Téma: 

ječné zrno na víčku

Jak léčit ječné zrno

Ječné zrno foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět ječné zrno na oku.

Zdroj: Jak léčit ječné zrno
Zveřejněno dne: 20.10.2013

Diskuze: jak léčit ječné zrno

Dobrý den,chtěla jsem poprosit o radu,manželovi se udělalo na oku ječné zrno,podstoupil ambulantní zákrok,kde mu ječné zrno vyřízli,ale bohužel na víčku sponím má pořád červenou hrčku,nebolí ho a dokonce se mu zanítil i nos má ho celý červený a na vršku se mu dělají boláky,dostal i antibiotika,mastičky,momentálně mu vařím odvar z heřmánku ale je to nedostatečné,můžete mě prosím poradit jak mu pomoci.Moc děkuji

Zdroj: diskuze Jak léčit ječné zrno
Odesláno dne: 16.6.2015 uživatelem Jitka Jelečková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Jak léčit ječné zrno

Ječné zrno – komplikace

K nejčastějším komplikacím patří rozšíření zánětu (zánět slzné žlázy, zánět očnice), opakované navracení zánětu, dlouhé trvání zrání zrna. Jinou možnou komplikací nemoci je vlastně nemoc jiná, a to vlčí zrno. Tyto dvě nemoci od sebe často nejsou širokou veřejností rozlišovány. Ječné a vlčí zrno se liší typem žlázy, kterou postihují (vlčí postihuje hlubší) a vlčí zrno není na rozdíl od ječného infekční. Vlčí zrno je malé, nebolestivé zatvrdnutí, často bývá chronické a nemá tendenci samo prasknout. Téměř vždy se musí řešit lékařským zákrokem – vyškrábnutím.

Zdroj: Jak léčit ječné zrno
Zveřejněno dne: 20.10.2013

Diskuze: Re: jak léčit ječné zrno

Podle vašeho popisu to vypadá jako rozsáhlejší kožní nákaza a nejen jako banální ječné zrno. Bude nejlepší, když zůstanete v péči kožního lékaře. Bude potřeba odebrat výpotek z pupínků a nechat ho laboratorně vyšetřit. Tak se dá nejrychleji zjistit jaký druh nákazy to je a podle toho aplikovat vhodné léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak léčit ječné zrno
Odesláno dne: 17.6.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Jak léčit ječné zrno

Ječné zrno – popis

Ječné zrno (hordeolum) je zánět mazové žlázky některé z řas, které obklopují oko, aby jej chránily. Vzhledem k velikosti řas jsou i jejich mazové žlázky drobounké, v normálním stavu mají za úkol řasy zvlhčovat. Pokud se však z nějakého důvodu zanítí, jejich velikost se začne zvětšovat, uvnitř se začnou množit bakterie, případně i hnis, a ječné zrno je na světě. U oka vyroste nehezký váček (absces) ve velikosti, a mnohdy i barvě, zralého zrna ječmene. Původcem infekce způsobující ječné zrno je stafylokok, zánětlivá bakterie.

Hlavní příčinou vzniku ječného zrna je ucpání vývodu mazové žlázky určité řasy. V uzavřeném prostoru se hromadí maz, kde se skvěle daří bakteriím, které se ihned začnou množit a způsobí tak zánět.

Příčin ucpání mazové žlázky může být víc:

  • nesprávná a nedostatečná hygiena;
  • nevhodný make-up, případně nedostatečné odlíčení;
  • nesprávně ošetřené oční čočky;
  • dotýkání se oka špinavýma rukama či předměty;
  • pobyt v zaprášeném prostředí;
  • snížená imunita;
  • některé onemocnění, například cukrovka.

Zdroj: Jak léčit ječné zrno
Zveřejněno dne: 20.10.2013

Diskuze: jak lecit jecne zrno

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li má někdo stejný potíže s ječným zrnem.V dubnu se mi udělal 3 krát do měsíce v pravém oku . A už ho mam opět v pravém oku. Něco jsem si o tom přečetla,,hygienu mám dostatečnou,každý den se odličuji,na obličej si nedává žádné krémy ani make-up.Ječné zrno je bolestivé,tečou mi slzy,v oku cítím strašné štípaní a občasné píchaní občas vidím mlhavě a nevím co s tím.Jestli někdo máte stejné potíže nebo podobné uvítám každou radu.Děkuji

Zdroj: diskuze Jak lecit jecne zrno
Odesláno dne: 12.5.2014 uživatelem Jana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Jak léčit ječné zrno

Domácí léčba ječného zrna

Doprovodné nepříjemné příznaky onemocnění, tedy svědění a bolest, někdy nutí pacienta k mnutí či škrábání oka. To ale zvyšuje riziko zanesení další infekce do oka z nesterilních rukou (dříve se proto alespoň doporučovalo neprovádět toto mnutí prsty, nýbrž hřbetem ruky, u kterého se předpokládá, že je čistější). Lepší úlevou od těchto potíží a zároveň pomocí k urychlení zrání zrna je přikládání teplých obkladů. Jednou možností jsou mokré (lépe spíše jen vlhké) bylinné obklady (kapesník namočený do horkého heřmánkového vývaru či borové vody), jinou alternativou jsou suché teplé obklady (kapesník přežehlený žehličkou). Dále se také doporučuje (ač někteří jeho vliv na ječné zrno vyvrací) užívání vitamínu řady B (B-komplex).

Zdroj: Jak léčit ječné zrno
Zveřejněno dne: 20.10.2013

Diskuze: Re: jak lecit jecne zrno

Zkuste vyměnit ve svých šminkách vše, co přichází do kontaktu s očima. To znamená oční stíny, štětečky, řasenky, konturovací tužky, atd. Je pravděpodobné, že něco z toho bude infikované a při každém použití si zanášíte do oka opakovaně infekci. Od akutních problémů vám pomůže výplach oka borovou vodou, kterou běžně koupíte v lékárně. Kdyby problémy neustaly, tak budete zřejmě potřebovat antibiotika, které vám může předepsat jen oční lékař, takže zvažte už teď jeho návštěvu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak lecit jecne zrno
Odesláno dne: 14.5.2014 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Jak léčit ječné zrno

Příznaky a projevy

Příchod ječného zrna je obyčejně ohlašován nejprve bolestí celého víčka. Posléze dochází ke koncentraci bolesti a zčervenání jednoho místa (obyčejně kolem 3. dne). Vzniká zarudlá boule vyplněná hnisem. Tato boule – měkký uzlíček – může někdy zaniknout v celkovém otoku oka. Pro potvrzení přítomnosti ječného zrna může lékař provést manévr přetočení víčka vnitřkem ven. Na vnitřní straně víčka je patrné žluté hnisající zrno. Vlivem změn hustoty produktů očních žláz, přítomností hnisu v ječném zrnu a zvýšeným tlakem víčka na oko může někdy dojít k zastřenému vidění.

Zdroj: Jak léčit ječné zrno
Zveřejněno dne: 20.10.2013

Diskuze: mravenčení končetin

Hezký den, chtěla bych poprosit o radu. Před cca 3 lety se u mě objevilo mravenčení horních a dolních končetin. Nevím co vše má spolu souvislost tak raději vypíšu vše na co si vzpomenu.
- bušení srdce
- výpadky dechu ( né úplné ale hodně špatně se mi dýchalo) nejvíce v autobuse a v uzavřených prostorech
- tiky v očním víčku
- cukání ve svalech různě na ruce na hýždích...
mravenčení končetin na rukou i nohou ( před rokem se mi občas stávalo menší citlivost v malíčku ) ale zřídka.
pocity chladu v horních i dolních končetinách. Nejvíce na ruce v které držím u PC myš po delší době na PC je ruka úplně ledová, ale není modrá.
v roce 2013 na jaře se objevilo vitiligo
leden 2011 bezproblémový porod.

Před cca měsícem jsem byla na vyšetření na neurologii. Dr mě poklepala kladívkem a řekla, že na mě nic zvláštního neschledává. Poslala mě na krev Borelioza + vápník vše v pořádku.

Zdroj: diskuze Mravenčení končetin
Odesláno dne: 28.10.2015 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 0

Blefaritida

Druhy blefaritidy

Existují dva hlavní typy blefaritidy:

Seborrhoická blefaritida

Seborrhoická blefaritida je obvykle jednou z částí spektra projevů seborrhoické dermatitidy, která se projevuje na vlasech, očních řasách, obočí, v nasolabiální rýze a na uších. Léčba patří do rukou dermatologa.

Stafylokoková blefaritida

Stafylokoková blefaritida je způsobena stafylokokovou infekcí přední části očního víčka. Jak se infekce rozvíjí, postižený může začít mít pocit cizího tělesa v oku, cítit zmatnění řas a pálení. Lékař obvykle předepíše povrchově aplikované antibiotikum, což by mělo vést k rychlému vyléčení. Stav někdy může dojít až k zánětu Meibomovy žlázy (chalazion, „vlčí zrno“) nebo zánětu Mollovy či Zeisovy žlázy (hordeolum, „ječné zrno“).

Zdroj: Blefaritida
Zveřejněno dne: 30.10.2013

Jak léčit ječné zrno

Ječné zrno – léčba

Jak už bylo uvedeno, ječné zrno není závažné onemocnění, a proto jej lze léčit doma. Léčba spočívá v trpělivosti. Ječné zrno musí dozrát a pak prasknout, přičemž se vyplaví hnis. Poté samovolně odeznívá. Zrání ječného zrna jde uspíšit teplými obklady, které se přikládají na nemocné oko. Pokud se přidá intenzivnější svědění oka, je možné použít antibiotickou oční mast či kapky (jsou k dostání v lékárně bez lékařského předpisu). V době onemocnění ječným zrnem se nedoporučuje vkládat kontaktní čočky, je lépe se oka příliš nedotýkat a v žádném případě by se neměl nanášet make-up. Léčba trvá zhruba 5–7 dní, pokud se nějak významně prodlouží nebo se ječné zrno vrací, je zapotřebí vyhledat lékaře. K podpůrné léčbě je možné používat doplňky stravy na přírodní bázi, které působí přímo na zrak nebo posilují obranyschopnost.

  • Vhodnost léčby závisí na typu a lokalizaci postižené žlázky a dále na stadiu zánětu, proto je dobré poradit se s lékařem. Značné procento se hojí samo a léčbu nevyžaduje.
  • Zpočátku jsou doporučovány teplé obklady (jak u akutní, tak i chronické formy), které někdy mohou urychlit zkapalnění obsahu ječného zrna s následným vytvořením drobného ohraničeného abscesu (přirovnejme k malému měchýřku naplněnému hnisem), případně i vést ke spontánnímu vyprázdnění a vstřebání.
  • Po vytvoření abscesu je vhodný drobný chirurgický zákrok – naříznutí a šetrné odstranění zhnisaného obsahu žlázky. Následuje aplikace antibiotické masti několikrát denně do spojivkového vaku.
  • U chronických forem přetrvávajících déle než 6–8 týdnů je vhodná malá operace při místním znecitlivění, kdy se ječné zrno nařízne několikamilimetrovým řezem a jeho obsah se odstraní.
  • Někdy lze použít i injekci speciálního léku ze skupiny kortikoidů přímo do ječného zrna, u nás je tento postup méně častý.
  • Při opakujících se ječných zrnech někdy stav zlepší preventivní podávání tetracyklinových antibiotik. V těchto případech se nevyužívá tolik antibiotického efektu léku, ale především jeho vlivu na formování a kvalitu mazu produkovaného mazovými žlázkami.

Zdroj: Jak léčit ječné zrno
Zveřejněno dne: 20.10.2013

Jak léčit ječné zrno

Prevence ječného zrna

Prevence ječného zrna spočívá především v dodržování hygienických pravidel:

  • Čistota rukou. Pravidelné a časté umývání rukou mýdlem a proudem teplé vody zajistí, že na rukou, majících tendenci se mimoděk dotýkat očí, nebudou ulpívat bakterie, které mohou způsobit ječné zrno.
  • Zamezit častému dotýkání očí, protírání a podobně. Je nutné to hlídat hlavně u dětí a alergiků. Tření očí může být i naučený zlozvyk.
  • Čistota očních pomůcek. Má se na mysli především manipulace s kontaktními čočkami, která by se měla řídit pravidly k tomu určenými. Pozor na kvalitu a životnost roztoků, v nichž se čočky přechovávají.
  • Používání kvalitních make-upů, hlavně těch, které se aplikují na víčka a řasy. Pravidelné a každodenní odlíčení a následné umytí obličeje a očí je samozřejmostí. Nezapomenout na oči ani při ranní hygieně či umývání během dne.

Účinné je i věnovat pozornost zvyšování celkové obranyschopnosti organismu:

  • zdravá a vyvážená strava s dostatkem vitamínů a minerálů;
  • otužování a přiměřený pohyb na čerstvém vzduchu;
  • užívání doplňků stravy ke zlepšení zraku a posílení imunity.

Zdroj: Jak léčit ječné zrno
Zveřejněno dne: 20.10.2013

Jak léčit ječné zrno

Přírodní a doplňková léčba

Samovolné hojení lze přírodními prostředky zrychlit. Při opakujících se a nehojících se zánětech je třeba vždy vyhledat očního lékaře.

Bylinky

Vnitřní užití: pro posílení imunity

  • Měsíček
  • Echinacea

Vnější použití: Odvar z heřmánku nebo ze světlíku – na zmírnění otoku obklady každé 2 až 3 hodiny (každý obklad použijte pouze 1x).

Homeopatie

  • Pulsatilla 9CH 5 granulí 2–3x denně na zanícené oční víčko, slepené žlutým sekretem, svědění; zlepšení studenými obklady
  • Belladona 9CH 5 granulí 2–3x denně na červené oko citlivé na světlo s pocitem napětí a tepavé bolesti
  • Euphrasia 5CH 5 granulí 2–3x denně na červené oko (zarudnutí spojivky), pocit pálení a „písku“ v oku, slepená víčka
  • Apis melifica 9CH 5 granulí 2–3x denně na růžový zánět s otokem, bodavé bolesti, zlepšení studenými obklady
  • Staphysagria 9CH 5 granulí 2–3x denně na uzlovitost bez hnisání
  • Arsenicum album 9CH 5 granulí 2–3x denně na odřené oční víčko, červené, oteklé, palčivou, pálivou bolest; zlepšení teplem
  • Mercurius solubilis 9CH 5 granulí 2–3x denně na víčko slepené hnisavým sekretem

Vitamíny

  • vitamín C s bioflavonoidy:3–6 g – účinný antioxidant, který chrání oči a tlumí záněty;
  • beta-karoten: 25 000 UI – prekurzor vitamínu A, který je důležitý při všech očních problémech;
  • B komplex – pro podporu zdravých očí.

Strava

Dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin a různých semínek a oříšků zajistí dostatek vitamínů a minerálů. Vynechat bílé pečivo, cukr, alkohol – ochuzují organismus o důležité vitamíny.

Zdroj: Jak léčit ječné zrno
Zveřejněno dne: 20.10.2013

Špaldová mouka

Jak špaldová mouka ovlivňuje zdraví

Zrno špaldy obsahuje cca 16–17 % bílkovin, zatímco u klasické pšenice je to jen asi 12 %. Také je díky menšímu stupni přešlechtění menším alergenem, a tudíž i reakce na tento druh potraviny je podstatně nižší. Pšenice špalda je také obecně více doporučována pro jedince zabývající se dietou podle krevních skupin. Špaldě se přisuzují pozitivní účinky na imunitní systém. Špalda, a tudíž i špaldová mouka obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, jakými jsou například nenasycené mastné kyseliny, vláknina, vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek, vitamín A, vitamín E a některé vitamíny skupiny B.

Cena špaldové mouky.

Zdroj: Špaldová mouka
Zveřejněno dne: 2.4.2016

Kamut

Mouka z kamutu

Kamut je k dispozici jako jemně mletá mouka, která chutná intenzivněji než mouka z pšenice a má ořechovou chuť. Kamut je skutečně velmi dobrá volba pro pečení, protože tento druh zrna má vysokou adhezní vlastnost. Kamut jako celé zrno může být vařený jako rýže. Jediný rozdíl je pouze v tom, že doba vaření je mnohem delší. Kromě toho jsou nabobtnalá zrna vhodná jako přísada do salátů. Kumut se nejčastěji používá při pečení, ale také se dá použít do zeleninových jídel, která obohatí svou aromatickou chutí. Pro gurmány se kamut zpracovává i do delikates, dražších organických těstovin, sušenek, pečiva, chleba, kuskusu a jiných potravin. Jakmile ochutnáte kamut kuskus, nebudete chtít žádný jiný.

Zdroj: Kamut
Zveřejněno dne: 14.3.2014

Špaldová mouka

Jaká jsou oblíbená použití špaldové mouky

Špaldová mouka se s oblibou používá na vaření a pečení. Zdravé pečení ze špaldové mouky se týká třeba koláčů a buchet. V receptech se obvykle doporučuje až polovinu množství klasické bílé mouky nahradit právě moukou špaldovou. Moučník pak bude zdravější a také vás na delší dobu zasytí. V porovnání s běžnou moukou je ta špaldová stejně energetická.

Celozrnná mouka je chuťově výraznější. Proto pro ty, kteří se ji teprve chystají zařadit do svého jídelníčku, doporučuji smíchat celozrnnou mouku s hladkou moukou v poměru minimálně 30 % celozrnné mouky. Takto se dá postupně zcela přejít na celozrnnou mouku. Špaldová mouka je oproti pšeničné mouce o něco hustší. Chleba ze špaldové mouky je tak nižší, hustší. Pšeničný chléb, respektive koláče nakynou víc. I proto je vhodné tyto mouky v receptu smíchat. V koláčích se doporučuje kombinovat hladce namletou mouku s takzvanou polohrubou moukou, respektive s celozrnnou moukou. Když totiž použijeme pouze čistě hladkou mouku, těsto je hustší, těžší. Pokud však přidáme například 30 % celozrnné mouky, která je namletá středně, získáme nadýchanější, lehčí těsto a doma se nám po koláči jen zapráší. Ze špaldové mouky, ať už hladké, nebo celozrnné, můžeme plnohodnotně vařit a péct stejně jako z pšeničné mouky.

Základem receptu bývá špaldová mouka, kvásek, respektive kvasnice, sůl, ostatní si už lidé přidávají podle vlastní chuti, například brambory, kmín, semínka, jadérka a podobně. Někteří rádi pečou i špaldový chléb s jogurtem. V kuchyni také můžeme využít celé špaldové zrno, které se skvěle hodí jako zdravá příloha či jako přísada do špaldota.

Zdroj: Špaldová mouka
Zveřejněno dne: 2.4.2016

Kamut

Kamut, nebo pšenice?

Zrno kamut je příbuzné starověké tvrdé pšenici. Vynikající je jeho dostatečný obsah vysoce kvalitních bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Můžeme z něj na trhu najít a ochutnat plno výrobků, jako jsou například chléb, těstoviny, kuskus, ale také běžné sladké i slané pečivo. Pokud je člověk alergický na odrůdu pšenice seté, která se dává do většiny pekařských výrobků a má vysoký podíl lepku, mohou mu být potraviny vyrobené z kamutu výbornou alternativou. Ale pozor, nezaměňovat alergii s celiakií. Jemná celozrnná kamut pšenice nemá mírně hořkou chuť jako pšenice špalda a jiné odrůdy pšenice, a také nemá typickou tmavou barvu jako celozrnné výrobky z klasických odrůd pšenice běžně používaných do velkého množství pekařských výrobků na trhu. Ale má výbornou, přirozeně sladkou chuť a zlatavou barvu, což ocení i děti. Kamut obilí obsahuje více energie, má o 20 až 40 % více bílkovin, tuku, aminokyselin, vitamínů a minerálů než obyčejná pšenice. Má tedy velmi dobré využití u rostoucích dětí, sportovců a samozřejmě pro každého s aktivním životním stylem. Produkty z pšenice kamut mají obecně nízký glykemický index, jsou tedy prospěšné při dietě, pro diabetiky a sportovce. Kamut chléb zůstává svěží po mimořádně dlouhou dobu.

Kamut je druh obiloviny, který je mnohem zdravější než známější a více populární pšenice. Proto by měl být častěji používán při pečení a vaření. Vzhledem k tomu, že kamut obsahuje mnoho živin, je pro náš organismus i prospěšnější.

Ve srovnání s pšenicí obsahuje kamut až o čtyřicet procent více bílkovin. Také obsahuje vitamín E, vitamíny B2, B5 a B6 a kyselinu listovou. Kromě toho obsahuje kamut na rozdíl od pšenice více minerálních látek, například hořčík, vápník a fosfor. Kamut také nabízí vysoké množství selenu.

Zdroj: Kamut
Zveřejněno dne: 14.3.2014

Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Dělení hemangiomů

1. Kapilární hemangiom 

Kapilární hemangiom se vyskytuje nejčastěji v kůži, kde vytváří červené skvrny. Lidově se mu také říká „jahodové znaménko“. Často nepředstavuje vážnější problém a lze jej léčit steroidy, kryoterapií, nebo odstranit laserem či chirurgicky.

2. Kavernózní hemangiom  

Kavernózní hemangiom můžeme najít v kůži, pod kůží nebo i na vnitřních orgánech. Makroskopicky vypadá jako modravý či nafialovělý uzel. Menší uzlíky mohou spontánně vymizet během školního věku. Větší hemangiomy se mohou vyskytnout např. v hrtanu, kde ztěžují dýchání, nebo na očním víčku, kde omezují vidění. Dále je nutná léčba, buď injekčním podáváním steroidů, laserovou terapií či chirurgickým vynětím.

3. Arteriovenózní hemangiom 

Arteriovenózní (racemózní) hemangiom lze vidět v kůži, ale i jinde. Je charakterizován velice krátkým úsekem, kde se přívodná tepna rozdělí na kapiláry a opět spojuje do značně rozšířených žil.

autor: ©Jakub Vinš

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory
Zveřejněno dne: 5.4.2012


SiteMAP