Téma: 

nadbytek

DRUHY ANÉMIE

Chudokrevnost neboli anémie je stav, při kterém je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu pod normu stanovenou podle věku a pohlaví. V důsledku toho je snížena schopnost krve dodávat kyslík tkáním. Příčinou anémie je porušená tvorba červených krvinek nebo jejich zvýšený zánik.

Zdroj: Druhy anémie
Zveřejněno dne: 20.2.2014

Diskuze: chlorella nebezpečí

Dobrý den, mohu užívat chlorellu když nám nemocnou šťítnou žlázu, nesmím jíst ryby....nadbytek jodu. Děkuji za odpověď. Věra

Zdroj: diskuze Chlorella nebezpečí
Odesláno dne: 11.2.2013 uživatelem Věra Karlová
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

BÍLÉ SKVRNY NA NEHTECH

Bílé fleky na nehtech u dětí

Bílé tečky na nehtech, respektive pod nehty u dětí, patrně nepředstavují žádné nebezpečí. Za jejich vznik může s největší pravděpodobností úder do nehtu. Možnými příčinami se to v odborných a především v laických kruzích však doslova hemží. Patří sem špatná strava, někdo viní nadbytek jednoduchých cukrů a jejich ukládání pod nehty, dříve byl zmiňován nedostatek minerálů (hlavně vápník, zinek), nebo naopak nepravděpodobný nadbytek vápníku. Pokud je dítě zdravé, jedná se ve většině případů pouze o kosmetický problém, což v dětském věku nevadí.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech u dětí.

Bílé skvrnky pak mohou vznikat u dětí, které si koušou nehty. Při této činnosti dochází k miniaturním traumatům a vzniku skvrnek. Pokud je však na vině plíseň, je nutná návštěva kožního lékaře.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech
Zveřejněno dne: 20.8.2016

Diskuze: nadbytek železa-roztroušená skleróza

www.gizmag.com/ccsvi… .Dr. Zamboni nalezl souvislost mezi nadbytkem železa a roztroušenou sklerózou a objevil tím jednoduchou léčbu RS.Už tuto léčbu testoval někdo v ČR?

Zdroj: diskuze Nadbytek železa-roztroušená skleróza
Odesláno dne: 10.5.2014 uživatelem drood
Počet odpovědí: 0

PŘÍRODNÍ PROSTŘEDKY NA SNÍŽENÍ KYSELINY MOČOVÉ

Proč je vysoká hladina kyseliny močové v krvi?

Ačkoli ledviny obvykle udržují hladinu kyseliny močové ve zdravé úrovni, tak někdy nejsou schopny to udělat dostatečně a nadbytek kyseliny močové je pak zachován v krvi, kde dále koluje.
Dvě z hlavních příčin vysoké hladiny kyseliny močové v krvi jsou:

  • Ledviny nepracují s plným potenciálem tak, aby byly schopny zpracovat a vyloučit kyselinu močovou dostatečně rychle.
  • V organismu je mnoho metabolizujících purin, což i u zdravých ledvin vrací kyselinu močovou zpět do oběhu a výsledkem je vysoké množství kyseliny močové v krvi.


Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové
Zveřejněno dne: 2.10.2012

Diskuze: h2out diskuze

Já jsem se dala na hubnutí a řekli mi, že mám v sobě nadbytek vody. Bude mi stačit jen cvičit nebo dodržovat stravu a koupit si třeba ten h2out?

Zdroj: diskuze H2out diskuze
Odesláno dne: 17.6.2016 uživatelem Jaňulka
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

NADBYTEK VLÁKNINY

Příznaky nedostatku vlákniny

Vláknina funguje jako tzv. kartáč střev. Co způsobuje nedostatek vlákniny? Při dostatečném příjmu vlákniny nedochází ve střevě k rozvoji hnilobné mikroflóry způsobující zácpu, ale naopak. Některé vlákniny fungují jako takzvané prebiotikum – vytváří vhodné prostředí pro pomnožení bakterií prospěšných pro naše trávení, jako jsou bifidobakterie a bakterie mléčného kvašení.

