Téma: 

chřest

Jak žít s cukrovkou

Chřest proti cukrovce

Dalo by se říci, že chřest patří asi mezi jedny z nejúčinnějších přírodních zbraní proti cukrovce. Pravidelný přísun chřestu udržuje totiž hladinu cukru v krvi pod kontrolou a zvyšuje v těle produkci inzulínu, což je hormon, který pomáhá k absorpci glukózy. Neléčený diabetes druhého typu zvyšuje rizika infarktu, slepoty a amputací. Jak již bylo řečeno, příčinou vzniku diabetu druhého typu je nezdravý životní styl, proto je mimo jiné důležité, aby člověk zahrnul do svého jídelníčku chřest.

Zdroj: Jak žít s cukrovkou
Zveřejněno dne: 23.10.2014

Potraviny na odvodnění

Nejúčinnější potraviny na odvodnění

Chřest

Chřest má mnoho zdravotních výhod. Speciálně se užívá pro retenci tekutin, obsahuje přírodní alkaloid asparagin, což přispívá ke zlepšení funkce ledvin.

Salát

Salát je dobré přírodní diuretikum, ale také obsahuje mnoho minerálů, jako je mangan a draslík, který pomáhá tělu odstranit tekutiny a vyčistit tělo, aniž by došlo ke ztrátě cenných minerálů.

Borůvky

Borůvky mají močopudný účinek, zároveň obsahují vysoké množství draslíku. Borůvky jsou účinné při problémech močové trubice a infekce močových cest.

Červená řepa

Červená řepa má močopudné účinky, protože vylučuje sůl z těla a povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.

Oves

Je uváděno, že nať ovsa setého snižuje hladinu kyseliny močové a chrání jaterní tkáň před toxiny. Plod působí snížení hladiny cholesterolu v séru a brzdí biosyntézu buněčných hormonů. Tradičně je nať používána při akutních nebo chronických stavech úzkosti, při ztrátě napětí stěny močového měchýře.

Zdroj: Potraviny na odvodnění
Zveřejněno dne: 24.10.2013

Přírodní léčba modřin

Přírodní léčba modřin

Na čerstvé poranění s modřinou pomáhá včasná komprese (stlačování) a chlazení, nejlépe ledem přes plátěný sáček či oblečení, aby nedošlo k poškození kůže přímým působením chladu. Mezi přírodní zdroje rutinu patří zejména pohanka, dále otruby, ovesné vločky, luštěniny, chřest, ořechy, slupky jablek a rajčat, citrusy, listová zelenina, květy černého bezu nebo zelený čaj.

Zdroj: Přírodní léčba modřin
Zveřejněno dne: 29.9.2016

Jak na špatné spalování tuků

Potraviny urychlující mizení tuků

Co to jsou diuretika? Diuretika jsou léky nebo chemické látky, které podporují odstranění tekutin v těle. To může vést ke zrychlení metabolismu, což pomáhá „vypláchnutí“ tukových usazenin. Diuretika rozkládají tukové usazeniny na malé kousky a usnadňují jejich odstranění z těla.

Potraviny usnadňující hubnutí:

  • chřest
  • řepa
  • růžičková kapusta
  • zelí
  • mrkev
  • celer
  • okurka
  • česnek
  • křen
  • salát
  • cibule
  • ředkvičky
  • rajčata
  • jablečný ocet

Zdroj: Jak na špatné spalování tuků
Zveřejněno dne: 4.10.2013

Rozpouštění ledvinových kamenů

Přírodní rozpouštění

Nechcete-li používat léky nebo chirurgii k léčbě ledvinových kamenů a hledáte úspěšné domácí prostředky, které rozpouštějí ledvinové kameny přirozeně a rychle, buďte ostražití. Dle babských rad na rozpouštění ledvinových kamenů fungují tyto prostředky:

  • citronová šťáva
  • jablečný ocet
  • coca-cola a chřest
  • chanca piedra

Pojďme se podívat, jak fungují:

Citronová šťáva s olivovým olejem: Zastánci této metody tvrdí, že při prvních příznacích je mix olivového oleje s citronovou šťávou opravdu účinný. Má se za to, že citronová šťáva naruší ledvinové kameny a olivový olej napomůže ke snadnějšímu sestupu kamene.

Varování: Citrony ve větším množství jsou velmi kyselé a mohou zničit zubní sklovinu, přispívají rovněž k pálení žáhy. Sice u některých pacientů tento elixír může zabrat, ale prokazatelné účinky nejsou.

Jablečný ocet: Má se za to, že jablečný ocet by mohl hrát roli při rozpouštění ledvinových kamenů a pomoct tělu odstranit kameny snadněji. Kromě toho se předpokládá, že jablečný ocet napomáhá v prevenci ledvinových kamenů na základě alkalizačního účinku na krev a moč a podporuje tvorbu kyseliny chlorovodíkové v těle tak, aby se zabránilo tvorbě ledvinových kamenů. Zastánci tohoto domácího léku doporučují smíchat dvě polévkové lžíce jablečného octa s 0,25 ml vody a pít tuto směs průběžně po celý den. Také se doporučuje pití dostatečného množství čerstvé vody po celý den, aby pomohla propláchnout ledviny.

Varování: Jablečný ocet je velmi kyselý a může narušit tkáň jícnu a zničit zubní sklovinu. Další nebezpečí číhá v kombinaci jablečného octa s léky na snížení vysokého krevního tlaku a léky na cukrovku. Z praxe se ukazuje pouze sporadický úspěch u některých pacientů, kteří tomuto lektvaru věřili.

Coca-Cola a chřest: Zajímavá kombinace. Tento domácí lék na ledvinové kameny zahrnuje pití velkého množství coly a konzumaci půl kila dušeného chřestu v podobě pyré. Dle stoupenců této teorie kyselina fosforečná obsažená v cole napomáhá rozpouštět ledvinové kameny. Chřest se používá jako diuretikum. Cola však zbavuje organismus minerálů a odvodňuje, což není dobrá věc. Interakce s diuretickým chřestem a kyselinou fosforečnou v cole může teoreticky vést k poškození ledvinových kamenů a umožnit jim průchod.

Není žádný důkaz, že má cola společně s chřestem vliv na rozpouštění ledvinových kamenů. Chicagská univerzita vyhodnotila tento domácí lék jako „zbytečný“.

Chanca piedra jako jediná prokázala vysokou míru úspěšnosti v léčbě ledvinových kamenů. Tento bylinný lék brání rozvoji nových ledvinových kamenů. U přírodního produktu chanca piedra bylo vědecky prokázáno, že má schopnost rozpouštět ledvinové kameny a umožnit jim snadné procházení. Studie ukázaly téměř okamžitou úlevu od bolesti po konzumaci této byliny. Tato skutečnost byla potvrzena studií 2002 na hlodavcích, která prokázala zpomalení nebo zástavu růstu ledvinových kamenů. Další studie ukázaly, že chanca piedra skutečně zasahuje do procesu, který by za normálních okolností způsobil tvorbu kamenů.

Zdroj: Rozpouštění ledvinových kamenů
Zveřejněno dne: 29.3.2017

Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Vhodné potraviny

Povolené potraviny při problémech se žlučníkem:

  • ovoce a zelenina s výjimkou zakázaných, což je ovoce s malými zrníčky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • rýže
  • libové maso, ryby, kuřecí maso vařené ve vodě
  • z uzenin je vhodná šunka, drůbeží šunka, kladenská nebo debrecínská pečeně
  • těstoviny
  • ovesné vločky
  • vaječný bílek
  • polévky – vývary bez tuku (zeleninové pouze s povolenou zeleninou, ne nadýmavou zeleninu, jako je kapusta, zelí, luštěniny, dále pálivá zelenina – česnek, chilli papričky, papriky, cibule)
  • vhodná je mrkev, celer, petržel, špenát, malé množství květáku, brokolice, hrášku, mladé brukve, hlávkový salát, fazolka, cuketa, chřest, červená řepa, rajská šťáva a protlak, kečup (není-li ostrý)
  • alespoň dva dny staré housky a rohlíky
  • stolní voda, voda se šťávou, ovocné šťávy, mošty, džusy ředěné vodou, bylinné čaje (máta, třezalka, heřmánek, řepík, kopřiva), ruský čaj, zelený čaj, šípkový čaj, mléko dle individuální snášenlivosti
  • mlýnský pramen, minerální vody dle snášenlivosti, občas nízkostupňové pivo!
  • koření: vývar z kmínu, vývar z hub nebo z bobkového listu
  • zelené natě: zelená petržel, pažitka, celerová nať, kopr, červená sladká paprika
  • citronová a pomerančová šťáva
  • cibule na vydušení

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě
Zveřejněno dne: 14.2.2017

Žlučníkové kameny

Dieta na žlučníkové kameny

Zvláštní dieta je doporučena po žlučové kolice, která provází posun kamene žlučovými cestami. Akutní kolika vyžaduje dostatek tekutin. Vhodný je čaj, suchar, vařené ovoce, další dny pak rýže, těstoviny, uhlovodanová (cukerná) dieta. Bílkoviny podáme nejprve v pečivu, bramborách a rostlinné stravě, až později je možné odtučněné mléko, jogurty, tvarohy, libové maso. Dlouhodobě vylučujeme volné tuky, například máslo. Zpočátku nepodáváme ani sýry. Hlavní složkou diety jsou obilniny a moučné výrobky. Koření vylučujeme, stejně jako vejce. Doporučujeme vařené a dušené maso, dále rýžové kaše, vodou ředěné mléko, bramborovou kaši bez tuku, listovou zeleninu či mrkev.

U chronického onemocnění žlučníku je možná pestřejší dieta. Tato dieta je velmi individuální a záleží na toleranci konkrétních jídel u konkrétního jedince. Většina nemocných nejí tučná masa, tučné pomazánky, krémy a majonézové saláty. Vhodnější je vázaný tuk v těstu, opatrně lze doplnit máslo či rostlinný tuk do 30 g/den. Kyselé mléčné výrobky jsou lépe tolerovány, stejně jako sladké pokrmy, tvaroh a sýry mimo aromatických do 30 % tuku. Tuky pouze čerstvé, nepřepalované, z vajec jen bílek, maso telecí, ryby a libové hovězí. Nevhodné je vepřové a dále šlachy a vnitřnosti. Pečivo spíše starší, nekynuté. Největší variabilita je v toleranci zeleniny. Obvykle je dobře snášena mrkev, květák, chřest, špenát, z ovoce zejména jablka, meruňky, broskve a mandarinky, naopak není snášen česnek a cibule. V akutních stadiích zánětu žlučníku (cholecystitidy) podáváme čajovou dietu, případně čaj a suchar, dále můžeme na 2–3 dny přejít na dietu č. 4 žlučníkovou, respektive přísně šetřící s vyloučením volného tuku.

Zdroj: Žlučníkové kameny
Zveřejněno dne: 5.12.2014

Kaviár

Kaviár – recepty

V lepších podnicích se kaviár podává na stůl v dóze nebo stříbrné kaviárové míse, z níž si každý ze stolovníků odebere přiměřené množství na talíř. Nožem si ho pak nanese na tmavý chléb, toast nebo po ruském způsobu na takzvané bliny, lívanečky z řídkého vykynutého těsta, které se ještě horké mažou máslem, obkládají kaviárem (nejlépe červeným) a pokapávají smetanou či šlehačkou. V českých podmínkách se kaviár častěji ochucuje citrónovou šťávou.

Plněná vajíčka

Suroviny: natvrdo uvařená vajíčka, oloupaná a překrojená na poloviny („lodičky“), změklé máslo (nebo i margarín, ale máslo je lepší), na jemno nakrájená cibulka (obyčejná nebo ve směsi s červenou), sardelová pasta, kremžská hořčice (nebo jiná s výraznou chutí), sůl, pepř, na jemno nakrájená petrželová nať (nemusí být, ale dodá pikantnější chuť a výsledek je barevnější). Na ozdobení: černý kaviár nebo petrželka.

Z vajíček vydloubnout žloutky do misky (nejlépe to jde lžičkou) a tam je nejprve utřít s máslem a cibulí, poté přidat ostatní suroviny, přičemž hořčice a sardelové pasty by mělo být přibližně stejné množství. Se solí opatrně, sardelová pasta bývá někdy hodně slaná. Vzniklá směs musí být poměrně hutná, aby se dala tvarovat do pěkných kopečků. Směs dochutit podle potřeby přidáním některých z vyjmenovaných ingrediencí. Směsí naplnit vajíčka, naskládat na ozdobný tác (nebo jen na talíře), a je-li to možné, nechat alespoň dvě nebo tři hodinky rozležet, ale výborná jsou i hned po přípravě. Před podáváním lze ozdobit kopečkem černého kaviáru.

Pěna ze pstruha s kaviárem

Suroviny: 4 plátky želatiny, 2 filety uzeného pstruha, 400 ml smetany ke šlehání, černý pepř, sůl, 2 hlávky salátu frisée, 2 červené cibule, 4–5 lžic červeného vinného octa, 7 lžic oleje z pšeničných klíčků, cukr, 1/2 svazku pažitky, 125 g kaviáru

Želatinu namočíme ve vodě. Z filetů uzeného pstruha stáhneme kůži, maso vykostíme a rozmixujeme se 130 ml smetany. Okořeníme pepřem, popřípadě podle potřeby trochu přisolíme. Želatinu vymačkáme a rozpustíme na malém ohni. Vmícháme do rybího pyré a dáme vychladit. Paštikovou formu vyložíme fólií. 270 ml smetany dotuha ušleháme a vmícháme do rybí hmoty. Naplníme do formy a chladíme nejméně 2 hodiny. Salát očistíme, omyjeme, osušíme a natrháme na malé kousky. Cibuli posekáme a přidáme do zálivky z octa, oleje, soli, pepře a cukru. Salát rozdělíme na talíře a pokapeme zálivkou. Pěnu vyklopíme z formy, nakrájíme na plátky a urovnáme na salát. Ozdobíme pažitkou a kaviárem.

Červené brambůrky se sýrem a kaviárem

Suroviny: 12 nových malých červených brambor, nebo nějakých olejnatých, pokud možno hladkých, 3 lžíce Neufchatel sýra, 1 lžíce kyšky, 1 lžička posekaného kopru, 1 lžíce kaviáru

Poskládat oprané a usušené brambory na zapékací misku a upéct je v předem předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut, nebo až jsou měkké. Rozkrojit je napůl. Poskládat poloviny brambor na mísu řeznou stranou dolů a nahoře pomocí melounovače nebo malinké lžičky vykrojit kulatý důlek. V malé misce smíchat sýr a kyšku do hladka a potom lehce vložit kopr a kaviár. Směsí naplnit důlky v bramborách. Mísu s brambory nakonec ozdobit snítky kopru.

Chřest s kořeněným lososem

Suroviny: po 300 g zeleného a bílého chřestu, sůl, lžíce másla, cukr, 1 lžíce sherry octa, 5 lžic olivového oleje, 1 hlávkový salát, 2 lžíce citrónové šťávy, 12 plátků kořeněného lososa, 4 lžíce smetanového křenu, 4 lžičky lososového kaviáru, kopr

Chřest oloupeme (zelený pouze ve spodní třetině) a vaříme v dostatečném množství osolené vody s máslem a špetkou cukru 15 minut. Zelený chřest přidáme jen na posledních 10 minut. Prudce ochladíme studenou vodou, necháme dobře okapat a nakrájíme na kousky dlouhé asi 4 cm. Smícháme ocet se 3 lžícemi oleje a špetkou soli a chřest ve směsi krátce marinujeme. Salát očistíme, omyjeme, osušíme a natrháme na menší kousky. Citrónovou šťávu rozšleháme se 2 lžícemi oleje a trochou soli a salát jí pokapeme. Navrch položíme vždy 3 svinuté plátky lososa, které ozdobíme 1 lžící smetanového křenu, 1 lžičkou lososového kaviáru a koprem.

Pomazánka z kaviáru

Suroviny: 1 pomazánkové máslo bez příchuti (250 g), 1 malá sklenka kaviáru (40 g)

Kaviár umícháme s pomazánkovým máslem. Rohlíky nakrájíme na šikmé plátky – jednohubky – a vydatně natíráme pomazánkou. Pomazánka vypadá zajímavě, můžeme dozdobit kouskem červené papriky, ale není to nutné.

Křupavé, lehké bramborové placičky z Ruska

Suroviny: 120 g uvařených brambor, rozdrcených nebo přepasírovaných, 1 lžíce (15 ml) suchých instantních kvasnic, 180 g nebělené hladké mouky, 300 ml teplé vody, olej na vymaštění pánve, 6 lžic kyselé smetany, 6 plátků uzeného lososa, kaviár, sůl a pepř, plátky citrónu na ozdobu

Ve velké míse dohromady smíchat brambory, kvasnice, mouku a 300 ml teplé vody. Nechat těsto vzejít na teplém místě asi po dobu 30 minut, nebo až se zdvojnásobí v objemu. Rozehřát teflonovou pánev a přidat do ní trochu oleje. Na olej postupně vkládat po lžících připravenou směs a smažit bliny po dobu 2 minut dozlatova. Obrátit je a osmažit druhou stranu. Ihned je ochutit solí. Bliny se podávají s malým, přeloženým plátkem lososa a trochou kyselé smetany a ozdobené kaviárem a citrónem. Povrch jemně opepříme.

Petrželová polévka s pangasiem

Suroviny: 300 g filetu pangasia, 1 l rybího, kuřecího nebo zeleninového vývaru podle chuti, 100 g petrželové natě, 100 g másla, 50 g kaviáru, olivový olej na pánev

Vývar ohřejte. Petrželku nakrájejte a dejte ji s i se změklým máslem do mixéru. Přidejte 2–3 dl horkého vývaru a mixujte do hladka. Přidejte zbytek vývaru, promixujte a vývar vraťte zpátky do hrnce. Na pánvi opečte na olivovém oleji rybí filety – po každé straně asi 3 minuty. Mezitím ohřejte vývar, aby byl horký, ale vařit nesmí. Polévku nalejte do talířů, doprostřed dejte rybu a ozdobte kaviárem.

Zdroj: Kaviár
Zveřejněno dne: 19.3.2014

Přírodní léčba modřin

Modřiny bez příčiny

Choroby způsobující sníženou srážlivost tvoří pestrou skupinu. Některé ovlivňují funkci či množství krevních destiček (například leukémie a jiné krevní choroby), jiné narušují krevní srážecí faktory (hemofilie), jiné obojí (von Willebrandova choroba). Snížená srážlivost krve je typická pro pacienty s narušenou funkcí jater (obvykle cirhóza), kteří nejsou schopni tvořit dostatečné množství některých srážecích faktorů závislých na vitamínu K. Dříve byl častou příčinou vzniku modřin nedostatek vitamínu C (kurděje), i dnes se ovšem může méně vážná forma vyskytnout. Bez vitamínu C je narušená pevnost cévních stěn, které se mohou snadněji narušit.

Také sklony ke zvýšené tvorbě modřin mají různé příčiny. Leckdy jde jen o zvýšenou fragilitu (křehkost) cévní stěny, která je jedinci dána, je dědičná, respektive vrozená, a je podmíněna kvalitou vaziva, které je součástí cévní stěny (podobně se může dědit sklon k tvorbě křečových žil či hemoroidů, ale třeba také „plochá noha“). Nicméně spontánní tvorba modřin může být i projevem různých chorob a patologických stavů – od nedostatku některých vitaminů, přes různé hematologické choroby až po onemocnění jater či některá celková onemocnění. U dárců krve se proto vyšetřuje krevní obraz a některé další parametry, které souvisí například s funkcí jater, vylučují se přenosné choroby, nicméně některá vzácnější hematologická onemocnění odběr u dárce neodhalí, stejně tak nic neříká o jejich cévách.

Pokud potíže nejsou dramatické a nezhoršují se, je možné zkusit některé přírodní prostředky či léky, které jsou volně k zakoupení v lékárnách (například přípravek Ascorutin – neužívejte však bez vědomí lékaře dlouhodobě). Vhodné je také zvýšit příjem vitamínu C, z potravin může mít na pevnost cévní stěny pozitivní vliv například pohanka, otruby, luštěniny, chřest, rajčata, zelený čaj. Pokud se vám často tvoří modřiny, lékaře raději vyhledejte, přeci jen by bylo vhodné případná onemocnění, která mohou s krevní srážlivostí souviset, vyloučit.

Zdroj: Přírodní léčba modřin
Zveřejněno dne: 29.9.2016

Chemoterapie a její následky

Čím zmírnit projevy

Při nádorovém onemocnění a chemoterapii hraje velmi důležitou roli psychika nemocného. Je proto opravdu vhodné praktikovat různé relaxační techniky. Nejbližší okolí postiženého by se k němu mělo chovat normálně a nepřipomínat mu nezvyklým jednáním jeho nemoc. Někdy může pomoci návštěva psychologa. Pokud důvěřujete bylinné léčbě, tak během chemoterapie a po ní vám mohou pomáhat různé bylinné čaje.

Doporučení při chemoterapii: nekouřit a nepít alkohol, hodně spát a odpočívat, nerozčilovat se a vyhýbat se stresu, jíst a pít v menších dávkách, ale častěji, vyhýbat se tučným, mastným, smaženým, ostrým a přesoleným jídlům, nenosit upnuté oblečení (aby netlačilo jak na břicho – zažívání, tak na hrudník – dýchání), nejezte několik hodin před chemoterapií (předejdete nevolnosti).

Co jíst: mléčné tekuté přípravky (acidofilní mléko či podmáslí), čerstvé jogurty, netučný tvaroh, sýr Cottage, ovesné a obilné kaše, kuskus, luštěniny, libové maso, drůbeží, telecí či jehněčí, ryby (losos, tuňák), rýži, vařená vejce, oříšky (loupané mandle, lískové oříšky, vlašské, kešu). Z ovoce jahody, borůvky, maliny, hroznové víno, černý rybíz, červený rybíz, ostružiny, brusinky, jablka, broskve, meruňky. Ze zeleniny brokolici, zelí, artyčok, červené a žluté papriky, avokádo, chřest a lilek. Důležité jsou především kvalitní bílkoviny a dostatek všech vitamínů a minerálů. Je lepší jíst víckrát denně po malých porcích. Stravu mějte pestrou a vyváženou.

Jak jíst: vyhněte se jídlům s extrémní teplotou, suchým a silně kořeněným pokrmům, jezte raději studená jídla. Není nutné dodržovat pravidelné časy pro stravování, jezte podle své chuti. Intenzivní vůně ve stravě mohou vyvolávat nevolnost. Tekutiny pijte až 30 minut po jídle. Stravu dobře rozkousejte. Po jídle odpočívejte nejlépe vsedě. Při nevolnosti dýchejte zhluboka a pomalu.

Pokud už má pacient se snášením chemoterapie negativní zkušenost, může se u něj vyvinout takzvané reflexní zvracení, kterým pak trpí už při přípravě na další cyklus chemoterapie. Pak může přicházet na další léčbu s určitým odporem, špatně ji snáší, čímž se dopředu snižuje její celková účinnost.

Zdroj: Chemoterapie a její následky
Zveřejněno dne: 18.7.2016


SiteMAP