Téma: 

jablečný ocet

Diskuze: Re: nevolnost po požití jablečného octa

Přestaňte používat ocet a dejte si ho jen občas do salátu. Ne u každého člověka je jablečný ocet prospěšný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevolnost po požití jablečného octa
Odesláno dne: 3.7.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Jablečný ocet a dna

Puriny v octu

Množství purinů v octu se pohybuje mezi 50 a 100 mg. Potravin rostlinného původu s vyšším obsahem purinů se však nemusíte obávat tak jako živočišných potravin. Jablečný ocet se stal známým osvědčeným prostředkem při řešení nespočtu nemocí, včetně dny. Zkuste smíchat 1 až 2 polévkové lžíce jablečného octa ve sklenici vody. Můžete vypít tekutinu najednou, nebo ji popíjet v průběhu celého dne. Touto procedurou lze údajně snížit bolest až o 90 %, a to během jednoho nebo dvou dnů. Vždy se ale ujistěte, že používáte organický jablečný ocet.

Zdroj: Jablečný ocet a dna
Zveřejněno dne: 10.1.2016

Diskuze: ředění jablečného octu a užívání

Dobrý den, prosím Vás můžete mi poradit, jakým poměrem ředíme jablečný ocet a jeho užívání? Děkuji Nováková

Zdroj: diskuze Ředění jablečného octu a užívání
Odesláno dne: 22.10.2015 uživatelem Anna Nováková
Počet odpovědí: 0

Domácí jablečný ocet

Rizika jablečného octa

Všeobecně je riziko při příležitostném použití malého množství jablečného octa velmi nízké. Avšak při dlouhodobějším používání nebo užívání ve velkých dávkách by mohl představovat riziko. Zde jsou některé věci, které je dobré mít na paměti:

  • Jablečný ocet je velice kyselý. Jeho hlavní složkou je kyselina octová. Jak název napovídá, je to poměrně ostrá a výrazná složka. Jablečný ocet by se tedy měl vždy před požitím zředit vodou nebo šťávou. Čistý jablečný ocet by mohl poškodit zubní sklovinu a tkáň v ústech a krku. V jedné studii je uveden případ, kdy žena užívající doplňky z jablečného octa utrpěla trvalé poškození jícnu poté, co jí tabletky uvízly v krku.
  • O octu je známo, že způsobil kontaktní poleptání kůže.
  • Dlouhodobé užívání jablečného octa by mohlo způsobit pokles obsahu draslíku a zhoršit hustotu kostní tkáně. Pokud máte nižší hladinu draslíku nebo máte osteoporózu, poraďte se o užívání jablečného octa se svým lékařem.
  • Jablečný ocet může teoreticky reagovat s diuretiky, projímadly a léky proti cukrovce a nemocem srdce. Jestliže máte cukrovku, poraďte se se svým lékařem dříve, než začnete ocet užívat. Ocet obsahuje i chróm, který může pozměnit hladinu inzulínu.

Zdroj: Domácí jablečný ocet
Zveřejněno dne: 25.1.2014

Diskuze: Re: seboroická keratóza

Seboroická keratóza nejde odstranit jablečným octem. Ocet ji jen změkčí a odstraní svrchní odumřelou tkáň, ale ložisko zůstane.
Seboroická keratóza jde odstranit chirurgicky vyříznutím a nebo lejzrem, či zmrazením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seboroická keratóza
Odesláno dne: 4.8.2014 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Domácí jablečný ocet

Obsah jablečného octa

Jablečný ocet zlepšuje metabolismus, čistí organismus a odstraňuje škodlivé látky, ve výsledku se tak můžete dočkat nejen rychlejšího „spalování“, tedy nějakého toho úbytku na váze, ale také zlepšení imunity, protože bojuje i proti nachlazení. Obsah vitamínů B či biotinu má rovněž vliv na zlepšení a vyčištění pokožky. Ve velmi zředěném stavu si jím můžete dokonce pokožku potírat, i to by mělo zmírnit sklony k pupínkům či akné. Co tedy jablečný ocet obsahuje? Zejména kyselinu octovou, a to v obsahu kolem 5 %, která mu dodává typickou kyselou chuť a octový nádech. Dále je zde vysoký obsah jablečného pektinu a vitamínů skupiny B (B1, B2, B6), niacin, kyselina pantothenová, biotin, který má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti, samozřejmě vitamín C, dále obsahuje draslík, něco málo železa, fosforu či vápníku.

Zdroj: Domácí jablečný ocet
Zveřejněno dne: 25.1.2014

Diskuze: Očista jater

Dobrý den,
jsem na neschopence 15 tý den s bolestí v kolenech, tak jsem chtěl využít tento čas i na očistu těla držím půst 3 dny sním akorát jedno strouhané jablko s mrkví za den piju ginko bilobu zelený čaj a vodu s jednou kávovou lžící UMEocta v půllitru.Tonto ocet se používá na překyselený organismus s kterým mám problém.Očistu dělám i kvůli pískání v uších které mne trápí už 22 rokú. Krevní cukr mám 7,1 jináč v poho.Mám 60 let.

Díky za odpověd

S pozdravem

Jiří Hýbl

Přeji příjemný den

Zdroj: diskuze Očista jater
Odesláno dne: 15.10.2015 uživatelem Jiří Hýbl
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Domácí jablečný ocet

Léčivé účinky jablečného octa

V jablečném octu jsou obsaženy minerální látky a stopové prvky, zejména pak draslík, který je důležitý pro činnost srdeční svaloviny. Balastní látka pektin pak pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Kyselina octová dodává tomuto prostředku protibakteriální účinek. Škodlivé bakterie tento ocet potlačuje a má naopak příznivý vliv na přirozenou mikroflóru zažívacího traktu. Ačkoliv má ocet kyselou chuť, působí na organismus stejně jako citrony, tedy zásaditě, je tak účinným prostředkem proti nebezpečnému překyselení organismu.

Jablečný ocet nalézá své využití jako léčebný prostředek při těchto zdravotních problémech:

  • narušená střevní mikroflóra
  • chronická únava
  • poruchy prokrvení a oběhové potíže
  • chronické bolesti hlavy
  • infekce močových cest
  • záněty dýchacích cest
  • bolesti v krku
  • sportovní zranění
  • bolesti kloubů, revma
  • menstruační potíže
  • ranní nevolnost v těhotenství
  • gynekologické výtoky, mykózy
  • křečové žíly
  • hemoroidy
  • kožní problémy
  • roztřepené a slabé vlasy
  • nadváha

Jablečný ocet se užívá s vodou ve formě nápoje, dále k inhalacím, ke kloktání, k výplachům, jako zábal, obklad či přísada do koupele.

Zdroj: Domácí jablečný ocet
Zveřejněno dne: 25.1.2014

Jablečný ocet a dna

Účinky

Jablečný ocet je označován za zázračný elixír mládí, zdraví a štíhlosti. Vyrábí se z čerstvých rozdrcených jablek, která se nechávají kvasit v dřevěných kádích. Po dokončení procesu kvašení se obsah přecedí a vzniká hustá hnědá tekutina, jež zachovává všechny enzymy, vitamíny, minerály a prospěšné látky, které obsahovala již čerstvá jablka. Vyniká různými léčivými vlastnostmi, má antibakteriální a antimykotické účinky. Působí jako přírodní antibiotikum, které ničí patogenní bakterie a viry v těle. Napomáhá dobrému trávení a podporuje štěpení tuků. To z jablečného octa činí skvělý doplněk při hubnutí a cestě ke štíhlé linii. Při pravidelném užívání také dochází k posílení imunity organismu.

Zdroj: Jablečný ocet a dna
Zveřejněno dne: 10.1.2016

Domácí jablečný ocet

Jablečný ocet

Jablečný ocet je starý lidový lék a jako takový se používá na celou řadu zdravotních potíží. Jeho zastánci tvrdí, že může léčit artritidu, působí jako ochrana při osteoporóze, snižuje krevní tlak a cholesterol v krvi, působí jako prevence rakoviny, ničí záněty a infekce a rovněž napomáhá lepšímu trávení, odbourává tuky a podporuje hubnutí, zlepšuje paměť a chrání mysl proti stárnutí. V medicíně má ocet opravdu bohaté využití a první zmínky o něm se objevují už před 10 000 lety. Byli to právě Babyloňané, kteří zhruba 5 000 let před Kristem získali kyselou tekutinu procesem kvašení. Na výrobu octa použili datlové palmy, hrozny, fíky a věřili v jeho vynikající léčivé vlastnosti.

Jablečný ocet se dnes prodává jako zdravější alternativa vinného octa. Mnoho výrobců tvrdí, že obsažený beta-karoten působí proti volným radikálům, že se jako významný antioxidant podílí na regeneraci a že předchází mutaci lidských tkání. Použití jablečného octa jako léku na artritidu není prokázáno, je ale založeno na domněnce, že ocet rozpouští krystaly kyseliny, které se ukládají v kloubech a okolních tkáních, následkem čehož se snižuje pohyblivost kloubu. Tyto krystaly způsobují rovněž předčasné stárnutí organismu. Podle některých teorií jablečný ocet umí tyto krystaly proměnit v roztok a vyloučit z těla. Podobně tvrzení o tom, že jablečný ocet snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, má svou teoretickou základnu. Ta vychází z předpokladu, že lidé při konzumaci těžkých bílkovinných a tučných pokrmů přirozeně touží po „něčem kyselém“. Jablečný ocet prý ředí krev, což následně vede k volnějšímu průtoku krve bez zatížení srdce. Jiné zdroje uvádí, že přítomný pektin funguje přes trávicí systém, kde váže cholesterol a podporuje jeho vyloučení z organismu. Jablečný ocet je k dispozici také ve formě tablet. Výrobky bývají kombinované například s vlákninou, případně jinými bylinnými složkami. Jejich účelem je usnadnění trávení těžkých jídel a také podpora spalování tuků.

Zdroj: Domácí jablečný ocet
Zveřejněno dne: 25.1.2014

Forfemina přípravek na odvodnění

Na co se používá Forfemina

Při užívání Forfeminy se po 14 dnech dle recenzí uživatelek dostavuje pocit spokojenosti. Uživatelky nemají pocit stálého běhání na toaletu a k odvodnění dochází pozvolna. Po 1. týdnu se objevuje úbytek na váze cca 1,5 kg, což je nadbytečná voda. Na rozdíl od ostatních odvodňovacích tablet na našem trhu má tento produkt rozumnější složení. Obsahuje brusinku, kopřivu, jablečný ocet a zinek. Brusinka je na močové cesty, kopřiva čistí, ocet slouží na snížení hmotnosti, zinek je dobrý na vlasy a nehty.

Zdroj: Forfemina přípravek na odvodnění
Zveřejněno dne: 14.9.2015

Zábaly proti horečce

Octové ponožky

Octové ponožky jsou účinné na vysoké horečky u dětí (39 °C a více). Octové zábaly se mohou použít i při medikaci.

Návod na přípravu

Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Asi po dvaceti minutách zábal vyměňte. Ponožky jsou výborné i pro malé děti, u kterých se moc nedoporučují zábaly.

Na zábaly lze použít obyčejný ocet nebo jablečný 5% ocet. Vhodný je také bezinkový ocet: Utrhnete 2 –4 kusy bezinkových květů, dáte je do 1 litru jablečného 5% octa a pevně zavřete. Necháte „uzrát“ na sluníčku asi 14 dní.

Jak dlouho ponožky nosit

Po 20 minutách působení zábal vyměňte.

Efekt

Snížení horečky o jeden stupeň.

Zdroj: Zábaly proti horečce
Zveřejněno dne: 5.5.2017

Domácí jablečný ocet

Výhody domácího jablečného octa, jeho výroba

Jablečný ocet obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, dále vlákninu s pektinem, který pomáhá snižovat cholesterol. Také obsahuje vápník, který je důležitý pro tvorbu kostí a zubů. Dalšími látkami obsaženými v jablečném octu jsou i beta-karoten a hořčík. Beta-karoten je důležitý pro boj s volnými radikály a hořčík podporuje látkovou výměnu.

Výroba jablečného octa – první recept

Umyjeme kilo jablek, nastrouháme i se slupkou a jádřincem, vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka. Orientačně bude potřeba asi 3 litry vody na jeden kilogram jablek. Poté přiklopíme víčkem a nechám týden na teplém místě. Dvakrát za den je nutno dobře promíchat (dřevěnou vařečkou). Po týdnu se vše scedí a opět uzavře do nádoby na dalších 21 dní na tmavé místo. Poté se ocet přecedí a nalije do lahví, které se uzavřou a uchovávají v lednici.

Výroba jablečného octa – druhý recept

Umytá jablka beze stopky a okvětí se nastrouhají i s jádřincem. Poté se dají do pětilitrové sklenice (do poloviny) a zalijí vodou. Následně se přidá 100 gramů cukru na 1 litr vody a kůrka chleba. Sklenici přiklopíme a nechám v teple kvasit. Jednou denně by se vše mělo promíchat dřevěnou vařečkou a nechat odstát po dobu dvou týdnů. Poté přecedit a vymačkat. Vše se nechá odstát po dobu 6 týdnů, ale již se nic nemíchá. Poté se vše několikrát scedí a kvašení je u konce. Na octu se nesmí vytvořit zátka.

Zdroj: Domácí jablečný ocet
Zveřejněno dne: 25.1.2014

Česnekový sirup

Česnek, ocet a med

Zdraví prospěšný sirup z česneku, medu a jablečného octa si můžete snadno vyrobit doma a zajistit tak sobě a svým blízkým účinnou ochranu před virózami a mnoha dalšími nemocemi.

Účinky

Dle níže přiloženého receptu má tento sirup skvělé účinky na imunitní systém, krevní tlak, reguluje cholesterol v krvi a brání naše tělo před virózami v chladném počasí.

Dávkování

Česnekový sirup – elixír života užíváme takto: 2 lžičky sirupu rozmícháme ve 2 dl vody a podáváme nejlépe ráno na lačný žaludek.

Recept

Ingredience: 200 ml medu, 10 stroužků česneku, 200 ml jablečného octa

Postup: Česnek rozmačkáme a utřeme nožem do jemné pasty. Používejte na výrobu sirupu vždy český česnek, protože je nejkvalitnější. Jablečný ocet, med a česnekovou pastu smícháme dohromady ve sklenici. Tento sirup vložíme do lednice cca na 5 dní a za občasného promíchání necháme odležet. Po pěti dnech je elixír hotový.

Zdroj: Česnekový sirup
Zveřejněno dne: 27.3.2017

Zábaly proti horečce

Octový zábal na nohy

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit. První pozitivní účinek se dostavuje za 15–20 minut. Nenechávejte si zábal ale déle než hodinu, protože ocet je kyselina a může způsobit kožní problémy.

Princip účinku

Ocet je velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly snižují i „octové ponožky“ horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Na co účinkuje

Ocet vytahuje horko z těla, octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na kotník proto, že snižují horečku a otok.

Zdroj: Zábaly proti horečce
Zveřejněno dne: 5.5.2017

Rozpouštění ledvinových kamenů

Přírodní rozpouštění

Nechcete-li používat léky nebo chirurgii k léčbě ledvinových kamenů a hledáte úspěšné domácí prostředky, které rozpouštějí ledvinové kameny přirozeně a rychle, buďte ostražití. Dle babských rad na rozpouštění ledvinových kamenů fungují tyto prostředky:

  • citronová šťáva
  • jablečný ocet
  • coca-cola a chřest
  • chanca piedra

Pojďme se podívat, jak fungují:

Citronová šťáva s olivovým olejem: Zastánci této metody tvrdí, že při prvních příznacích je mix olivového oleje s citronovou šťávou opravdu účinný. Má se za to, že citronová šťáva naruší ledvinové kameny a olivový olej napomůže ke snadnějšímu sestupu kamene.

Varování: Citrony ve větším množství jsou velmi kyselé a mohou zničit zubní sklovinu, přispívají rovněž k pálení žáhy. Sice u některých pacientů tento elixír může zabrat, ale prokazatelné účinky nejsou.

Jablečný ocet: Má se za to, že jablečný ocet by mohl hrát roli při rozpouštění ledvinových kamenů a pomoct tělu odstranit kameny snadněji. Kromě toho se předpokládá, že jablečný ocet napomáhá v prevenci ledvinových kamenů na základě alkalizačního účinku na krev a moč a podporuje tvorbu kyseliny chlorovodíkové v těle tak, aby se zabránilo tvorbě ledvinových kamenů. Zastánci tohoto domácího léku doporučují smíchat dvě polévkové lžíce jablečného octa s 0,25 ml vody a pít tuto směs průběžně po celý den. Také se doporučuje pití dostatečného množství čerstvé vody po celý den, aby pomohla propláchnout ledviny.

Varování: Jablečný ocet je velmi kyselý a může narušit tkáň jícnu a zničit zubní sklovinu. Další nebezpečí číhá v kombinaci jablečného octa s léky na snížení vysokého krevního tlaku a léky na cukrovku. Z praxe se ukazuje pouze sporadický úspěch u některých pacientů, kteří tomuto lektvaru věřili.

Coca-Cola a chřest: Zajímavá kombinace. Tento domácí lék na ledvinové kameny zahrnuje pití velkého množství coly a konzumaci půl kila dušeného chřestu v podobě pyré. Dle stoupenců této teorie kyselina fosforečná obsažená v cole napomáhá rozpouštět ledvinové kameny. Chřest se používá jako diuretikum. Cola však zbavuje organismus minerálů a odvodňuje, což není dobrá věc. Interakce s diuretickým chřestem a kyselinou fosforečnou v cole může teoreticky vést k poškození ledvinových kamenů a umožnit jim průchod.

Není žádný důkaz, že má cola společně s chřestem vliv na rozpouštění ledvinových kamenů. Chicagská univerzita vyhodnotila tento domácí lék jako „zbytečný“.

Chanca piedra jako jediná prokázala vysokou míru úspěšnosti v léčbě ledvinových kamenů. Tento bylinný lék brání rozvoji nových ledvinových kamenů. U přírodního produktu chanca piedra bylo vědecky prokázáno, že má schopnost rozpouštět ledvinové kameny a umožnit jim snadné procházení. Studie ukázaly téměř okamžitou úlevu od bolesti po konzumaci této byliny. Tato skutečnost byla potvrzena studií 2002 na hlodavcích, která prokázala zpomalení nebo zástavu růstu ledvinových kamenů. Další studie ukázaly, že chanca piedra skutečně zasahuje do procesu, který by za normálních okolností způsobil tvorbu kamenů.

Zdroj: Rozpouštění ledvinových kamenů
Zveřejněno dne: 29.3.2017

Bodnutí od hmyzu

Komáři

Komáři jsou pravděpodobně považováni za jeden z neotravnějších druhů hmyzu.

Nebezpečí jeho bodnutí

U komára je nebezpečné, že samička nám vstříkne do krve své sliny, které mohou omezit srážlivost krve. Tak se do krve dostanou choroboplodné zárodky, například malárie, lymeské borreliózy. Důležité také je si postižené místo neškrábat, abychom si do něj nezanesli žádnou infekci.

Průběh a léčba

Pokud nás kousne komár, tak ve většině případů není nutné nijak ránu ošetřit. Dají se jen aplikovat nejrůznější prostředky proti svědění. Někdo například doporučuje použít vnitřní stranu slupky od banánu, jablečný ocet, čerstvou šťávu z citronu, kolečko cibule, klasikou jsou všechny masti, které vám doporučí v lékárně. Ve výjimečných případech se může objevit alergická reakce na kousnutí komárem. Zatímco u zdravého člověka je pupínek po kousnutí velký jen pár milimetrů a zahojí se obvykle do dvou dnů, tak u člověka s alergickou reakcí se projevuje silnější svědění, kopřivka, atd.

Fotografie bodnutí

Tady jsou fotografie s kousnutím od komára.

Zdroj: Bodnutí od hmyzu
Zveřejněno dne: 6.9.2015

Slano v ústech

Jak léčit slanou pachuť

Slaný pocit v ústech se dá vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dcl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slano v ústech
Zveřejněno dne: 17.6.2015


SiteMAP