Téma: 

fazole

Dna – léky bez předpisu

Vývar z fazolí

100 g fazolí obsahuje 44 mg purinů. Pro zajímavost: fazole obsahují antokyany, což jsou intenzivní přírodní barviva, která se nacházejí v ovoci, zelenině, v rostlinné míze květin a dodávají jim modrou, červenou nebo fialovou barvu. Patří ke flavonoidům, v rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů, jejich aglykonová (necukerná) část se označuje jako antokyanidin. Barva je silně ovlivněna kyselostí či zásaditostí prostředí, ve kterém se vyskytuje. Při nízkém pH je barvivo červené, při vysokém je modré. V přírodě existuje okolo sta druhů, respektive sloučenin antokyanů, vyskytujících se například v grepu, brusinkách, třešních, malinách, hroznovém vínu či švestkách a fazolích. Jsou poměrně nestabilní, proto se nepoužívají často. V kyselém prostředí je jejich stabilita přijatelná. Barvivo se používá k barvení kyselých nápojů, například vína, brusinkového džusu, dále v nápojích s obsahem oxidu uhličitého, částečně v dezertech, jogurtech, mléčných výrobcích, zmrzlinách, müsli tyčinkách, a podobně. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky tohoto barviva, které tvoří přirozenou součást lidské potravy. Zajímavý důkaz nestability tohoto barviva je například v červeném zelí, to má po sklizni modrou barvu, po uvaření a dochucení octem získává červenou až fialovou barvu. V ČR a celé EU je použití barviva povoleno s výjimkou dětské potravy. V USA je jeho použití povoleno. V potravinách se označuje jako E163 – antokyany.

Základ stravy u onemocnění dnou by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg, úplně vyloučit ze stravy bychom měli potraviny s obsahem nad 150 mg purinových látek. Potraviny s obsahem purinů 50–150 mg bychom měli omezit.

Mezi nevhodné potraviny patří:

  • vnitřnosti, maso (především z mladých zvířat), masné výrobky a masové extrakty
  • drobné ryby a výrobky z nich
  • kakao, čokoláda
  • luštěniny (hrách, čočka, fazole)
  • alkohol

Více purinů také obsahují luštěniny jako čočka, hrách a fazole, ale podle odborníků jsou vhodnou náhradou masa a jejich občasná konzumace tak ani při dně neškodí.

Zdroj: Dna – léky bez předpisu
Zveřejněno dne: 1.11.2016

Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Nevhodné potraviny ve výživě

Pohanka, sezamová semena, fazole, lima boby, ředkev, kukuřice, oříšky, hovězí a vepřové maso, tučné mléčné výrobky.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB
Zveřejněno dne: 5.1.2014

Chrom jako doplněk stravy

Přírodní zdroje chromu

Chrom je esenciální stopový prvek, který má za úkol v našem těle pomáhat regulovat cukr v krvi. Chromu denně potřebujeme 0,1 mg a je obsažen v lesních plodinách, kvasnicích, pivu a obilovinách, přírodním hnědém cukru, melase, celozrnných obilovinách, obilných klíčcích, rybím či drůbežím mase. Zvýšený obsah chromu obsahují také fazolové lusky (fazole sklízené na zeleno) kvasniční biomasa Diastabil, přípravek Bio-Chrom firmy Pharma Nord. Chrom je třeba užívat nejméně měsíc, aby se dostavily maximální účinky.

Zdroj: Chrom jako doplněk stravy
Zveřejněno dne: 7.4.2016

Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Jak správně hubnout

Krevní skupina AB je novodobým spojením krevních skupin A a B. Snáší maso, ale má nízkou koncentraci kyselin v žaludku. To vede k tomu, že trávení masa spotřebovává zbytečně mnoho energie a tvoří se tukové polštáře. Co se týče pohanky a sezamových semen, jsou pro tento typ nevhodné. Tyto výrobky mohou negativně ovlivnit hladinu cukru. Z téhož důvodu jsou nevhodné i fazole a lima boby. Účinky pšenice nejsou tak výrazné jako u skupiny 0 a B.

Pokud vám jde o rychlý váhový úbytek, měli byste se vzdát pšenice.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB
Zveřejněno dne: 5.1.2014

Plynatost

Léčba plynatosti

Pokud trpíte plynatostí dlouhodobě, měli byste vynechat z jídelníčku luštěniny, některé druhy zeleniny, sycené nápoje nebo kávu. Krátkodobější terapie spočívá v konzumaci čajů před nebo po jídle. Používá se zázvorový nebo mátový čaj, připravovaný ze skutečných surovin (ne sáčkový). Pomáhá také pravidelné žvýkání zázvoru před jídlem. Někdo také občas používá teplou vodu s citrónem. Citrón obecně pomáhá zažívání, a tudíž se hodí i pro tento druh léčby. Pokud jsou ovšem potíže již extrémní (křeče, zácpa, průjem), rozhodně navštivte svého lékaře pro konzultaci. Vaše strava by měla obsahovat dostatek vlákniny.

