepijí. Počet chyb, kterých se dopustili lidé konzumující čaj, byl o 25 % nižší než u těch, kteří čaji neholdují. Schopnost čaje zvyšovat výkonnost dosahuje svého vrcholu čtyřicet minut po konzumaci, a po jedné a půl hodině zase vyprchává. Kofein v zeleném čaji tedy jemně zvyšuje svůj účinek a dlouho působí, což je pro náš organismus přínosné, na rozdíl od kofeinu v kávě, který vyburcuje naše smysly okamžitě, což je pro naše tělo nezdravý šok, ale v krátké době následuje o to větší útlum!

Nevýhodou kurkuminu je jeho nízká vstřebatelnost. Stačí však nepatrné množství piperinu obsaženého v pepři a jeho vstřebatelnost se až 1000× zvýší. Pepř mimo jiné také probouzí sekreci žaludečních šťáv a trávicích enzymů, a tím zlepšuje trávení a urychluje metabolismus, napomáhá k léčbě rakoviny, a zároveň odstraňuje bolesti s nádory spojené.

Tento čaj se nedoporučuje dětem do 15 let a těhotným ženám.

Způsob použití

Čaj se dodává ve 100g balení, které postačí na přípravu 200 šálků, je možné provést vždy ještě druhý nálev (400 šálků). Jeden šálek (2,5–3,0 dl vody) se připraví cca z jedné poloviny odměrky, která je přiložena. Zalijete vodou o teplotě 70–80 °C. Louhujte 5–8 minut a sedlinu můžeme zalít ještě jednou. Čaj se nesladí, výjimečně můžete čaj dochutit medem.

Zde se můžete podívat na ceny čaje Emanace.

Zdroj: Kurkumin
Zveřejněno dne: 30.4.2015

Dna – léky bez předpisu

Kapsaicin

Kapsaicin je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, jde o hlavní alkaloid paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Kapsaicin a několik příbuzných sloučenin se společně nazývají kapsaicinoidy a jsou produkovány jako sekundární metabolity chilli papričkami, pravděpodobně pro odpuzování některých býložravců a hub. Kapsaicin je rozpustný v alkoholu a tucích.

Pozitivní účinky způsobené přítomností dusíkaté látky ze skupiny fenylalkylaminových alkaloidů přispívá k podpoře krevní cirkulace, zvýšení rychlosti metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání. Léčebný efekt kapsaicinu se může projevit při dávkách 400 miligramů třikrát týdně. To je množství odpovídající asi třem až osmi paprikám Habanera. Tento druh papriky pochází z poloostrova Yucatan a patří k nejpálivějším na světě. Konzumaci takových paprik byste měli zvážit a nejprve probrat s lékařem. Je třeba dát přednost ověřeným doplňkům stravy, které kapsaicin obsahují. Kapsaicin inhibuje růst nepříjemné žaludeční bakterie Helicobacter pylori a posiluje tvorbu ochranného hlenu v žaludku. Přispívá k regeneraci žaludečních stěn při poškození vlastními enzymy, které je známé jako žaludeční vředy. Chilli papričky mohou pomoci i při hubnutí, pálivá jídla obecně snižují chuť k jídlu. Dále se ještě v trávicím systému, svalech a srdci zvyšuje rychlost metabolismu, což se využívá rovněž při hubnutí. Běžné dávky mají celkově povzbuzující účinky na tělesné funkce a výkonnost, včetně vlivu na oběhovou soustavu, který je podobný krátkodobému aerobnímu cvičení. Kapsaicinem či chilli papričkami se lze předávkovat. Dojde k poničení mitochondrií a místně dokonce k likvidaci některých bolestivých nervových zakončení. U některých osob může mít kapsaicin (kromě zarudnutí pokožky nebo přechodných puchýřků) vliv na krevní tlak a srdeční rytmus.

