Téma: 

obsah

Uhlohydráty v potravinách

Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.

Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:

  • fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
  • aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
  • med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
  • cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
  • hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
  • javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.

Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:

  • mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
  • čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
  • tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
  • nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
  • žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
  • žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.

Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:

  • rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
  • kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
  • Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
  • müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.

Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:

  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
  • preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
  • rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
  • ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.

Sušenky a dorty s vysokým obsahem sacharidů:

  • sušenky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,9 g,
  • perník obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,8 g,
  • čokoládové sušenky & Animal Crackers obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21 g,
  • jemné trvanlivé pečivo obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 20,8 g,
  • Vanilka Cream Sandwich obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 20,7 g
  • ovocný koláč obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,5 g,
  • piškotový dort obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,2 g.

Druhy mouky s vysokým obsahem sacharidů:

  • bramborová moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 133 g,
  • bílá rýžová mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 126,6 g,
  • rafinovaná mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 123,7 g,
  • bílá chlebová mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 99,4 g,
  • žitná mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 78,2 g.

Marmelády a džemy s vysokým obsahem sacharidů:

  • marmelády obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 13,3 g,
  • meruňkový džem obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 12,9 g
  • dietní džem obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 7,5 g.

Pečivo s vysokým obsahem sacharidů:

  • francouzský chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 72,1 g,
  • pizza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 39,5 g,
  • sladké pečivo obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,5 g,
  • pita chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,4 g,
  • křupavá pizza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27 g,
  • muffin obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,2 g,
  • tortilla obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 15,4 g,
  • bílý chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 14,3 g.

Výrobky z brambor s vysokým obsahem sacharidů:

  • bramborová kaše obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,3 g,
  • instantní bramborová kaše obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,9 g,
  • sladké brambory obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,7 g,
  • hranolky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,2 g,
  • bramborák obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 10,3 g.

Nápoje a ovoce šťávy s vysokým obsahem sacharidů:

  • jahodový koktejl obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 53,3 g,
  • Guava Nektar obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 40,8 g,
  • Fruit Smoothie obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 40 g,
  • ovocné ochucené nápoje obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 38,2 g,
  • hroznová šťáva obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 37,4 g,
  • Passion Fruit Juice obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,7 g,
  • Orange snídaňový nápoj obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,4 g,
  • Green Smoothie obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,8 g,
  • šťáva z granátových jablek obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,7 g,
  • ananasová šťáva obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,2 g.

Zdroj: Uhlohydráty v potravinách
Zveřejněno dne: 10.5.2016

Diskuze: Re: dna příznaky onemocnění

Luštěniny mají vysoký obsah purinů a proto jsou při dně ve větším množství nevhodné. Jedině červená čočka má nižší obsah purinů a může se konzumovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna příznaky onemocnění
Odesláno dne: 3.3.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Aulin rozpustný

Aulin granulát

Obsah sáčku nasypte do sklenice čisté neperlivé vody. Zamíchejte pomocí lžíce, abyste získali suspenzi s pomerančovou příchutí. Vzniklou suspenzi je třeba vypít ihned po její přípravě. Aby se omezily nežádoucí účinky, užívejte lék co nejkratší dobu a ne déle než 15 dní během jednoho léčebného cyklu.

Zdroj: Aulin rozpustný
Zveřejněno dne: 9.6.2017

Diskuze: Re: obsah purinů v nati a slupkách pohanky

V čaji z pohanky téměř žádné puriny nejsou. Puriny z pohanky se projeví, jen když pohanku jíte. V nati se taktéž obsah purinů blíží nule.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v nati a slupkách pohanky
Odesláno dne: 13.1.2016 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Puriny v brokolici

Brokolice je klasifikována jako potravina s nízkým obsahem purinů. Konkrétně je to 81 mg uric acid/100g. Další nízký obsah purinů mají potraviny jako bílé pečivo, rýže, kroupy, jáhly, těstoviny, mléčné výrobky a mléko, zelenina (hlavně brambory, zmiňovaná brokolice, kořenová zelenina, cibule, lilek) a ovoce. Ovoce konzumujte jen čerstvé a zralé.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Diskuze: Re: Re: obsah purinů v česneku

Nikde jsem nenarazil na obsah purinů v medvědím česneku. Patrně je nižší, než u česneku tzv. normálního. Ale kolik ? Ví někdo ?

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku
Odesláno dne: 29.3.2016 uživatelem Pospíšil Jaroslav
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Nedostatek draslíku

Obsah draslíku v potravinách

Draslík je nezbytný pro vytváření zásob cukrů a jejich přeměnu na energii. Je bohatě rozšířen v okolním prostředí a stejně tak často obsažen v potravinách. Nejbohatší na draslík jsou banány, sušené meruňky, brambory a pomerančový džus. Nachází se rovněž v libovém mase, luštěninách a mléce. Na draslík je také bohatá brokolice, ze které snadno připravíte chutnou a sytou polévku. Výborná je i jen tak uvařená nebo zapečená. Nezapomínejte ani na ořechy, které jsou kromě draslíku zdrojem kvalitních tuků.

Zdroj: Nedostatek draslíku
Zveřejněno dne: 16.11.2015

Diskuze: čištění ledvin

Zajímalo by mne tedy, jaký obsah - kolik vody na svazek petržele a pak jaký obsah pohárku.

jeli možnost a má někdo s tím zkušenosti, prosil bych odpověď na e-mail: klimesrudolf@volny.cz

Zdroj: diskuze Čištění ledvin
Odesláno dne: 26.12.2015 uživatelem Rudolf Klimeš
Počet odpovědí: 0

Nejlepší šampony pro intenzivní péči

Šampony pro intenzivní péči

Všechny výrobky umí sice „opravit“ vlasy na jejich povrchu, žádný ale nedokáže zasáhnout hluboko do struktury vlasu. Struktura vlasů se pochopitelně zlepší správnou péčí a v tomto smyslu působí kvalitní šampon jako prevence.