Nadýmáním a plynatostí také trpí těhotné ženy. K těmto problémům se navíc připojuje i zácpa. Těhotné ženy tedy musí velmi dbát na skladbu svého jídelníčku a promýšlet, co si dají a co už je pro ně nevhodné. Problém nadýmání se pak týká i žen, které kojí své děti. Dětem může mateřské mléko ženy, která jedla nevhodné potraviny typu hrách, fazole, česnek, cibule, zelí a podobně, způsobovat velké bolesti bříška. Jistý dietní režim je tedy nutný i u kojících žen.

Zdroj: Plynatost
Zveřejněno dne: 15.4.2016

Zvětšené uzliny za uchem

Co je to uzlina

Mízní uzliny jsou součástí mízního systému. Mízní uzliny se zapojují do obrany organismu před infekcí nebo zachytávají nádorové buňky uvolněné z primárního nádoru. Mízní uzliny mají kulovitý až oválný tvar, velikostí i vzhledem mohou připomínat větší druh fazole. Skládají se z kůry a dřeně. Zvětšení lymfatických uzlin, k němuž dochází v důsledku přemnožení bílých krvinek, zpravidla signalizuje, že imunitní systém organismu bojuje s infekcí. Lymfatické uzliny se nacházejí především v blízkosti velkých tepen a jsou rozmístěny po celém těle, celkem je jich kolem 450. Mezi nejdůležitější z nich patří uzliny na krku, jedná se o párové orgány uložené po stranách krku, před ušním boltcem a v zadní části hlavy. Úkolem těchto uzlin je odvádět lymfu z orgánů krku a hlavy. Dalšími důležitými uzlinami jsou ty umístěné v oblasti nad a pod klíční kostí – nadklíčkové a podklíčkové uzliny, ke kterým je přiváděna lymfa z prsů a hrudní stěny. V oblasti nad levou klíční kostí se nachází specifická lymfatická uzlina, která se při zvětšení označuje jako Virchowova uzlina (pojmenovaná po německém lékaři Rudolfu Virchowovi) a může signalizovat rakovinu žaludku. Neméně významné jsou uzliny v oblasti podpažní jamky, jejichž zvětšení může mimo jiné signalizovat rakovinu prsu u žen. Ve spodní části kolene pak najdeme mízní uzliny v podkolenní jamce, jejichž zvětšení obvykle naznačuje přítomnost zánětu v noze.

Zdroj: Zvětšené uzliny za uchem
Zveřejněno dne: 19.9.2016

Na co je dobrý Quercetin?

Důkazy o quercetinu

Většina výzkumů quercetinu a rakoviny byla provedena v buněčných kulturách nebo při studiích na zvířatech. Tyto studie naznačují možné užitečné účinky, ale neposkytují důkazy, že tyto účinky budou slibné i u lidí. Je stále nejasné, jak je quercetin absorbován lidským tělem. Studie provedené v buněčných kulturách ukázaly, že tato fytochemikálie má pozitivní účinky proti některým typům nádorových buněk. To může být způsobeno jejími antioxidačními nebo protizánětlivými vlastnostmi. Podle nedávných studií lze prokázat zpomalení růstu rakovinných buněk a zlepšit tak apoptózu (naprogramovanou buněčnou smrt). Některé studie na zvířatech prokázaly, že tato fytochemikálie je ideální prevencí před některými typy rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva.

Studie u lidí se zaměřují spíše na flavonoidy a nejsou tak průkazné jako klinické studie. Některé z těchto populačních studií však zjistili, že lidé s dietou nebo vysokým obsahem flavonoidů v těle mohou mít nižší riziko rakoviny prsu, plic či slinivky.

K prevenci a léčbě rakoviny je ale zapotřebí dalších studií. Do průkazných výsledků klinických výzkumů byly zahrnuty potraviny, které obsahují quercetin, zejména se jedná o ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky. Interakce mezi některými fytochemikáliemi a dalšími sloučeninami obsaženými v potravinách nejsou doposud dobře známé. Vyvážená strava, která obsahuje 5 nebo více porcí ovoce a zeleniny, spolu s potravinami z různých jiných rostlinných zdrojů, jako jsou ořechy, semena, celozrnné obiloviny a fazole, je ale určitě správnou volbou při snižování rizik rakoviny.