Pomoc při léčení:

  • trombózy
  • křečových žil
  • omrzlin
  • podlitin, hematomů
  • hadího uštknutí
  • Raynaudovy choroby
  • otravy potravinami – ostré chilli papričky ničí bakterie (Vibrio vulnificus – původce otravy ústřicemi či špatným sushi, Escherichia coli, Shigella, Salmonella)
  • srdeční arytmie – kapsaicin funguje jako přírodní blokátor kalcia
  • diabetu mellitu – kapsaicin snižuje hladinu krevního cukru
  • aterosklerózy
  • usazování hlenů v plicích
  • alkoholismu
  • podchlazení
  • řezných ran– kajenský pepř pomáhá zastavit krvácení

Chemická struktura kapsaicinu vyvolává dráždění zakončení nervů citlivých na bolest, takže po jeho požití nebo aplikaci na kůži se ozývá bolest nebo pálení. A přestože ve skutečnosti nenastalo žádné popálení, podrážděné neurony uvolňují neurotransmitery nazývané substance P, které zajišťují přenos pocitu bolesti do mozku. Tento princip působení kapsaicinu se zdá být cenným v případech použití jako přírodní prostředek proti bolesti. Spotřebovává se přitom mnoho substance P, a tak může docházet ke snížení signálů bolesti vysílaných do mozku. Krémy s kapsaicinem jsou díky tomu velmi účinné pro úlevu od artritidy, při dnových záchvatech bolesti svalů nebo nervových zakončení.

Vnitřní používání kapsaicinu vyvolává přechodné zvyšování tělesné teploty a tělo může dokonce přepnout ze spalování sacharidů na spalování tuků. Je to také s největší pravděpodobností způsob, jak kajenský pepř napomáhá regulaci krevního cukru po jídle. Kapsaicin navíc způsobuje, že se cítíte dříve nasycení, což vede ke snižování objemu snědeného jídla. Dietní změny pak nemusí být obtížné realizovat. Studie prováděná u myší prokázala, že jakmile se kapsaicin dostal do tenkého střeva, zvýšil se metabolismus takzvaného hnědého tuku, který bývá spojován i se zvýšením energetického výdeje a s všeobecným ubýváním tuku v těle. Těm, kteří se chtějí zbavit tuku, může užívání kapsaicinu napomáhat jak ke kalorickým úbytkům, tak i ke zvyšování energetických výdajů.

Kupte si balíček čerstvého koření chilli (kajenského pepře), abyste u většiny jídel vyvolali příjemnou pálivou příchuť, postačí přidávat jen pár špetek. Čím více budete dávku zvyšovat, tím větší teplo to ve vás bude vyvolávat, aniž by se chuť vašeho jídla nějak dál měnila. Pokud s příchodem chladného počasí budete pravidelně do jídel přidávat kajenský pepř, zabráníte tím i obvyklým zimním přírůstkům na váze. Trpíte-li dnou, poraďte se o užívání kapsaicinu se svým lékařem.

Pokud máte osobní zkušenost s toto problematikou, podělte se s ostatními, budou vám určitě vděční.

Zdroj: Dna – léky bez předpisu
Zveřejněno dne: 1.11.2016

Houby proti rakovině

Shiitake (houževnatec jedlý, Lentinula edodes)

Jedná se o jedlou hnědou houbu, které se daří v lesích východní Asie. V Japonsku je považována za symbol dlouhověkosti. Je totiž velmi bohatá na stopové prvky, jako je měď, hořčík, selen, vitamíny skupiny B a mnoho antioxidantů. Shiitake posiluje imunitní systém a tím aktivuje určité proteiny a buňky, které bojují s rakovinou.

Zde můžete vidět, jak vypadá houba shiitake (Lentinula edodes).

Recepty na použití

Shiitake v pivním těstíčku

Ingredience: 400 g shiitake, 2 vejce, 150 g hladké mouky, 1 dl piva (Budvar), olej na smažení, mletý černý pepř, sůl

Postup: Z vajec oddělíme žloutky a rozmícháme je s pivem a moukou na husté těstíčko. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech ho vmícháme do těstíčka, osolíme ho a lehce opepříme. Houby omyjeme, osušíme a větší nakrájíme na čtvrtiny. Obalíme je v připraveném těstíčku, vložíme do většího množství rozehřátého oleje (nejlépe do fritovacího hrnce) a usmažíme dozlatova. Usmažené houby necháme odkapat na savém ubrousku a podáváme je s vařenými či opečenými brambory nebo bramborovou kaší.

Pikantní polévka

Ingredience: 1 l kuřecího vývaru, 200 g shiitake, 1 balení čínských nudlí, 1 svazek jarní cibulky, 4 červené chilli papričky, 4 stroužky česneku, 5 lžic sójové omáčky, 3 lžíce rybí omáčky, 3 lžíce oleje, citrónová kůra, sůl

Postup: Houby shiitake omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Chilli papričky omyjeme, překrájíme (pokud nechceme mít polévku příliš pálivou, zbavíme je nejprve semínek) a zprudka je opečeme spolu s houbami na rozehřátém oleji. Po chvilce přidáme nakrájený česnek, očištěné cibulky nakrájené na větší kousky a krátce opečeme. Pak vše zalijeme vývarem a povaříme 10 minut. Přidáme sójovou a rybí omáčku, citrónovou kůru, polévku osolíme (měla by být ostřejší i slanější, protože nudle do sebe vtáhnou část chuti) a vaříme ještě 5 minut. Nudle uvaříme podle návodu na obalu, ale asi o třetinu času méně, aby zůstaly pevnější, vmícháme je do polévky a ještě krátce povaříme.

Masové kuličky s houbovou omáčkou

Ingredience na kuličky: 5 plátků toustového chleba, 1 dl drůbežího vývaru, 200 g kuřecího masa, 150 g libového vepřového masa, 1 vejce, 1 cibule, 1 stroužek česneku, koření do mletého masa, sůl

Ingredience na asijskou houbovou omáčku: 1 lžíce másla, 100 g shiitake, 100 g žampionů, 2 lžíce bílého vína, 2/3 silného masového vývaru, 1/8 dl smetany, 2 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce hladkolisté nasekané petržele, pepř, sůl, olej na pečení

Postup: Plátky toastového chleba rozložíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a opečeme je dozlatova a dokřupava. Necháme je vychladnout, pak je rozdrtíme, nasypeme do misky, pokropíme vývarem a necháme nasáknout. Oba druhy masa nakrájíme na kousky a umeleme. Přidáme namočený chléb, vejce, oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a česnek, směs ochutíme kořením na mleté maso, osolíme a důkladně promícháme. Zakryjeme ji mikrotenovou fólií a necháme hodinu rozležet v chladničce. Mezitím připravíme omáčku. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme na plátky nakrájené houby a necháme je změknout. Přilijeme víno a mícháme, dokud se všechna tekutina skoro nevypaří. Pak přilijeme vývar rozmíchaný se smetanou a hořčicí, prošleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme plamen, omáčku povaříme do zhoustnutí asi 5 minut a dochutíme ji pepřem a případně solí. Z masové směsi vytvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě menší kuličky, vložíme je do pánve s rozehřátým olejem a opečeme je ze všech stran dozlatova. Kuličky poléváme připravenou omáčkou. Podáváme s pečivem nebo rýží.

Zdroj: Houby proti rakovině
Zveřejněno dne: 22.9.2016

Bezlepková dieta

Recepty pro bezlepkovou dietu

BEZLEPKOVÝ CHLÉB

Ingredience

500 g mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)

250 ml vody

200 ml mléka

1 lžička soli

3 lžíce oleje

2 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 a ½ sáčku sušeného droždí

1 hrst chia semínek

1 lžička chlebového koření

Postup

Do  nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě 220 °C.

