Téma: 

med

Med v boji proti stárnutí

Druhy medu:

Med z květů, luční med květový med

Je světlejší barvy tvořen převážně z květů léčivých rostlin, snadno stravitelný a obohacen o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky. V lidovém léčitelství velmi ceněn.

Lesní med

Je zpravidla tmavší, obsahuje více fruktózy a dextrinů a také i větší množství minerálních látek a stopových prvků. Pro svou vůni a chuť je velice oblíben.

Smíšený med

Obsahuje přírodní látky jak nektaru léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med má výhody květového i lesního medu, u nás je velmi ceněný a oblíbený.

Pastovaný med

Speciálně upravený do pastové konzistence. Zpracován pouze mechanicky, bez jakýchkoliv přísad. V průběhu času se již nemění - dále nekrystalizuje.

Zdroj: Med v boji proti stárnutí
Zveřejněno dne: 20.1.2015

Med v boji proti stárnutí

Med na dlouhověkost

Vědci zjistili, že konzumací medu si lidé život nejen oslazují, ale také prodlužují. Med pomáhá lépe zvládat stres, zlepšuje paměť, dodává mozku živiny a celkově zpomaluje proces stárnutí. Provedené testy v laboratorních podmínkách na krysách potvrzují, že potrava slazená medem přispěla k lepší orientaci krys v bludišti a jejich lepší paměti. Med se často doporučuje jako výborný podpůrný prostředek k léčbě různých neduhů, především podporuje naší imunitu. Posiluje organismus v době psychické zátěže a lžička před spaním podporuje zdravý spánek a uklidňuje. Kromě selenu obsahuje téměř všechny stopové minerály.

Zdroj: Med v boji proti stárnutí
Zveřejněno dne: 20.1.2015

Česnek, citrón a med

Recept na čaj s medem

Budete potřebovat 8 až 12 stroužků drceného česneku. Česnek by se měl vařit po dobu 10 minut. Posléze by se měla přidat šťáva z čerstvě vymačkaného citrónu a na ochucení se dodává med. Med by se měl přidat podle chuti.

Zdroj: Česnek, citrón a med
Zveřejněno dne: 30.9.2013

Česnek, citrón a med

Význam a základní vlastnosti medu

Med je hustá, sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv, především nektaru z květů (takzvaný med květový), a výměšků hmyzu (takzvaná medovice), které vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med. Tmavost lesního medu je způsobena prachem, který se na medovici nachytá.

Med byl nalezen ve starověkých hrobkách a chrámech po celém světě a je stále vysoce ceněný pro své léčivé vlastnosti. Je to antibakteriální, antimykotický, antiseptický a antibiotický přírodní konzervant. Mnohé studie prokázaly, že je velmi účinný při léčbě alergických projevů. Lze jej používat perorálně a lokálně a zároveň výborně chutná.

Zdroj: Česnek, citrón a med
Zveřejněno dne: 30.9.2013

Smrkové výhonky

Recept na smrkový med z výhonků

Ingredience: 35 g smrkových výhonků, 1 l převařené vody, 1,35 dkg cukru krupice

Postup: Výhonky spaříme litrem převařené vody a necháme 2 dny louhovat. Přecedíme a přidáme krupicový cukr. Vaříme, dokud med nezhnědne a nezhoustne. Horký med ze smrkových výhonků ihned naléváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů (lépe se tak chytne víčko). Necháme vychladnout. Z jedné dávky získáte dvě sklenice medu ze smrkových výhonků. Je vhodný na průdušky.

Zdroj: Smrkové výhonky
Zveřejněno dne: 26.6.2016

Hubnutí s medem

Recepty s medem

Med a skořice: Jedna plná lžíci skořice, lžíce medu a 1 šálek teplé vody se promíchá a pije se po probuzení. Mnoho lidí ztratilo na váze jen tím, že pravidelně pili tuto směs.

Med a citron: Smíchejte 1–2 lžíce medu s 1 lžící citronové šťávy ve sklenici teplé vody a konzumujte po probuzení. Pití této směsi každý den pomáhá čistit střevní trakt a snížit obsah tuku v organismu.

Med a teplá voda: Musíte vypít sklenici teplé vody smíchanou s velkou lžící medu. Toto pomáhá při metabolizaci tuku.

Berte na vědomí, že med se nesmí vařit nebo vystavovat vysokým teplotám. Vysokými teplotami se med znehodnocuje.

Zdroj: Hubnutí s medem
Zveřejněno dne: 21.1.2014

Med v boji proti stárnutí

Krystalizace medu:

Med po čase změní konzistenci a zkrystalizuje. Krystalizace je naprosto přirozená vlastnost medu. To ale nic nemění na jeho kvalitě nebo v obsahu cenných látek. Med jako takový se snadno rozpouští v teplé vodě nebo čaji.

Pokud chcete med vrátit do původního tekutého stavu, lze toho dosáhnout pozvolným zahříváním sklenice s medem ve vodní lázni nebo v zimě na topení. Přehřátí medu nad 45 °C však způsobí ztrátu účinných látek. Nedoporučuje se také ohřívání medu v mikrovlnce. Při zahřátí medu nad teplotu 70°C se blahodárné látky z medu znehodnotí zcela. Na to je třeba dbát především v případě doslazování vařených jídel a čajů!

Zdroj: Med v boji proti stárnutí
Zveřejněno dne: 20.1.2015

Alergie na včely

Alergie na med

Ano, určitě je to z medu. Zmínila jste, že jste stará, což vůbec při alergiích na včely nehraje roli, naopak po čtyřicítce bývají ty alergie na včelu ještě silnější, dávejte prosím pozor, stářím rozhodně ta alergie neklesá. Med má řadu složek podobných těm, které jsou i ve včelím žihadle, takže med se rozhodně nedoporučuje pacientům, kteří mají alergii, takže med rozhodně dále nejezte v žádné podobě. Stejně tak zasaženy jsou i ostatní včelí produkty, je to v různých mateřích kašičkách, je to v různých krémech s propolisem. Podobná reakce, kterou popisujete vy, se již v praxi stala, kdy pacientka nedávno dostala na ortopedii speciální mast s medem, aby si jí mazala na bolavou patu a měla zrovna takovou reakci, jak tu popisujete. Takže alergici, med ani nejíst ani si na sebe nemazat žádnou mast s medem.

Zdroj: Alergie na včely
Zveřejněno dne: 26.7.2012

Med v boji proti stárnutí

Složení medu:

Glukóza (26-33 %), fruktóza (30-38 %), voda (17-20 %), sacharóza (1-10 %), vyšší cukry (1-10 %), enzymy, vitamíny, minerály, amino a organické kyseliny, aromatické látky.

Zdroj: Med v boji proti stárnutí
Zveřejněno dne: 20.1.2015

Hubnutí s medem

Proč používat med při dietě

Začněme s jednoduchým vysvětlením, jak vaše tělo reaguje na med a jak na stolní cukr. Cukr se ukládá v játrech. Pokud budete pokračovat se stravou, která má vysoký obsah cukru, budou vaše játra „bobtnat“. Když už játra cukry nepojmou, dostává se množství cukru do krevního oběhu jako mastné kyseliny. Tyto kyseliny se pak ukládají v břiše, na prsou, zadku a stehnech. Med je na rozdíl od cukru, který doma používáme, přírodní látka. Obsahuje vitamíny, minerály a aminokyseliny. To vše společně pracuje při metabolismu tuků a cholesterolu a pomáhá předcházet obezitě. Med má zdravější glykemický index (GI) než cukr. Co to znamená? Že jíte-li med, vstřebává se do těla postupně, čímž poskytuje stabilní zdroj energie. Med je sladší než cukr, lze tedy použít pouze polovinu množství.

Med je vynikající před a po cvičení. Stačí dělat úplně jednoduché věci, ale pohybovat se každý den. I chůze pouhých 20 minut denně se ukázala významným pomocníkem při hubnutí. Dříve než se půjdete projít, připravte si láhev s čerstvou vodou smíchanou se lžičkou medu. Tuto tekutinu popíjejte před, během i po procházce.

Zdroj: Hubnutí s medem
Zveřejněno dne: 21.1.2014


SiteMAP