Zdroj: Na co je dobrý Quercetin?
Zveřejněno dne: 3.2.2014

Ledvinová kolika

Dieta na ledvinovou koliku

Velmi důležitý je pitný režim (minimálně 2 l tekutin denně, při fyzické námaze, nadměrném pocení, průjmech či pobytu v horkém prostředí, je nutné pít více). Je třeba zabránit tvorbě příliš koncentrované moči, jinak dochází k opětovnému tvoření kamenů. Je třeba pít průběžně během dne, a to i v noci, protože i v noci tvoří ledviny moč. Doporučuje se napít se před spaním a potom po každém nočním močení. Skladba tekutin má být pestrá, to znamená střídat pitnou vodu se stolními vodami, minerálkami (větší množství alkalických minerálek), ovocnými čaji a šťávami, eventuálně s nízkostupňovým pivem. Čistá pitná voda bez přísad by měla tvořit polovinu příjmu tekutin. Je třeba snížit příjem potravin bohatých na kyselinu šťavelovou (na maximálně 50 g denně), mezi něž patří: špenát, červená řepa, rebarbora, pšeničné klíčky, otruby, čokoláda, instantní káva, ořechy, petržel, karob, čaj, vícestupňové pivo, jahody, celer, fazole, ostružiny, rybíz, maliny, angrešt, citrónová a pomerančová kůra, sójové výrobky (tofu, tempeh). Je třeba též omezit konzumaci rafinovaného bílého cukru a kuchyňské soli (větším solením se snižuje vylučování vápníku močí). Rovněž se doporučuje snížená konzumace živočišných bílkovin (maso, masné výrobky, mléko, mléčné výrobky, vejce). Vitamín C jako doplněk stravy je vhodné neužívat, zvyšuje totiž tvorbu šťavelanů. Vhodná je hojná konzumace rozpustné vlákniny (ovoce, kromě ovoce bohatého na šťavelany), nerozpustná vláknina (celozrnné obilné výrobky, pšenice, ječmen, rýže, žito) je méně vhodná. Je známo, že nerozpustná vláknina váže ve střevech vápník, který se vylučuje stolicí a méně močí.

Zdroj: Ledvinová kolika
Zveřejněno dne: 19.11.2014

Makrobiotická strava

Recepty na makrobiotickou stravu

Brokolicovo-kokosový tofu krém

Ingredience: brokolice, tofu, kokos

Postup: Do hrnce dáme růžičky brokolice, tofu natural a trochu vody se solí/shoyou a chvíli vaříme. Pak přidáme kokosové mléko, umeocet a ještě povaříme. Nakonec rozmixujeme na hladký krém.

Ovesno-jáhlová kaše pro kojence

Ingredience: vločky ovesné, jáhly, mrkev

Postup: Jemné ovesné vločky + jáhlové vločky (nebo předem uvařené jáhly) chvíli povaříme s vodou na hustou kaši. Odstavíme z plotny a přidáme trochu čerstvě lisované mrkvové šťávy a promícháme – kaše je řidší a zároveň akorát teplá pro podávání.

Žampióny na smetaně

Ingredience: houby, celer, petržel kořenová nebo pastinák, tofu, sójová smetana, rýže natural

Postup: Na oleji orestujeme cibuli se solí a kmínem, přidáme plátky žampiónů, „bílou“ kořenovou zeleninu (zde petržel a celer), zastříkneme shoyou, podlijeme trochou vody a vaříme doměkka. Nakonec přidáme kostičky tofu (zde bylinkové), zalijeme (sójovou) smetanou, zahustíme pomocí kuzu a ještě chvíli povaříme. Přílohou je vařená rýže natural.

Zdravé sušenky

Ingredience: 2,5 hrnku celozrnné špaldové mouky, 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek směsi ořechů (dle chuti), 2 hrsti sezamového semínka, 3 hrsti lněného semínka, 1 hrst slunečnicového semínka, 1 lžička kypřicího prášku, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce kvalitní melasy nebo obilného sirupu/sladu, 0,5–3/4 hrnku oleje, sladěnka

Postup: Všechny suroviny zpracujeme v tuhé těsto, které potom vykrajujeme lžicí a tvarujeme. Pečeme cca 10 minut na 200 °C. Pro sladší chuť možno přidat i pokrájené sušené ovoce nebo nahrubo nasekat carobovou čokoládu.

