Téma: 

oddenek

Kozlíkové kapky

Co se užívá

Bylina se sbírá v období od srpna do října, a to její podzemní část, tedy oddenek s kořeny. Droga se rychle umyje a suší na vzdušném místě. Vzhledem k tomu, že silice je soustředěna v buňkách těsně pod povrchem, je nutné drogu mýt velice opatrně a snažit se nepoškodit povrch kořene. Droga silně voní a je nutné ji chránit před kočkami.

Zdroj: Kozlíkové kapky
Zveřejněno dne: 16.3.2017

Alergie na zázvor

Účinky kandovaného zázvoru

Kandovaný zázvor je vynikající a originální pochoutka k čaji. Jeho konzumace navíc přináší úlevu až příjemné pocity při nachlazení. Kandovaný zázvor si můžete koupit buď v různých kamenných obchodech a stáncích, anebo v mnoha e-shopech. V obchodech je také možné sehnat zázvorové bonbony. Kandovaný zázvor si také můžete připravit sami. Je to snadné a celá příprava vám zabere něco přes hodinu.

Recept na přípravu: Oddenek zázvoru ostrouhejte škrabkou na brambory a pak dle své volby nakrájejte na plátky nebo na kostičky. Kostičky nechte zhruba půl hodiny vařit v čisté vodě. Poté do menšího množství vody nasypte asi tolik cukru, kolik vážil použitý zázvor. Vařte další asi půl hodiny, až se značná část vody odpaří a kousky zázvoru ztmavnou a zároveň jakoby zprůhlední. Tyto kousky pak obalte cukrem a nechte usušit buď na vzduchu, v troubě, nebo v mikrovlnce. Pozor, v mikrovlnce maximálně nahřát jen několik sekund, ne několik desítek sekund. Aby byla vaše příprava kandovaného zázvoru pokud možno bezodpadová, použijte zázvorový vývar a cukerný roztok k přípravě zázvorového drinku, zázvorového čaje nebo zázvorové limonády.

Zdroj: Alergie na zázvor
Zveřejněno dne: 21.11.2016

Léky na hemoroidy

Vnitřní léčba hemoroidů

Při vnitřní léčbě hemoroidů je dobré pravidelně a často používat vlákninu a laxativa na zácpu, které zvětší objem stolice a změkčí ji. Mezi domácí léky na hemoroidy lze tedy zařadit psyllium, lněné semínko, pšeničné otruby a odvar z lejnice pálivé, které by se měly stát součástí každodenní stravy proti hemoroidům.

Prášky na hemoridy

Z prášků jsou to všechny, ve kterých je obsažena léčivá látka makrogol 3350 a laktulóza. Nejlevnější lék, který obsahuje Makrogol 3350 je lék Fortrans, u kterého je doplatek asi 50 Kč. Volně prodejný lék s látkou Makrogol 3350 je pak Forlax 10 G a Molaxole. Laktulóza je například v léku Duphalac a Lactulosa sandoz, oboje volně prodejné v lékárně.

Na hemoroidy také účinkují některé flavonoidy, které se používají na léčbu žil, například je to látka Oxerutin, Troxerutin a Diosmin. Oxerutin se dá v lékárně volně koupit jako Venoruton. Troxerutin se dá v lékárně volně koupit jako Cilkanol. A Diosmin se dá v lékárně koupit jako Mobivenal a nebo si ho nechat předepsat jako Detralex, ve kterém je také obsažen diosmin na hemoroidy.

Také flavonoid z borůvky s názvem anthocyanosides pomáhá nejen na žíly ale i na hemoroidy. I sušený oddenek z celé nebo drcené podzemní části listnatce kopinatého pomáhá na hemoroidy i na žíly. Oba dva tyto přírodní léky posilují kapiláry a snížili jejich propustnost a zánětlivost.

Zdroj: Léky na hemoroidy
Zveřejněno dne: 2.11.2012

Kozlík lékařský

Kozlík lékařský

Rostlina patří do čeledi kozlíkovité. Kozlík lékařský je vytrvalá přímá bylina s charakteristickým pachem, dorůstající výšky asi 60 až 200 cm. Lodyha bývá přímá, v květenství větvená, rýhovaná a mimo uzliny lysá. Vyrůstá z krátkého silného vertikálního podzemního oddenku. Lodyžní listy jsou lichozpeřené, dlouze řapíkaté, složené nejčastěji ze 7 až 9 párů lístků. Lístky jsou kopinaté, obvykle 7 až 12 mm široké, na okraji hustě zubaté, na bázi často sbíhají na vřeteno listu. Koncový lístek bývá stejně široký jako postranní lístky. Květenství je hustý, větvený, latovitý vidlan, složený z drobných oboupohlavných květů. Květy jsou bílé až růžové, 3 až 6 mm dlouhé, nálevkovité, vonné. Tyčinky a čnělka vyčnívají z korunní trubky, která je na bázi mírně vydutá. Kozlík kvete v létě, nejčastěji v červenci. Plody jsou kopinaté, lysé, 2 až 3,5 mm dlouhé nažky. Bylina se sbírá v období od srpna do října, a to její podzemní část, tedy oddenek s kořeny. Droga se rychle umyje a suší na vzdušném místě. Vzhledem k tomu, že je silice soustředěna v buňkách těsně pod povrchem, je nutné drogu mýt velice opatrně a snažit se nepoškodit povrch kořene. Droga silně voní a je nutné ji chránit před kočkami.

Zde můžete vidět, jak vypadá bylina kozlík lékařský.

Zdroj: Kozlík lékařský
Zveřejněno dne: 13.8.2015

Léky na odvodnění bez předpisu

Babské rady na odvodnění organismu

  • omezení soli – nesolit při přípravě jídla a nedosolovat, kupované potraviny obsahují již dost soli
  • omezení kyselinotvorných potravin, místo toho konzumovat zásadotvorné potraviny
  • draslík vyskytující se v meruňkách, banánech, bramborách či datlích pomáhá proti zadržování vody v těle
  • omezení cukru – má také negativní účinek při zadržování vody
  • čaj na odvodnění těla – používat bylinkovou směs, která pomáhá vylučovat nadbytečnou vodu z těla
  • lymfatické masáže – pravidelné masáže také mohou pomoct
  • ovoce a zelenina – skvělým diuretikem je meloun nebo okurka, dále pak kořenová zelenina jako celer, petržel a pastinák, z ovoce jsou dobrým pomocníkem pro odvodnění i obyčejná jablka, která navíc pomáhají upravovat peristaltiku střev
  • pitný režim – je nutné dostatečně pít, i když chcete tělo odvodnit. Častou chybou je, že lidé přestanou pít, aby se zbavili zavodnění, což jim vůbec nepomůže; organismus bude ještě více šetřit a vy se zavodněného těla nezbavíte; vsaďte na čistou vodu a bylinkové čaje
  • bylinky – miřík celer (nať, bulva), bříza bradavičnatá (list), přeslička rolní (nať), sadec nachový, pýr plazivý (oddenek, kořen), jalovec obecný (podle doporučení lékaře), libeček lékařský (nať), kukuřice setá, řebříček obecný (květ a nať), jehlice trnitá, trubkovec tyčinkovitý, drnavec lékařský, fazol obecný, truskavec rdesno ptačí, rybíz černý, bez černý (květ, plod), zlatobýl obecný (nať s květem), maliník obecný (list), pampeliška (smetanka) lékařská, kopřiva dvoudomá, medvědice lékařská, klikva velkoplodá, brusinka obecná – ze všech těchto druhů bylin si jednotlivě můžete připravit odvar, který vám pomůže k odvodnění
  • hormonální antikoncepce – v případě zadržování vody je lepší vyměnit stávající za jinou

Zdroj: Léky na odvodnění bez předpisu
Zveřejněno dne: 16.6.2015

Alergie na zázvor

Účinky zázvoru na organismus

Zázvor zvyšuje imunitu, má regenerační účinek po vážných zraněních nebo nemocech, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, dokáže zmírnit bolesti a záněty při artritidě, pomáhá zlepšit trávení tím, že stimuluje vylučování žaludečních šťáv, vyvolává pocení, žvýkání zázvoru prospívá zubům a v neposlední řadě má pozitivní vliv na mužskou potenci a plodnost.