Zdroj: Nadbytek vlákniny
Zveřejněno dne: 4.10.2016

Diskuze: Příčinou i řešením artritidy je výživa.

Existuje příčinná souvislost mezi naší výživou a konkrétními nemocemi. Revmatoidní artritida je způsobena zhoršeným metabolismem vápníku v našem těle, protože v dnešní průmyslově zpracované stravě chybí důležité vitamíny a minerály, které tento metabolismus řídí. Bez nich se vápník dodaný ve stravě (kde je ho mimochodem nadbytek) ani v potravinových doplňcích neváže v kostech a kloubech, kde být má (příčina osteoporózy a artritidy), a naopak se ukládá v měkkých tkáních a cévách, kde být nemá (příčina aterosklerózy). To pak způsobuje infarkty a mrtvice (nejčastější příčina úmrtí populace). Často slýchané rady doporučující při osteoporóze nebo artritidě více vápníku + vitamín D (mléčné výrobky a doplňky s vápníkem) tudíž celou situaci paradoxně ještě více zhoršují. Zjednodušeně řečeno, čím více vápníku, tím více artritidy a infarktů. To, že artritida není způsobena věkem ani nedostatkem vápníku ve stravě, jak tvrdí lékaři, dokazují například populace Japonců nebo Thajců, kteří díky vhodnější stravě artritidu ani ve vyšším věku prakticky neznají a tak nepotřebují kloubní náhrady. Když se ale někteří z nich přestěhovali do USA nebo Evropy a přešli na zdejší stravu, trpí na artritidu a infarkty stejně jako my. Jako výživový poradce používám přístroj, který změří jaké minerály a vitamíny Vám v těle chybí. Poradím, jak je ve výživě doplnit, abyste se revmatické artritidy trvale zbavili a současně snížili i riziko infarktu. Kontakt a dotazy na 608 155 338.

Zdroj: diskuze Příčinou i řešením artritidy je výživa.
Odesláno dne: 31.10.2016 uživatelem Vladimír
Počet odpovědí: 0

PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI

Toxicita železa

Železo je potenciálně nebezpečný prvek. Je schopno katalyzovat vznik volných radikálů (Fentonova reakce), které poškozují buňky a jejich struktury. Nadbytek železa v organismu či jeho špatná místní distribuce (přítomnost volného dvojmocného železa) je tedy nežádoucí; i proto musí být metabolismus železa efektivně regulován na úrovni buněk i organismu.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi
Zveřejněno dne: 20.8.2013

Diskuze: Re: snížení železa v krvi

Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.

- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.

- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.

- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.

- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.

- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.

- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.

- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.

- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.

- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi
Odesláno dne: 3.4.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NADBYTEK VLÁKNINY

Množství vlákniny na den

Doporučené množství vlákniny je 18 až 35 gramů na den, což odpovídá 500 gramům zeleniny a 200 až 300 gramům ovoce denně. Pokud bychom toto množství vyjádřili na porce, odpovídá to 3 až 5 porcím zeleniny a 2 až 3 kusům ovoce. Jednoduchým měřítkem pro porci může být velikost dlaně.

Zdroj: Nadbytek vlákniny
Zveřejněno dne: 4.10.2016

MINERÁL CHLÓR

Charakteristika chlóru

Chlór je důležitý pro vodní bilanci organismu, nervové funkce, činnost svalů, acidobazickou rovnováhu, tvorbu žaludeční kyseliny. Optimální denní příjem činí 830 mg. Průměrná denní dávka chloridu je obsažena v soli. Proto dávejte pozor, abyste konzumovali sůl a slané potraviny s mírou. Obecně v současnosti platí, že v důsledku příjmu slaných potravin má lidský organismus nadbytek chloridu.

Zdroj: Minerál chlór
Zveřejněno dne: 3.4.2013

STOPOVÝ PRVEK MANGAN

Příznaky nedostatku manganu

Metabolické poruchy, stres a vysoká konzumace alkoholu zvyšují potřebu manganu. Nadbytek vápníku a fosforu narušuje vstřebávání tohoto prvku. Kombinace s jinými minerály či stopovými prvky, například se zinkem, zlepšuje naopak absorpci manganu, stává se pro organismus lépe využitelný. Nedostatek může narušit fungování metabolismu. Pokud je příjem tohoto stopového prvku nedostatečný, může být saturován pomocí důležitých potravinových doplňků.

Zdroj: Stopový prvek mangan
Zveřejněno dne: 20.4.2013

PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI

Nežádoucí účinky nadbytku železa

Příjem většího množství než 200 mg železa za den může mít za následek otravu železem, konkrétně u dětí. Nadměrné užívání doplňků stravy s obsahem železa je považováno za primární faktor, který je zodpovědný právě za otravu u dětí. Některými z častých nežádoucích účinků nadbytku železa jsou:

  • Hustá a tmavá stolice, která je často spojena se zácpou.
  • Vzniká zde zvýšené riziko vážných zdravotních poruch, jako je diabetes, Huntingtonova choroba a rakovina.
  • Dochází ke zvýšenému riziku poškození jater, které je zapříčiněno právě nadbytkem železa v krvi.
  • Nadbytek železa způsobuje retenci tekutiny v plicích, což má za následek problematiku s dýcháním a nadměrný kašel.
  • Nadbytek železa ovlivňuje funkce srážlivosti, což vede k srdečním poruchám. Také může dojít k poklesu krevního tlaku a dehydrataci.

Zvýšená hladina železa v krvi je velmi vzácné a ojedinělé onemocnění, které může mít za následek velmi vážné komplikace.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi
Zveřejněno dne: 20.8.2013

PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI

Léčba poruch metabolismu železa

Nadbytek železa se léčí dvěma způsoby. U hemochromatózy to jsou většinou pravidelné odběry krve (venepunkce). Účelem je snížit množství hemoglobinu a postupně i zásob železa v těle, které se využívají pro tvorbu nových krvinek. Je to léčba účinná, ačkoliv „pouštění žilou“ může znít strašidelně či obskurně, je to léčba zcela přiměřená a vlastně i bezpečná. V případě, že ji není možné použít (například u případů, kdy je nadbytek železa způsoben podáváním transfuzí, takže by bylo nesmyslné krev opět odebírat), se používají speciální léky, které z těla železo vyvazují a to je potom vylučováno (močí, respektive žlučí, a stolicí). Tyto léky se nazývají chelátory železa. Podávání některých těchto léků je poměrně svízelné a pro pacienta částečně nepříjemné, nové léky se však stále vyvíjejí. V každém případě snížení nadměrného množství železa může předejít těžkým komplikacím, z nichž některé vedou až k úmrtí.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi
Zveřejněno dne: 20.8.2013

NADBYTEK VLÁKNINY

Příznaky nadbytku vlákniny

Mimořádný nadbytečný příjem vlákniny může způsobit nadýmání, a dokonce i břišní koliku (křeče). Dlouhodobý nadbytek vlákniny má za následek menší vstřebatelnost některých minerálních prvků, například vápníku, železa, zinku či mědi. Celozrnná strava, nebo dokonce otruby, nejsou tedy žádným patentem na zdraví střev. To, co dělá prostředí střev zdravým, jsou především střevní bakterie. Vyrovnaná a zdravá mikroflóra tlustého střeva, je to, co u zdravého člověka částečně tvoří a správně formuje stolici.

