Téma: 

octan

Zábaly proti horečce

Octový versus octanový zabal

Octan jako takový má stahující, svíravý a lehce chladivý účinek, tlumí pocení. Působí také protisvědivě a má mírné dezinfekční účinky. Takto ovšem působí jen na místě aplikace a není zde jistota, zda by celkově snížil horečku. Dříve se octanový zábal používal při otoku kotníku. Octan hlinitý nelze nahradit octem.

Více se dozvíte zde.

Kdy zábaly nedávat:

  • Když má nemocný studené končetiny, zimnici nebo studenou, takzvanou „husí“ kůži obecně.
  • Při různých kožních nemocech – infekcích, ekzémech, lupénce a podobně.
  • Starší lidé obecně by měli zábal konzultovat s lékařem.
  • Nevhodný je také například pro kardiaky nebo epileptiky.

Doporučení

Pokud máte horečku, nemusíte se shánět po ručnících ani houbě, ale budete potřebovat o to více vody. Horečka se dá dobře snížit koupelí. Do vany se napustí voda o dva stupně chladnější, než má pacient teplotu – studenější voda by byla nepříjemná. Postupně pak můžeme připouštět chladnou vodu tak, aby měla teplotu kolem třiceti stupňů. Nepoužíváme ale nikdy vodu studenou!

Neochlazujte tělo déle než pět až deset minut. Dospělý nemocný se do ní může ponořit na deset až patnáct minut. U dětí má být ve vaně přibližně maximálně pět centimetrů vody a dítěti se vodou polévají trup a končetiny.

Jestli máte raději sprchu než koupele, vsaďte na ni i při nemoci. Dospělému je sprcha obvykle i příjemnější než jakýkoliv zábal. Teplotu vody si nemocný může stejně jako při koupeli sám regulovat podle toho, jak studenou vodu ještě zvládne. Délka sprchování by ale podle odborníka neměla přesáhnout čtvrt hodiny. U dětí od čtyř let stačí maximálně čtyři minuty.

Zdroj: Zábaly proti horečce
Zveřejněno dne: 5.5.2017

Zánět středního ucha

Babské rady na zánět středního ucha

Při zánětu středního ucha použijte šťávu z netřesku. Postup je následující: utrhne se šťavnatý lísteček netřesku a šťáva se přímo vymačká do ucha. Výborný je i octan hlinitý. Na zánět středního ucha babské rady dále doporučují třeba stroužek česneku (tedy všestranný přírodní zázrak s antibiotickými účinky), který velmi dobře dezinfikuje.

Zdroj: Zánět středního ucha
Zveřejněno dne: 5.12.2014

Seznam éček

Druhy éček

Barviva

Barviva jsou pro výrobce potravin velmi důležitá. Jsou jedním z hlavních faktorů, díky kterým se buď výrobek prodá, nebo zůstane ležet na regále. Výrobci používají barviva, aby dodali svým výrobkům na pravosti a poctivosti. Samozřejmě že zákazník dá přednost jogurtu s jasně červeně zbarvenou jahodovou složkou než jogurtu s nevzhledně vypadajícími tmavě zbarvenými kousky jahod.

Barviva můžeme rozdělit do tří skupin:

  • První jsou barviva přírodního původu, která jsou většinou získávána i klasickými výrobními postupy, proto nepředstavují žádné obavy.
  • Dále jsou to barviva přírodně identická. S nimi se můžeme setkat velmi často, neboť jsou výrobci velmi oblíbená právě pro slovíčko „přírodně“. To znamená, že jsou po chemické stránce totožná s barvivy získávanými přírodní cestou, ale jejich výroba je jednodušší a levnější.
  • Třetí skupinou jsou barviva syntetická. Dříve se vyráběla z uhelného dehtu, nyní z ropy a ropných produktů. V USA se postupně jednotlivá syntetická barviva zakazují, podle toho, jak se u nich postupem času daří prokazovat karcinogenní účinky. V ČR se syntetickým barvivům bohužel „daří“. Jelikož je možné obecně označit syntetická barviva z podezření na karcinogenitu a způsobování dětské hyperaktivity, je rozhodně na místě se potravinám, které je obsahují, raději vyhýbat.

Látky patřící do této skupiny:

  • E100 - Kurkumin (Cl přírodní žluť 3)
  • E101 - Riboflavin (vitamín B2)
  • E102 - Tartrazin (Cl potravinářská žluť 4)
  • E104 - Chinolinová žluť (Cl potravinářská žluť 13)
  • E107 - Žluť 2G
  • E110 - Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3)
  • E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny
  • E121 - Citronová červeň 2
  • E122 - Azorubin (Cl potravinářská červeň 3, Carmoisin)
  • E123 - Amarant (Cl potravinářská červeň 9)
  • E124 - Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7)
  • E127 - Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14)
  • E128 - Červeň 2G (Cl potravinářská červeň 10)
  • E129 - Červeň Allura AC (Cl potravinářská červeň 17)
  • E131 - Patentní modř V
  • E132 - Indigotin (Cl potravinářská modř 1)
  • E133 - Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2)
  • E140 - Chlorofyly a chlorofyliny
  • E141 - Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů
  • E142 - Zeleň S (CI potravinářská zeleň 4)
  • E143 - Fast green FCF
  • E150 - Karamel
  • E151 - Brilantní čerň BN
  • E153 - Uhlík z rostlinné suroviny (Rostlinná čerň)
  • E154 - Hněď FK (CI potravinářská hněď 1)
  • E155 - Hněď HT (CI potravinářská hněď 3)
  • E160a - Karoteny (CI potravinářská oranž 5)
  • E160a(i) - Směs karotenů
  • E160b - Annato, Bixin, Norbixin
  • E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin
  • E160d - Lykopen (Přírodní žluť 27)
  • E160e - Beta-apo-8-karotenal
  • E160f - Ethylester kyseliny beta-apo-8-karotenové
  • E161a - Flavoxantin
  • E161b - Lutein (Smíšené karotenoidy, xanthofyly)
  • E161c - Kryptoxantin
  • E161d - Rubixantin
  • E161e - Violoxantin
  • E161f - Rhodoxantin
  • E161g - Kanthaxanthin (CI potravinářská oranž 8)
  • E162 - Betanin (Betalainová červeň)
  • E163 - Anthokyany
  • E166 - Santalové dřevo
  • E170 - Uhličitany vápenaté
  • E171 - Oxid titaničitý (titanová běloba)
  • E172 - Oxidy a hydroxidy železa
  • E173 - Hliník (CI kovový pigment)
  • E174 - Stříbro
  • E175 - Zlato
  • E180 - Litholrubin BK
  • E182 - Orchil (Lakmus)

Konzervanty

  • E200 - Kyselina sorbová
  • E201 - Sorban sodný (Sorbát sodný)
  • E202 - Sorban draselný (Sorbát draselný)
  • E203 - Sorban vápenatý (Sorbát vápenatý)
  • E209 - Heptyl p-hydroxybenzoát (Heptylparaben)
  • E210 - Kyselina benzoová
  • E211 - Benzoan sodný (Benzoát sodný)
  • E212 - Benzoan draselný (benzoát draselný)
  • E213 - Benzoan vápenatý (benzoát vápenatý)
  • E214 - Ethylparahydroxybenzoát (Ethylparaben, Ethylester kyseliny p-hydroxybenzoové)
  • E215 - Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl
  • E216 - Propylparahydroxybenzoát (Propylparaben, Propylester kyseliny p-hydroxybenzoové)
  • E217 - Propylparahydroxybenzoát sodná sůl
  • E218 - Methylparahydroxybenzoát (Methylparaben)
  • E219 - Methylparahydroxybenzoát sodná sůl
  • E220 - Oxid siřičitý
  • E221 - Siřičitan sodný
  • E222 - Hydrogensiřičitan sodný
  • E223 - Disiřičitan sodný (Pyrosiřičitan sodný)
  • E224 - Disiřičitan draselný (Pyrosiřičitan draselný)
  • E225 - Siřičitan draselný
  • E226 - Siřičitan vápenatý
  • E227 - Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E228 - Hydrogensiřičitan draselný (Kyselý siřičitan draselný)
  • E230 - Bifenyl (Difenyl)
  • E231 - Orthofenylfenol (O-Fenylfenol, Orthoxenol)
  • E232 - Otthofenylfenolát sodný
  • E233 - Thibendazol
  • E234 - Nisin
  • E235 - Natamycin (Pimaricin)
  • E236 - Kyselina mravenčí
  • E239 - Hexamethylentetramin (Urotropi, Methenamin, Hexamin)
  • E240 - Formaldehyd
  • E242 - Dimethyldikarbonát (DMDC, Dimethylpyrokarbonát)
  • E249 - Dusitan draselný
  • E250 - Dusitan sodný
  • E251 - Dusičnan sodný (Chilský ledek)
  • E252 - Dusičnan draselný (Ledek)
  • E260 - Kyselina octová
  • E261 - Octan draselný
  • E262 - Octany sodné
  • E263 - Octan vápenatý
  • E265 - Kyselina octová bezvodá (Anhydrid kyseliny octové)
  • E270 - Kyselina mléčná
  • E280 - Kyselina propionová
  • E281 - Propionan sodný
  • E282 - Propionan vápenatý
  • E283 - Propionan draselný
  • E284 - Kyselina boritá
  • E285 - Tetraboritan sodný (Borax)
  • E290 - Oxid uhličitý
  • E296 - Kyselina jablečná
  • E297 - Kyselina fumarová

Antioxidanty

Antioxidanty jsou svou povahou konzervanty, které zabraňují oxidaci některých složek potravin. Stejně jako například železo oxiduje (koroduje, reziví), tak velmi podobně se chovají potraviny, když jsou vystaveny působení kyslíku obsaženého v atmosféře. Můžeme je rozdělit do dvou kategorií. První je skupina, která působí proti změnám barvy v ovoci a výrobků z masa. Jsou to většinou kyseliny askorbová (E300) nebo citronová (E330). Do druhé skupiny patří antioxidanty bránící oxidaci v tucích a olejích. Tuto oxidaci známe jako žluknutí tuků. Dochází nejen ke změně barvy, struktury, ale také ke ztrátě vitamínů a může docházet i k přeměně neškodných látek na toxické. Jelikož se začíná prokazovat nepříznivý vliv syntetických antioxidantů na lidské zdraví, výrobci se začínají více orientovat na přírodní antioxidanty. Těmi jsou například tokoferoly, lecitin, kyselina askorbová známá jako vitamín C a nebo guaiac resin. Je možné také používat koření a byliny. Rozmarýn nebo zázvor jsou dobře známými přírodními antioxidanty.

Látky patřící do této skupiny:

  • E220 - Oxid siřičitý
  • E221 - Siřičitan sodný
  • E222 - Hydrogensiřičitan sodný
  • E223 - Disiřičitan sodný (Pyrosiřičitan sodný)
  • E224 - Disiřičitan draselný (Pyrosiřičitan draselný)
  • E226 - Siřičitan vápenatý
  • E227 - Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E228 - Hydrogensiřičitan draselný (Kyselý siřičitan draselný)
  • E300 - Kyselina L-askorbová (Vitamín C)
  • E301 - Askorban sodný (L-askorban sodný)
  • E302 - Askorban vápenatý (L-askorban vápenatý)
  • E304 - Estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou (askorbylpalmitát)
  • E306 - Extrakt s vysokým obsahem tokoferolů
  • E307 - Alfa-tokoferol
  • E308 - Gama-tokoferol
  • E309 - Delta-tokoferol
  • E310 - Propylgallát
  • E311 - Oktylgallát
  • E312 - Dodecylgallát (Laurylgallát)
  • E314 - Guaiac Resin
  • E315 - Kyselina erythorbová (Kyselina isoaskorbová)
  • E316 - Erythorban sodný (Isoaskorban sodný)
  • E319 - Terciální butylhydrochinon (TBHQ)
  • E320 - Butylhydroxyanisol (BHA)
  • E321 - Butylhydroxytoluen (BHT)
  • E322 - Lecitiny (Sojový lecitin, fosfatidy, fosfolipidy)
  • E325 - Mléčnan sodný (Laktát sodný)
  • E326 - Mléčnan draselný (Laktát draselný)
  • E385 - Ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný
  • E512 - Chlorid cínatý

Stabilizátory

  • E1200 - Polydextrozy
  • E1201 - Polyvinylpyrrolidon
  • E1202 - Polyvinylpolypyrrolidon
  • E1404 - Oxidovaný škrob
  • E1410 - Fosfát škrobu
  • E1412 - Zesíťovaný fosfát škrobu
  • E1413 - Fosfát zesíťovaného fosfátu
  • E1414 - Acetát zesíťovaného fosfátu škrobu
  • E1420 - Acetát škrobu
  • E1422 - Acetát zesíťovaného adipátu škrobu
  • E1440 - Hydroxypropylether škrobu
  • E1442 - Hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu
  • E1450 - Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu
  • E1520 - Propylenglykol
  • E170 - Uhličitany vápenaté
  • E249 - Dusitan draselný
  • E250 - Dusitan sodný
  • E251 - Dusičnan sodný (Chilský ledek)
  • E252 - Dusičnan draselný (Ledek)
  • E331 - Citronany sodné (Citráty sodné)
  • E335 - Vinany sodné (Vinan monosodný a disodný)
  • E336 - Vinany draselné (Vinan monodraselný a didraselný)
  • E337 - Vinan sodnodraselný (Seignettova sůl, Rochelleská sůl)
  • E339 - Fosforečnany sodné (Orthofosforečnany , Monofosforečnany)
  • E340 - Fosforečnany draselné (Orthofosforečnany, Monofosforečnany)
  • E340(i) - Dihydrogenfosforečnan draselný
  • E340(ii) - Monohydrogenfosforečnan draselný
  • E340(iii) - Fosforečnan draselný
  • E400 - Kyselina alginová
  • E401 - Alginát sodný
  • E402 - Alginát draselný
  • E403 - Alginát amonný
  • E406 - Agar
  • E407 - Karagenan
  • E407a - Guma Euchema
  • E410 - Karubin
  • E412 - Guma guar
  • E413 - Tragant
  • E414 - Arabská guma
  • E415 - Xanthan
  • E416 - Guma karaya
  • E417 - Guma tara
  • E418 - Guma gellan
  • E441 - Želatina
  • E444 - Acetát isobutyrát sacharózy
  • E445 - Pryskyřičný ester
  • E450 - Difosforečnany (sodné, draselné a vápenaté)
  • E452 - Polyfosforečnany (sodný, draselný a vápenatý)
  • E459 - Beta - cyklodextrin
  • E461 - Methylcelulóza
  • E463 - Hydropropylcelulóza
  • E464 - Hydroxypropylmethylcelulóza
  • E465 - Ethylmethylcelulóza
  • E466 - Karboxymethylcelulóza
  • E468 - Kroskaramelosa
  • E470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin
  • E471 - Mono- a diglyceridy mastných kyselin
  • E472 - Estery mastných kyselin a, b, c, d, e, f
  • E481 - Stearoylaktylát sodný
  • E482 - Steroyllaktylát vápenatý
  • E504 - Uhličitany hořečnaté (Uhličitan hořečnatý a Hydroxid-uhličitan hořečnatý)
  • E512 - Chlorid cínatý
  • E523 - Síran hlinito-amonný
  • E528 - Hydroxid hořečnatý
  • E572 - Stearan hořečnatý
  • E585 - Mléčnan železnatý
  • E620 - Kyselina l-glutamová
  • E967 - Xylitol
  • E968 - Erythritol

Náhradní sladidla

Jsou to látky, které dávají potravinám sladkou chuť. Jedná se o chemické látky výrazně sladké chuti, vyráběné složitými pochody chemické syntézy z různých přírodních, organických nebo anorganických látek. Náhradní sladidla nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Za náhradní sladidla se nepovažuje med a fruktóza. Náhradní sladidla se dělí podle obsahu kalorií na kalorická a nízkokalorická. Nízkokalorická sladidla vyrobená synteticky nezpůsobují tvorbu zubního kazu a jsou vhodná pro diabetiky. Mezi nejběžněji používané a po celém světě rozšířená umělá sladidla patří acesulfam K, aspartam a sacharin. Široké uplatnění našla nejen v průmyslu, ale i v domácnostech. Sladidlům se nevyhnou cukrovinky, džemy, marmelády, kompoty, mléčné potraviny, pečivo, sušenky, žvýkačky, instantní nápoje a další.

Látky patřící do této skupiny:

  • E420 - Sorbitol (Sorbit, Sorbol)
  • E421 - Mannitol
  • E950 - Acesulfam K
  • E951 - Aspartam
  • E952 - Cyklamáty
  • E953 - Isomalt
  • E954 - Sacharin
  • E957 - Thaumatin
  • E959 - Neohesperidin DC
  • E960 - Steviol-glykosidy
  • E962 - Sůl aspartamu/acesulfamu
  • E965 - Maltitol
  • E966 - Laktitol
  • E967 - Xylitol
  • E968 – Erythritol

Zdroj: Seznam éček
Zveřejněno dne: 20.8.2013


SiteMAP