Kořen zázvoru obsahuje těkavé silice zahrnující cineol, zingiberen, kamfen, citral, bisabolen a pryskyřice. Je to tedy rostlina vhodná nejen do kuchyně, ale i k léčení těla. Zázvor je pálivý, horký, vysušující a velmi zdravý, protože napomáhá rozvoji energie. Strouhaný a zalitý vodou se popíjí jako čaj, rozemletý a vmíchaný do mastí se používá jako hojivá mast. Jako horký a vysušující je zázvor vhodný při nachlazení, při katarech dýchacích cest, podává se při nedokonalé periferní cirkulaci krve projevující se chladnými končetinami a jako stimulační prostředek oběhu při plicních infekcích, přikládá se na omrzliny, je vhodný při nízkém krevním tlaku a závratích. Všichni zimomřiví by ho měli užívat ve formě nálevu, koupelí nebo obkladů na ramena či kolena. Pomáhá při artritidě a revmatismu, při melancholii a depresích. Doporučuje se žvýkat oddenek při nevolnosti v letadle nebo v autě, osvědčil se i při nevolnostech v prvních měsících těhotenství. V masti se používá jako náplast na bolestivá kolena, svaly, ramena či jiné části těla, přikládá se ještě teplý a na noc. Není vhodný při léčbě vysokého krevního tlaku, protože společně s léky na vysoký tlak může tlak snížit příliš. Užívá se ve formě tinktury, nálevu v masti nebo v prášku.

Energetická hodnota ve 100 g zázvoru činí 20 kcal. Ve 100 g zázvoru jsou obsaženy tyto vitamíny a minerály:

  • hořčík – 12,19 mg
  • draslík – 117,65 mg
  • měď – 0,06 mg
  • mangan – 0,06 mg
  • vitamin B6 – 0,05 mg

Zdroj: Alergie na zázvor
Zveřejněno dne: 21.11.2016

Alergie na zázvor

Sušený zázvor

Sušený zázvor se používá jako prevence proti chřipce a rýmě, ale i jako podpora trávení, nepodceňujte také jeho afrodiziakální účinky, které toto koření svým uživatelům jako bonus dopřává. Zázvor rovněž podporuje tvorbu slin, což usnadňuje konzumaci potravin jím ochucených. Sušený zázvor mlsejte k svačince a zůstaňte tak zdraví celý rok. Sušený zázvor najdete mezi ostatním kořením, a to buď samostatně, nebo jako součást kořenicích směsí (většinou indických, čínských). Sušený zázvorový kořen bývá také často součástí čajových směsí, například zahřívající směs se zázvorem, pomeranč se zázvorem a jiné.

Recept na přípravu: Zázvorový oddenek nakrájíme na kostky, které dáme do hrnce a zalijeme vodou. Uvedeme do varu a necháme mírně probublávat cca deset až patnáct minut – zázvor nesmí změknout. Vyjmeme, osušíme a vložíme do mísy. Na 1 litr zázvorového vývaru přidáme 250 g cukru a citronovou šťávu, vlijeme do kastrolu a uvedeme do varu. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup nalijeme na kostky zázvoru a zatížíme, aby byly ponořené. Necháme uležet 24 hodin. Poté z kostek sirup slijeme a zázvor necháme dobře okapat. K sirupu přidáme dalších 100 g cukru a uvedeme do varu. Povařený sirup nalijeme zpět na kostky zázvoru a zatížíme. Tento postup opakujeme i třetí den. Od čtvrtého dne pak do sirupu přidáváme po 150 g cukru až do sedmého dne, kdy zázvorové kostky zalité sirupem necháme odpočívat 48 hodin. Proslazování tedy trvá celkem osm dní. Poslední den sirup se zázvorem necháme probublávat jen asi pět minut, pak kostky vybereme na mřížku umístěnou nad plechem, do něhož bude odkapávat přebytečný sirup. Po úplném vychladnutí dáme kostky na 12 až 24 hodin sušit do trouby. Dvířka trouby necháme otevřená. Nakonec zázvorové kostky obalíme v jemném krystalovém cukru a skladujeme ve vzduchotěsném obalu, vzájemně proložené papírem na pečení, aby se neslepily. Sušený zázvor má trvanlivost jeden rok.

