Téma: 

ingredience

Pomocníci proti stresu

Antistresový salát

Kromě pomůcek odbourávající stres je dobré antistresově povzbudit organismus i pomocí stravy. Zkuste například netradiční, ale vynikající salátek, jehož přípravou zaměstnáte mysl i ruce, a navíc obohatíte svůj organismus o potřebné minerály, vitamíny a vlákninu, za což vám budou vděčná střeva a tělo se vám odvděčí zvýšenou imunitou, která pomůže nejen při odbourání stresu.

Ingredience: 2 skleničky naloženého celeru, 1 plechovka sterilované kukuřice, 1 ananas v plechovce, 1 pórek, 200 g bezlepkové šunky, 1 vajíčko (natvrdo), majonéza (Hellman´s)

Postup: Do misky vložíme slitý celer (nudličky), přidáme nakrájený pórek, kukuřici a nakrájenou šunku. Dále do misky prolisujeme nebo nadrobno nakrájíme vejce, přidáme ananas (kostičky) a majonézu. Vše pečlivě promícháme. Dle chuti je možno naředit tekutinou z ananasu. Samozřejmě můžete použít čerstvé ingredience.

Zdroj: Pomocníci proti stresu
Zveřejněno dne: 28.6.2016

Diskuze: Návod na zhotovení hřebíčkového oleje

Musím se ošetřit na celém těle proti svrabu.
Potřebuji znát ingredience a postup zhotovení hřebíčkového oleje.
Děkuji Vám ...

Zdroj: diskuze Návod na zhotovení hřebíčkového oleje
Odesláno dne: 6.10.2015 uživatelem František Pospíšil
Počet odpovědí: 0

Smrkové výhonky

Recept na smrkový med z výhonků

Ingredience: 35 g smrkových výhonků, 1 l převařené vody, 1,35 dkg cukru krupice

Postup: Výhonky spaříme litrem převařené vody a necháme 2 dny louhovat. Přecedíme a přidáme krupicový cukr. Vaříme, dokud med nezhnědne a nezhoustne. Horký med ze smrkových výhonků ihned naléváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů (lépe se tak chytne víčko). Necháme vychladnout. Z jedné dávky získáte dvě sklenice medu ze smrkových výhonků. Je vhodný na průdušky.

Zdroj: Smrkové výhonky
Zveřejněno dne: 26.6.2016

Diskuze: Káva+skořice

Jak ovlivňuje káva účinky skořice. Myslím rozpustná káva k ní malinko mleté skořice, chuťově je to výborná "jiná" káva. Ponechává si skořice výše uvedené léčebné účinky? Jak na sebe tyto dvě ingredience působí? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Káva+skořice
Odesláno dne: 20.11.2015 uživatelem Květa
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Smrkové výhonky

Recept na tinkturu

Ingredience: 2 díly 90% alkoholu, 1 díl výhonků

Smrkové výhonky naložte na týden do čistého alkoholu (může být i Lesana nebo Alpa, pokud budete tinkturu používat na mazání) do skleněné uzavíratelné lahve a nechte při pokojové teplotě na tmavém místě macerovat. Každý den láhev krouživým pohybem promíchejte. Po týdnu výluh přeceďte a slijte do nové lahve a skladujte v temnu, pokud chcete chladivý efekt, tak v lednici. Užívejte až 3x denně po 10 kapkách.

Zdroj: Smrkové výhonky
Zveřejněno dne: 26.6.2016

Čištění cévního systému

Čištění cévního systému citronem

Citrony obsahují kyselinu citronovou, sloučeninu snižující vylučování vápníku. Dva a půl litru vody s příměsí šťávy z jednoho většího citronu vám tedy zajistí stejný účinek jako citrátové léky. Doporučuje se každé ráno sklenice teplé citronové vody. Vitamín C je navíc jedním z nejlepších detoxikačních vitamínů, který přeměňuje toxiny do stravitelné formy.

Ingredience: 3 dl čisté pramenité vody a 1 lžíce čerstvé citronové šťávy (nejlépe v bio kvalitě)

Postup: Vodu s citronovou šťávou smícháme. Takto připravený a vždy čerstvý nápoj popíjíme 3x denně po douškách po dobu 14 dní.

Zdroj: Čištění cévního systému
Zveřejněno dne: 22.11.2015

Chia semínka

Recepty s chia semínky

Chia puding

Ingredience: 250 ml mléka, 3 lžíce chia semínek, 1 lžíce medu nebo cukru, či agávového sirupu k oslazení, 1/2 lžičky skořice nebo vanilkového extraktu, nebo 2 lžíce strouhaného kokosu, nebo 1 lžíce kakaa k ochucení, ovoce – pokrájené nebo rozmixované: banán, ananas, mango, granátové jablko, kaki, kiwi, broskev, dále lze přidat: ovesné vločky nebo domácí müsli, slunečnicová semínka

Postup: V uzavíratelné sklenici smícháme mléko s chia semínky, můžeme osladit, případně ochutit. Promícháme, přikryjeme a dáme přes noc do lednice. Druhý den poklademe navrch ovoce a můžeme podávat.

Sušenky z chia semínek

Ingredience: 70 g špaldové mouky, 30 g hladké mouky, 70 g jemných ovesných vloček, 3 polévkové lžíce chia semínek, 30 g rozinek, 20 g kustovnice čínské, 120 ml vlažné vody, 20 g medu, 2 g vanilky v prášku

Postup: Chia semínka namočíme na 5 minut do vlažné vody. Stejně tak rozinky a kustovnici. Jakmile semínka vytvoří gel a rozinky s kustovnicí mírně změknou, přendáme vše do mísy, přidáme mouku, ovesné vločky, vanilku, med a vodu. Vypracujeme vláčné těsto, ze kterého po rozválení vykrajujeme různé tvary. Přendáme na pečicí papír a pečeme do zezlátnutí sušenek. Po vychladnutí můžeme slepit dobrou marmeládou, melasou nebo medem.

Zdroj: Chia semínka
Zveřejněno dne: 14.9.2015

Čištění cévního systému

Česnek, med a citron

Česnek, med a citron jsou výbornou prevencí proti usazování nánosů v cévním systému. Zde je recept na přípravu očistného roztoku:

Ingredience: 5 celých citronů, 30 stroužků českého česneku, 1 litr vody, 5 lžic medu

Postup: Citrony umyjeme v horké vodě a nakrájíme je na malé kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na půlky. Všechno dohromady umixujeme na kaši. Vzniklou směs nalijeme do vody a necháme projít varem. Hned pak odstavíme. Přecedíme (propasírujeme) přes sítko, po zchladnutí přidáme 5 lžic medu, dobře promícháme a nalijeme do láhve. Skladujeme na chladném místě, nejlépe v ledničce.

Pijeme denně 2 cl před jídlem.

Zdroj: Čištění cévního systému
Zveřejněno dne: 22.11.2015

Špaldová mouka

Recepty

Plněná špaldová placka

Ingredience placka: sůl, špaldová mouka, trochu sádla, voda (musí vzniknout těsto jako na nudle)

Ingredience náplň: ½ kg krůtích prsou, 1 červená cibule, sušené chilli (dle chuti), 1 čerstvá paprika (nejlépe červená kapie), 1 lžíce rostlinného oleje, čerstvé nebo sušené oregano (dobromysl)

Ingredience omáčka: 1 zakysaná smetana, 3 stroužky česneku, sůl, čerstvá pažitka

Postup: Z uhněteného těsta vyválíme velmi tenké placky, které krátce opečeme dozlatova. Omyté maso, papriku i cibuli nakrájíme na tenké proužky. Vše vložíme do misky, osolíme, přidáme oregano, chilli a promícháme. Restujeme na trošce oleje. Pokud máme oregano čerstvé, přidáme ho až nakonec. Podáváme zabalené v placce se smetanovou omáčkou a s pažitkou.

Špaldové palačinky

Ingredience: 300 g špaldové mouky jemně mleté, 500 ml mléka, 1 vejce, mořská sůl, nasekané bylinky (oregano, máta, meduňka)

Ingredience náplň: 1 žervé rozmíchané s pažitkou

Postup: Z uvedených surovin vymícháme hladké těstíčko a usmažíme palačinky. Naplníme připraveným žervé. Můžete vytvořit i pikantní variantu, a to tak, že položíte na palačinku plátek uzeného lososa a potřete Lučinou s jemně sekaným koprem.

Koláč ze špaldové mouky

Ingredience: 3 vejce, 150 g hnědého cukru, 50 g másla, 200 g špaldové mouky, 50 g ořechů, 50 g rozinek, 1 jablko, 100 g jogurtu, prášek do pečiva

Postup: Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme máslo, mouku s práškem do pečiva, jogurt, nastrouhané jablko, nasekané ořechy a rozinky. Vše dobře promícháme, pečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě. Pečeme cca 45 minut na 180 °C. Vychladlý koláč můžeme potřít zakysanou smetanou nebo uvařeným pudinkem.

Špaldový chleba

Ingredience: 300 g žitného kvásku, 250 ml podmáslí nebo mléka, 200 g špaldové mouky, 200 g hladké mouky, 4 až 8 g kvasnic (podle kvality kvásku), 2 lžíce oleje, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce otrub, 2 lžičky soli, 3 lžíce ovesných vloček, slunečnicová semínka

Postup: Vytvoříme těsto, necháme vykynout a pečeme 40 minut na 180 °C. Nebo zaděláme v pekárně. Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí. Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne těsto dobře i bez cukru. Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak raději 12 až 14 g (žitná mouka kyne hůř než pšeničná). Po zvukovém signálu můžeme přidat ovesné vločky a podle chuti semínka. Pečeme na celozrnný program.

Zdroj: Špaldová mouka
Zveřejněno dne: 2.4.2016

Smrkové výhonky

Sirup ze smrku

Ingredience: mladé smrkové výhonky do délky 5 cm, třtinový cukr, citrony

Postup: Výhonky dobře umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5litrovou láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citronu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo. Necháme stát 2–3 týdny. Začne se tvořit hustá šťáva, kterou pak přes plátýnko přecedíme, slijeme do láhví a uložíme na chladné místo. Užíváme jako prevenci i léčbu kašle 1 lžíci každé ráno nebo k ochucení čaje či nápoje. Sirup má velmi příjemnou chuť a ocení jej i děti.

Zdroj: Smrkové výhonky
Zveřejněno dne: 26.6.2016

Česnekový sirup

Česnek s medem

Česnek s medem je účinný nejen na arteriosklerózu, ale i na nachlazení u dětí. Pro děti se doporučuje pravidelné užívání česnekového sirupu, protože je v něm cukr nahrazen medem.

Účinky

Česnek s medem je účinný na arteriosklerózu, což je kornatění tepen. Pozor však s dávkováním! Česnek může být při předávkování nebezpečný – dochází k odlupování trombotických plátů z cévních stěn, což může mít tragické následky.

Dávkování

3x denně půlhodiny před jídlem nakapeme do vody a vypijeme.

Recept

Ingredience: 200 g loupaného drceného česneku, 250 g koncentrovaného lihu, 50 g medu, nejlépe akátového, 15 g čištěného propolisu

Postup: Česnek nejdříve vyluhujeme 3 týdny v lihu, poté přecedíme a vmícháme med a propolis. Uschováme v chladu.

Zdroj: Česnekový sirup
Zveřejněno dne: 27.3.2017

Cibulová mast

Domácí výroba cibulové masti

Ingredience: cibule, bílá křída, miska, leukoplast, nůžky

Postup: Domácí cibulová mast se připravuje tak, že nastrouháme cibuli a obyčejnou bílou křídu a smícháme, aby se vytvořila kašička, která nestéká. Poté si vezměte leukoplast a vystřihněte v ní otvor na bradavici. Leukoplast nalepte kolem bradavice, aby kůže byla chráněná, na bradavici navrstvěte vytvořenou kašičku a přelepte leukoplastí tak, aby bylo vše zakryto a nevytékal aplikovaný obsah. Nechte 3 dny působit, takto ošetřené místo se nesmí namočit. Po uplynutí doby sundejte náplast a postiženou oblast řádně umyjte. Bradavice by měla být již odumřelá. Zasažená kůže se bude postupně drolit, pomoci tomu může i vydrbání žínkou, pilníčkem nebo pemzou.

Zdroj: Cibulová mast
Zveřejněno dne: 31.10.2016

Sójové mléko

Recepty se sójovým mlékem

Palačinky

Ingredience: 0,5 l sójového mléka, 3 vejce, špetka soli, 200 g hladké mouky, kousek másla, marmeláda, 2–3 banány, bílý jogurt, kakao

Postup: Vyšleháme tuhý sníh ze tří bílků a špetky soli. Do jiné mísy vlijeme sójové mléko, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vyšleháme. Pomalu přisypeme mouku a poté opatrně vmícháme sníh z bílků. Smažíme na suché pánvi a podáváme pomazané marmeládou, bílým jogurtem, plátky banánu a sypané kakaem.

Perník

Ingredience: 400 g celozrnné mouky, 200 gramů třtinového cukru, 250 ml sójového mléka, 100 ml slunečnicového oleje, 11 lžic kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce medu, koření do perníku, 200 g sezonního ovoce, lístky máty.

Postup: Do mouky, cukru a kakaa v misce přiléváme pomalu za stálého míchání sójové mléko. Přidáme olej, kypřicí prášek, perníkové koření a 3 lžíce medu. Vše důkladně promícháme a hotovou směs vlijeme na předem vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečeme v troubě 35 minut na 180 °C. Při servírování zdobíme perník horkým ovocem a snítkou máty.

Zeleninová polévka

Ingredience: 2 mrkve, 2 kořeny petržele, malý kousek celeru, malý kousek pórku, kousek másla, 4 lžíce sušeného sójového nápoje, 4 lžíce instantní rýžové krupičky, zelená petrželka

Postup: Na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno nakrájený pórek. Zalijeme 1,5 litrem vody, přivedeme k varu a vsypeme sójový nápoj a rýžovou krupičku. Vše uvaříme doměkka a nakonec polévku dochutíme solí, pepřem a jemně sekanou petrželkou.

Zapečený květák

Ingredience: 60 g sójové hladké mouky, 500 ml sójového mléka, 30 ml oleje, 1 velký květák, muškátový oříšek, 2 lžíce sekané petrželové nati, rostlinný tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy, sůl

Postup: Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji sójovým mlékem a povaříme, dokud nezhoustne. Na růžičky rozebraný uvařený květák rozložíme na dno vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky. Bešamelovou omáčku osolíme, přidáme muškátový oříšek, sekanou petrželku a přelijeme jí květák v misce. V mírně vyhřáté troubě zapečeme do růžova. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Zdroj: Sójové mléko
Zveřejněno dne: 14.3.2016

Makrobiotická strava

Recepty na makrobiotickou stravu

Brokolicovo-kokosový tofu krém

Ingredience: brokolice, tofu, kokos

Postup: Do hrnce dáme růžičky brokolice, tofu natural a trochu vody se solí/shoyou a chvíli vaříme. Pak přidáme kokosové mléko, umeocet a ještě povaříme. Nakonec rozmixujeme na hladký krém.

Ovesno-jáhlová kaše pro kojence

Ingredience: vločky ovesné, jáhly, mrkev

Postup: Jemné ovesné vločky + jáhlové vločky (nebo předem uvařené jáhly) chvíli povaříme s vodou na hustou kaši. Odstavíme z plotny a přidáme trochu čerstvě lisované mrkvové šťávy a promícháme – kaše je řidší a zároveň akorát teplá pro podávání.

Žampióny na smetaně

Ingredience: houby, celer, petržel kořenová nebo pastinák, tofu, sójová smetana, rýže natural

Postup: Na oleji orestujeme cibuli se solí a kmínem, přidáme plátky žampiónů, „bílou“ kořenovou zeleninu (zde petržel a celer), zastříkneme shoyou, podlijeme trochou vody a vaříme doměkka. Nakonec přidáme kostičky tofu (zde bylinkové), zalijeme (sójovou) smetanou, zahustíme pomocí kuzu a ještě chvíli povaříme. Přílohou je vařená rýže natural.

Zdravé sušenky

Ingredience: 2,5 hrnku celozrnné špaldové mouky, 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek směsi ořechů (dle chuti), 2 hrsti sezamového semínka, 3 hrsti lněného semínka, 1 hrst slunečnicového semínka, 1 lžička kypřicího prášku, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce kvalitní melasy nebo obilného sirupu/sladu, 0,5–3/4 hrnku oleje, sladěnka

Postup: Všechny suroviny zpracujeme v tuhé těsto, které potom vykrajujeme lžicí a tvarujeme. Pečeme cca 10 minut na 200 °C. Pro sladší chuť možno přidat i pokrájené sušené ovoce nebo nahrubo nasekat carobovou čokoládu.

Dortíky s marcipánem

Ingredience: špaldová mouka, obilné mléko nebo sójové mléko, javorový sirup, jablečný ocet, mandle

Postup: Potřebujeme 1 a 1/3 hrnku celozrnné mouky, půl lžičky prášku do pečiva a třetinu lžičky sody. „Mokrou“ směs tvoří půl hrnku mandlového mléka a lžička jablečného octa. Smícháme a necháme odstát. Přidáme 1/3–1/2 hrnku javorového sirupu, 1/3 hrnku oleje. Vmícháme suchou směs. Nalejeme do formy a pečeme na 160 stupňů. Po vychladnutí pomažeme rozvařeným ovocem a nazdobíme tvary z marcipánu. Marcipán připravíme následovně. Smícháme 200 g najemno mletých mandlí s asi pěti lžícemi javorového sirupu a vypracujeme do vlhkého těsta. Pokud se marcipán drobí, přidáme po trochách sirup. Pokud chcete různé barvy, rozdělte těsto a dobarvěte přírodním barvivem nebo zeleninou (řepný džus je jen jedna z možností). Vytvoříme placky a dáme chladit.

Fazolový guláš

Ingredience: fazole, cibule, zeleninový vývar, dýně hokaido, česnek, kukuřičný škrob, polenta

Postup: Na oleji orestujeme cibulku se solí, přidáme červenou papriku, kmín a podlijeme vývarem. Přidáme dýni pokrájenou na kostky a vaříme doměkka. Poté vložíme předem uvařené fazole, majoránku, shoyu a utřený česnek a necháme prolnout chutě. Poté zahustíme kukuřičným škrobem a podáváme s polentovým knedlíkem sypaným praženými slunečnicovými semínky, napařenou brokolicí a picles z mrkve, zelí, okurky a daikonu.

Pomazánka

Ingredience: červená čočka, tofu, oregano, olej, řasa

Postup: Uvaříme červenou čočku s oreganem a řasou, ke konci přidáme marinované tofu, sůl, trochu oleje a rozmixujeme.

Zdroj: Makrobiotická strava
Zveřejněno dne: 6.10.2014

Česnekový sirup

Česnek, ocet a med

Zdraví prospěšný sirup z česneku, medu a jablečného octa si můžete snadno vyrobit doma a zajistit tak sobě a svým blízkým účinnou ochranu před virózami a mnoha dalšími nemocemi.

Účinky

Dle níže přiloženého receptu má tento sirup skvělé účinky na imunitní systém, krevní tlak, reguluje cholesterol v krvi a brání naše tělo před virózami v chladném počasí.

Dávkování

Česnekový sirup – elixír života užíváme takto: 2 lžičky sirupu rozmícháme ve 2 dl vody a podáváme nejlépe ráno na lačný žaludek.

Recept

Ingredience: 200 ml medu, 10 stroužků česneku, 200 ml jablečného octa

Postup: Česnek rozmačkáme a utřeme nožem do jemné pasty. Používejte na výrobu sirupu vždy český česnek, protože je nejkvalitnější. Jablečný ocet, med a česnekovou pastu smícháme dohromady ve sklenici. Tento sirup vložíme do lednice cca na 5 dní a za občasného promíchání necháme odležet. Po pěti dnech je elixír hotový.

Zdroj: Česnekový sirup
Zveřejněno dne: 27.3.2017

Česnekový sirup

Česnek, med a citron

Přírodní sirup vyráběný z česneku a dalších surovin je levný a prospěšný pro celé tělo. Všechny tři složky tohoto sirupu namixujete a potom už jen čerpáte řadu výhod, které přináší česnek v medu.

Účinky

Med se v lidové medicíně používá odnepaměti a jeho moc při léčbě kašle, bolesti v krku a nachlazení potvrzují i odborníci. Medový sirup si doma vyrobíte snadno a rychle.

Dávkování

Užívejte 3x denně dvě lžičky.

Recept

Ingredience: 10 hlaviček česneku, 1,5 kg oloupaných citronů, 1 sklenice medu

Postup: Na mlýnku umeleme 10 oloupaných středně velkých hlaviček česneku společně s 1,5 kg tenounce oloupaných citronů (v bílé, trochu hořké dužině se nachází hodně vitamínu PP, který utěsňuje cévní stěny) a kaši smícháme se sklenicí medu. Denně se užívá lžíce tohoto přípravku. Abychom se vyhnuli nepříjemnému zápachu, můžeme směs zajíst krajícem černého chleba s máslem a nasekanou petrželovou natí, která ostrý zápach pohltí.

Zdroj: Česnekový sirup
Zveřejněno dne: 27.3.2017

Česnekový sirup

Cibulovo-česnekový sirup

Cibulovo-česnekový sirup není zrovna delikatesa, ale na druhou stranu, neskládá se z ničeho nezdravého ani nedobrého.

Účinky

Dokáže vyléčit kašel, pomáhá při bolestech v krku a jiných obtížích. Dávat ho můžete dětem od šesti měsíců, horní věková hranice není nijak omezena.

Dávkování

Dávkujte po lžících – dospělí tři, děti jednu až dvě lžíce po jídle. Sirupu si udělejte tolik, abyste jej mohli konzumovat jeden až dva týdny, a to minimálně pět vrchovatých lžic denně.

Recept

Ingredience: cibule, česnek, cukr

Postup: Cibuli nakrájejte na dva centimetry široká kolečka, česnek oloupejte a pomačkejte. Promíchejte cibuli s česnekem. Část směsi dejte do vyšší sklenice či misky a posypejte ji cukrem. Tento postup prokládání cibule, česneku a cukru opakujte, dokud sklenici nebo misku zcela nenaplníte. Nádobu uzavřete a dejte ji do chladu a do tmy odpočívat. Bude potřeba vyčkat alespoň 24 hodin, aby cibule s česnekem pustily šťávu.

Zdroj: Česnekový sirup
Zveřejněno dne: 27.3.2017


SiteMAP