Téma: 

koření

Užívání rýmovníku

Použití

Léčivé účinky má dužnatý list. Pouhým jemným dotykem se z listů uvolňuje vonná silice, která léčí projevy rýmy a astmatu. To ale není zdaleka vše. Odvar připravený v poměru jednoho lístku na jeden šálek se používá vnitřně při bolestech hlavy, horečce, kašli, rýmě, nachlazení, zánětu průdušek, malárii, ale také vysokém krevním tlaku, vysoké hladině cholesterolu, žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech, střevních kolice, průjmu, odčervení střev a dezinfekcích zažívacího traktu. Je významným pomocníkem při otocích končetin a odvodňování organismu. Skvěle také uvolní zduřelou nosní sliznici.

Možná to ani netušíte a raději byste použili lístky aloe, ale rýmovník pomáhá hojit rány. Stačí omýt půl hrnku lístků a zalít převařenou, mírně vychladlou vodu. Zcela zchladlým nálevem pak můžete potírat rány, včetně ekzému. Větší rány můžete na noc zabalit. Vylouhované lístky položte na ránu a jemně ovažte obvazem. Zbytek odvaru můžete dát do aromalampy a nechat jím provonět celý byt. Zevně lze výluhem ošetřit lehké popáleniny, drobné oděrky, pohmožděniny, poranění kůže.

V kuchyni se dají nasekané listy přidávat jako koření zejména k jehněčímu a zvěřině, ale také hovězímu nebo drůbežímu masu.

Velmi příjemné a účinné je i běžné oťukávání a očichávání rostliny, rovněž je možné rozemnout lístek mezi prsty a inhalovat.

Rýmovník lze využít jako přírodní repelent. Jeho pronikavá vůně totiž odpuzuje mouchy i komáry. Není nic jednoduššího než ho zasadit mezi kvetoucí letničky a dát za okno, kterým nejčastěji větráte. Zkuste jej ale i jako klasický repelent, který příjemně voní a nedráždí jako chemií nabité spreje. Budete potřebovat: 1 hrnek lístků rýmovníku, 1/2 litru vody, 1 lžíci bílého vinného octa. Postup je velmi jednoduchý. V rendlíku svařte vodu, odstavte a přisypte rýmovník. Ten nechte louhovat až do vychladnutí odvaru, nejlépe však do druhého dne. Následně odvar sceďte a přidejte ocet. Repelent uskladněte v ledničce a použijte před každým výletem do přírody. Stříkejte zejména na nohy.

Rýmovník můžete samozřejmě využít i k přípravě domácího sirupu, který uleví od rýmy a kašle, chutná v čaji, vodě i sifonu, ale i namazaný na pečivu s máslem nebo třeba v ovesné kaši.

Rýmovník jako léčivou rostlinu lze pěstovat jako běžnou pokojovou a v létě jako balkónovou rostlinu. Její vzhled je poněkud nekompaktní, takže se musí často zastřihovat. To však vůbec nevadí, protože její nadzemní část, tedy stonky i lístky, využijeme pro naše zdraví, a to hned několika způsoby! Bylina je hojně využívána pro své protizánětlivé a protiplísňové vlastnosti. Navíc báječně chutná.

Zdroj: Užívání rýmovníku
Zveřejněno dne: 19.6.2017

Diskuze: obsah purinů v česneku

Často používám česnek jako přírodní lék i jako koření do jídel. Zároveň trpím dnou a ráda bych se dozvěděla jestli česnek snižuje kyselinu močovou.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku
Odesláno dne: 15.11.2014 uživatelem Milada

Jaterní dieta

Koření při jaterní dietě

Při jaterní dietě se jídla nesmí výrazně kořenit. Doporučuje se používat neostré koření, například bazalku, oregano, tymián, majoránku, bobkový list. Ostré koření při jaterní dietě by se nemělo používat vůbec, tudíž koření jako pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky, masox, bujóny, ocet, sůl se musí během jaterní diety vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta
Zveřejněno dne: 12.3.2014