MRKVOVÉ MUFFINY

Ingredience

½ hrnku jablečného pyré

½ hrnku oleje

3 lžíce rozmixovaného lněného semínka

8 lžic vod

1 a ½ hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)

½ hrnku kokosu

½ hrnku třtinového cukru

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

1 lžička skořice

Muškátový oříšek

Sušený mletý zázvor

Sůl

3 hrnky nastrouhané mrkve

Postup

V jedné nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a  vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku, sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při  teplotě 170 °C asi půl hodiny.

RÝŽOVÉ VLOČKY S OVOCEM

Ingredience

200 g rýžových vloček

700 ml mléka

Špetka soli

1  vanilkový cukr

Ovoce (jahody, jablka, hrušky, atd.)

Postup

Vločky se  společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do  této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.

ZELENINA S KOZÍM SÝREM

Ingredience

Libovolné množství oblíbené zeleniny

Olivový olej

1 cibule

1  stroužek česneku

Pepř

Sůl

Bazalka

Kozí sýr

Postup

Oloupeme si a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím sýrem.

RÝŽE S KUŘECÍM MASEM A ŽAMPIONY

Ingredience

1  balíček rýže

1 kuřecí prso

1 cibule

Žampiony

Sůl

Pepř

Olivový olej

Voda

Citrónová šťáva

Petržel

Postup

Rýže se  uvaří podle návodu. Kuřecí maso se omyje a nakrájí. Kousky kuřecího masa se osolí, opepří a na olivovém oleji se osmahnou. K masu se přidá nakrájená cibule a žampiony. Vše se  osmahne a pak zalije vodou a dusí se. Maso se pak dochutí solí, pepřem, citronovou šťávou a podle chuti i případně petrželí.

POHANKOVÉ PALAČINKY S OVOCEM

Ingredience

2 hrnky pohankové mouky

500 ml mléka

1 vejce

Sůl

Třtinový cukr

Tvaroh

Ovoce

Postup

Do  zahřátého mléka se přidá vejce, mouka, trocha soli a třtinového cukru. Vytvoří se směs, která se nalévá na pánev. Osmahnou se  palačinky, které se pak potřou tvarohem (může být oslazený) a  ozdobí ovocem podle chuti (banán, jahody, borůvky, maliny, atd.).

ZAPEČENÝ FENYKL S RAJČATY A PARMEZÁNEM

Ingredience

Fenykl

Rajčata

Pórek

Česnek

Parmezán

Olivový olej

Pepř

Tymián

Sůl

Postup

Nejprve se  fenykl omyje, odstraní se jeho svrchní listy a odkrojí se stopka. Pak se teprve fenykl nakrájí na plátky, které se orestují na  olivovém oleji. Orestované plátky se vloží do nádoby na  zapékání, na ně se pokládají kousky rajčat, pórku a česnek. Vše se opepří, osolí, přidá se tymián a vše se ještě na  závěr důkladně posype parmezánem. Pokrm se peče v troubě asi 15 minut na 200 °C.

SLANÝ POHANKOVÝ KOLÁČ

Ingredience

1  hrnek pohankové mouky

1  hrnek kukuřičné mouky

2  vejce

½ hrnku oleje

1  hrnek vody

1  kypřící prášek do pečiva bez fosfátů

1  lžička soli

Zelenina

Oregano

Bazalka

Postup

Všechny ingredience se smíchají a vytvoří se těsto, které se vloží na  plech a rozprostře se po něm. Na těsto se vkládá nakrájená zelenina podle chuti (rajčata, cuketa, olivy, cibule a další). Vše se dochutí oreganem a bazalkou. Poté se plech vloží do trouby a  peče se asi 15 minut na 200 °C.