Zdroj: Alergie na zázvor
Zveřejněno dne: 21.11.2016

Wurm-Ex příbalový leták

Příbalový leták

Informace o produktu:

Přípravek Wurm-Ex je doplněk stravy, obsahuje extrakt listových pupenů ořešáku královského. Ořešák královský je již mnoha staletí používán, protože přispívá k přirozené obraně těla před externími parazity a k normální funkci střevního traktu. Součástí přípravku Wurm-Ex je i vitamín B2, který přispívá k udržení normálního stavu sliznic. Oproti jiným přípravkům obsahuje Wurm-Ex také složku pro snížení míry únavy a vyčerpání, a to kyselinu pantothenovou. Wurm-Ex je vhodný pro ty, kteří chtějí začít s detoxikací organismu, obzvláště pak pro majitele domácích mazlíčků. Nezapomeňte na pravidelné odčervení psů a koček, které s vámi sdílí vaši domácnost.

Složení – účinné látky:

Listové pupeny ořešáku královského (Juglans regia, vodný extrakt) 50 mg; huminové kyseliny (humát draselný) 30 mg; oddenek kurkumy dlouhé (Curcuma longa, 90% extrakt stand. jako kurkumin) 10 mg; pantothenová kyselina (pantothenan vápenatý) 6 mg; vitamín B2 (riboflavin) 1,4 mg v 1 tobolce Wurm-Ex.

Celkové složení přípravku Wurm-Ex:

Emulgátor (směs rostlinných olejů/triacyl­glyceroly řepkového semene), obal tobolky (hydroxypropyl­methylcelulóza), regulátor kyselosti (hydroxid hořečnatý), listové pupeny ořešáku královského (Juglans regia, vodný extrakt), plnidlo (mikrokrystalická celulosa), huminové kyseliny (humát draselný), protispékavá látka (hořečnaté soli mastných kyselin), zahušťovadlo (alginát sodný), pantothenan vápenatý, kurkumin, protispékavé látky (isomalt, oxid křemičitý), riboflavin.

Interakce:

Wurm-Ex nemá kontraindikace na léčiva.

Nežádoucí účinky:

U zdravého člověka nejsou známy žádné nežádoucí účinky.

Dávkování:

Užívejte 1 tobolku Wurm-Ex večer před jídlem. Viz také níže upozornění.

Způsob užití:

Tobolky Wurm-Ex zapijte dostatečným množstvím vody.

Upozornění:

Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy.

Není určeno dětem do 3 let věku.

V případě, že vaše tělesná hmotnost překračuje 70 kilogramů, užívejte 10 dnů 2 tobolky Wurm-Ex a zakupte výhodnější balení Wurm-Ex 20 tobolek.

Při hmotnosti nad 100 kg doporučujeme po 14 dnech detoxikaci zopakovat.

Detoxikaci není vhodné provádět při jaterních a žlučníkových problémech, v těhotenství a dále při poruchách srážlivosti krve nebo při problémech s početím.

Může způsobovat úbytek váhy a změnu barvy a konzistence stolice.

V případě zvýšeného pozorování mrtvých těl červů či jejich částí ve stolici doporučujeme kontaktovat lékaře a žádat komplexní vyšetření na helminty. Může se jednat především o odolné druhy kmene Platyhelmintes a Nematoda.

Uchovávání:

Wurm-Ex ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte v suchu a temnu, při teplotě do 30 °C.

Výrobce:

clineX JRP Enterprise s.r.o., Praha

Balení:

10 tobolek

Zdroj: Wurm-Ex příbalový leták
Zveřejněno dne: 9.11.2015

Přírodní léčba cholesterolu

Potraviny snižující hladinu cholesterolu

  1. Čekanka patří k nejúčinnějším bylinkám, jelikož působí léčivě na mnoho civilizačních chorob. Konzumace čekanky vede k omezení ukládání tuků a snížení hladiny cholesterolu. Tuky jsou navázány a odvedeny z těla dříve, než se stihnou uložit. Čekanka představuje i výbornou prevenci rakoviny tlustého střeva. Dále zamezuje ukládání nebezpečných kovů v těle, stimuluje činnost žlučníku, jater a slinivky a působí detoxikačně. Čekanku můžeme použít do zeleninových salátů, ale pouze nezelené světlé listy, které nejsou hořké. Čekanka se hodí i k zapékání nebo jako příloha k masovým pokrmům.
  2. Borůvky jsou výborné ovoce, také však pomáhají snižovat množství cholesterolu a cukru v krvi. Může za to především antioxidant pterostilben. Obsahem živin a cenných látek se borůvky řadí k nejhodnotnějšímu ovoci. Dopřát si můžeme jak borůvky naše, tak borůvky kanadské. Podobné účinky mají i brusinky. Pakliže chcete z borůvek získat maximum, zamrazte je.
  3. Cibule je tradiční zelenina, jež obsahuje mnoho cenných látek. V kuchyni je opravdu nedocenitelná, stejně jako při snižování cholesterolu. Cibulový nápoj: Šťávu z 300 gramů cibule smícháme s půllitrem bílého vína a osladíme 100 gramy medu. Každý večer si pak dopřejeme jednu skleničku tohoto nápoje.
  4. Kotvičník má zcela výjimečný obsah účinných látek a široké možnosti využití. Směs fytosterolů, kterou obsahuje, patří v přírodě k nejefektivnějším. Kromě jiného dokáže snížit hladinu tuků v krvi. Užívá se například při ischemické chorobě srdeční, ateroskleróze a vysokém krevním tlaku. Zajímavostí je, že tato bylina dokáže zvýšit hladinu testosteronu u mužů a estrogenu u žen. Kotvičník není vhodný pro těhotné nebo kojící ženy a pro děti. Tinktura z kotvičníku: Hrst sušeného nebo čerstvého kotvičníku dáme do uzavíratelné nádoby a zalijeme alkoholem, nejlépe šedesátiprocentním. Necháme stát na tmavém místě při pokojové teplotě 14 dní. Každý den protřepeme. Poté přecedíme a můžeme začít užívat v množství 2–4 kávové lžičky denně.
  5. Lněné semínko představuje jednak skvělou zdravou svačinku, jednak zdroj tělu prospěšných látek, především kyseliny linolenové, jež pomáhá odstraňovat cholesterolové usazeniny z cév. Lněná semínka můžete „zobat“ mezi jídly nebo si z nich udělat nápoj. Nápoj z lněného semínka: 2 polévkové lžíce lněného semínka zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme stát hodinu a půl. Poté vypijeme.
  6. Česnek lze opravdu považovat za všelék. Co se týče cholesterolu, česnek dokáže snížit hladinu špatného cholesterolu, zvýšit hladinu dobrého cholesterolu a zlepšit stav cév. Jako prevence by se měly jíst 1–2 stroužky denně, přičemž česnek je třeba prolisovat, podrtit nebo pořádně rozkousat, aby se účinné látky náležitě uvolnily do těla. Existují i potravinové doplňky s česnekovým výtažkem, ty však zdaleka nedosahují síly čerstvého česneku.
  7. Pohanka má úžasný vliv na cévy a krevní oběh. Obsahuje rutin neboli vitamín P (účinný například při křečových žilách), další vitamíny, antioxidanty, aminokyseliny i mastné kyseliny. A právě mastné kyseliny mají v těle důležitou roli při snižování hladiny škodlivého cholesterolu. Pohanková kaše: 70 gramů pohanky lámanky zalijeme půllitrem vody a přivedeme k varu. Vaříme asi 8 minut bez míchání (pozor na vzkypění), poté promícháme a ještě chvíli povaříme. Přidáme 20 gramů sušeného sójového nápoje, pokrájené datle, špetku skořice a dosladíme javorovým sirupem.
  8. Přeslička rolní obsahuje křemík, který se podílí na zlepšování stavu nehtů, pokožky a vlasů. Křemík také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a má příznivý vliv na krevní oběh. Přeslička bývá součástí čajů snižujících cholesterol, ale koupíme ji i ve formě extraktu nebo kapek. Nevhodná je v těhotenství nebo ve vysokých dávkách. Čaj z přesličky: 1 lžičku přesličkové natě vaříme 5 minut ve čtvrtlitru vody. Pak necháme louhovat 15 minut a scedíme. Čaj má hořkou chuť, proto je dobré po jeho konzumaci vypít i sklenici vody.
  9. Pýr bývá považován za obtížný plevel, přitom se však jedná o léčivou rostlinu. Sbírá se jeho kořen a oddenek. Pomáhá při detoxikaci (odplavuje usazeniny a toxiny z těla), čistí ledviny a močové cesty. Nás však zajímá látka inositol, jež se v pýru nachází, protože právě ona pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Odvar z pýru: 2 lžičky sušeného pýru zalijeme čtvrtlitrem studené vody, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Slijeme a několikrát denně popíjíme. Odvar z pýru by se měl užívat pravidelně a dlouhodoběji.
  10. Psyllium je přírodní rozpustná vláknina, která se získává z jitrocele indického. Psyllium pomáhá doplnit denní potřebu vlákniny, je výborné i při redukčních dietách a taktéž pomáhá snížit hladinu cholesterolu. Psyllium lze přidat do jídla i pití. Nemá žádnou chuť, proto není problém s jeho konzumací.

Zdroj: Přírodní léčba cholesterolu
Zveřejněno dne: 9.6.2016

Jak snížit cholesterol

Bylinky na snížení cholesterolu

Borůvky: Borůvky jsou nejen výborné ovoce, ale navíc pomáhají snížit cholesterol a cukr v krvi. Může za to především antioxidant pterostilben. Obsahem živin a cenných látek se řadí borůvky k nejcennějšímu ovoci. Dopřát si můžeme jak ty naše, tak i kanadské. Podobný účinek mají brusinky. Pokud z borůvek chcete získat maximum, zmrazte si je.

Cibule: Cibule patří mezi tradiční zeleninu, obsahuje mnoho cenných látek a v kuchyni je opravdu nedocenitelná, navíc opravdu snižuje cholesterol.

Cibulový nápoj: Smícháme šťávu z 300 gramů cibule s půllitrem bílého vína a osladíme 100 gramy medu. Každý večer je dobré dopřát si jednu skleničku tohoto nápoje.

Čekanka: Čekanka je jedna z nejúčinnějších bylinek na mnoho civilizačních onemocnění. Konzumace čekanky vede k omezení ukládání tuků a snížení hladiny cholesterolu. Tuky jsou navázány a odvedeny z těla ještě dřív, než se stihnou uložit. Konzumace čekanky je i výbornou prevencí proti rakovině tlustého střeva a zamezuje ukládání nebezpečných kovů v těle. Stimuluje činnost žlučníku, jater a slinivky, působí detoxikačně. Čekanku můžeme použít do zeleninových salátů, ale pozor, pouze nezelené světlé listy, které nejsou hořké. Čekanka se hodí i k zapékání nebo jako příloha k masovým pokrmům.

Česnek: Česnek je opravdu všelék. Dokáže mimo jiné snižovat hladinu LDL cholesterolu, zvyšovat hladinu dobrého HDL cholesterolu a zlepšuje stav cév. Jako prevenci je dobré jíst 1 až 2 stroužky česneku denně. Je třeba jej prolisovat, podrtit nebo pořádně rozkousat, aby se účinné látky náležitě uvolnily do těla. Existují i potravinové doplňky s česnekovým výtažkem, ty ale zdaleka nedosahují síly čerstvého česneku.

Hlíva ústřičná: Hlíva posiluje imunitu, je prevencí proti rakovině, snižuje krevní cukr, a dokonce i cholesterol. Velkou výhodou je, že nejsou známy její nežádoucí účinky. Nesmíme ji ale sbírat v okolí silnic a ve znečištěném prostředí, protože jako ostatní druhy hub do sebe „natahuje“ i toxiny z okolí. Můžeme si ji připravit v podobě asijských jídel, jako řízek, přidávat ji do nádivek nebo polévek. Většinou chutná i lidem, kteří jinak houbám neholdují. Hlívu můžeme i usušit nebo si ji koupit jako doplněk stravy. Hlíva ústřičná Premium, obohacená o vitamín C, pomůže nejen s cholesterolem, ale s celým imunitním systémem.

Kotvičník zemní: Kotvičník má zcela výjimečný obsah účinných látek a široké možnosti využití. Směs fytosterolů, kterou obsahuje, patří v přírodě k nejefektivnějším. Dokáže kromě jiného snížit hladinu tuků v krvi. Užívá se například při ischemické chorobě srdeční, ateroskleróze a vysokém krevním tlaku. Zajímavostí je, že tato bylina dokáže u mužů zvýšit hladinu testosteronu a u žen zase estrogenu v krvi. Není ale vhodná pro těhotné nebo kojící ženy a pro děti.

Tinktura z kotvičníku: Hrst sušeného nebo čerstvého kotvičníku dáme do uzavíratelné nádoby a zalijeme alkoholem, nejlépe šedesátiprocentním. Necháme stát na tmavém místě při pokojové teplotě 14 dní. Každý den protřepeme. Poté scedíme a můžeme začít užívat v množství 2–4 kávové lžičky denně.

Lněné semínko: Lněné semínko je nejen skvělou zdravou svačinkou, ale také obsahuje prospěšné látky, především kyselinu linolenovou, která pomáhá odstraňovat cholesterolové usazeniny z cév. Lněná semínka můžete zobat mezi jídly nebo si z nich udělat nápoj.

Nápoj z lněného semínka: 2 polévkové lžíce lněného semínka zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme stát 1,5 hodiny. Poté vypijeme.

Pampeliška: Kořen smetanky lékařské podporuje látkovou výměnu, snižuje hladinu cholesterolu a díky obsahu inulinu působí příznivě i při cukrovce. Pražený pampeliškový kořen se dá také použít jako náhražka kávy, podobně jako čekanka.

Čaj z kořene smetanky: 2 lžičky usušeného a nařezaného kořene zalijeme šálkem vody, 2 minuty povaříme, 15 minut louhujeme a scedíme. Pijeme vždy čerstvý čaj, a to 2x až 4x denně.

Pohanka: Pohanka má úžasné účinky na cévy a krevní oběh. Obsahuje rutin (vitamín P), účinný třeba při křečových žilách, a další vitamíny, antioxidanty, aminokyseliny i mastné kyseliny. Právě mastné kyseliny hrají v těle důležitou roli při snižování hladiny škodlivého cholesterolu.

Pohanková kaše: 70 gramů pohanky lámanky zalijeme půllitrem vody a přivedeme k varu, vaříme asi 8 minut bez míchání, pozor na vzkypění. Poté promícháme a ještě chvíli povaříme. Přidáme 20 gramů sušeného sójového nápoje, pokrájené datle, špetku skořice a dosladíme javorovým sirupem.

Přeslička rolní: Přeslička obsahuje křemík, který se podílí na zlepšení stavu nehtů, pokožky a vlasů. Také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a má příznivý vliv na krevní oběh. Přeslička bývá součástí čajů snižujících cholesterol, koupíme ji i ve formě extraktu nebo kapek. Nevhodná je v těhotenství nebo ve vysokých dávkách.

Čaj z přesličky: 1 lžičku přesličkové natě vaříme 5 minut ve čtvrtlitru vody. Necháme louhovat 15 minut a scedíme. Čaj je hořký, proto je dobré po něm vypít i sklenici vody.

Psyllium: Psyllium je přírodní rozpustná vláknina, která se vyrábí z jitrocele indického. Doplňuje denní potřebu vlákniny, je výborná i při redukčních dietách a také pomáhá snížit hladinu cholesterolu. Psyllium se dá přidávat do jídla i pití, nemá žádnou chuť, a proto není problém s jeho konzumací.

Pýr plazivý: Pýr bývá považován za obtížný plevel, ale jde přitom o léčivou rostlinu. Sbírá se jeho kořen a oddenek. Pomáhá při detoxikaci, odplavuje usazeniny a toxiny z těla. Také čistí ledviny a močové cesty. Nás však zajímá látka inositol, která se v pýru nachází. Právě inositol pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Odvar z pýru: 2 lžičky sušeného pýru zalijeme čtvrtlitrem studené vody, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Slijeme a několikrát denně popíjíme. Odvar z pýru je vhodné užívat pravidelně a dlouhodoběji.

Rozrazil lékařský: Rozrazil nejen že snižuje hladinu cholesterolu v krvi, ale také je silně močopudný, čistí krev a pomáhá i při kašli nebo trávicích potížích.

Čaj: Čajová směs na snížení cholesterolu obsahuje stejný díl natě rozrazilu, kopřivy, sporýše a přesličky. Tento čaj má rovněž antisklerotické účinky a zlepšuje paměť.

Slunečnice: Slunečnicová semena a slunečnicový olej jsou bohaté na vitamíny, antioxidanty a zdravé tuky. Fytosteroly se podílejí na udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi. Slunečnicová semínka by se měla v našem jídelníčku objevit co nejčastěji, můžeme si jich dopřát až 2 polévkové lžíce denně, buď samostatně, nebo třeba jako součást pečiva. Podobně prospěšná jsou i semínka dýňová, konopná nebo sezamová. Užitečná je i konzumace slunečnicového oleje. Nejlépe za studena, třeba v zeleninových salátech. Přepalování totiž ničí prospěšné látky a vznikají škodlivé. Olej vybíráme v bio kvalitě a za studena lisovaný.

Sója: Sója je skvělá, jelikož obsahuje lecitin. Ten krevní cholesterol rozptyluje na drobné částečky, které se pak méně usazují v cévách. Najdete ho ve všech sójových výrobcích, ale vhodný je i lecitin v tobolkách. Hodně lecitinu se nachází také ve lněném semínku a pivovarském droždí. Sójový lecitin pro snížení cholesterolu můžete užívat v příhodných tabletách.

Jablka: Denně bychom měli sníst 1 až 2 jablka pro naše zdraví. Toto ovoce má příznivý vliv na trávení, hubnutí i pročištění těla, je zdrojem vitaminů a minerálů, pomáhá k dobrému stavu cév a oběhového systému. Dokáže stabilizovat hladinu cukru v krvi a také snižuje LDL cholesterol. Nejlepší jsou samozřejmě jablka z vlastní zahrady nebo od ekologicky hospodařících farmářů. Chemicky ošetřené jablko je potřeba nejprve omýt horkou vodou, a následně ještě studenou. Malým dětem je lepší taková jablka oloupat.

Zdroj: Jak snížit cholesterol
Zveřejněno dne: 9.4.2017


SiteMAP