Diskuze: pálení jazyka, popraskaný jazyk

Dobrý den.
Před 3 lety u mně začaly záněty - středního ucha, 2 x průdušek, vaginální mykoza, zánět moč.měchýře, u všech jsem užívala ATB s tím, aby se následná TEP kolene nemusela posouvat. Dva měsíce před operací vznikly u mně alergie. Nemohla jsem nic jíst, lepek, kakao, kyselé, rajčata, ostré koření. Dle vyjádření alergologa se mi z braní ATB spálila sliznice v puse. Alergologové jen slibují,ale drží se svého postupu, v podstastě mi za 2 roky nikdo nepomohl, Zodac mi nezabírá. Večer když lehnu a ten den něco málo z toho si vezmu, mám pálení jazyka, popraskaný, oteklý, červený jak hovězí maso, štípání mi jde až do nosu.Dnes jsem přišla od alergologa jiného, který mi sliboval zátěžový test a vyšetření, zda mám alergii na lepek nebo celeakii. Výsledky z krve byly negativní, tudíž se nic nekonalo, KO za půl roku. Proč? K čemu? Aby zjistil, jestli beru léky Monkasta,po kterém budu mít alergie ještě větší, já jako astmatik budu mít infekci horních cest, vyrážky a to vše při nejlepším a při nejhorším propady v náladách a sebevražedné sklony? Tak teď si můžu vybrat. Buď nebudu baštit nic z toho, co mi vadí a vynechám doktory nebo konečně budu jíst všechno, nevyspím se, pusa jak oheň a na doktory se taky vykašlu. Myslíte, že existuje ještě 3 varianta, kde by mi někdo mohl udělat vyšetření takové,aby zjistil přesnou příčinu a napsal vhodná antihistaminika nebo nemám šanci už žádnou???Už mně unavuje lítat po doktorech, dost na tom, že mám 4 odborné doktory na jiné nemoci. Od Rožnova pod Radhoštěm až po Ostravu.

Zdroj: diskuze Pálení jazyka, popraskaný jazyk
Odesláno dne: 11.1.2017 uživatelem Daniela Klečková

Vředy na jazyku

Vředy na kořeni jazyka

Vředy na kořeni jazyka se u mužů vyskytují 7x častěji než u žen. Příčinou vzniku tohoto onemocnění je kouření, alkohol, špatná životospráva a hygiena.

Příčiny

V počátcích nemají vředy na kořeni jazyka specifickou symptomatologii. Prvním příčinou jsou obvykle známky zánětu dané oblasti (na rozdíl od zánětů jsou obtíže často jednostranné); škrábání v krku, bolest, pocit cizího tělesa, dysfagie, krev ve slinách, rinolalie. První příznaky jsou často přehlíženy. S postupem času se symptomy zvýrazňují a stupňují, bolest může vystřelovat do ucha.

Zde můžete vidět, jak vypadají vředy na kořeni jazyka.

Zdroj: Vředy na jazyku
Zveřejněno dne: 15.4.2015

Léčivé recepty se skořicí

Rebarborová limonáda se skořicí

Ingredience:

  • rebarbora
  • cukr
  • limetka/citrón
  • směs hřebíčkového koření
  • celá skořice

Postup přípravy:

  • Rebarbora se oloupe, nakrájí na 2cm kousky a rozvaří ve vodě s cukrem dle chuti, přidáme šťávu z 1 citrónu a  koření a vaříme ještě 10 minut, po vychladnutí rozmixujeme a přepasírujeme, dle chuti potom ředíme vodou nebo minerálkou, šťávu skladujeme v ledničce.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí
Zveřejněno dne: 4.10.2014

Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Rady pro výživu

Z vývojového hlediska představuje krevní skupina AB nejmladší skupinu. Masa se zříkat nemusíte, vhodné druhy totiž dodávají tělu důležité vitamíny. Většinu živočišných bílkovin tělo zužitkuje téměř beze zbytku. Maso se doporučuje konzumovat třikrát týdně v malých dávkách. U drůbeže je vhodnější konzumace krůtího masa. Olivový olej je pro krevní skupinu AB vhodnější než živočišné tuky.

Zelenina by se měla stát hlavní součástí potravy. Obsahuje množství vitamínů a minerálních látek, které tělo nezbytně potřebuje k adaptaci imunitního systému. Na rozdíl od ostatních krevních skupin jsou vhodné všechny druhy zeleniny, výjimku tvoří ředkev. Tofu je u této skupiny dobře stravitelné a nezatěžuje organismus. Až na banány a pomeranče může typ AB konzumovat čerstvé ovoce několikrát denně.

Lidé s krevní skupinou AB by raději koření ani kořenící směsi konzumovat neměli. Jejich trávicí trakt je mimořádně citlivý na koření, na které reaguje nepřiměřeně silně. Také sůl by měla být používána střídmě. Pepř vůbec. Z koření je pro tento typ vhodné koření z mořských řas, jelikož posiluje imunitní systém.

Lidé s krevní skupinou AB mají oslabený imunitní systém, který by měl být stimulován bylinnými čaji, jako je ženšenový čaj nebo čaj z třepatky. K vhodným nápojům patří čistá pramenitá nebo minerální voda, zelený čaj, stolní voda. Občas je povolena sklenice piva, bílého nebo červeného vína. Také lze pít v malých dávkách kávu. Lidé s krevní skupinou AB mohou uhasit žízeň i zředěnou grepovou šťávou. Pomerančové šťávy by neměly být konzumovány, jelikož dráždí žaludeční sliznici a narušují příjem důležitých minerálních látek.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB
Zveřejněno dne: 5.1.2014

Léčivé účinky kardamomu

Léčivé účinky kardamomu

Stejně jako téměř každé koření i kardamom byl od pradávných dob používán také jako léčivo. Dnešní věda potvrdila, že jeho účinné látky uvolňují křeče v trávicím systému, chrání žaludeční sliznici, podporují nervovou soustavu a účinkují mírně močopudně. Také působí antibakteriálně, antimykoticky a jako antivirotikum. Kardamom je vhodný téměř pro každého, opatrnost se doporučuje jen lidem, kteří mají nějaké problémy se žlučníkem.

Z kardamomu se nejčastěji v domácích podmínkách připravuje nálev, který si nachystáme tak, že jednu lžičku koření zalijeme čtvrtlitrem vroucí vody a necháme pod pokličkou louhovat zhruba patnáct minut. Tento nápoj je ideální při problémech s trávením, pije se třikrát denně před každým hlavním jídlem. Můžeme jej také kloktat při bolestech krku nebo popíjet s medem (teplý, ale ne horký) během nachlazení. Pokud nás trápí nějaká chřipka, přisypávejme špetku koření téměř do každého nápoje či jídla, které během nemoci konzumujeme.

Zdravotní účinky kardamomu

  • Pomáhá ke správnému trávení, působí preventivně proti různým virům.
  • Má posilující účinek na organismus a také napomáhá zklidnit bolesti revmatického původu.
  • Skvěle pomáhá proti plynatosti, srdeční slabosti, léčbě zánětů dásní a zubů.
  • Zrychluje léčbu kůže, působí jako prevence při onemocnění dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.
  • Uleví při bolestech v krku, ledvinových a žlučníkových kamenech.
  • Jako první pomoc prý působí i při hadím uštknutí a bodnutí škorpionem.
  • Ověřeným účinkem je zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, dále je známo, že funguje na potenci a jako afrodisiakum pro mužskou část populace.
  • Čaj s kardamomem pomáhá při stresu, únavě, přepracování nebo depresi.
  • Semena kardamomu spolu s medem zlepšují kvalitu zraku.
  • Pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek), působí antisepticky a osvěžuje dech.

Zdroj: Léčivé účinky kardamomu
Zveřejněno dne: 19.2.2014

Léčivé recepty se skořicí

Pro koho není skořice vhodná?

I když je skořice tak vítaným přírodním pomocníkem při zlepšování zdravotního stavu, nedoporučuje se její konzumace (případně jen zřídka, a to ve velmi malém množství) těhotným ženám, které by se ostatně měly vyvarovat víceméně jakémukoliv ostrému koření. Mimo to může u citlivých osob vyvolat i alergické reakce (při nadměrné konzumaci), jako jsou vyrážky a podobné nepříjemnosti. Proto i u skořice platí – všeho s mírou. Skořice byste tak neměli jíst více než 4 gramy denně.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí
Zveřejněno dne: 4.10.2014

Jak žít s cukrovkou

Potraviny proti cukrovce

  • Dostatečné množství vitamínu C. Lidé s vysokým obsahem vitamínu C v těle mají nižší riziko vzniku cukrovky. Ovoce a zelenina jsou velmi vhodné, zejména pak pomeranče, jahody, brokolice. Souhrnně lze tedy konstatovat, že ideální jsou potraviny bohaté na vitamín C.
  • Byliny a koření jsou bohaté na antioxidanty, čímž zabraňují zánětům spojeným s cukrovkou. Mezi účinné byliny a koření patří hřebíček a skořice.
  • Rýže snižuje nervové a cévní poškození způsobené cukrovkou.
  • Při diagnóze diabetu není třeba vzdát se zcela sladkých pokrmů, existují i dezerty, které jsou určeny pro diabetiky.

Další potraviny a doporučení určené pro diabetiky:

Káva s mlékem je vhodná, protože snižuje riziko vzniku diabetu o 7 %. V kávě a mléku je obsaženo množství vápníku a vitamínu D. Doporučuje se užívání nízkotučného mléka, kvůli hlídání kalorií.

Cvičení je ideální prevencí proti cukrovce. Cvičení se zátěží je zvláště dobré na spalování viscerálního tuku, tedy břišního tuku, který pokrývá orgány a zvyšuje riziko vzniku metabolických syndromů (diabetes 2. typu).

Ovesné vločky mohou pomoci proti obezitě, diabetu a srdečním infarktům. Velmi vhodné je každodenní snídání ovesných vloček se skořicí. Jen půl lžičky skořice denně způsobuje citlivost buněk na inzulín, což pomáhá s převodem hladiny krevního cukru na energii.

Jahody jsou velmi bohaté na vitamín C, který snižuje riziko vzniku diabetu.

Celozrnné potraviny vedou ke snížení břišního tuku, snižují rizika srdečních onemocnění, hypertenzí a diabetu druhého typu.

Vegetariánská strava je ideální, protože vesměs obsahuje vysoké dávky vitamínu C, které snižují rizika vzniku cukrovky. Vitamín C zabraňuje nahromadění volných radikálů, které poškozují buňky a zasahují do metabolismu glukózy.

Zdroj: Jak žít s cukrovkou
Zveřejněno dne: 23.10.2014

Léčivé recepty se skořicí

Skořice je kůra stromu

Skořice se v podobě, v jaké ji známe, získává ze stromu zvaného skořicovník, je vlastně jeho kůrou. Ten se pěstuje v různých tropických oblastech, podle nichž se pak rozeznávají hlavní druhy. Z tohoto pohledu je za nejkvalitnější považována skořice pocházející ze Srí Lanky, z ostrova Cejlon. Dále se skořicovník pěstuje i na jihu Číny, v Thajsku a Indonésii (rostlina se jmenuje skořicovník čínský a mimo skořice poskytuje jako koření i své plody, nazývané kassiové květy). Tento druh má zase hrubší kůru a je zabarven více do červena, také oproti prvně zmiňovanému netvoří typické svitky, ale spíše jen pruhy. Obvykle se první úroda sklízí ve 2 až 3 letech stáří rostliny. Dobrou skořici poznáte podle charakteristické červenožlutohnědé barvy, pružnosti a samozřejmě podle specifické vůně.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí
Zveřejněno dne: 4.10.2014

Piperin

Účinky

Černý pepř je mnohem více než koření. Jeho vrchní vrstva – piperin – je stále častěji popisována jako silný tukový reduktor, avšak množství používané v kuchyni je příliš malé na to, aby byl využitý její nesmírně cenný odtučňovací potenciál. Proto byl vytvořen extrakt. Tento extrakt posiluje vylučování trávicích šťáv (žaludečních, slinivkových, střevních) a blokuje geny zodpovědné za produkci tukových buněk. Piperin přirozeně zrychluje metabolismus a povzbuzuje organismus ke spalování maximálního množství kalorií. Piperin odtučňuje přirozeně, proto vysněnou postavu získáte bez námahy a drastických diet. Dodatečná fyzická aktivita může zlepšit tvarování postavy, ale není nutná pro zhubnutí.

Piperin odstraňuje základní problém obézních osob – nekontrolované přejídání. Mnoho uživatelů se chlubí, že například díky přípravku Piperine Forte již nepotřebují sladkosti. Jde tedy o obrovský průlom v boji s obezitou! Fenomén piperinu spočívá především v jeho postupném působení – tuková tkáň se spaluje poněkud pomaleji, ale zato přirozeně a trvale.

Zdroj: Piperin
Zveřejněno dne: 16.4.2016

Nemoc dna a zakázané potraviny

Seznam nevhodných potravin

Velké množství purinů se nachází v kofeinu, omezte proto konzumaci černé kávy, kakaa, čaje a Coca-Coly, tyto tekutiny obsahují vysoké množství purinů. Například krůtí maso bez kůže a tuků má obsah purinů kolem 40 mg na 100 gramů, takže v malém množství je vhodné. Pivo obsahuje sice 30 mg purinů na 100 ml, ale vzhledem k množství, které se obvykle u piva spotřebuje, je dietně absolutně nevhodné. Červené víno neobsahuje žádné puriny, ale díky obsahu alkoholu je ve větší míře nevhodné, protože odvodňuje a zvyšuje koncentrace kyseliny močové. Měli byste se vyvarovat rovněž konzumaci hrášku, špenátu a růžičkové kapusty, jelikož tyto potraviny obsahují velké množství purinu.

Zakázané potraviny: vnitřnosti, játrové výrobky (například paštiky), sardinky, masové vývary, masové extrakty a ančovičky, veškerý alkohol, tučné a plísňové sýry, koření, větší množství kakaového prášku, tedy i čokoláda, celozrnné produkty.

Omezované potraviny: veškeré maso, zejména červené, mořské a sladkovodní ryby, luštěniny.

Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny
Zveřejněno dne: 25.4.2016


SiteMAP