JÁHLOVÝ NÁKYP S OVOCEM

Ingredience

1  hrnek jáhel

Voda

Ovoce

Rozinky

Ořechy

Skořice

Třtinový cukr

Postup

Nejprve je třeba jáhly důkladně promýt a třikrát spařit. Poté se  vaří asi půl hodiny. Na vymazaný plech se dá část jáhel, na  ni se pokládají plátky ovoce, ořechy a rozinky. Celé se to posype skořicí a zbytkem jáhel. Nákyp se peče asi půl hodiny při teplotě 200 °C.

CANDÁT SE ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORY A ZELENÝMI FAZOLKAMI

Ingredience

Filet z candáta

Brambory

Zelené fazolky

Rozmarýn

Oregano

Petržel

Pažitka

Olivový olej

Máslo

Citrón

Sůl

Postup

Filety z candáta se omyjí, osuší, pak se osolí. Připraví se pánev s olivovým olejem, na kterém se filety osmaží s rozmarýnem a oreganem. Mezitím se uvaří brambory, scedí se a rozmačkají. Do brambor se přidá trocha másla, cibulky, petrželky a pažitky. Zelené fazolky se připraví na páře. Na závěr se ryba pokape citrónem.

TĚSTOVINY S DÝNÍ A ŽAMPIONY

Ingredience

Bezlepkové těstoviny

Žampiony

Malá dýně

Olivový olej

Zelenina

Jarní cibulka

Česnek

Sůl

Pepř

Špenát

Nastrouhaný parmezán

Postup

Těstoviny se povaří podle informací na jejich obalu. Žampiony a dýně se  nakrájí na kousky. Na olivovém oleji se osmahnou kousky zeleniny s jarní cibulkou a česnekem. Žampiony a dýni se přidají k zelenině. Směs se osolí, opepří a přidá se špenát. Chvíli se směs podusí. Nakonec se těstoviny promíchají se  zeleninovou směsí, dochutí se a přidá se parmezán.

KREKRY

Ingredience

85  g bezlepkové mouky

15  g kukuřičné mouky

25  g másla

30  ml smetany

½ vejce

10  g cukru

2,5  g soli

2  g kypřícího prášku

10  g máku

Postup

Všechny ingredience se smíchají a vytvoří se těsto, až na mák, který  se nechá na posypání. Těsto zabalené v potravinářské fólii se nechá asi hodinu uležet. Poté se z těsta vyválí placka a z ní se vykrájí tvary krekrů. Krekry se posypou mákem a solí. Pečou se asi 20 minut při teplotě 170 °C.

BEZLEPKOVÁ VEKA

Ingredience

250 ml bílého jogurtu

450 ml mléka

3 lžíce oleje

1 lžíce cukru

450 g bezlepkové mouky

1 a ½ lžičky soli

1 a ½ balíčku sušeného droždí

Postup

K pečení této veky je vhodné použít pekárnu. Do pečící nádoby se  nalije mléko, jogurt a olej, přidá se cukr, sůl a bezlepková mouka. Nakonec se přidá sušené droždí. V pekárně se pak zvolí program na pečení bezlepkového chleba.

CUKETOVÉ LASAGNE

Ingredience

1 cuketa

2 lilky

3  rajčata

4 vejce

½ kg mletého masa

150 ml smetany

Bezlepková strouhanka

200 ml bílého jogurty

3 lžičky kukuřičného škrobu

Tymián

Sůl

Pepř

2  stroužky česneku

4  brambory

Máslo

Postup

Cuketu a  lilky je potřeba nakrájet na tenké plátky. Brambory se musí oloupat a uvařit. Mleté maso se dochutí solí, pepřem, česnekem, tymiánem a dvěma vajíčky. Do zapékacího pekáčku se nejprve naskládají plátky uvařených brambor, přidá se vrstva ochuceného mletého masa, po ní vrstva nakrájené cukety a lilků a plátky rajčat, takto se vrstvy budou střídat. Nakonec se  přelijí smetanou. Pokrm se peče zhruba půl hodiny při teplotě 180 °C. Potom se ještě přeleje směsí jogurtu s vejci a  kukuřičným škrobem a v troubě se dopeče.

BEZLEPKOVÉ TAŠTIČKY

Ingredience

Bezlepkové listové těsto

Bezlepková mouka

Bezlepková šunka

Sýr

Vajíčko

Postup

Šunka a  sýr se nakrájí na malé kostičky. Vál se musí poprášit bezlepkovou moukou, aby se na něj těsto nelepilo. Těsto se rozválí a vykrajují se z něj kolečka, která se naplní směsí a  jejich kraje se zmáčknou k sobě, aby se těsto spojilo. Taštičky se potřou vajíčkem. Pečou se asi 5 minut.

ZELENINOVÉ KARBANÁTKY

Ingredience

10 dkg jahelných vloček

Mrkev

Celer

Petržel

Cibule

Česnek

2 vejce

Bezlepková mouka

Sůl

Kukuřičná strouhanka

Sádlo

Postup

Zelenina se  nastrouhá (případně nakrájí na malé kostičky) a ve slané vodě uvaří. Uvařená zelenina i s vývarem se přidá k vločkám, poté se přidá česnek, vejce, směs se osolí a  zamíchá. Počká se, až vločky nabobtnají. Pokud je těsto řídké, zahustí se bezlepkovou moukou. Poté se pomocí lžíce tvarují karbanátky a obalují se v kukuřičné mouce. Nakonec se osmaží na sádle.

BROKOLICOVÝ KOLÁČ

Ingredience

Brokolice

1 hrnek bezlepkové krupice

1 hrnek bílého jogurtu

2 lžičky hořčice

1 lžička Dijon hořčice

2 lžíce pažitky

1 vejce

1 lžička prášku do pečiva

Sůl

Pepř

Postup

Brokolice se uvaří v osolené vodě. Krupice se smíchá s bílým jogurtem, přidá se vejce a hořčice. Směs se nechá asi 2 hodiny uležet. Pak se přidá prášek do pečiva, sůl, pepř, pažitka a  vše se promíchá. Vloží se do vymazané formy a těsto se proloží brokolicí. Koláč se peče asi půl hodiny na 170 °C.

BEZLEPKOVÉ LÍVANCE

Ingredience

3 vejce

1 lžíce vody

1 lžíce vanilky

2 lžíce javorového sirupu

2 hrnky mandlové mouky

¼ lžičky soli

¼ lžičky jedlé sody

50 ml oleje

Postup

Vejce, voda, vanilka a javorový sirup se v míse našlehají, pak se  přidá mouka, soda a sůl. Lívance se pečou na pánvi a mohou být podávány s ovocem, s javorovým sirupem, medem, tvarohem atd.

OVOCNÉ KNEDLÍKY

Ingredience

150 g pohankové krupice

400 ml mléka

1 vejce

20 g hnědého cukru

Sůl

150 g pohankové mouky

Ovoce

Postup

Do mléka se přidá krupice a uvaří se hustá kaše, která se pak nechá vychladnout. Promíchá se s vejcem, cukrem, špetkou soli a  pohankovou moukou. Vytvoří se těsto, které se na válu rozválí a z něho se vykrajují kolečka, do nichž se balí ovoce a kraje těsta se pak spojí. Knedlíky se vaří v osolené vodě asi 8  minut.

ZELENINOVÝ VÝVAR S NOKY

Ingredience

350 ml zeleninového vývaru

140 g kukuřičné krupice

Sůl

Pepř

Muškátový oříšek

1 vejce

1 lžíce smetany

2 lžíce petrželky

1 l zeleninového vývaru

Postup

Zeleninový vývar se přivede k varu a postupně se do něj sype kukuřičná krupice a znovu se povaří. Krupice se vaří asi 5 minut a pak se  nechá nabobtnat. V jiném hrnci se zatím nechá vařit osolená voda. Nabobtnaná kukuřičná hmota se osolí, opepří a dochutí, nechá se vychladnout a potom se do ní vmíchá vejce a smetana s bylinkami. Pomocí lžiček se z hmoty vytvoří nočky, které se povaří v osolené vodě, dokud nevyplavou nahoru. Potom se přidají do zeleninového vývaru.

COOKIES

Ingredience

200 g bezlepkové mouky

120 g másla

120 g cukru

1  vanilkový cukr

Špetka soli

1 vejce

4 g kypřícího prášku

Postup

Máslo se  nechá změknout a pak se utře s vejci a cukrem. Do této směsi se vmíchá mouka, prášek do pečiva a sůl. Dále se přidají další libovolné ingredience (ořechy, čokolády, atd.), těsto se  nechá chvílí odstát. Na pečící papír se pak vkládají pomocí lžíce malé sušenky. Pečou se asi 15 minut při teplotě 180 °C.

Zdroj: Bezlepková dieta
Zveřejněno dne: 29.12.2015

Jak snížit kyselinu močovou

Kyselina močová dieta

Dieta při zvýšené kyselině močové je velice důležitá, přestavuje základní péči o vlastní zdraví. Ve většině případů je první a důležité zhubnout, zbavit se přebytečných kil, čímž se už může upravit hladina kyseliny močové a zmírnit tak příznaky onemocnění. Snažte se omezit maso a jídla obsahující velké množství purinu – vnitřnosti, luštěniny, špenát, květák, houby. Při tomto onemocnění je velice důležité dodržovat pravidelný pitný režim. Měli byste vypít každou hodinu sklenici vody, tím zvýšíte průtok krve ledvinami a vylučování kyseliny močové. Optimální je vypít alespoň 3 litry denně. Měli byste se vyhnout jakémukoli alkoholu.

Doporučené potraviny

  • mléčné výrobky – mléko, podmáslí, jogurty, tvaroh, sýry, kysané výrobky
  • zelenina – brambory, čerstvá zelenina, hlávkový salát, kukuřice
  • ovoce – čerstvé ovoce, kompoty
  • nápoje – minimálně 3 litry tekutin denně, minerální voda, voda se šťávou, ovocné čaje
  • tuky – rostlinný olej, tuk, olivový olej
  • moučné výrobky – pečivo, těstoviny, kukuřičná mouka, moučné výrobky
  • koření – petržel, kmín, majoránka, pažitka
  • sladkosti – pudink, sušenky, koktejly, želatina, ovocná zmrzlina

Méně vhodné potraviny

  • mléčné výrobky – smažený sýr
  • zelenina – květák, houby, fazole, rýže
  • nápoje – káva, černý čaj, přírodní vína, minerální voda s větším obsahem minerálních látek
  • tuky – máslo
  • koření – sůl, glutamát sodný
  • sladkosti – tvarohové knedlíky, tučné zmrzliny, máslové krémy
  • vejce – vařená, smažená
  • maso – vařené drůbeží maso a šunka, sladkovodní ryby, libové hovězí maso

Nevhodné potraviny

  • mléčné výrobky – uzené sýry, plísňové sýry
  • zelenina – špenát, kapusta, česnek, rebarbora, křen
  • luštěniny – čočka, hrách
  • nápoje – silný čaj, kakao, tvrdý alkohol, pivo, víno
  • tuky – majonéza, smažená jídla, živočišné tuky
  • koření – pepř, hořčice, sojová omáčka, chilli
  • sladkosti – čokoláda, koblížky, marcipán
  • maso – veškeré uzeniny, maso, vnitřnosti

Doporučenou úpravou potravin je při zvýšené kyselině močové hlavně vaření a dušení (vývary a šťávy z pokrmů však nelze používat).

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou
Zveřejněno dne: 29.3.2015


SiteMAP