Ve spojitosti s otrubami a dalšími zdroji vlákniny, obsahujícími i kyselinu fytinovou, bylo prokázáno zhoršení osteoporózy především u žen. Přibližně 50 % žen po přechodu trpí na řídnutí kostí, a co je horší, přibližně každá pátá z těchto žen na následky osteoporózy zemře. Řídnutí kostí se v současné době ale objevuje čím dál častěji i u mužů. Také nabourání metabolismu vápníku z důvodu nevhodného zdroje vlákniny může být pravděpodobně jedním z faktorů ovlivňujících Alzheimerovu chorobu nebo demenci.

Zdroj: Nadbytek vlákniny
Zveřejněno dne: 4.10.2016

ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY

Co jsou žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny jsou velmi častým onemocněním, a to obzvláště u žen kolem 60 let. Jsou to malé a tvrdé oválky, které se tvoří ze žluči buď přímo ve žlučníku, nebo ve žlučovodech. Kameny mohou způsobit vážnou koliku, pokud například ve žlučovodu uvíznou. Projevují se velmi silnou bolestí v nadbřišku. Pokud se kameny ve žlučovodu zaklíní, zabraňují odtoku žluči a obvykle způsobují žloutenku. Dříve nebo později vyvolávají žlučové kameny koliky, křeče v oblasti žlučníku. U tohoto onemocnění hraje velmi důležitou roli správná výživa a strava. Žlučníkové kameny mohou být dvojího druhu, a to cholesterolové a pigmentové.

O cholesterolových kamenech hovoříme tehdy, když je cholesterolu ve žluči nadbytek a začne krystalizovat. Obvykle vzniká jeden kámen o velikosti 1–3 cm. Když ho rozpůlíme, vidíme jeho krystalickou strukturu. Kámen je zpravidla vejčitého tvaru.

Pigmentové kameny jsou tvořeny pigmentovým barvivem bilirubinem, kterého je ve žluči nadbytek v důsledku zvýšeného rozpadu krve. Bývá jich většinou více a jsou malé. Jestliže se během času ve žlučníku nashromáždí mnoho malých kaménků, hovoří se o písku nebo blátě.

Zdroj: Žlučníkové kameny
Zveřejněno dne: 15.4.2015

PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI

Jak na nadbytek železa?

Určitě každý zná slovní obrat „pouštět žilou“. V odborné terminologii se tomu říká venepunkce a spočívá to v tom, že se pacientovi, který trpí nadměrnou koncentrací železa v krvi, odebírá žilní (venózní) krev. Podstatou tohoto procesu je kvantitativní odběr hemoglobinu, krevních bílkovin, na které se váže nadměrné železo, a přímo i sérové železo. Další možností, jak léčit nadměrnou koncentraci železa v krvi, je použití chalátů, jak bylo zmíněno výše, jsou to sloučeniny, které mají schopnost volné železo „vychytávat“, pevně na sebe navázat a vyloučit ho mimo tělo buď močí, nebo stolicí.

Ať už je zvýšená hladina železa způsobena jakoukoliv výše uvedenou chorobou, nebo nefunkčností tělesného systému, je nadbytek železa pro organismus velmi škodlivý. Železo se totiž ukládá do tkání, zejména do slinivky břišní, do jater, do srdce, kde působí nemalé problémy. Další možnost ukládání železa je i do kůže, které pak dává typické bronzové zabarvení, a proto se hovoří v takovém případě o bronzovém diabetu. Je opravdu důležité, aby tato porucha byla léčena, protože nejtěžší případy často končí smrtí.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi
Zveřejněno dne: 20.8.2013

KYSELINA LISTOVÁ

Účinky kyseliny listové

Nedostatek kyseliny listové v těle se projevuje specifickou formou anémie, při níž jsou červené krvinky zvětšené a špatně přenášejí kyslík. Její nedostatek může mít vliv na arteriosklerózu, poruchu růstu a vývinu nebo neplodnost. Naopak dle nejnovějších výzkumů nadbytek kyseliny listové v těle může ojediněle způsobit rakovinu tlustého střeva, někdy je spojována také s rakovinou plic. Proto jezte kyselinu listovou v její přirozené formě, abyste zabránili předávkování. Denní doporučená dávka pro dospělého je 150 až 200 mikrogramů. Před otěhotněním je dobré dávku zvýšit na 400 mikrogramů denně.

Zdroj: Kyselina listová
Zveřejněno dne: 14.3.2015

PŘÍRODNÍ ANTIANDROGENY

Jak snížit hladinu testosteronu u žen?

Ženy mohou snížit hladinu testosteronu přirozeně, postačí pouze správná strava. Doporučuje se konzumování menšího množství cukrů a rafinovaných sacharidů. Nadměrné množství cukrů a rafinovaných sacharidů způsobuje totiž vysokou hladinu cukru v krvi, což pak následně způsobuje vysokou produkci inzulínu, který stimuluje vaječníky. Důležité tedy je, aby došlo ke kontrolování hladiny cukru v krvi a inzulínu. Velmi účinné je i mírné cvičení. Umělá sladidla nejsou ideální volbou, protože stimulují produkci inzulínu. Nadbytek testosteronu u žen může způsobit ovariální cysty, akné, nepříjemné ochlupení na obličeji, ztrátu vlasů na hlavě. Nízká hladina testosteronu zas způsobuje nízké libido, nízkoenergeticky pomalý metabolismus, obtíže při budování svalů a řídnutí kostí.

Zdroj: Přírodní antiandrogeny
Zveřejněno dne: 5.1.2014

ODSTRANĚNÍ JIZEV

Plastická chirurgie na odstranění jizev

Plastická chirurgie na odstranění jizev má oproti různým neinvazivním metodám osvědčené trvalé výsledky. Provádí se ambulantně, v lokální anestézii a trvá přibližně 1 hodinu. Jizvy staršího data se řeší pomocí dvoudobé plastické operace s užitím expandéru. Dvoudobý zákrok zahrnuje dvě fáze. Při první se zavede do blízkosti jizvy expandér – prázdný silikonový balonek. Tento balonek se postupně naplňuje fyziologickým roztokem, čímž dochází k jeho zvětšování a roztahování zdravé kůže v okolí jizvy. Za několik týdnů takto vznikne nadbytek okolní tkáně. Poté se přistupuje k druhé fázi zákroku, při níž se využije přebytek kůže k zakrytí nežádoucí jizvy. Po chirurgickém odstranění jizev vznikne nové spojení, které je nenápadné, čisté a bez vystouplých okrajů.

Zdroj: Odstranění jizev
Zveřejněno dne: 31.1.2015

NADBYTEK VLÁKNINY

Vláknina u dětí

Doporučenou denní dávku vlákniny pro dítě zjistíme tak, že počet gramů je číselně věk dítěte plus 5 (například čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně).

Tato problematika se tedy týká i dětí. Celozrnná strava, spotřeba otrub, vegetariánství a s tím spojená spotřeba sóji a používání takových alternativních náhražek, jako je například sójové mléko, které je plné kyseliny fytinové, vede samozřejmě k silnému nedostatku některých minerálů. Nedostatek zinku vede ke špatnému vývoji, nebo dokonce i poškození mozku u dětí. Nedostatek železa způsobuje anémii. S nedostatkem těchto dvou minerálů je spojená i nízká porodní hmotnost, pomalý růst, mentální retardace, mentální anorexie a deprese. S bezhlavým spotřebováváním vlákniny je u dívek spojováno dokonce i zpomalení růstu dělohy a problémy s menstruací. Kdysi byla dost běžnou vadou u dětí i křivice. Zvýšená spotřeba masa, skutečného mléka a mléčných produktů dokázala tento problém solidně potlačit. Jenomže křivice se díky zaměření na jednostrannou stravu zase vrací. Ve Velké Británii zaznamenali dokonce takový nárůst křivice i jiných problémů, že se tamní lékaři snaží prosadit, aby bylo vegetariánství posuzováno jako týrání dětí. Tyto problémy se samozřejmě ale netýkají pouze vegetariánů. A právě tyto hrozící následky jsou důvodem, proč někteří lékaři před vysokým užíváním vlákniny z celozrnných potravin a před užíváním vlákninových doplňků stravy varují především těhotné ženy. Vláknina totiž není pro zdraví organismu přímo nezbytná, naopak její nadbytek je prokazatelně nebezpečný.

Zdroj: Nadbytek vlákniny
Zveřejněno dne: 4.10.2016

SELEN A ZINEK

Rizika z předávkování

Výskyt selenu se zjišťuje laboratorními metodami, konkrétně atomovou absorpční spektrofotometrií. Dále můžeme vyšetřovat i jeho hladinu v séru. Předávkování selenem a následná toxicita je vzácná. Předávkování se projevuje česnekovým zápachem potu a z úst, vypadáváním vlasů a nehtů, kožními puchýřky, poškozením zubů.

Předávkování zinkem je poměrně vzácné, projeví se především tehdy, pokud nedodržíme stanovené denní dávkování a budeme užívat značně vyšší dávky, než je doporučeno. Pokud dlouhodobě užíváte dávky vyšší než 100 mg, můžete pociťovat závratě, nevolnost přecházející do zvracení a průjem. Nadbytek zinku se také projeví poruchami imunity a snížením hladiny prospěšného cholesterolu na úkor hladiny cholesterolu škodlivého. Největším nebezpečím souvisejícím s dlouhodobými vysokými dávkami zinku je vznikající chudokrevnost, která vzniká v důsledku snížení vstřebávání ostatních důležitých stopových minerálů. Dále pak poruchy trávení a vážné poruchy metabolismu cukrů.

Zdroj: Selen a zinek
Zveřejněno dne: 31.3.2016

NADBYTEK VLÁKNINY

Vláknina ve stravě

Rozpustná vláknina má schopnost oddalovat proces vyprazdňování žaludku (navodí pocit delší sytosti), přispívá k růstu prospěšné bakteriální mikroflóry ve střevě, čímž má pozitivní vliv na obnovu střeva po léčbě antibiotiky. Snižuje také vstřebávání cholesterolu a ochraňuje mukózu (sliznici tlustého střeva). Rozpustná vláknina se nachází jak v zelenině a ovoci, tak i v ovesných vločkách a v luštěninách.

Nerozpustná vláknina se nachází především v otrubách, samozřejmě v celých zrnech, ale i v semenech a ve slupkách ovoce. Trávicím traktem prochází neporušená, vytváří objem stolice a pomáhá peristaltice střev. To znamená, že pomáhá stolici rychleji opustit tělo. Jenomže moc rychlé zformování stolice a její opuštění těla opět zhoršuje vstřebání některých živin. Především minerály jako vápník, hořčík, zinek a železo, dokonce i vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K) a bílkoviny se prostě nestihnou vstřebat. Na vstřebání živin má také špatný vliv i nadýmání, které je tvořeno právě nadbytkem vlákniny ve spojitosti s některými druhy sacharidů, které se dostávají spolu s vlákninou až do střev.

Součástí vlákniny mohou být také pektiny, které mají schopnost detoxikovat tělo, odstraňovat těžké kovy a radioaktivní prvky. Pektiny se dělí na nízkoesterifikované a vysokoesterifikované.

Zdroj: Nadbytek vlákniny
Zveřejněno dne: 4.10.2016

NEDOSTATEK SODÍKU V TĚLE

Význam soli v lidském organismu

Sodík se podílí na přenosu nervových impulsů. Je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je pro nás kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Norma soli je 5 až 15 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. V létě a při značném pocení je potřeba větší, protože například při velkém fyzickém zatížení je ztráta potu až několik litrů, a tudíž se ztráta NaCl, ovšem i jiných stopových prvků, výrazně zvýší. Sodík se z těla vylučuje především močí (asi 90 %) a potem. Hodně soli se ztrácí také silnými průjmy, krvácením, při horečkách se současným pocením, při nemocích srdce a tak dále. Nedostatek soli může být nebezpečný. Velký nadbytek soli v potravě zase přispívá k vysokému krevnímu tlaku, k některým chorobám srdce, k nemocím ledvin, k rakovině žaludku a podobně. Zvýšený obsah soli ve stravě kojenců dokonce už může zakládat dispozice k vývoji hypertenze v pozdějším věku, která může mít pak za následek rozvoj dalších onemocnění. Vyšší příjem sodíku způsobuje také ztráty draslíku v těle.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle
Zveřejněno dne: 26.9.2015

ZVÁPENATĚLÉ TEPNY

Ateroskleróza

Ateroskleróze se také někdy říká nemoc 20. století nebo se řadí mezi civilizační choroby. I když tato označení nejsou zcela přesná, neboť ateroskleróza byla popsána již v 18. století a naši předci se s ní potýkali ještě dříve. Bohužel v moderní době je její masivní nárůst opravdu nepopiratelný. Mohlo by se zdát paradoxní, že je toto onemocnění zvláště ve vyspělých zemích jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Česká republika bohužel není výjimkou. Tato choroba představuje dlouhodobě probíhající degenerativní proces, jehož podstatou je ukládání takzvaných aterogenních látek, zejména lipidů (tuků), ve stěně tepny. Postižená tepna je za normálních okolností hladká, ale při počínající ateroskleróze je poškozena a povrch její vnitřní stěny je zdrsněn. Na této tepně se pak snadno mohou zachytávat aterogenní látky přinášené krví. Látky, které se zachytí, se postupně hromadí a začínají způsobovat zúžení průsvitu tepny, nebo dokonce její uzavření. Krev tedy nemůže dostatečně proudit do další části těla, kterou má postižená tepna za úkol zásobovat.

Příčiny vzniku

Na vzniku a dalším rozvoji tohoto onemocnění se podílí více faktorů, které lze rozdělit do tří hlavních skupin, ve velké většině úzce souvisí se špatným životním stylem a zlozvyky mnohých lidí v dnešní době. V prvé řadě to je nadbytek aterogenních (aterosklerózu tvořících) látek v krvi. Za tyto látky považujeme především lipidy (cholesterol, fosfolipidy, triglyceridy). Nadbytek těchto látek je způsoben poruchou jejich metabolismu v organismu, nebo je ve vysoké míře přijímáme potravou. Druhým činitelem způsobujícím tuto chorobu je porucha endotelu (výstelky) uvnitř tepny. Tato porucha může způsobit místní tvorbu krevních sraženin, které zúží, či úplně ucpou tepnu. Pod poslední příčinou nalezneme řadu činitelů, které vzniku aterosklerózy napomáhají, jsou to například vysoký krevní tlak, obezita, kouření, genetické faktory, stres, hyperlipoproteinémie, cukrovka a podobné poruchy metabolismu cukrů. Aterosklerotická choroba má několik stupňů vývoje. První stupeň se nazývá lipoidní (tukové) skvrny. Jsou to žlutavě zbarvená ložiska ve stěně tepny, složená především z cholesterolu. Další fází jsou fibrózní a ateromové pláty, což jsou opět žlutavá ložiska, která již ale nejsou hladká, vystupují nad povrch stěny a obsahují řídký mastný obsah. Jestliže se krycí vrstva ateromového plátu rozpadne, jeho obsah se vyplaví krví a v tepenné stěně vznikne „ateromový“ vřed, který tuto cévu poškozuje. V místě poškozeném tímto aterosklerotickým procesem se druhotně začne tvořit trombus neboli krevní sraženina, která výrazně zužuje průsvit tepny. Poslední fází je zvápenatění, kdy se v postiženém úseku cévy ukládají vápenaté soli a ložisko tvrdne.

Zdroj: Zvápenatělé tepny
Zveřejněno dne: 8.1.2014


SiteMAP