Dove damage therapy šampon pro suché a poškozené vlasy – hodnocení dTestu: dobře (72 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (74 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (72 %).

Zde můžete vidět cenu.

L'oréal Paris Professionnel Série Expert, Absolut Repair – hodnocení dTestu: dobře (72 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (74 %), aplikuje se dobře (70 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena uspokojivě (58 %).

Zde můžete vidět cenu.

Lidl Cien / Provitamin Shampoo Repair and Care – hodnocení dTestu: dobře (72 %). Bezkonkurenčně nejlevnější Lidl Cien Provitamin Repair and Care se vyrovná „profesionálním“ výrobkům Wella Professionals. Má obsah 300 ml. Pečuje o vlasy dobře (74 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (74 %).

Wella Professionals Lifetex výživný šampon pro poškozené vlasy – hodnocení dTestu: dobře (72 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (72 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (68 %).

Zde můžete vidět cenu.

Garnier Fructis Regenerace a lesk – hodnocení dTestu: dobře (70 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (70 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (72 %).

Zde můžete vidět cenu.

Schlecker AS obnovující šampon – hodnocení dTestu: dobře (70 %), má obsah 300 ml. Pečuje o vlasy dobře (70 %), aplikuje se dobře (64 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (62 %).

Schwarzkopf Gliss Kur Total Repair 19 – hodnocení dTestu: dobře (70 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (72 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (70 %).

Zde můžete vidět cenu.

Herbal Essences lámavé vlasy – hodnocení dTestu: dobře (66 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (64 %), aplikuje se dobře (76 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena uspokojivě (56 %).

Zde můžete vidět cenu.

L'oréal Paris Elséve Ciment-Céramide šampon proti lámavosti vlasů – hodnocení dTestu: dobře (66 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (64 %), aplikuje se dobře (70 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (62 %).

Zde můžete vidět cenu.

Vichy Dercos vyživující šampon na suché a poškozené vlasy – hodnocení dTestu: dobře (66 %), má obsah 200 ml. Pečuje o vlasy dobře (62 %), aplikuje se dobře (70 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (68 %).

Zde můžete vidět cenu.

Rossmann Accent Repair šampon pro velmi poškozené vlasy – hodnocení dTestu: dobře (64 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (62 %), aplikuje se dobře (68 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (70 %).

Schwarzkopf Schauma Oil Intense – hodnocení dTestu: uspokojivě (58 %), má obsah 400 ml. Pečuje o vlasy uspokojivě (58 %), aplikuje se dobře (70 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena dobře (76 %). Deklarace je hodnocena dobře (76 %).

Zde můžete vidět cenu.

Nivea obnovující šampon Intense Repair – hodnocení dTestu: uspokojivě (56 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy uspokojivě (56 %), aplikuje se dobře (74 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena dobře (68 %). Deklarace je hodnocena dobře (76 %).

Zde můžete vidět cenu.

Lavera růžový regenerační šampon – hodnocení dTestu: uspokojivě (40 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy uspokojivě (54 %), aplikuje se dobře (64 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena dostatečně (30%). Deklarace je hodnocena dobře (76 %). Přírodní produkty Lavera růžový regenerační šampon neobsahuje žádné konzervační látky. To je jistě pro mnohé citlivé jedince přínosné, ovšem takové výrobky jsou logicky náchylnější k napadení choroboplodnými zárodky. Bezprostředně po otevření byly všechny šampony prosté jakýchkoliv mikroorganismů. V dTestu se do lahviček s šamponem vpravily různé druhy choroboplodných zárodků, které se běžně vyskytují v prostředí, a následně se absence konzervantů projevila. Zatímco v běžných produktech jich většina brzy „pomřela“, v přírodním přípravku Lavera se jim dařilo.

Zde můžete vidět cenu.

dm Balea / Professional regenerační šampon pro namáhané a poškozené vlasy – hodnocení dTestu: dostatečně (34 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dostatečně (34 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90%). Deklarace je hodnocena dobře (70 %).

Logona regenerační šampon Ginkgo – hodnocení dTestu: dostatečně (22 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dostatečně (22 %), aplikuje se uspokojivě (58 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena uspokojivě (50%). Deklarace je hodnocena dobře (76 %). Přírodní produkt Logona regenerační šampon Ginkgo neobsahuje žádné konzervační látky. To je jistě pro mnohé citlivé jedince přínosné, ovšem takové výrobky jsou logicky náchylnější k napadení choroboplodnými zárodky. Bezprostředně po otevření byly všechny šampony prosté jakýchkoliv mikroorganismů. V dTestu se do lahviček s šamponem vpravily různé druhy choroboplodných zárodků, které se běžně vyskytují v prostředí, a následně se absence konzervantů projevila. Zatímco v běžných produktech jich většina brzy „pomřela“, v přírodním přípravku Logona se jim víceméně dařilo.

Zde můžete vidět cenu.

Zdroj: Nejlepší šampony pro intenzivní péči
Zveřejněno dne: 18.10.2015

Diskuze: Re: kolagen v potravinách

Hovězí maso není zrovna nejlepší! Možná, že hovězí kližka má velký obsah kolagenu, ale také má velký obsah transmastných kyselin, které způsobují infarkt nebo mrtvici. Tady je článek o tom, jak je hovězí maso jedovaté: zdravi.ceskyprehled.…

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách
Odesláno dne: 18.7.2012 uživatelem Marcela
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Nejlepší pleťové krémy

Univerzální pleťové krémy

Univerzální pleťové krémy lze bez problémů používat na obličej. Všechny pečují o pleť dobře, krém z Lidlu dokonce dle dTestu velmi dobře. Pleť dobře hydratují a vydrží účinkovat několik hodin po aplikaci. V tomto není mezi univerzálními a dražšími speciálními krémy na obličej žádný výrazný rozdíl. To, co se u těchto krémů hodnotilo poněkud problematicky, byl individuální pocit po aplikaci na obličej. Některým testujícím vadila lesknoucí se pokožka obličeje, jiným její nižší vláčnost. Péče o ruce byla u všech krémů celkově hodnocena lépe než péče o obličej.

Lidl Cien / pleťový krém soft – hodnocení kvality podle dTestu je velmi dobře, což odpovídá 82 %

Lidl Cien / pleťový krém soft je nejlepším a zároveň nejlevnějším univerzálním pleťovým krémem. Typ emulze je olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť velmi dobře (84 %), aplikuje se dobře (76 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (70 %). Obsah je 250 ml.

CD hydratační krém – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 70 %

CD hydratační krém představuje typ emulze olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (68 %), aplikuje se dobře (78 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (60 %). Obsah je 200 ml.

Zde můžete vidět cenu výrobku CD hydratační krém.

Creme 21 – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 70 %

Creme 21 představuje typ emulze olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (70 %), aplikuje se dobře (78 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (64 %). Obsah je 150 ml.

Zde můžete vidět cenu Creme 21.

Dove intenzivní krém – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 68 %

Dove intenzivní krém představuje typ emulze olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (68 %), aplikuje se dobře (68 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (70 %). Obsah je 250 ml.

Zde můžete vidět cenu Dove intenzivní krém.

Nivea Soft – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 68 %

Nivea Soft představuje typ emulze olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (64 %), aplikuje se dobře (78 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (70 %). Obsah je 200 ml.

Zde můžete vidět cenu Nivea Soft.

Yves Rocher hydratační krém na obličej a tělo – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 68 %

Yves Rocher hydratační krém na obličej má složení olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (66 %), aplikuje se dobře (68 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (70 %). Obsah je 125 ml.

Zde můžete vidět cenu Yves Rocher.

Nivea Creme – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 66 %

Nivea Creme je osvědčeným pomocníkem zejména pro zimní období a na suchou pleť. Jde o emulzi vody v oleji. Tento krém se skládá z oleje, v němž jsou rozmíchány drobné kuličky vody. Je to poměrně hutný krém, který je mastnější, pomaleji se vstřebává do pokožky, která se může lesknout. Je vhodný pro suchou pokožku a na zimu jako ochrana proti mrazu. Krém pečuje o pleť dobře (70 %), aplikuje se uspokojivě (54 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (70 %). Obsah je 150 ml.

Zde můžete vidět cenu Nivea Creme.

dm Balea / Softpflege Creme – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 64 %

Výrobek dm Balea / Softpflege Creme má složení olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (62 %), aplikuje se dobře (74 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (70 %). Obsah je 250 ml.

Zdroj: Nejlepší pleťové krémy
Zveřejněno dne: 18.10.2015

Diskuze: obsah purinů v nati a slupkách pohanky

Kvůli cévám jsem pila čaj z nati a slupek pohanky. Byla mi zjištěna dna a pohanka obsahuje velké množství purinů, ale jaký obsah purinů je v nati a slupkách? Děkuji

Zdroj: diskuze Obsah purinů v nati a slupkách pohanky
Odesláno dne: 13.1.2016 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Zvracení

Zvracení hlenů

Přítomnost hlenů v krku vyvolává pocit na zvracení. Může se jednat o zánět dolních cest dýchacích, což by ověřilo vyšetření na plicním oddělení (alespoň RTG plic). Hleny se nemusí tvořit v krku, ale v průduškách, a do krku mohou stoupat. Ovšem nejčastější příčinou zvracení hlenů je nachlazení a s ním spojený výskyt rýmy, kdy hleny stečou (nebo jsou spolknuty) do zažívacího traktu, a problém je na světě. Je velmi důležité smrkat a zase jenom smrkat. U malých dětí pomocí odsávačky odstranit rýmu.

U kojenců bychom měli být při zvracení zvlášť opatrní. Pokud miminko zvrací, hned je otočíme na bříško, aby se mohl obsah žaludku volně dostat ven. Musíme udržovat neustále volné dýchací cesty. Dítě po zvracení položíme na pravý bok nebo je chováme tak, že si jeho bříško položíme na náš hrudník a hlavičku opřeme o naše rameno.

Zdroj: Zvracení
Zveřejněno dne: 16.8.2016

Diskuze: Re: obsah purinů ve skořici

Skořice je vynikající ochucovadlo, kterého pro dosažení vůně a chuti není potřeba mnoho. Proto obsah purinů ve skořici není vůbec podstatný. Skořicovo-jablečný nápoj nebude při dně problém. V některých zdrojích se dokonce uvádí domněnky, že by pití rozemleté skořice rozředěné ve vodě mohlo snižovat hladinu kyseliny močové v krvi, ale zatím to není nijak prokazatelně doloženo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsah purinů ve skořici
Odesláno dne: 12.8.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Nedostatek draslíku

Příčina nedostatku draslíku

Úpravou čerstvých potravin se obsah draslíku snižuje. Průměrná strava obsahuje dostatek draslíku, proto je potřeba doplnění draslíku v potravinových doplňcích jen ojedinělá. Mírný nedostatek draslíku může nastat při nadměrném pití černé kávy nebo alkoholu. Jeho nedostatek se může vyskytovat i u diabetiků. Zde je možné po konzultaci s lékařem užívat doplněk stravy s draslíkem. Závažnější nedostatek draslíku může rovněž vyvolat léčba některými léky, jako jsou diuretika nebo kortikosteroidy. Při jejich užívání bychom se měli řídit především radami ošetřujícího lékaře, je třeba pamatovat na to, že sami nesmíme měnit dávkování předepsaných léků bez jeho vědomí. Lékaři sami často předepisují, pokud to uznají za nutné, léky obsahující draslík. Nedostatek draslíku může nastat také při dlouhodobém užívání projímadel nebo u některých nemocí ledvin. Hladinu draslíku mohou v organismu snižovat i průjmy, zvracení nebo zvýšené pocení. Správná hladina draslíku v krvi je velmi důležitá.

Zdroj: Nedostatek draslíku
Zveřejněno dne: 16.11.2015

Diskuze: obsah purinů v česneku

Často používám česnek jako přírodní lék i jako koření do jídel. Zároveň trpím dnou a ráda bych se dozvěděla jestli česnek snižuje kyselinu močovou.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku
Odesláno dne: 15.11.2014 uživatelem Milada
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Obsah purinů v dalších potravinách

(ve 100 g dané potraviny)

Maso, uzeniny

  • hovězí maso 40 mg
  • telecí maso 48 mg
  • vepřové maso 48 mg
  • skopové maso 46 mg
  • kuřecí maso 40 mg
  • králičí maso 38 mg
  • zvěřina 35−39 mg
  • šunka 24 mg
  • anglická slanina 25 mg

Vnitřnosti

  • játra 95 mg
  • ledvinky 80 mg
  • jazyk 55 mg
  • telecí brzlík 400 mg

Ryby

  • kapr 54 mg
  • losos 22 mg
  • pstruh 56 mg
  • sardinka 120 mg
  • sleď 69 mg
  • štika 48 mg

Mléko, vejce

  • mléko 1 mg
  • vejce 2 mg
  • bílek 1 mg
  • žloutek 5 mg

Ořechy, kakao

  • kakaový prášek 1 900 mg
  • mandle 9 mg
  • lískové ořechy 10 mg
  • vlašské ořechy 8 mg

Mouka, pekárenské výrobky

  • žitná nebo pšeničná mouka 0 mg
  • celozrnný chléb 14 mg
  • bílé pečivo 8 mg
  • ovesné vločky 30 mg

Brambory, luštěniny, zelenina

  • brambory 6 mg
  • čočka 70 mg
  • hrách 45 mg
  • fazole 44 mg
  • celer 10 mg
  • cibule 1 mg
  • fazolové lusky 5 mg
  • zelený hrášek 80 mg
  • brokolice 81 mg
  • chřest 14 mg
  • kapusta 6 mg
  • kedlubna 5 mg
  • květák 10 mg
  • mrkev 2 mg
  • okurky 3 mg
  • pórek 3 mg
  • rajče 4 mg
  • reveň (rebarbora) 4 mg
  • ředkvička 6 mg
  • řepa červená 5 mg
  • salát hlávkový 5 mg
  • špenát 23 mg
  • zelí bílé 5 mg
  • zelí červené 8 mg
  • houby 5 mg

Ovoce

  • borůvky 2 mg
  • hrušky 1 mg
  • jablka 1 mg
  • jahody 5 mg
  • meruňky 0 mg
  • švestky 1 mg
  • hroznové víno 1 mg
  • pomeranče 1 mg

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Diskuze: Re: červená čočka a pohanka

Pohanka i čočka mají velmi vysoký obsah purinů a proto je lepší do jídelníčku nemocných dnou zařazovat tyto potraviny jen výjimečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená čočka a pohanka
Odesláno dne: 10.9.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Tuky v krvi

Cholesterol v potravinách

Obsah cholesterolu ve 100 g potravin:

Maso: jehněčí 71 mg, hovězí zadní 67 mg, telecí kýta 65 mg, vepřový bok 75 mg, vepřová pečeně 9 mg, vepřová kýta 60 mg, kuře s kůží 75 mg, srnčí hřbet 85 mg

Ryby: kapr 70 mg, kaviár 490 mg, sardinky v oleji 140 mg, treska (filé) 50 mg

Uzeniny: párky 85 mg, salám lovecký 85 mg, šunka bez kosti 68 mg

Vnitřnosti: jitrnice 105 mg, játrová paštika 108 mg, játra 300 mg, ledvinky 380 mg, mozeček 2 500 mg

Tuky, vejce: máslo 240 mg, máslo pomazánkové 93 mg, sádlo vepřové 94 mg, vejce slepičí (1 ks) 250 mg

Sladkosti: čokoláda mléč. 74 mg, keksy máslové 37 mg, piškoty 223 mg

Příkrmy: těstoviny vaječné 30 mg

Mléčné výrobky: jogurt 2,5 % tuku 9 mg, jogurt 1 % tuku 5 mg, kefír 4 mg, mléko egalizované 14 mg, nanuk 31 mg, smetana 12% 37 mg, šlehačka 33% 105 mg, Hermelín 45% 77 mg, Eidam 80 mg, sýr Niva 50% 105 mg, sýr tavený 65% 90 mg, tvaroh měkký, netučný 5 mg, tvaroh tvrdý 11 mg

Uzeniny: šunka bez kosti 7 g, tlačenka 38 g, tlačenka drůbeží 11 g, salám Vysočina 40 g, salám drůbeží 10 g, salám šunkový 13 g, salám Poličan 35 g, párky 22 g, paštika játrová 41 g

Pečivo: chléb 1 g, bábovka 23 g, listový závin 16 g, slané crackery 30 g

Tuky, vejce, ořechy, máslo: 75 g, máslo pomazánkové 32 g, slanina 78 g, Flora 70 g, Rama 75 g, olej 74 g, Diana 40 g, vejce 1 ks 5 g, mandle 50 g, lískové ořechy 63 g

Mléčné výrobky: mléko egalizované 2 g, mléko nízkotučné 1 g, žervé 15 g, sýr tavený 30% 11 g, sýr tavený 70% 34 g, Lučina 27 g, Eidam 30% 14 g, jogurt bílý 4 g, jogurt Vitalinea 1 g, tvaroh Danissimo 6 g

Zdroj: Tuky v krvi
Zveřejněno dne: 5.2.2015

Diskuze: Re: warfarin a meloun

Vodní meloun má velmi nízký obsah vitamínu K a proto ho můžete normálně konzumovat, i když užíváte warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun
Odesláno dne: 25.7.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

Uhlohydráty v potravinách

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.

Špagetová dýně

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá moc práce, dýně se vloží do trouby a peče se.
  • Výživový bonus: přináší významné množství vitamínu C, pomáhá snížit bolesti svalů a oxidační poškození po intenzivním slunění.

Meruňky

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 g.
  • Meruňky jsou vhodné jako svačina, přidané do jogurtu, do ovesných vloček, a dokonce i do salátů.
  • Výživový bonus: obsahují vysoké množství beta-karotenu.

Avokádo

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 g.
  • Avokádo je prakticky bez cukru. Ve skutečnosti 75 procent jeho sacharidů pochází z nestravitelné vlákniny.
  • Výživový bonus: obsahuje nenasycené tuky.

Jahody

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 11 g.
  • Jahody svou chutí uspokojí chuť na sladké.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem vitamínu C.

Červený grapefruit

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
  • Tento druh obsahuje asi o 20 procent méně cukru než jeho oranžová varianta. Jen nezkoušejte zkrotit jeho kyselou sílu obalením v cukru.
  • Výživový bonus: je zdrojem vitamínu C.

Další prospěšné ovoce: rebarbora, vodní meloun, broskve, ananasový meloun, ostružiny.

Sumec

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Sumec obsahuje vysoce kvalitní bílkovinu. Filety z této ryby jsou skvělé dušené, grilované, pečené v troubě nebo na pánvi.
  • Výživový bonus: maso sumce je dobrým zdrojem vitamínu B12, který náš nervový systém potřebuje, aby správně fungoval.

Konzervy z lososa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Výživový bonus: tato forma pokrmu je zdrojem omega-3 mastných kyselin, které si tělo neumí samo vytvořit.

Kuřecí paličky

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Kuřecí paličky mají bohatší chuť než kuřecí prsa. Pokud se bojíte zbytečného tuku v kůži, tak tu můžete jednoduše odstranit a upéct paličky samostatně.
  • Výživový bonus: obsahují selen, což je výborný antioxidant.

Krůta

  • Jedna porce krůtího masa obsahuje 0 gramů sacharidů.
  • Mleté krůtí maso je dobrou alternativou hamburgerů.
  • Výživový bonus: obsahuje úplný arzenál esenciálních aminokyselin, které mohou „napumpovat“ svaly.

Vepřová panenka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Vepřová panenka, pokud je správně připravená, má dobrou šťavnatou chuť. Má vynikající poměr bílkovin a tuků.
  • Výživový bonus: je dobrým zdrojem thiaminu (vitamín řady B).

Svíčková

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Výživový bonus: červené maso je přirozeným zdrojem kreatinu.

Rostbíf

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Zkuste několik plátků rostbífu s restovanou červenou paprikou a dijonskou hořčicí. Jde o výborný pokrm.
  • Výživový bonus: obsahuje vysoce vstřebatelnou normu železa.

Další vhodné druhy masa a ryb: slepice, platýs, mleté hovězí maso, krůtí prsa, kuřecí stehna, konzervované sardinky.

Niva

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) rovná se 0 g.
  • Niva má ořechovou příchuť a je výborná s dušenou brokolicí.
  • Výživový bonus: je zdrojem prvotřídního vápníku.

Máslo

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Máslo si díky svému složení opět našlo své místo v naší kuchyni, zkuste smíchat dušený květák s máslem, čerstvým tymiánem a ochutit solí.
  • Výživový bonus: náhražky másla mohou cholesterol ovlivnit hůř než nasycené tuky obsažené v másle.

Vejce

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Protein ve vejcích je považován za kvalitu vyšší, než jakou lze nalézt v jiném pokrmu.
  • Výživový bonus: vědci zjistili, že vejce jsou překvapivě dobrým zdrojem antioxidantů.

Cottage cheese

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Výživový bonus: Cottage cheese je napěchovaný proteinem s nízkým obsahem sacharidů. Je tak dobrou volbou stravy ve večerních hodinách.

Řecký jogurt

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
  • Výživový bonus: obsahuje probiotika, která jsou důležitá pro náš organismus.

Kozí mléko

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 11 g.
  • Kozí mléko obsahuje méně sacharidů než kravské mléko a je snadněji stravitelné, a podle nedávného výzkumu je bohatší v řadě živin, jako jsou omega mastné kyseliny.
  • Výživový bonus: obsahuje konjugované kyseliny linolové (CLA) a mastné kyseliny.

Další prospěšné mléčné výrobky s nízkým obsahem uhlohydrátů: hermelín, kozí sýr, ricotta, kefír, zakysaná smetana, tavený sýr.

Tofu

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 3 g.
  • Tofu je nejen pro vegetariány, nabízí levnou variantu bílkovin i pro „masožravce“. Samotné je bez chuti, ale když přidáte tofu do omáčky, tak brilantně pohltí její chuť. Tofu lze marinovat a opékat jako maso na grilu.
  • Výživový bonus: obsahuje isoflavony, které jsou pro organismus prospěšné.

Tempeh

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
  • Tempeh je masitá placička, která je vyrobena z fermentovaných sójových bobů, což je slušný zdroj bílkovin. Jeho chuť lze popsat jako kouřovou, ořechovou a zemitou. Hodí se do polévek, omáček a k opékání.
  • Výživový bonus: obsahuje zdravá probiotika.

Fazole

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 18 g.
  • Fazole mají vyšší obsah sacharidů, ale mohou se pochlubit značným množstvím rostlinných bílkovin – 12 gramů ve 100 g. Můžete je použít do salátů a s míchanými vejci.
  • Výživový bonus: obsažená vláknina může pomoci snížit prudký vzestup hladiny krevního cukru způsobený sacharidy v potravě.

Dýňová semínka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Dýňová semínka jsou zdrojem bílkovin (asi 7 gramů v porci). Používají se do salátů, ovesných vloček, jogurtu nebo tvarohu.
  • Výživový bonus: obsahují velké množství zinku, který má pozitivní vliv na tvorbu testosteronu.

Další prospěšné potraviny z této řady: konopná semínka, neslazené sójové mléko.

Sýr

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Sýr je vhodný pro děti i dospělé.
  • Výživový bonus: nabízí dostatek vápníku pro kosti.

Vlašské ořechy

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 4 g.
  • Vlašské ořechy jsou vhodnou svačinou na cestách. Obsahují omega-3 mastné kyseliny a sodík.
  • Výživový bonus: dodávají organismu měď, která je potřebná pro správnou produkci energie v těle.

Kapusta

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 až 12 g.
  • Výživový bonus: obsahuje dostatečné množství vitamínu C, vitamínu K a vitamínu A.

Mandlová moučka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Mandlová moučka je vyrobena z jemně mletých mandlí. Používá se jako přísada do palačinkového těsta.
  • Výživový bonus: má vyšší množství bílkovin a vitamínu E než běžně používané mouky.

Skleněné nudle

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Tyto průsvitné želatinové nudle jsou vyrobeny z práškového kořene asijské rostliny a mají většinou nestravitelná vlákna s názvem glucomannan. Shirataki nudle mají poněkud nepopsatelnou chuť, ovšem jako příloha k omáčkám jsou velmi vhodné.
  • Výživový bonus: Obsahují glucomannan, který může pomoci zlepšit hladiny cholesterolu a glykémii u jedinců s cukrovkou.

Amaranth

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 23 g.
  • Výživový bonus: Toto bezlepkové obilí dodává významné množství manganu, což je minerál nezbytný pro správný metabolismus.

Další prospěšné mouky: z lískových oříšků, kokosová moučka, arašídová mouka.

Neslazený ledový čaj

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Nápoj vyrobený z čerstvého čaje a vody zažene žízeň a nezpůsobí ztrátu v boji s nadváhou.
  • Výživový bonus: správě připravený zelený čaj je výborný antioxidant a nastartuje váš metabolismus k lepšímu spalování tuků.

Kupované slazené lahvové čaje jsou však doslova cukrovou bombou!

Neslazené mandlové mléko

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Výživový bonus: obsahuje vitamín E.

Javorový nápoj

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 3 g.
  • Každý doušek této tekutiny má jemnou a stejnou chuť. Javorovým nápojem je možné zalít ranní lívance.
  • Výživový bonus: sirup je bohatý na mangan.

Rajčatová šťáva

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 10 g.
  • Rajčatová šťáva má mnohem méně cukru než obsahuje pomerančová šťáva.
  • Výživový bonus: je to výborný antioxidant.

Další prospěšné nápoje: sodovka, voda, neslazené konopné mléko, bylinné čaje.

Zdroj: Uhlohydráty v potravinách
Zveřejněno dne: 10.5.2016

Dračí krev

Dračí krev Sangre de Drago

Spektrum použití dračí krve je velmi široké. Latex je sbírán za úsvitu poraněním stromu. Jelikož strom vylučuje mízu na svoji obranu a k hojení, je jasné, k čemu byla brzy po objevení tamějšími domorodci užívána. Pro naši civilizaci ji objevil španělský kněz Banebé Cobo kolem roku 1600. Popsal především její pozitivní vlastnosti s využitím v místním tradičním léčitelství. Dračí krev lze užívat zevně i vnitřně.

Pro své analgetické a antivirotické účinky je užitečná při různých druzích poranění. Urychluje podporu hojení a zacelení ran. Zároveň chrání před vniknutím infekcí. Velmi dobrá je odezva na potírání, vyplachování či kloktání při napadení mandlí či zanícení dutiny ústní, zubů a podobně. Dobré zkušenosti jsou i s reakcí na bradavice, které se potírají zevně. Dračí krev uleví i od bolestivého bodnutí hmyzem.

Použití

Vnitřní použití:

  • 15 kapek se rozpustí ve 100 ml vody a užívá se 3x denně.

Vnější:

  • Na výplach úst a kloktání použijte 30 kapek a kloktejte 3x až 5x denně.
  • Naneste na vatovou tyčinku a potírejte mandle při bolesti či zanícení.
  • Nasáklou náplastí přelepte bradavici a nechte plně vstřebat. Opakujte 1–3 dny. Bradavice by se měla sama vyloupnout.
  • Při řezných poraněních, škrábancích a při dalších kožních problémech aplikujte přímo na postižené místo.
  • Na rány a hnisavá místa je vhodnější dračí krev v prášku. Používejte ale nejdéle tři týdny.

Kontraindikace

Přípravek není vhodné užívat v době těhotenství a v období, kdy chtějí ženy otěhotnět.

Nevýhoda: Jedná se o roztok, a tak se na rány a hnisavá místa spíše doporučuje dračí krev v prášku.

Výhoda: 50ml obsah balení.

Složení: 100% míza ze stromu Croton lechleri, bez alkoholu či jiných aditiv.

Zde můžete vidět cenu produktu Sangre de Drago.

Zdroj: Dračí krev
Zveřejněno dne: 23.2.2017

Tuky v krvi

Dieta na vysoký cholesterol

Pravidla diety

Příjem cholesterolu do 300 mg/den a méně docílíme výběrem netučných mléčných výrobků (sýrů, tvaroh v dávce 50–100 g na porci, jogurty 150 g). I libová masa obsahují cholesterol, proto je důležitá hmotnost jednotlivých porcí – hovězí, vepřové 90 g, drůbež – 150 g, ryby – 200 g na porci za syrova. Na přípravu pokrmů používáme bez omezení pouze bílky z vajec, které neobsahují cholesterol. Vaječný žloutek obsahuje cca 250 mg cholesterolu. Obsah cholesterolu v některých potravinách uvádíme níže. Pokud chceme omezit celkový příjem tuků na 60 g/den a méně, vybíráme striktně netučné potraviny. Dávka volných tuků určených na namazání nebo přípravu pokrmů by neměla překročit 30 g/den. Nesmažíme.

Kvalitativní výběr tuků zaměřený na zvýšení podílu nenasycených mastných kyselin monoenových nebo polyenových a omezení nasycených a transnasycených mastných kyselin provedeme nahrazením živočišných tuků rostlinnými a omezením úpravy jídla smažením a pečením. Místo másla, sádla, slaniny jsou vhodnější oleje, rostlinná másla a tvrdé margaríny poněkud omezujeme. Také časté zařazování ryb do jídelníčku je velmi žádoucí.

Zvýšení vlákniny na 30 g/den zajistí denní konzumace 500 g ovoce nebo zeleniny, 1x denně brambory. Bílé pečivo zaměníme za tmavý chléb, dalamánky, budeme často jíst luštěniny, obilniny – jáhly, pohanku, ovesné vločky, rýži natural a tak dále. Omezení energetického příjmu u obézního pacienta je velmi důležité, protože se sníží riziko dalších onemocnění – kardiovaskulárních chorob, cukrovky, zlepší se pohyblivost pacienta. Je důležité zvýšení podílu polysacharidů ve stravě na úkor slazených potravin. Čokoláda, zákusky, sušenky, smetanové krémy a zmrzliny obsahují mimo cukrů také tuky a cholesterol, a proto jsou nevhodné. Naopak chléb, celozrnné druhy pečiva, rýže, těstovin, brambory, ovoce a zelenina nejlépe splňují pravidla racionální výživy. Omezení příjmu alkoholu cca na 1 dávku denně, jen občas a jen u pacientů bez dalších onemocnění (jater, hypertenze).

Technologická úprava stravy

Pokrmy vaříme, dusíme, pečeme, grilujeme, zapékáme. Vhodná je příprava v mikrovlnné a horkovzdušné troubě, v nádobí typu Zepter a teflonovém nádobí, kde při přípravě nemusíme použít tuk, cibulové základy ani slaninu. Nezahušťujeme jíškou. Nesmažíme. Povolené množství tuku vkládáme až do hotových pokrmů. Lépe se tak odhadne množství tuku a do masitých pokrmů se nemusí přidávat vůbec, protože se při přípravě uvolňuje tuk skrytý v mase. Rostlinné oleje nejlépe používáme do dušené zeleniny a do zeleninových salátů. Při kuchyňské úpravě masa dochází cca o 40% pokles váhy.

Zdroj: Tuky v krvi
Zveřejněno dne: 5.2.2015

Zvracení

Zvracení po alkoholu

Jaké množství alkoholu vyvolá nepříjemnou kocovinu, nelze jednoznačně říci. Někdo může mít kocovinu po dvou sklenkách vína, jiný může vypít větší množství alkoholu a nic mu nemusí být.

Alkohol vyvolává dehydrataci, tedy odvodnění organismu. Při pití alkoholu se zahustí krev, což kromě mučivé žízně způsobí i bolest hlavy. Proto se doporučuje po konzumaci alkoholu vypít před usnutím co nejvíc minerálky – v ní rozpuštěné soli vám v těle napraví i rozvrácenou rovnováhu iontů. Výborně zabírá vše, co obsahuje soli, například silný masový vývar, lák z okurek nebo cokoli dalšího.

Alkohol také snižuje schopnost jater pumpovat do krve glukózu, čímž vyvolává hypoglykémii. Mozek nemá dost energie, takže jste unavení a ospalí. Úlevu přinese rychle vstřebatelný cukr, snězte třeba toast s medem.

Alkohol mimo jiné rozšiřuje periferní cévy, což přináší známý pocit tepla. Jenže jakmile začne obsah alkoholu v těle klesat, cévy se zase smrsknou, a to se projeví bolestí hlavy, kterou lze odbourat s pomocí analgetik.

Alkohol v neposlední řadě zpomaluje některá mozková centra. Jakmile alkohol vyprchává, centra postupně znovu „naskočí“, což se ale projevuje zvýšenou citlivostí na světlo a zvuky. Proti tomu pomůže jen zalézt pod peřinu.

V játrech se alkohol přemění na acetaldehyd a ten pak na kyselinu octovou – obě tyto látky jsou jedy, které způsobují bolest hlavy, nevolnost a zvracení. Jejich úplný rozklad urychlí zvýšená tělesná aktivita. Právě proto je na kocovinu nejlepší fyzická práce, která nastartuje metabolismus. Těžká kocovina může trvat až 72 hodin!

Po požití většího množství alkoholu, respektive po otravě alkoholem, může dojít ke zvracení a roste také objem močení (diuréza). Po předešlé euforii nastupuje významný útlum, lhostejnost a pasivita doprovázená ztrátou smyslu pro realitu. Dýchání je hluboké a zpomalené (důsledek respirační acidózy). Při zvracení hrozí vdechnutí žaludečního obsahu a zástava dechu.

Při otravách alkoholem je často nutná eliminace alkoholu ve zdravotnickém zařízení, která spočívá ve výplachu žaludku, forsírované diuréze, vyrovnání acidózy a boji proti hypoglykemii. Pokud se stav nezlepšuje nebo při hladině nad 3,5 ‰, následuje dialýza. Léčba je zvláště indikována při delším zhoršeném dechu a při počínající insuficienci srdce a oběhu s eventuální hypotermií.

U opilých osob se nesmí přehlédnout jiný závažný stav a úrazy jako například poranění lebky, vnitřních orgánů, metabolická disharmonie (například u diabetiků hypoglykemie, metabolická acidóza). Je možné, že by si podnapilá osoba ani nestěžovala na bolest, protože má alkohol analgetický účinek, tedy efekt proti bolesti.

Nikdy si nedávejte kávu, kofein prodlužuje odbourávání alkoholu. Kocovina pak trvá déle a káva navíc tělo ještě víc odvodní. Nepomůže ani ranní vyprošťovací pivo či panák, ty pouze oddálí nástup nepříjemných příznaků. Jen 20 % alkoholu se vstřebává v žaludku, zbytek až ve střevech.

Zdroj: Zvracení
Zveřejněno dne: 16.8.2016

Jak snížit cukr v krvi

Jak snížit cukr v krvi

Domácí léčba

Pokud chceme snížit cukr v krvi, úprava jídelníčku představuje jeden z prvních kroků, které bychom měli udělat. Zaměřme se na potraviny s nižším glykemickým indexem a (pokud možno) úplně odstraňme jídla, jež obsahují velké množství cukru (tedy sladkosti, moučníky, ovocné jogurty, dezerty a samozřejmě různé slazené nápoje). Dále se vyhýbejme tukům, což neznamená jen omezení spotřeby oleje, smažených jídel či špeku, ale musíme si hlídat i jejich obsah například v mléčných výrobcích. Významnou roli při redukci cukru v krvi hraje též vláknina, proto místo bílého pečiva jezme pečivo celozrnné. Každý den si pak dopřejme velkou porci zeleniny.

S jídelníčkem se samozřejmě pojí i naše tělesná váha. Jestliže chceme snížit cukr v krvi, je důležité se pravidelně a dostatečně hýbat. Obecně se uvádí, že dvě půlhodinové procházky denně snižují o polovinu riziko vzniku cukrovky. V dnešní době sice nemá každý čas na „klasickou‟ procházku (i když většinou jde spíše o chuť), ale pohybovat se lze i jinak. Velmi často totiž jezdíme zbytečně výtahem, autem nebo čekáme deset minut na zastávce na dopravní prostředek, místo abychom během pěti minut došli na další stanici. Každý pohyb se počítá, přestože je ideální pravidelnost. Máme-li problémy s obezitou, je dobré pohyb a úpravu jídelníčku přizpůsobit tomu, abychom shodili nadbytečná kila „přirozenou‟ rychlostí a bez jo-jo efektu.

Když chceme snížit cukr v krvi, musíme našemu tělu zajistit také pravidelný přísun beta-karotenu a vitamínů C a E. Nemusíme však polykat pilulky, dopřejme si více paprik, meruněk, citrusů, ořechů, mrkve či černého rybízu. Z minerálů dodejme tělu více chromu, který najdeme v mušlích, ústřicích, para ořeších, datlích, hruškách, celozrnné mouce nebo v rajčatech. Můžeme vyzkoušet i některé léčivé bylinky. Užitečný je například ostropestřec mariánský, jenž podporuje funkci jater. Dalším přírodním lékem může být i borůvkové listí, které obsahuje látku připomínající inzulín a pomáhá při metabolismu cukrů. Snížit hladinu cukru v krvi může pomoci i pískavice řecké seno. Její semínka se naloží přes noc do tekutiny, ráno se rozdrtí a tekutina se před vypitím ještě přecedí. Pozor, bylinky nejsou vhodné pro osoby, které mají cukrovku I. typu a užívají inzulín.

Hladinu cukru v krvi pomáhají úspěšně snižovat též zelené potraviny, jako je chlorela a mladý ječmen. Tyto potraviny jsou palivem pro tělo: vyživují a čistí organismus a obnovují přirozenou imunitu.

Výčet potravin, jež snižují glykemii: kysané zelí, borůvky a borůvkové lístky (lze koupit v lékárně), ovesné vločky, luštěniny, vlašské ořechy, šťáva z citrónu, grepy, zázvor, cibule, artyčoky a inulin.

Odborná léčba

Mnoho lidí projevy vysoké hladiny cukru v krvi podceňuje, což je ale velká chyba. Cukrovka není závažná nemoc, pokud je ovšem řádně léčena. Jestliže vám tedy byla lékařem diagnostikována zvýšená hladina cukru v krvi, rozhodně se léčbě nevyhýbejte. Ve většině případů postačí léčit cukrovku medikamenty a také změnou jídelníčku. Když se léčit nebudete, můžete si způsobit vážné zdravotní problémy. Léčba vždy záleží na typu cukrovky. U diabetu I. typu je nutná aplikace inzulínu, jiné léky se většinou neberou. Naopak u diabetu II. typu lze pacienta léčit pouze dietou nebo léky a dietou, při vážnějším stavu se přistupuje i k léčbě pomocí inzulínu (vždy záleží na konkrétním stavu konkrétního pacienta). Jak již bylo řečeno, vysoký cukr je opravdu nebezpečný, daný stav může navíc zhoršit požívání nadměrného množství alkoholu. V krajním případě mohou být v důsledku diabetu amputovány končetiny, poškozeny ledviny a oči. Tělu však neprospívá ani příliš nízká glykemie (tedy hypoglykemie), kdy kvůli nedostatku cukru dochází k poškození mozku (ten není zásoben potravou, tedy ani cukry).

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi
Zveřejněno dne: 6.8.2015


SiteMAP