Dortíky s marcipánem

Ingredience: špaldová mouka, obilné mléko nebo sójové mléko, javorový sirup, jablečný ocet, mandle

Postup: Potřebujeme 1 a 1/3 hrnku celozrnné mouky, půl lžičky prášku do pečiva a třetinu lžičky sody. „Mokrou“ směs tvoří půl hrnku mandlového mléka a lžička jablečného octa. Smícháme a necháme odstát. Přidáme 1/3–1/2 hrnku javorového sirupu, 1/3 hrnku oleje. Vmícháme suchou směs. Nalejeme do formy a pečeme na 160 stupňů. Po vychladnutí pomažeme rozvařeným ovocem a nazdobíme tvary z marcipánu. Marcipán připravíme následovně. Smícháme 200 g najemno mletých mandlí s asi pěti lžícemi javorového sirupu a vypracujeme do vlhkého těsta. Pokud se marcipán drobí, přidáme po trochách sirup. Pokud chcete různé barvy, rozdělte těsto a dobarvěte přírodním barvivem nebo zeleninou (řepný džus je jen jedna z možností). Vytvoříme placky a dáme chladit.

Fazolový guláš

Ingredience: fazole, cibule, zeleninový vývar, dýně hokaido, česnek, kukuřičný škrob, polenta

Postup: Na oleji orestujeme cibulku se solí, přidáme červenou papriku, kmín a podlijeme vývarem. Přidáme dýni pokrájenou na kostky a vaříme doměkka. Poté vložíme předem uvařené fazole, majoránku, shoyu a utřený česnek a necháme prolnout chutě. Poté zahustíme kukuřičným škrobem a podáváme s polentovým knedlíkem sypaným praženými slunečnicovými semínky, napařenou brokolicí a picles z mrkve, zelí, okurky a daikonu.

Pomazánka

Ingredience: červená čočka, tofu, oregano, olej, řasa

Postup: Uvaříme červenou čočku s oreganem a řasou, ke konci přidáme marinované tofu, sůl, trochu oleje a rozmixujeme.

Zdroj: Makrobiotická strava
Zveřejněno dne: 6.10.2014

Zvětšené uzliny za uchem

Co znamenají zvětšené uzliny za uchem

Normální lymfatické uzliny jsou drobné a nejsou ani hmatné, ani bolestivé, ani viditelné. Mění se v případě výskytu nějakého problému ve spádové oblasti (oblast, odkud přitéká lymfa). Uzliny se mohou zvětšit do velikosti hrachu až fazole, mohou být hmatné, bolestivé, viditelné.

Důvodem zvětšení uzlin bývá zánět, pohmoždění nebo nádor oblasti, odkud lymfa přitéká. Podle stadia zánětu jsou uzliny bolestivé, nebo nebolestivé:

  • Čerstvě vzniklý zánět vede k bolestivému zvětšení uzliny – akutní zánět.
  • Dlouhodobý zánět působí dlouhodobé nebolestivé zvětšení uzlin – chronický zánět.
  • U některých onemocnění jsou uzliny zduřelé v typických oblastech na těle. Například u zarděnek jsou zduřelé bolestivé uzliny za ušním boltcem a v týlní krajině. Proti zarděnkám se u nás děti očkují, proto se vyskytuje průměrně 8 případů ročně. Zarděnky jsou typické především svou červenou vyrážkou po celém těle.
  • U zánětu hrdla, angíny, jsou typicky zduřelé a bolestivé uzliny za čelistním úhlem. Uzliny v oblasti ucha se zvětšují při zánětech zvukovodu, například při zánětech středního ucha u dětí.
  • Podčelistní uzliny a uzliny na krku nalézáme zduřelé u záškrtu – difterie. Ke zduření mízních uzlin se zde přidává silný otok okolních měkkých tkání až do toho stupně, že krk má obvod stejný jako hlava. Proti záškrtu se v ČR také povinně očkuje, proto se onemocnění téměř nevyskytuje.
  • V oblasti klíční kosti můžeme nalézt zvětšené a bolestivé uzliny při zánětech v hrudníku a mezihrudí.
  • Dobře hmatatelné jsou ještě uzliny v podpaží, které mohou být bolestivě zvětšené při zánětech prsní žlázy. Při nádoru prsní žlázy jsou v podpaží zvětšené, ale nemusí být bolestivé.
  • Dobře hmatatelné jsou uzliny v tříslech, do kterých míří míza z dolních končetin a také některých pánevních oblastí, tudíž záněty z těchto míst mohou způsobit zvětšení i zánět tříselných mízních uzlin (například pohlavně přenosné choroby a podobně).
  • Naproti tomu existují i onemocnění, u kterých jsou uzliny zvětšené povšechně. Je tomu tak například u infekční mononukleózy, HIV infekce, u toxoplazmózy a dalších.
  • Nebolestivé zvětšení více uzlin budí podezření z rakoviny imunitních buněk – leukémie a lymfomy.

Zdroj: Zvětšené uzliny za uchem
Zveřejněno dne: 19.9.2016

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223328

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu Zdraví.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP