Téma: 

cibule

Ambrobene

Ambrobene v těhotenství

O použití přípravku Ambrobene v těhotenství a během kojení rozhodne lékař. Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoliv lék. V těhotenství se doporučuje užívat, pokud je to možné, přírodní léky, například homeopatika. Z homeopatik ovlivňujících kašel se doporučují Drosetux, z bylinných prostředků slézový či diviznový čaj. Z čistě přírodních prostředků bývá účinná šťáva z cibule – smíchejte nakrájenou cibuli s cukrem, nechte do rána macerovat a ráno takto získanou šťávu vypijte. Doporučuje se taktéž omezit potraviny obsahující hlenotvorné látky, jako je čokoláda a kakao.

Zdroj: Ambrobene
Zveřejněno dne: 6.2.2016

Diskuze: Re: kyselina močová

Citron i syrová cibule jsou při dně prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze kyselina močová
Odesláno dne: 13.7.2015 uživatelem Cempírek

Kuří oko

Babské rady na kuří oka

Příčinou vzniku kuřích ok je především nevhodná obuv. Pokud se chystáte na pěší výlet, rozhodně si neberte vysoké boty do špičky, které jsou při delším nošení rizikové. Jako první pomoc proti nim se doporučují gelové náplasti, které vám alespoň trochu uleví.

Máte-li šikovné ruce, poradíte si s kuřím okem i doma a nemusíte chodit zbytečně na pedikúru. Ideální domácí léčbou jsou náplasti na kuří oka z lékárny. Obsahují kyselinu salicylovou, která změkčí tvrdou kůži a umožní vám po teplé koupeli kuří oko „vydloubnout“. K babským receptům na léčbu kuřích ok patří například obklad z cibule a octa. Plátek cibule několik hodin máčejte v octu a večer připevněte náplastí či obvazem k postižené noze. Ráno si nezapomeňte důkladně omýt nohy, protože cibule a ocet umějí s kuřími oky sice zázraky, ale po fialkách zrovna nevoní. Tento postup opakujte každý večer tak dlouho, dokud se jádro kuřího oka nevyloupne.

Zdroj: Kuří oko
Zveřejněno dne: 20.10.2013

Pálení v krku

Léčba pálení v krku

Jestli vás delší dobu pálí v krku, neváhejte a obraťte se na svého lékaře, který zjistí příčinu obtíží a navrhne další řešení. Souběžně s léčbou je možné si od pálení v krku ulevit domácími způsoby. Mezi nejrozšířenější patří například cibulový sirup. Jeho výrazná vůně a chuť však nemusí vyhovovat každému. Z nastrouhané cibule se vymačká šťáva, která se dochutí medem a citronem. Ale pozor, nemělo by se sníst víc než 10 lžiček denně, jelikož některým lidem může směs mírně podráždit žaludek. Pomoci mohou i různé bylinkové čaje nebo ovocné šťávy. Také se nesmí zapomínat na pravidelný pitný režim.

Zdroj: Pálení v krku
Zveřejněno dne: 29.6.2016

Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Vhodné potraviny

Povolené potraviny při problémech se žlučníkem:

  • ovoce a zelenina s výjimkou zakázaných, což je ovoce s malými zrníčky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • rýže
  • libové maso, ryby, kuřecí maso vařené ve vodě
  • z uzenin je vhodná šunka, drůbeží šunka, kladenská nebo debrecínská pečeně
  • těstoviny
  • ovesné vločky
  • vaječný bílek
  • polévky – vývary bez tuku (zeleninové pouze s povolenou zeleninou, ne nadýmavou zeleninu, jako je kapusta, zelí, luštěniny, dále pálivá zelenina – česnek, chilli papričky, papriky, cibule)
  • vhodná je mrkev, celer, petržel, špenát, malé množství květáku, brokolice, hrášku, mladé brukve, hlávkový salát, fazolka, cuketa, chřest, červená řepa, rajská šťáva a protlak, kečup (není-li ostrý)
  • alespoň dva dny staré housky a rohlíky
  • stolní voda, voda se šťávou, ovocné šťávy, mošty, džusy ředěné vodou, bylinné čaje (máta, třezalka, heřmánek, řepík, kopřiva), ruský čaj, zelený čaj, šípkový čaj, mléko dle individuální snášenlivosti
  • mlýnský pramen, minerální vody dle snášenlivosti, občas nízkostupňové pivo!
  • koření: vývar z kmínu, vývar z hub nebo z bobkového listu
  • zelené natě: zelená petržel, pažitka, celerová nať, kopr, červená sladká paprika
  • citronová a pomerančová šťáva
  • cibule na vydušení

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě
Zveřejněno dne: 14.2.2017

Cibulová mast

Domácí výroba cibulové masti

Ingredience: cibule, bílá křída, miska, leukoplast, nůžky

Postup: Domácí cibulová mast se připravuje tak, že nastrouháme cibuli a obyčejnou bílou křídu a smícháme, aby se vytvořila kašička, která nestéká. Poté si vezměte leukoplast a vystřihněte v ní otvor na bradavici. Leukoplast nalepte kolem bradavice, aby kůže byla chráněná, na bradavici navrstvěte vytvořenou kašičku a přelepte leukoplastí tak, aby bylo vše zakryto a nevytékal aplikovaný obsah. Nechte 3 dny působit, takto ošetřené místo se nesmí namočit. Po uplynutí doby sundejte náplast a postiženou oblast řádně umyjte. Bradavice by měla být již odumřelá. Zasažená kůže se bude postupně drolit, pomoci tomu může i vydrbání žínkou, pilníčkem nebo pemzou.

Zdroj: Cibulová mast
Zveřejněno dne: 31.10.2016

Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Nevhodné potraviny

Zakázané potraviny při problémech se žlučníkem:

  • okoláda, kakao, cukrářské výrobky, čerstvé pečivo
  • káva, alkohol
  • ovoce s malými zrníčky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • nadýmavá zelenina (kapusta, zelí, luštěniny a podobně)
  • pálivá zelenina – česnek, chilli papričky, papriky, cibule
  • pálivé a dráždivé koření
  • vejce, zejména ne vaječný žloutek
  • tučné a polotučné mléčné výrobky
  • tučná, smažená, uzená jídla, ryby a masa
  • pochutiny: masox, hořčice, worcester, maggi, majonézy, ostré koření, sójová omáčka, instantní polévky, instantní pokrmy, tatarská omáčka, dresinky
  • tučné vývary

Toto je pouze orientační výčet nevhodných a vhodných potravin při žlučníkové dietě. I přes určitá omezení může být jídelníček pro tuto dietu pestrý a lákavý a hlavně může poskytnout potřebné množství jednotlivých živin i ochranných látek.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě
Zveřejněno dne: 14.2.2017

Cibulová mast

Cibulová mast na bradavice

Cibulová mast na bradavice šetrně naruší vrstvu hrubé a tuhé kůže na povrchu, kde vytváří tenký film. Po opakované aplikaci účinné cibulové masti se zrohovatělá tkáň odloupne a kůže se znovu obnoví. Další možností je, že na bradavice a kuří oka můžete přikládat plátek cibule namočené v octu a nechat působit přes noc.

Komerčně vyráběná a dostupná v lékárnách je HBF mast cibulová 30g. Účinné látky obsažené v masti změkčují zrohovatělý povrch bradavic, napomáhají jejich olupování a zpomalují růst bradavic. Dlouhodobé používání vede v převážné většině případů k jejich odstranění. Mast změkčuje vrchní vrstvy ztvrdlé pokožky a příznivě tak působí při pravidelném potírání nepříjemných a bolestivých otlaků. Ve většině případů tato mast odstraní bradavičky během měsíce. Bohužel v současné době je těžko dostupná.

Zdroj: Cibulová mast
Zveřejněno dne: 31.10.2016

Pálení v krku

Babské rady na pálení v krku

Od občasného pálení si můžete ulevit například i pomocí bylinek. Skvěle zabírá například šťáva z cibule a medu. Stačí rozmačkat jednu menší cibuli se lžící medu a poté pravidelně užívat po lžičkách. Na zklidnění sliznice pomáhá také odvar z heřmánku nebo meduňky. Ulevit může také teplý či naopak studený zábal. Všechny výše uvedené způsoby pomáhají i mírnit pálení v krku při polykání. Někteří lékaři například doporučují i konzumaci zmrzliny. Další banální příčinou pálení v krku je předchozí zvracení. No a jak na pálení v krku po zvracení? Velmi jednoduše – pomocí kloktadla. Úplně nejjednodušší si vyrobíme z jedné lžičky soli. Rozmícháme sůl ve sklenici vlažné vody, kterou třikrát až čtyřikrát denně vykloktáme. Ještě úspěšnější je šťáva z červené řepy, ale pokud nemáme odšťavňovač, tak je příprava trochu náročnější. Zeleninu musíme najemno nastrouhat a pak vymačkat. K tekutině přidáme lžíci jablečného anebo vinného octa a kloktáme v pravidelných odstupech osmkrát denně.

Zarudlý krk foto.

Zdroj: Pálení v krku
Zveřejněno dne: 29.6.2016

Astma bronchiale

Jablka na astma, ano, může za to Quercetin!

Jablka, respektive jejich kůra, obsahují užitečný flavonoid, který se jmenuje Quercetin. Další potraviny, které obsahují quercetin jsou cibule, bobuloviny, čaj z čajových lístků a také červené víno.Tento flavonoid chrání v jablečné slupce jablko před mikroby z okolního prostředí a stejně tak dobře funguje i v lidských buňkách. Quercetin má silné protizánětlivé účinky, také tlumí alergické reakce, bojuje s rakovinovými buňkami a pozitvně ovlivňuje imunitní systém. Quercetin tlumí vylučování histaminu, který je průvodním jevem alergií a způsobuje následky alergických reakcí. Jako lék na astma se quercetin podává společně s bromelinem. Bromelin je proteolytický enzym izolovaný z ananasu a má silné protizánětlivé účinky. Dále pak s vitaminem C, hořčíkem, vitamínem B6 a selenem.

Přesné dávkování ráno:

  • 100µg selenu,
  • 500 mg quercetinu,
  • 500 mg bromelinu,
  • 500 mg vitamínu C,
  • 100 mg vitamínu B6,
  • 300 mg magnésia.

Přesné dávkování v poledne:

  • 500 mg vitamínu C.

Přesné dávkování večer:

  • 100µg selenu,
  • 500 mg quercetinu,
  • 500 mg bromelinu,
  • 500 mg vitamín C,
  • 100 mg vitamínu B6,
  • 300 mg magnézia.

Vhodné je užívat raní a večerní mix na lačno. K této léčbě je také vhodné omezit potraviny, které obsahují hlavní alergeny způsobující astma.

Zdroj: Astma bronchiale
Zveřejněno dne: 27.4.2012

Slano v ústech

Co znamená slaný pocit v ústech

Slaná chuť v ústech nic speciálního neznamená. Slanost v ústech přichází buď jako projev poruchy nervového zásobení ústní dutiny, ale to je opravdu vzácné, nebo jako průvodní jev užívání některých léků či nedostatku některých vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B (zde se také objevují bolavé ústní koutky). Možnou příčinou je i nedostatek železa (pak jsou někdy přítomny i pálící nebo bolavé ústní koutky), případně jiné faktory včetně nedostatku tekutin, které by teoreticky vedly ke zvýšenému obsahu soli ve slinách a potu.

Slaná pachuť v ústech může být rovněž dozvukem konzumace některých aromatických jídel (koření), požívání alkoholu, kouření tabáku nebo užívání drog. Ovšem pachuť v ústech nemusí mít tyto zdůvodnitelné příčiny. Může se jednat o příznaky některé nemoci, nákazy, otravy nebo jiných nežádoucích změn v organismu.

Člověk může v ústech pociťovat různé chutě, nejen slané. Nemá-li slaná pachuť příčinu v konzumaci léků či jídla, může jít o zdravotní problém. Jestliže jste si tedy jistí, že za vaše problémy nemůže například cibule, česnek či šalotka, které mohou způsobit slanou pachuť v ústech, poraďte se se svým lékařem.

Slaná pachuť v ústech se projevuje nepříjemným slaným pocitem v dutině ústní a na rtech.

Zdroj: Slano v ústech
Zveřejněno dne: 17.6.2015

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223328

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu Zdraví.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP