Téma: 

jód

Lugolův roztok

Dávkování

Lugolův roztok se užívá pomocí odpočítávání kapek, které se kapou do přiměřeného množství (200–250 ml) vody, čaje, džusu a podobně. Jedna kapka obsahuje cca 1,67 mg jódu, pokud je výroba podle Čs. lékopisu. Denní dávka se zvyšuje postupně. Jód nelze užívat, pokud v těle chybí, nebo je nefunkční štítná žláza. I při jen mírné změně funkce štítné žlázy je potřeba postupovat s užíváním jódu opatrně. Pokud organismus několik desetiletí neměl jód v dostatečném množství, mohou jej nečekané dávky jódu vyvést z rovnováhy. Tomu lze předejít vhodným dávkováním, tedy postupným zvyšováním malých dávek tohoto prvku.

Způsob rychlého dávkování:

  • první den = 1 kapka do tekutiny a vypít
  • druhý den = 2 kapky do tekutiny a vypít
  • třetí den = 3 kapky do tekutiny a vypít

Takto se každý den zvyšuje denní dávka o jednu kapku, až se dojde na požadované denní množství, které se užívá delší čas.

Způsob pomalého dávkování:

  • první týden = denně 1 kapka do tekutiny
  • druhý týden = denně 2 kapky do tekutiny a vypít
  • třetí týden = denně 3 kapky do tekutiny a vypít

Každý týden se zvedne denní užívání o jednu kapku, dokud se nedojde na požadované denní množství mg jódu.

Pokud se v průběhu užívání vyskytnou jakékoli problémy, dávkování se sníží na polovinu nebo úplně zastaví a poté se začíná od nuly a ještě v pomalejším režimu. Například zvyšování o jednu kapku po dvou týdnech.

Cílová léčebná denní dávka je od 12 do 20 mg, tj. cca od 7 do 12 kapek Lugolova roztoku. Podle odborníků je optimální dávka do 6 mg/den a vyšší dávkování nemá zvýšený účinek a prospěch. Nutná denní dávka pro dospělé je podle specialistů 2 až 4 mg jódu. U dětí 1 až 2 mg jódu.

Test na jód v těle: Udělejte si na vnitřní straně zápěstí vatovou tyčinkou namočenou do Lugolova roztoku skvrnu o velikosti kovové padesátikoruny. Když během 8 hodin (někomu i v řádu desítek minut) skvrna zmizí, máte jódu nedostatek. Pokud skvrna zmizí do uvedených 8 hodin, signalizuje to nedostatek jódu a dysfunkci vaší štítné žlázy. V tomto případě se doporučuje jód co nejdříve doplnit. Zdravý člověk s dostatkem jódu má skvrnu viditelnou někdy až 24 hodin. Testovací sada se dá objednat zde.

Myslete na to, že velké dávky jódu moc bezpečné nejsou, navíc se jód rychle vstřebává, což je také dost nebezpečné.

Zdroj: Lugolův roztok
Zveřejněno dne: 4.8.2016

Diskuze: sižena ština žlaza a tehotenstvi

Dobý den
Je mi 23 let beru prašky letrox 50 tak 14 dní sniženou štinou žlazu mám tak 14dni ale s přitelem se snažime o miminko ale nějak to nejde :/ tak sem se chtěla zeptat jak dlouho trva nez to začne za birat ty prašky tak přibližne
A ještě se doplnuji praškama jod a začala jsme použivat i mořskou sul z jodem děkuji za odpovět

Zdroj: diskuze Sižena ština žlaza a tehotenstvi
Odesláno dne: 23.7.2016 uživatelem Lenka

Lugolův roztok

Kde se dá koupit, prodej a cena

Iodi Solutio Aguosa:

  • vyrábí Fagron a.s., Holická 1098/31M, Olomouc
  • nutné chránit před světlem, skladovat při 15–25 stupních
  • přípravek není sterilní
  • určen pro MagistraLiter přípravu
  • po odběru uzávěr důkladně dotáhnout
  • expirace je cca 9 měsíců

Lugolův roztok si můžete objednat zde.

Lugolův roztok si můžete připravit i doma:

Rozpusťte 25 g jodidu draselného ve 40 ml destilované, popřípadě čištěné vody. Poté přidejte 10 g jódu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Pokud dáte více vody než 40 ml, bude rozpouštění jódu velmi zdlouhavé. Když je vše rozpuštěné, doplňte 960 ml vody. Výsledný roztok je dobré přefiltrovat, ale nutné to není. Není vhodné si připravovat Lugolův roztok ve velkém množství, protože jód z něj bude sublimovat a po nějaké době to již nebude ten samý roztok, který jste si připravili. Lugolův roztok skladujte ve skle a pokud možno s originálním uzávěrem, který byl použit na lékovce s jódem. Tento uzávěr má speciální materiál, který brání sublimaci.

Zdroj: Lugolův roztok
Zveřejněno dne: 4.8.2016

Diskuze: Jod jako doplnek

Dobry den, je nejaky rozdil mezi jednotlivymi doplnky stravy s jodem? Ja pouzivam ted mesic tento www.lekarnasporilov.… tak jestli je to v poradku, nebo doporucujete nejaky jiny? Diky za informaci

Zdroj: diskuze Jod jako doplnek
Odesláno dne: 30.4.2016 uživatelem Marta Konvalinková

Pangamin a jeho nežádoucí účinky

Obsah vitamínů v Pangaminu

Pangamin je bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť je po něm je pojmenován i jeden z vitamínů této skupiny – vitamín B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahuje celou řadu minerálních látek (vápník, fosfor, draslík, hořčík či sodík) a stopových prvků (železo, mangan, měď, zinek či jód). Minerály jsou pro nás i významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.

Zdroj: Pangamin a jeho nežádoucí účinky
Zveřejněno dne: 25.4.2016

Štítná žláza

Co je to štítná žláza

Štítná žláza patří k nejdůležitějším žlázám s vnitřní sekrecí v těle. Je složena ze dvou laloků, které najdeme po obou stranách chrupavky hrtanu. Štítná žláza produkuje hormony tyroxin a trijodtyronin, které obsahují vázaný jód, a kalcitonin, jehož hlavním úkolem je snižování hladiny fosforečnatých a vápenatých iontů v krvi. Hormony štítné žlázy regulují u dospělého člověka metabolismus a podílejí se také na zvyšování účinnosti ostatních hormonů v těle (například adrenalinu). V dětství (během růstu lidského organismu) ovlivňují tělesný a duševní vývoj.

Zdroj: Štítná žláza
Zveřejněno dne: 25.9.2015

Stravování podle Mačingové

Jídelníček podle Mačingové na tři dny

Během jednoho dne můžete jíst jídla neutrální. Ovšem není nutné jíst jen sacharidová nebo bílkovinová jídla celý den, naopak je důležité, aby přijímaná strava byla pestrá a obsahovala veškeré zdraví prospěšné látky počínaje vitamíny, minerály, antioxidanty, sacharidy, bílkoviny, a to vše ve vyváženém poměru.

Nedílnou součástí stravování je i dodržování pitného režimu. V průběhu detoxikačního 28denního plánu může dojít k intenzivnějšímu pocení a silnějšímu zápachu těla. Jedná se o průvodní jev čistění organismu, jde tedy o fyziologický proces. Po ukončení detoxikace se doporučuje vypít denně dva až tři litry vody v závislosti na váze a fyzické výkonnosti.

Příklad jídelníčku

1. den

Snídaně: Banány, mandle, med

Oběd: Těstoviny se špenátem

Večeře: Celerové hranolky s mořskou treskou: 200 g celeru očistíme a nakrájíme na hranolky. Osolíme a orestujeme na rostlinném oleji. Mořská treska – na teflonové pánvi rozpustíme máslo, které osolíme, ne tresku, a vložíme filety ryby, po obou stranách je orestujeme.

Celer je bohatý na vitamíny a minerály, je to i silný antioxidant. Mořská treska obsahuje nenasycené mastné kyseliny, jód.

2. den

Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice

Oběd: Těstoviny s ořechy – těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme je, a když jsou mírně okapané, vložíme je do připravené mísy, přidáme mleté nebo rozdrcené ořechy a podle chuti med. Vlašské ořechy obsahují nenasycené kyseliny, čímž pomáhají srdci.

Večeře: Salát z červené řepy se strouhaným sýrem

3. den

Snídaně: Mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky – mrkev se nastrouhá na jemném struhadle, jablka na hrubém struhadle, přidají se mleté vlašské ořechy a smícháme v poměru 1 : 1 : 1. To je stejně velké objemové množství mrkve, jablek a ořechů. Není to o vážení potravin! Přidá se hrst hrozinek, med podle chuti, po medu ani ořeších nepřiberete, a špetka skořice. Tato snídaně je zdrojem okamžité energie a organismus tyto potraviny vstřebá bez zbytečného zatěžování trávicího ústrojí. Takto připravená snídaně obsahuje fosfor, vápník, sodík, draslík, síru a hořčík. Skořice čistí krev, pomáhá ochablým střevům.

Oběd: Závin se špenátem a tofu

Večeře: Špenátové rolky s mořskou treskou

Zdroj: Stravování podle Mačingové
Zveřejněno dne: 8.1.2014

Angína

Léky

Nabízí se celá řada orálních antiseptik k lokální terapii, která může pomoci proti bolesti v krku, kdežto u angín slouží spíše jen jako léčba podpůrná. Tyto léky navíc rychle tlumí velmi nepříjemné symptomy, a tak pacient s nimi snáze přečká počáteční fázi léčby, kdy antibiotika ještě nezabrala.

Tyto léky jsou vyrobeny na bázi jódu (Betadine, Jodisol či Jox), anebo na jiné bázi (Septolete, Orofar, Strepfen). Cucání pastilek nebo výplachy se doporučuje obvykle provádět 3–4x denně (a spíše po jídle; pak 15–20 minut nejíst a nepít).

Proti současnému zahlenění a bolesti v krku jsou k dispozici pastilky působící mukolyticky – např. Neobronchol, Solmucol, pastilky s obsahem šalvěje, heřmánku a slézu (kontraindikací je však těhotenství a žaludeční vředy).

Z dalších volně dostupných léků lze užívat neopioidní analgetika ve formě tablet, kapslí a sirupů (ASA, PAR, IBU).

Léky pro děti (vhodné a nevhodné)

Děti od 3 do 6 let již mohou užívat pastilky rozpustné v ústech. Sáhneme však výhradně po pastilkách na přírodní bázi: Emsské, Propolki (propolisové), různé šalvějové anebo Vincentka pastilky. Od 4 let věku lze podávat i některé přípravky obsahující lokální anestetika jako např. Orofar (spray nebo pastilky) či Hexoraletten N (pastilky), anebo i pastilky s obsahem látek působících antisepticky, jako je Angidin, Septolete či Tantum Verde.

Od 5 let je již možné užívat také Neo-angin, Septisan, Septofort S nebo Strepsils (v různých příchutích), a děti od 6 let mají na výběr téměř stejný sortiment přípravků jako dospělí, s výjimkou sprejů Jox, Stopangin (od 8 let) a Tantum Verde forte. Kloktadla dítě ještě nemusí technicky zvládat, proto je nelze vždy doporučit.

Těhotné a kojící ženy

Je nutné, aby se nastávající a „čerstvé“ maminky vyhnuly riziku poškození plodu či dítěte a nepoužívaly přípravky, které taková rizika nesou.

Na přírodní bázi jsou vyráběny Emsské a Vincentka pastilky (opatrnosti je třeba při poruchách činnosti srdce či ledvin), dále léčivé přípravky s obsahem šalvěje (Florsalmin), islandského lišejníku (Isla-Moos tbl.) či echinacey, a také včelí produkty (Propolki). Osoby s alergií na některou z těchto látek samozřejmě nesmí daný přípravek používat. Dále lze doporučit také Septisan tablety nebo Bioparox spray (s antiseptickým nebo antibiotickým účinkem).

Při alergii, diabetu, poruchách činnosti štítné žlázy a dalších potížích...

Alergici nebo astmatici by se měli vyhýbat přípravkům obsahujícím jód, lokální anestetika, včelí produkty a všem dalším přípravkům a lékům, u nichž výrobce upozorňuje na možnou reakci z přecitlivělosti (může se to týkat i umělých sladidel, NSAID ad.).

Diabetici mohou užívat jen přípravky neobsahující cukr, což jsou např. Emsské pastilky, Hexoraletten N, Neo-angin, Septofort, Orofar nebo Tantum Verde (pastilky i spray).

Kardiaci a pacienti trpící arytmiemi (užívající antiarytmika) by raději neměli užívat přípravky obsahující lokální anestetika.

Při poruchách činnosti štítné žlázy (zejména při hypertyreóze) je nanejvýš vhodné vynechat přípravky s obsahem jódu (podobně jako při přecitlivělostí na jód).

Imunostimulancia

Pokud se angína nebo bolest v krku pravidelně vrací několikrát ročně, mohou pomoci lokální nebo celková imunostimulancia. Jsou to lyzáty bakterií a jiné přírodní látky povzbuzující imunitní systém, což vede ke zvýšení odolnosti organismu. Jejich účinek však nastupuje postupně v delším časovém rozmezí, a proto je třeba je užívat pravidelně a dlouhodobě dle doporučení výrobce. Je však třeba pečlivé pročíst kontraindikace, např. při revmatických onemocněních bývají některá imunostimulancia kontraindikována.

Homeopatika

Pomáhají např. Angin-Heel-S tbl., Apis, Arsenicum album, Belladonna, Hepar sulfur, Homeogene 9 tbl., Mercurius aj.

Lachesis, Lycopodium, Phytolacca bývají podávány při nateklém krku.

Doplňky stravy

Doplňky stravy sice nedeklarují léčivý účinek, ale mohou významně přispět zejména k podpoře imunity. Zmiňme alespoň Imunit, GS Imunostim, Preventan, Bioaktivní Influ-Zinek a doplňky stravy obsahující propolis či echinaceu. S doplňky stravy je třeba zacházet obezřetně – jejich účinnost může být někdy kontraprodiuktivní: u některých je třeba pohlídat to, aby nebyly užívány současně s některými léčivy. Vždy si proto vždy pečlivě pročtěte příbalový leták léku i doplňku. Některé doplňky stravy jsou také kontraindikovány v těhotenství, zejména v prvním trimestru.

Pokud se dáte na domácí samoléčbu, ale bolest v krku do 3 dnů neustoupí, navštivte raději svého praktického lékaře! Někdy stačí uvolnit životní tempo, pořádně si odpočinout „s priessnitzem na krku“, ale jindy může příliš dlouhé odkládání návštěvy odborníka Vaše uzdravení značně oddálit.

Zdroj: Angína
Zveřejněno dne: 23.7.2015

28denní detoxikační program podle Mačingové

Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové

První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.

Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.

Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.

Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.

Jídelníček při detoxikaci na 1. týden

Detoxikační jídelníček se skládá:

  • Snídaně
  • Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
  • Večeře
  • 1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: cuketová příloha. Večeře: brokolice s česnekem a vařené vejce.
  • 7. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát z červené řepy a vařené vejce. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.

Jídlo je důležité konzumovat do maximálního pocitu nasycení, nedílnou součástí detoxikace je doporučený pitný režim 3,5–4 litry vody denně po celou dobu.

Příklad receptů z prvního týdne detoxikace

Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Mrkev se nastrouhá na jemném struhadle, jablka na hrubém struhadle, přidají se mleté vlašské ořechy a smícháme v poměru 1 : 1 : 1. To je stejně velké objemové množství mrkve, jablek a ořechů. Není to o vážení potravin! Přidá se hrst hrozinek, med podle chuti, po medu ani ořechách nepřiberete, a špetka skořice.

Tato snídaně je zdrojem okamžité energie a organismus tyto potraviny vstřebá bez zbytečného zatěžování trávicího ústrojí. Takto připravená snídaně obsahuje fosfor, vápník, sodík, draslík, síru a hořčík. Skořice čistí krev, pomáhá ochablým střevům.

Brokolice s česnekem se strouhaným nízkotučným sýrem nebo vejcem. Brokolici uvaříme do křupava, poté scedíme. Do hrnce nalijeme olivový olej, osolíme a přidáme na kousky nakrájený česnek, asi 3 stroužky, a osmažíme do zlatova. Poprášíme mletým rozmarýnem a odstavíme. Přidáme vařenou brokolici a promícháme. Posypeme nízkotučným tvrdým sýrem nebo přidáme na kostičky nakrájené uvařené vajíčko na tvrdo.

Brokolice obsahuje vitamín C, E, B1, B2. Je bohatá na beta-karoten, kyselinu listovou, draslík, vápník, fosfor a síru. Dvě až tři porce 350 g – 400 g týdně ke konzumaci postačí. Protože větší množství brokolice může zpomalit vstřebávání jódu.

Jídelníček při detoxikaci na 2. týden

  • 8. den – Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou. Večeře: boršč.
  • 9. den – Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 10. den – Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a nízkotučný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vejce.
  • 11. den – Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: fazolové lusky a vejce. Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami.
  • 12. den – Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem. Večeře: rychlá hrachová polévka.
  • 13. den – Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a sýr. Večeře: boršč.
  • 14. den – Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.

Příklad receptů z druhého týdne detoxikace

Mrkvový perkelt se strouhaným sýrem nebo vařeným vejcem. Orestujeme cibuli na osoleném olivovém oleji, přidáme očištěnou a na tenké kroužky nakrájenou mrkev, chvíli osmažíme a přidáme mletý pepř, půl čajové lžičky mletého rozmarýnu, kmín nebo koriandr. Promícháme a přilijeme dvě až tři polévkové lžíce sójové omáčky. Za stálého míchání minutu restujeme a poté přilijeme 2 dcl vody. Pod pokličkou dusíme 15 minut, dokud se neodpaří voda a na mrkvi nezůstane jen jemný povlak.

Mrkev čistí žaludek a střeva, působí močopudně, podporuje peristaltiku střev, zvyšuje produkci krve, dodává energii mozku, snižuje cholesterol, chrání zrak a zubní sklovinu. Je vynikajícím zdrojem energie při stavech vyčerpanosti. Obsahuje vitamíny A, C, B, beta-karoten, železo, měď, vápník, sodík a draslík.

Kuře s celerem. Kousky kuřete marinujeme přes noc v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari koření. Maso před použitím umeleme i se čtvrtkou celeru, přidáme žloutek, sůl, pepř, mletý kmín. Vypracujeme směs a vytvoříme karbanátky, které opečeme na oleji, v němž jsme maso marinovali. Jako přílohu přidáme zeleninový salát.

Kurkuma je koření, které čistí krev a pomáhá vylučovat nahromaděné plyny. Lidé s onemocněním jater by si toto koření měli přidávat do jídel častěji.

Jídelníček při detoxikaci na 3. týden

  • 15. den – Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka. Večeře: mozzarella, rajčata nebo okurky.
  • 16. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: míchané vaječné bílky a brynza.
  • 17. den – Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 18. den – Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořechách.
  • 19. den – Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: celerové hranolky a filet z mořské tresky na másle. Večeře: brokolice s česnekem a tuňák v konzervě.
  • 20. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: celerové hranolky a dušená kuřecí stehna. Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem.
  • 21. den – Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka.

Příklad z třetího týdne detoxikace

Vaječné bílky s brynzou. Na teflonové pánvi, bez tuku, usmažíme bílky ze čtyř vajíček, poté přimícháme 150 gramů brynzy.

Brynza má vysoký podíl vápníku, mléčné bakterie, které hrají důležitou roli při regulaci imunitního systému a tím i prevenci alergických reakcí. Brynza má vynikající výsledky při snižování vysokého cholesterolu.

Zeleninová polévka. Jedna mrkev, petržel, čtvrtka kedlubny a čtvrtka celeru se najemno nastrouhá. Na olivovém oleji podusíme cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev, osmažíme a přidáme petržel, kedluben a celer. Osolíme, opepříme, okmínujeme, zalijeme vodou a povaříme. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a necháme přejít varem. Odstavíme z ohně a přidáme nasekanou petržel. Tato polévka je sytá, chutná a je elixírem zdraví a vitality.

Jídelníček při detoxikaci na 4. týden

  • 22. den – Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: salát z červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák.
  • 23. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa, obalená v mletých vlašských ořechách.
  • 24. den – Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: salát z červené řepy a mořská treska na másle. Večeře: zeleninová polévka a prokládaná cuketa.
  • 25. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořechách.
  • 26. den – Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: brynza s bílkem.
  • 27. den – Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle.
  • 28. den – Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák. Večeře: míchané vařené bílky a brynza.

Příklad z třetího týdne detoxikace

Celerové hranolky a filety z mořské tresky. 200 g celeru očistíme a nakrájíme na hranolky. Osolíme a orestujeme na rostlinném oleji. Na teflonové pánvi rozpustíme máslo, které osolíme, ne tresku, a vložíme filety ryby, po obou stranách je orestujeme.

Celer je bohatý na vitamíny a minerály, je to silný antioxidant. Mořská treska obsahuje nenasycené mastné kyseliny, jód.

Vařené jáhly s ořechy, sušenými švestkami a medem. 100 gramů spařených jáhel povaříme ve vroucí vodě 15 minut, scedíme a opláchneme studenou vodou. Přidáme 100 gramů mletých vlašských ořechů, dle chuti med a sušené švestky, které můžeme rozkrájet na menší kousky.

Jáhly jsou chutnou a na živiny bohatou obilovinou, mají vyvážený obsah bílkovin, tuků a sacharidů. Pomáhají spalovat tuk.

Zdroj: 28denní detoxikační program podle Mačingové
Zveřejněno dne: 29.12.2013


Sitemap | RSS